25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Optické vítězství ČSSD

20.10.2010

Výsledky komunálních voleb byly a jsou různě komentovány a vykládány. Jejich výhodou je, že prakticky každá strana si najde tu stránku, kde se umístila neobyčejně dobře. Proto také diskuse lídrů parlamentních stran vyzněla tak, že se každý z nich cítil vítězem. Opticky, co se počtu míst týče, si však nejvíce polepšila zcela jistě ČSSD. Důvody jsou v zásadě tři.

Předminulé komunální volby na podzim 2006 se konaly v naprosto výjimečné situaci. Paroubek blokoval celé léto sestavení vlády, poté krátce vládla menšinová vláda ODS a poté se začala v bolestech rodit trojkoalice ODS, lidovců a zelených. Zejména obstrukce Paroubka způsobily, že se preference ODS ocitly na nejvyšším bodě kolem 40%. V komunálních volbách pak ODS v Praze získala dokonce nadpoloviční většinu mandátů a zabodovala ve všech velkých i menších městech. ODS tehdy získala nejvíce protestních hlasů proti politice Jiřího Paroubka.

Po letošních parlamentních volbách vznikla zcela nová situace. Na scénu vstoupila razantně nová pravicová formace TOP 09 a volby vynesly nahoru i další novou politickou stranu - VV. Již tato nová konstelace jasně ukázala, že obhájit výsledky z roku 2006 bude pro ODS nemožné. Na pravici zejména ve velkých městech bylo možné kromě ODS volit TOP 09 a jak ukazuje výsledek Prahy, někdejší hlasy pro ODS z roku 2006 se přetavily do hlasů vítězné TOP 09 a poražené ODS v součtu, který se rovná hlasům pro ODS z roku 2006.

Třetím, tím dle mého soudu hlavním důvodem, však byla činnost městských rad a zastupitelstev ovládaných ODS. Kde si zástupci ODS počínali dobře a nezapomínali na své voliče, získala ODS téměř tolik jako v roce 2006. Kde se ale kolem kandidátů ODS množily aféry jako na běžícím pásu, tam ODS ztratila. Navíc, jako v případě Strakonic či Českých Budějovic, došlo v ODS k rozdělení a bývalí členové ODS kandidovali do zastupitelstev svých měst pod hlavičkou nezávislých a uspěli!

Paralelně probíhající volby do senátu, a sice první kolo voleb, proběhly bez překvapení. Nejvíce kandidátů do druhého kola postupuje za ČSSD, o tři méně získala ODS a ostatní strany již mají pouze několik želízek v ohni. Jak konstatoval premiér Nečas, volby do senátu ukázaly ve svém prvním kole, že pro kandidáty vládních stran hlasovalo více voličů než pro komunisty a socialisty. Nicméně výsledek voleb rozhodne až druhé kolo tento pátek a sobotu.

Celkově lze komunální volby letošního roku hodnotit podobně jako volby do poslanecké sněmovny. Většina měst bude řízena jinými než dosud vládnoucími koalicemi. ODS, pokud zůstane v koalicích, bude mít menší sílu a bude se muset více přizpůsobovat svým partnerům. Pro ODS je to ostatně příležitost změnit styl práce až na místní organizace. Voliči velmi dobře znají své pappenheimské a nikdo už nemůže počítat s tím, že se pod značkou ODS lacino vyveze nahoru. Ty časy jsou už pryč.