28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Opravdu do vlády?

Vstup Pirátů do vlády je zdánlivě samozřejmým krokem, dalo by se říci, že zadostiučiněním za trpělivou čtyřletou práci v opozici. Přesto by se měli vážné zamyslet, než ten krok učiní.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Bok 28.10.2021 20:07

No, ještě se něčeho dočkáme, až začnou ministři řádit. Takový Lipavský vyhlásí válku Rusku a druhý den uzná Taiwán ... Pak vyrazí do Kábulu projednat dopravní linku do Prahy (jednosměrnou) atd ... Jo jo, je to tak krásné být ministrem...

K. Křivan 28.10.2021 19:28

Žádám o přestavbu parníku Primátor Dittrich na čtyřstěžní plachetnici, aby bylo dost ráhen pro piráty !

J. Chaloupka 28.10.2021 18:45

Ta nezkušenost se projevila brzy.

V. Kučer 28.10.2021 18:07

Postoj České pirátské strany k vlně uprchlíků - Pirati.CZ

J. Vágner 28.10.2021 13:55

Pirátům bych neporadil i kdybych to uměl. Protože míra hlouposti, kterou projevili, nezaslouží litování. Za to, jak s nimi bylo doslova vydrbáno ještě musí projevovat vděčnost. To je rekord. To jsem ještě nezažil. A jejich vedení ještě teď, jmenovitě Bartoš v jiném článku ještě pořád do blba mele tu mantru a zápolí s Babišem!!? Ne, mají co si zasloužili. A jen na okraj. Jestli jsem díky jedné z rodiny věděl 3 dny před volbami, že u Starostů se bude kroužkovat i já, skutečně o tom jejich vedení nevědělo? Tak to ať si Piráti přihodí k dalším pohádkách co jim mamky každý večer v mamahotelech vykládají.

P. Čech 28.10.2021 19:09

Piráti dopadli tak, jak dopadnout měli a jak si zasloužili. Skutečnost, že pod svá křídla vzali STAN a nakonec na to doplatili mohli předvídat. Zejména se měli podívat, jak v minulosti ti, kdo spolpracovali se STAN na to málem doplatili také. Zde mám na mysli KDUČSL a TOP 09. Obě tato politická uskupení starostové málem rozvrátili.

J. Jurax 28.10.2021 13:35

No jo, volby jsou taky o taktice, jak efektivně oblbnout voliče a dostat se k moci. Jednou z těch taktik je i předvolební koalení, jež bylo usnadněno účelovou úpravou volebního zákona, jež již nežádá zisk pěti procent za každou zkoalenou stranu či hnutí, nýbrž chápe koalici jako jeden subjekt, jemuž postačí procent pět úhrnem.

Účelovému slepenci Spolu vedenému ODS strategie vyšla, neboť s hlasy trpaslíků TOP09 a KDU-ČSL o prsa čínské gymnastky zvítězil nad ANO. Za cenu jisté programové mesaliance a vytažení obou zmíněných trpaslíků, jejichž přítomnost ve sněmovně by v případě samostatně kandidatury byla marginální, ba sporná.

Účelovému slepenci Pirstanu se taktika vyplatila arciť rozporně. Lídrem Pirstanu byli Piráti, o STAN slyšet moc nebylo; byli chápáni jako příšpulek, jenž Pirátům dodá pár hlasů. Neboť ve volbách 2017 byl poměr získaných křesel 22:6 ve prospěch Pirátů; tím se i řídil poměr Pirátů a Starostů na kandidátce. No a potměšilí voliči starostů si zakroužkovali a Piráti se propadli do bezvýznamnosti. Pirátům se tedy účelové slepení hrubě nevyplatilo; jejich příznivci nekroužkujíce de facto vynesli do výšin STAN. Kdyby Piráti kandidovali sami, měli našlápnuto na nejmíň šestkrát víc křesel, kdežto STAN na cca pětkrát míň.

Požadavek nejméně pěti procent hlasů pro vstup do sněmovny je/byl odůvodňován tím, že by se sněmovna moc atomizovala. Ovšem úprava volebního zákona umožňujícího beztrestné koalení tohle popírá; postačí, když se trpaslíci slepí do účelové koalice a mají pak slušnou šanci překulit se přes závoru. Nebo když se nalepí na silnější subjekt, do sněmovny se dostanou zaručeně. A když budou mít kliku, tak i do vlády.

Nicméně účelová úprava svůj účel prokázala - ANO bylo vyšachováno. Bylo by tedy na čase ji zase zrušit. Co kdyby se napříště takto zkoalili socani s komanči nebo ANO se SPD? Nebo tihle čtyři dohromady, neboť už dávno nejde ani tak o jakési ideje, ale o moc, koryta, pašalíky a obročí a vládu nad penězotoky, z nichž se dá koupat perníče

J. Jurax 28.10.2021 13:35

perníček.

P. Čech 28.10.2021 19:19

U nás jsou "volby" nikoliv t a k y , ale z e j m é n a "o taktice, jak efektivně oblbnout voliče a dostat se k moci". Obzvláště proto, že to nejsou žádné volby zástupců občanů - fyzických osob, ale volby zástupců politických stran a hnutí v moci zákonodárné. Je to jev a stav, kdy dostává skutečná demokracie řádně na frak a vzniká zákonitě klasická diktatura politických stran.Občané pláčou nad výdělkem a o demokracii si mohou nechat jen zdát. Volební zákon odporuje čl. 2, odst.1 ústavy. Konkrétně tím, že podle výsledku voleb nevychází veškerá státní moc od lidu, ale od politických stran, které jsou tito lidé nuceni špatným volebním zákonem volit. Ony totiž ty politické strany a hnutí nejsou zástupci občanů, protože jimi ani být nemohou. Každá z nich jednotlivě totiž představuje mizivou menšinu občanů. A o tom to celé je.

P. Čech 28.10.2021 19:27

Nejlepší by podle mne bylo, aby se u příštích, doufejme že mimořádných voleb, utvořila předvolební koalice ANO 2011, SPD, Přísahy a TSS. Tato čtyřkoalice by mohla dosáhnout i ústavní většiny a konečně by mohlla nastat opravdová reforma (změna k lepšímu). Zejména se jedná o dodatek k ústavě, který by řešil možnost všeobčanského hlasování po vzoru Švýcarska, jehož výsledky by se dostávaly formou dodatků do ústavy. Bylo by tak naplněno znění čl.2, odst.1 ústavy a občané by tak dostali přímo do svých rukou nástroj k prosazování své většinové demokratické vůle, zde konkrétně proti vždy menšinové vůli všelijakých politických subjektů typu politických stran a hnutí či jejich předvolebních a povolebních , obvykle naprosto neschopných koalic.

V. Chrastina 28.10.2021 11:19

Kroužky jim sice vzaly vítr z plachet, jenže jim nevzaly drzost z čela. Byla by sranda, kdyby si vynutili nové volby, do nichž by se Ano dalo do koalice s SPD, Trikolorou a některou z dalších menších podpětiprocentních stran a vyhráli pak volby s ústavní většinou. Zkusit by se to dalo, to by pak někomu vstávaly na hlavě vlasy i s dredy.:-P

P. Čech 28.10.2021 19:30

Přesně v to doufám. Doufám, že to tak dopadne. A přesně z toho mají nebývalý strach představitelé zejména SPOLU a právě proto také Tchajwanec iniciuje využít čl. 66 ústavy. Má to ovšem marné, to se mu nikdy nemůže podařit.

V. Církva 28.10.2021 10:52

Jeden problém tu je, dle koaliční smlouvy by STAN neměl jít do vlády bez Pirátů. Pokud tedy Piráti odmítnou, bude muset souška Pekarová ;-€ přibrat SPD i ANO :-)

V každém případě s Piráty je to neuvěřitelné. Pýcha předchází pád. Nejlepší pro Piráty by bylo iniciovat nové volby a vyzvat ke kroužkování. A to hned, je pravděpodobné, že rozložení sněmovny by zůstalo podobné, jen Pirátů by přibylo. Ale co když voliči Trikolory a ČSSD půjdou k SPD, že? A kolik Pirátů přibude, toď otázka. Pokud volby budou za rok myslím, že voličů K3 i K2 hodně značně ubude.

Š. Hašek 28.10.2021 10:33

108 : 92 !!!

Ti, co mají 92, nemají (podle bruselHalíkVystrčil novodemokracie) v parlamentu nárok ani na kamrlík s vařičem na kafe.

4 poslanci budou mít 3 ministerstva a senátor Vystrčil (s 10 000 voliči) dostane nový novosenát vedle Hradu.

Jedna šťastná, juchající modernistka neumí ani počítat do 72. Resp. do 30.

To asi bude ta ZMĚNA!!! A hlavně konečně spojí občanstvo. Do takové šedivé kaše, asi.

Zkráceno.

M. Koutný 28.10.2021 10:02

Voliči dali jasně najevo, že bukanýry nechtějí. Ti se ale mocně rvou o koryta, už jim nestačí jedno ministerstvo, i dvě jsou jim málo. Kdyby koaly měly rozum, kopnou je do gluteus maximus a nedají jim nic, na parlamentní většinu je nepotřebují.

M. Pecina 28.10.2021 10:14

R^

J. Jurax 28.10.2021 13:53

Jistě.

Je žádoucí využít příležitosti, kterou jim s účelovým slepencem taktizující Piráti sami nabídli.

Koneckonců - kdysi taky Bursíkovi Zelení měli pomalu víc ministrů než poslanců. Škody, jež napáchali, nejsou napraveny dodnes. A to tehdy Topolánek měl aspoň výmluvu k jejich zatažení k lizu - potřeboval je kvůli většině ve sněmovně. Dnes tato výmluva není na místě, rudozelení eurohujerní do brusele žalující Piráti nejsou k většině potřeba.

Nakonec - eurohujerné jsou, byť v různé míře, všechny ostatní subjekty vítězných slepenců. V časech boje proti kysličníku a hrozby grýndýlu to rozhodně není dobrá zpráva.

L. Písařík 28.10.2021 9:07

Moje babička říkala: Spolky ani čert nemiluje.X

Z. Klouček 28.10.2021 8:42

Nejspíš je to to opravdu tak, že Piráti vynesli na svých zádech Starosty k mimořádnému podílu na moci. Nosičům se ale obvykle neplatí příliš. Piráty nevolím mj. i kvůli názvu jejich strany a tak mi ten výsledek moc nevadí. Je to asi vrozené riziko účasti v předvolebních koalicích, pokud je umožněno kroužkování.

L. Harvánek 28.10.2021 9:49

Voliči zřejmě vybírali menší zlo.

F. Navrátil 28.10.2021 8:41

Je to skutečně hamletovská otázka. Pokud Piráti půjdou do vlády, mohou tam prosazovat své nesmyslné nápady, ale jako strana skončí. Pokud do vlády nepůjdou, pak sice nebudou moci přímo škodit, ale opozice stranu posílí.

T. Kohout 28.10.2021 6:30

Mě připadá pirát jako náš talibánec. Měli to dobře rozjetý, ale zatím nevyhráli. Taky mohou říkat "vy máte hodinky, my máme čas".

Š. Hašek 28.10.2021 15:11

Něco na tom bude. R^

T. Kohout 28.10.2021 6:26

Když odhlédneme od mandátů, kdo to vlastně je "Pirát-expert"? Chtěli byste ho mít doma, ve vlastní domácnosti, aby vám tam vládnul? Možná tak lidi do 25 let, než trochu vyzrají. V 60. letech, v časech flower-power se říkalo "Nevěřte nikomu nad 30". A měli pravdu? Teď, s odstupem času tu otázku již bychom mohli zodpovědět. Nebo ne, poučení z minula není?

J. Jurax 28.10.2021 13:59

V šedesátých jsem taky nevěřil nikomu nad třicet. Dnes nevěřím nikomu nad osmdesát. ;-)

Š. Hašek 28.10.2021 15:15

V sedmnácti jsem nevěřil tátovi. Dneska jo, každý slovo!

Věk na rodným listě mnohdy nehraje roli. ;-)

Š. Hašek 28.10.2021 15:12

Trefné.

I. Hermanek 28.10.2021 2:48

Ta představa je dechberouci

I. Hermanek 28.10.2021 2:46

Závěr super