Neviditelný pes

POLITIKA: Opozice se pustila do hazardní hry

13.2.2021

Česká vláda nedokázala v poslanecké sněmovně prosadit prodloužení nouzového stavu. Přímým důsledkem opozičního vítězství je přenesení odpovědnosti na kraje řízené většinou opozičními stranami.

Hejtmani ODS požádali o dohodu na řešení situace v poslanecké sněmovně ještě před hlasováním. Jsou si totiž moc dobře vědomi toho, že s koncem nouzového stavu na celostátní úrovni se na jejich bedra přenese odpovědnost za řešení pandemie podle stávající legislativy. Již pět krajů a Praha oznámilo, že po skončení nouzového stavu použijí vyhlášení stavu nebezpečí.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický zase žádá, aby vláda vyhlásila nouzový stav opětovně. Pardubický kraj bude žádat o vyhlášení nového nouzového stavu. Kraje o tom chtějí jednat s vládou už v pátek. V tiskové zprávě to po mimořádném jednání Asociace krajů ČR uvedl mluvčí pardubického hejtmanství Dominik Barták. „Svoláme na pátek jednání Bezpečnostní rady Pardubického kraje, která by měla schválit žádost vládě České republiky o vyhlášení nového nouzového stavu, jelikož stávající situace se liší od října loňského roku, kdy byl nouzový stav vyhlášen,“ uvedl hejtman Martin Netolický (3PK).

Je jasné, že nějaká opatření se zavést musí. Česká opozice se však dle mého soudu pustila do velmi riskantní, možná skutečně až hazardní politické hry. Komunisté si také přisadili. V jejich případě však mám i určité pochopení – naposledy podpořili prodloužení nouzového stavu s tím, že se vrátí do škol žáci prvního stupně základních škol a rozjedou se vleky ve skiareálech. Vláda se tím ani nezabývala, a tak se jí komunisté nyní pomstili. Využili k tomu i to, že česká tak zvaná demokratická opozice je stále nasycena politikou Antibabiš. Ve hře jsou samozřejmě i blížící se volby do poslanecké sněmovny, domnívám se ale, že neprodloužení nouzového stavu opozici nepomůže.

Zatím nesla veškerou politickou odpovědnost vláda, respektive strany, které vládu ve sněmovně podpořily. Ze strany TOP 09 se před loňskými krajskými volbami ozvala předsedkyně Markéta Pekarová Adamová s tím, že vláda je odpovědná za oběti pandemie. Vzor našla u americké Demokratické strany, která činila amerického prezidenta odpovědným za úmrtí mnoha set tisíc Američanů. Premiér Andrej Babiš teď zadul na stejnou notu a naopak obvinil z úmrtí na pandemii ty, kteří nechtějí prodloužit nouzový stav. Piráti i Adamová Pekarová to odmítli, šéfka Topky opět přičetla již téměř 18 000 úmrtí na vrub vládě. Předseda poslaneckého klubu ČPS Jakub Michálek dokonce prohlásil, že nouzový stav Česko potřebuje, ale ne v rukách šílence. Opět inspirace za Velkou louží? Tam totiž ke konci Trumpova mandátu Demokratická strana obvinila končícího prezidenta ze „šílenství“ a vůdkyně Demokratické strany ve Sněmovně reprezentantů si dokonce povolala zástupce Pentagonu, aby „nedovolili Trumpovi použít jadernou zbraň“.

A zakončím opět „perličkou“ dle veřejnoprávní televize. Omezení pohybu ve třech okresech vyvolalo hněvivou reakci mnoha starostů na Trutnovsku a jedna starostka dostala prostor a vládě vynadala. Pak ČT znovu informovala o skutečně vážné situaci v nemocnicích Karlovarského kraje. Dokonce ani jeho hejtman tento zákaz pohybu nerozporoval. Pak přišel šot z Číny, kde zpravodajka ČT Barbora Šámalová referovala o „hněvu“ čínských obyvatel, protože ̈nemůžou volně cestovat v době oslav lunárního nového roku.

Celý svět je prostě z pandemie unaven, všechny stávající společenské vazby a zvyky jsou omezovány a „hněv“ lidí je naprosto pochopitelný. Opozice v Česku by onen hněv ráda směrovala proti vládě. Je ale otázkou, zda se její současná protivládní politika kolem hry s nouzovým stavem naopak nevymstí právě jí..

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek