19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Opozice dál klopýtá za ANO

5.6.2020

Vláda už zase cpe opozici trumfy do rukou. Válčí s obcemi, jež kvůli ochuzení na daních vyvěsily černé prapory. Schvaluje zákony výhodné pro Andreje Babiše, jako je ten týkající se evidence skutečných majitelů. Schody si mydlí dva její manažeři přes zdravotnictví, Adam Vojtěch a Roman Prymula.

Sněmovnou prochází kontroverzní kandidáti do mediálních rad. A v brněnské organizaci hnutí ANO je tak horká půda, že to zabalil exprimátor, lídr krajské kandidátky a místopředseda babišovců Petr Vokřál. V jiném čase a na jiném místě by šlo o arzenál dláždící cestu opozici k volebnímu vítězství. Ne tak u nás.

A není to jen tím, že Babišův kabinet sklízí pochvaly za zvládnutí koronavirové epidemie. Mračna se nad námi přehnala rychleji, než se čekalo, takže voliči vládě odpustili i liknavé nákupy a chaotické reakce.

Značnou zásluhu na tom, že preference hnutí ANO jsou oproti vyzyvatelům dvojnásobné, má i obsah a styl politiky opozičních stran. Když přišla nákaza, podpořily vládu. Když ale Babišovi ministři začali předkládat opatření na pomoc firmám, zaměstnancům i rodinám, zvolily nejpohodlnější přístup.

Pálily od boku a navrhovaly rychlejší a štědřejší pomoc. Tu a tam po důkladném legislativním i rozpočtovém zvážení kabinet později dospěl k podobným závěrům, což vedlo opoziční předáky k výkřikům, že byli okradeni.

Jenže občany víc než chytré hlavy chrlící nápady zajímají ruce, které – nejlépe s plným měšcem – reálně pomáhají. Kromě toho špičkám ODS či TOP 09 spousta lidí nevěří kvůli jejich počínání za předešlé ekonomické krize. V čem by opozice s koalicí plnohodnotně soutěžit mohla, jsou dlouhodobé výhledy, jak stabilizovat ekonomiku a zmodernizovat Česko.

To chce ale lepší taháky než omšelou výzvu Pirátů, abychom nebyli montovnou, nýbrž mozkovnou. Jak však zároveň proměnit strukturu zdejšího hospodářství a zachovat lidem jejich jistoty? S jedním špičkovým ekonomickým týmem úzce spolupracuje premiér Babiš, se druhým vicepremiér Jan Hamáček. O jaké kapacity se opírá opozice? A kde jsou charismatičtí politici, jimž bychom věřili, že vize expertů uvedou v život?

Lidé mají pocit, že jim Andrej Babiš má stále co nového nabídnout. A on nešetří gesty. Například spor s obcemi vyřeší příslibem, že navrhne snížení podílu spolufinancování obcí ke státním dotacím o 20 procentních bodů. Uvažuje také o státní podpoře na členské příspěvky dětí ve sportovních oddílech ve výši 2500 korun ročně na dítě. Nedávno zase hovořil o státním příspěvku 2500 korun na žáka pro pobyty na škole v přírodě.

Populismus? Marketing? Hlavně snaha vyhrát. A protože sněmovnímu klání předchází letošní souboj o kraje, potřebuje Babiš přebít i lokální kauzy, jako jsou ty lepící se na středočeskou hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou.

Ani pravicoví politici v regionech se neobejdou bez pomoci z Prahy. Vzájemně výhodná spojenectví jsou limitována vztahy mezi krajskými špičkami. A tak to ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Starostové a nezávislí i Piráti zkoušejí v různých konstelacích. Tmelem by měli být celostátní lídři. Potíž je ale v tom, že občanům opoziční předáci splývají, nebo jim připadají málo atraktivní. Vždyť i pro ně ve finále musí být nepříjemné, že větší mediální pozornost na sebe strhne starosta Novotný z Řeporyjí.

Důvěryhodných osobností na hájení dosažených kót mají opoziční strany dost. Čert vem ale jejich abstraktní koncepce, strategie a balíčky. Voliči jsou náročnější: chtějí, aby je politici nadchli, ať už svým elánem nebo srozumitelnými plány.

Autor působí na Masarykově demokratické akademii (blízké ČSSD)

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus