20.4.2024 | Svátek má Marcela


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
radek 29.11.2006 17:12

Opoziční smlouva byla nejlepší

forma vlády po převratu. Vláda se nehádala a pracovala a opoziční ODS měla kontrolu.. Škoda že to nyní neobrátili. Jasně, že se to nelíbilo tradičním pijavicím na moci lidovcům a unionistům, ale výsledky byly.

h 28.11.2006 21:10

oposmlouva

cituji z článku: "(Klaus) Co mu ale asi upřít nelze, to je konzistentnost jeho politických názorů. To, že Klaus vždy hájil základní principy demokracie a že byl vždy proti komunismu jako ideologii stojící přímo proti demokracii, je nesporné."

 Pokud jsem proti ideologii (jakékoli), budu proti ní zásadově a ne jen naoko. S člověkem který vyznává "ideologii stojící přímo proti demokracii" se prostě nejedná. O tom nás pan Klaus několikrát přesvědčil, že paní Jaklová. Nebo pane Jakle?

Qakin 28.11.2006 17:36

2.To myslite vazne ???

Lidovci i Unie Svobody byli svolni k jednani s ODS za podminky, ze V.K. nebude predsedou nove vlady. Byl to prave on, ktery zadnimi vratky vlezl do Lidoveho domu a za post predsedy parlamentu umoznil vladu Soc.dem.

Prvni rok bylo zahrano divadlo o prutazich pri schvalovani statniho rozpoctu, ale dalsi tri roky prochazel schodkovy rozpocet, ktery nasi zem dostal tam, kde je. V roce 2002 propadla ODS prave z techto duvodu, z neverohodnosti a absolutni nedostatecnosti jakehokoliv pokusu zvratit ‘levicove zakonodarstvi’, nezodpovedny pristup ke statnim financim a mnozici se korupci.

Snad jen na pripomnenou, V.K. byl autorem volebniho hesla pro rok 1998 ‘S Klausem nebo doleva’. Vysledek jeho pusobeni ‘S Klausem doleva’.

Dnes je lidovcum vycitan jejich postoj ‘ucel sveti prostredky’. Jak muzete napsat vetu :” To, že Klaus vždy hájil základní principy demokracie a že byl vždy proti komunismu jako ideologii stojící přímo proti demokracii, je nesporné.” Vzdyt to byl on, ktery jednal s komunisty pro sve zvoleni prezidentem/ na poseste, ani to pero nechtelo psat, kdyz se podepisoval pri inauguraci a musel pouzit vlastni/. Vzdyt to byl on, ktery je pozval na Hrad po svem zvoleni.

h 28.11.2006 21:18

Re: 2.To myslite vazne ???

Promiň Qakine, že jsem napsal vpodstatě totéž co ty. Ale článek a některé argumenty paní Jaklové mne poněkud zvedly ze židle a vytočily natolik,že jsem psal dříve, než jsem si přečetl ohlasy.

Qakin 28.11.2006 17:35

1.To myslite vazne ???

Odpustte, ale pri cteni Vaseho clanku jsem mel pocit, ze jsem zil v nejake jine zemi, nikoliv v CR.

Opozicni smlouvu uzavrel narychlo a bez vyjednavani s pravicovimi a stredovymi politickymi stranami, ktere se dostali do parlamentu v roce 1998 V.K., protoze to byla jeho existence v politice, co bylo ohrozeno. Po korupcnich aferach a nepruhlednem financovani ODS se prece V.K. stal osobou, ktera nema moralni kredit v boji proti bujici cerne ekonomice, boji proti korupci atd. Copak si myslite, ze si nikdo nepamatuje roli ‘Cermaku, Dybu, Macku, Rubasu a podobnych individui v te dobe? Obrovska prohra V.K. byla, ze jako predseda strany a v obdobi jeho premierstvi neudelal absolutne nic, co by mohlo tento marasmus umensit.

penzista 28.11.2006 17:27

Výborně napsáno paní Jaklová,

piště častěji. Neviditelný pes by si měl dát do vínku méně Doležala více Jaklové. R^

Qakin 28.11.2006 17:38

Re: Výborně napsáno paní Jaklová,

az na to, ze clanek je pravda za pacesy pritazena.;-)

jerry 28.11.2006 13:23

Ženský pohled na věc je v NP osvěžující,

v podstatě nemohu,než souhlasit.

čtenář 28.11.2006 11:23

Opoziční smlouva?

Autorka neuvádí jednu podstatnou věc. Ruml, tenkrát v čele US, si postavil hlavu, že neudělá koalici s ČSSD, protože tím by US zlikvidoval (v tom mu čas dal za pravdu) a současně že US vstoupí do koalice s ODS ale jen bez Klause. Tím nastala neřešitelná situace, kterou rozlouskli až Klaus se Zemanem opoziční smlouvou. Netřeba dodávat, že sarajevským atentátníkům tím silně vypálili rybník, právní expert lidovců, nyní ústavní soudce Výborný, letěl na ústavní soud s tím, že opoziční smlouva je neústavní atdatd. Poslali ho do háje. Chudák Lux ten šok dokonce nepřežil, ostatní mají doživotní trauma, což se dodnes projevuje v jejich publicistice. Hlavní přínos opoziční smlouvy byla ale navržená změna volebního zákona. Ta nás mohla ušetřit dnešních potíží, ale podařilo se ji torpédovat.

MLOK1 28.11.2006 10:26

JENOM DVĚ MOŽNOSTI? NABÍZÍM TŘETÍ (A NEJSEM SÁM!!!)

???A COŽ TAKHLE PŘEDČASNÉ VOLBY SOUDRUZI???

       Ale to byste museli opravdu, ale OPRAVDU!!! zastupovat zájmy lidu a ne jen zájmy svých korýtek.

jerry 28.11.2006 13:25

Re: JENOM DVĚ MOŽNOSTI? NABÍZÍM TŘETÍ (A NEJSEM SÁM!!!)

Má to jeden háček, v nových volbách budou kandidovat většinou ti staří, provaření politici.

Qakin 28.11.2006 17:47

Re: JENOM DVĚ MOŽNOSTI? NABÍZÍM TŘETÍ (A NEJSEM SÁM!!!)

Aby politici a strany zastupovali zajmy volicu, musela by byt ve volebnim zakone nastavena zpetna vazba. Ta je suplovana vysledkem voleb, neni ale reseno, kdyz 1. strana je za 18 a 2. bez 2 za 20. Volici, kteri voli nohama by meli byt zohledneni, tz. pokud prevazi pocet volicu dostavivsich se k urnam, mely by byt volby neplatne a strany bez naroku na brebendy.;-)

johanes 28.11.2006 10:26

Názor

Stále věřím a doufám,že jde o předčasné volby na jaře příštího roku.Komanči by na nich taky vydělali a tak lze snad z jejich strany očekávat nějakou podporu,nebo ne?

Petr Zenkl 28.11.2006 10:04

Klaus nebyl proti komunismu

Klaus nikdy nebyl PROTI komunismu, to by musel být ANTIkomunista, on se však - vlastními slovy - považuje z NEkomunistu

Vlastimil 28.11.2006 8:22

Věcný příspěvek

se kterým v podstatě souhlasím. Velká koalice nebo "opoziční smlouva" je opravdu stabilnější a i čestnější řešení než pokoutní přetahování poslanců. Navíc na velké koalici nevidím nic nečestného - je to jen víceméně nouzové řešení patové situace. Obávám se jen toho, že u případné velké koalice si obě strany jenom rozdělí prebendy, ale nenajdou už odvahu k tomu, aby společně provedly nezbytné reformy.

Nesouhlasím však s autorčinou obhajobou "opoziční smlouvy" z roku 1998. Už jen ten Klausem vymyšlený název "opoziční smlouva" je nesmyslný protimluv jako např. "dřevěné želízko". (Proto také její kritici tento název vykládali tak, že ve smlouvě šlo hlavně "o pozice" ve státní správě.) Připomínám, že tehdy nebyla situace 100 na 100, ale středopravicové strany měly naposledy v poslanecké sněmovně většinu. Klaus však chtěl ale hlavně potrestat "zrádce" z vlastní strany a KDU-ČSL. Ani se příliš netajil tím, že smyslem smlouvy je, aby si členové ODS udrželi některé významné pozice ve státní správě, dozorčích radách apod. Nejvíce však "opoziční smlouva" umožnila udržet si "pozice" samotnému Václavu Klausovi - ten tak získal křeslo předsedy poslanecké sněmovny. Václav Klaus tehdy jednoduše nadřadil svůj osobní politický prospěch dlouhodobým politickým zájmům ODS.   

Halama 28.11.2006 11:46

Re: Věcný příspěvek

R^R^R^R^

h 28.11.2006 21:27

Re: Re: Věcný příspěvek

a současné konání pana profesora je podřízeno jedné metě: opětovnému zvolení. Ale to ostatně můžeme pozorovat u všech, kteří se dostanou dál ze své obce. Nese to sebou podstatně lehčí život s postatně většími prebendami. A prostý volič nemá sebemenší šanci něco ovlivnit.

Aleš 28.11.2006 7:38

opravdu ??

 jak můžete p. Jaklová necítit protimluv smysl V.K. pro demokracii a uzavření opo smlouva. Tato smlouva je popřením principu parlamentní demokracie, role vládnoucí a opoziční strany a dodatkem o výměně rolí, střídání těchto dvou stran ve vládnutí  demokracii naprosto popírá. Moc smutné, že toto nechápete.

Qakin 28.11.2006 17:42

Re: opravdu ??

No poprenim parlamentni demokracie oposmlouva neni. To nemate pravdu. Je podrazem na volice, je proti zdravemu rozumu, jeji dopad jsme secetli v roce 2002. Ale z hlediska parlamentni demokracie se muze spolcit treba andel s belzebubem, pokud maji 51% hlasu ve snemovne.

pozorovatel123 28.11.2006 6:56

Je to logické

Volby skončily z hlediska mandátů 100:100. (Je zajímavé, že nikomu ze sympatizantů ČSSD nevadí, že se automaticky sčítají s KSČM. Asi peníze a popularita jsou důležitější.) Ale o tom nechci psát. Zajímavé je ze statisticky ne zcela pravděpodobná náhoda blokuje již 6 měsíců konání lidí, z nichž každý sám o sobě bude sebe a své kolegy považovat za rozumné a moudré.

Ze statistické a nepravděpodobné plichty je jediná cesta. Ve vědě, pokud je výsledek pokusu nejasný tak se pokus zopakuje s přesnějšími přístroji ev. za zpřesněných podmínek. Každý logicky myslící člověk toto pravidlo zná, ale nejde to. Důvody proč to nejde u jinak logicky myslících lidí souvisejí zřejmě s urážkami na cti a tyk si to odpustím. Jsem zvědav kam se až dostaneme.

pozorovatel123 28.11.2006 7:02

Re: Je to logické

Jo a ještě drobnost. Žádná předvolební kampň neřekla o lidech více než skutečné postoje a konání během tohoto půlroku. Ať už si z toho udělal kdokoliv jakýkoliv závěr byly by opakované volby skutečným rozhodnutím demokratické veřejnosti a tato společnost by pak už nesla veškeré důsledky tohoto rozhodnutí. (bez výmluv, ale my jsme to tak nemysleli, mysleli jinak atd,).

ladik53 28.11.2006 7:53

Re: Je to logické

A ty na druhé straně nejsou sečtené?

gebosch 28.11.2006 1:52

Pravda!

Paní Jaklová má naprostou pravdu. Jedině to, co se chystá může bezpečně zajistit, že ani socani, ani "konzervativci" si vzájemně po krku nepůjdou, bohatství je pro oba tábory dost, tak proč si je nerozdělit (nakonec i to připravované rušení Finanční policie je vstřícným krokem správným směrem). A bude to stejné jako za předsednictví p. presidenta, jehož "konsistentní" postoje paní Jaklová tak obdivuje. Ale jeho období mnohým lidem nelibě páchne, když ne pro nic jiného, pak kvůli dodnes neprůhlednému a tedy špinavému toku stranických peněz. Či to pane Libore Nováku bylo úplně, ale úplně jinak?   

Halama 28.11.2006 6:56

Re: Pravda!

R^R^