Neviditelný pes

POLITIKA: Okamurův zločin

31.7.2021

Poslední středu kolem 16:30 hodin na ČRo (tuším Dvojka - jel jsem v autě a nějak jsem to nezaznamenal) zpovídala redaktorka pana Petra Nováčka. A když jsem to pustil, zrovna se zabýval hlasováním ve Sněmovně ohledně návrhu SPD ve věci kompenzace pokut za závazné přestupky v případě chronických pachatelů, kteří pokuty neplatí, které by se měly provádět vůči nárokům na sociální dávky.

Vynechám teď problematiku tohoto návrhu, protože na právní rozbory jsou jiná periodika, ale zajímavý byl názor páně Nováčkúv. Předesílám, že bez ohledu na to, jestli souhlasím či ne, docela rád poslouchám jeho výstupy či čtu jeho komentáře, když na to přijde, ale zaujalo mě, že pan Nováček doslova uvedl, že ho jednak ten návrh vylekal, protože povede k ještě větší chudobě a mohl by dostat na ulici rodiny i s dětmi a zatížit obce, a pak řekl to hlavní, že SPD a Tomiu Okamurovi nejde ani tak o věc, jako o to vykázat se před volbami splněním dalšího bodu svého programu. Málem jsem boural, jak jsem se smál.

Tak za prvé: jestli se někdo dopouští závažných přestupkových deliktů, ruší ostatní obyvatele, ničí jejich životy soustavnými kravály, nepořádkem, odpadky povalujícími se všude a leckdy násilím a ještě za to neplatí uložené sankce a doslova se vysmívá úřadům, že nic nezaplatí, a nic se nestane, tak co je špatného na tom, že se konečně něco stane? Když takový holomek či lodyha má děti a chová se tak, jak se chová, ohledy nemohou jít do nekonečna. Děti půjdou od takových rodičů do ústavu, k pěstounům či do jiné náhradní péče a tito lidé nechť třeba spí pod mostem. Nejde přece o sankci za ojedinělý delikt, jde o pozvolný proces, kde nepřizpůsobivý občan této země kašle na jiné, kašle na zákony a ještě pobírá peníze od státu, který je vyrabuje z daní těch ostatních, kteří se chovají řádně. Co je probůh na tom asociálního? Kdy už si stát konečně přestane hrát na ochránce každého lotra a holomka, ať je jakéhokoli pohlaví?

A za druhé: Proč Petr Nováček pohrdá Okamurou a SPD za to, že chce splnit jeden z bodů svého volebního programu? Já dosud myslel, že právě to je smyslem existence politických stran. A také si pamatuji mnoho komentářů, kdy toto také velmi správně pan Nováček hlásal. Takže když jde o Žapoňce a SPD, tak to je jiná, to musí Nováčkem hnus vehementně lomcovat. A ta kotrmelína, co ho zpovídala, se ani trochu nepodivila nad tou náhlou osvícenou dychotomií známého komentátora. Ten názor jí vůbec nebyl divný. Nejspíš je divná sama. Já to shrnu: Okamura se dopustil zvlášť závažného zločinu pokusu o splnění volebního programu, a to ještě zvlášť zavrženíhodným způsobem.

Takže i jinak uměřeného Petra Nováčka postihl jako mor šířící se fenomén a on se zařadit mezi majitele jedině správných klíčů. A to je smutná ukázka úpadku novinářského řemesla.



zpět na článek