20.4.2024 | Svátek má Marcela


POLITIKA: Ohrožuje poštovní kauza naši bezpečnost?

19.8.2015

Ve čtvrtek kvůli dění kolem České pošty zasedne předsednictvo Bezpečnostní rady státu, v pátek pak může být vyhlášena válka Albánii. To si pochopitelně dělám legraci – jen jsem si vzpomněl na Levinsovův film Vrtěti psem, kde podobně vyřešili prezidentův flirt s jakousi skautkou.

Naše situace je jiná. Politiky máme počestné a před volbami není. Přesto laikům musí v hlavách hlodat, co má spor jednoho podnikatele, který na přepážkách prodával plyšáky, s poštou společného s naší bezpečností. Podle ministerstva vnitra má být důvodem jednání „ohrožení ekonomických zájmů státního podniku Česká pošta a rovněž s tím související pokus destabilizovat pomocí zpravodajsko-bezpečnostních prostředků situaci v resortu ministerstva vnitra“.

Známe jen špičku ledovce. Na ní jsou vidět dvě osoby. Podnikatel Lukáš Čadek, který poštu viní ze zmařené zakázky a škodu vyčísluje na 27 milionů, a také Kamil Choc, jenž mu nabídl, že spor pomůže vyřešit.

Vlivný středočeský sociální demokrat Choc, který čerstvě členství v ČSSD přerušil, si podle zveřejněných nahrávek měl říct o tři miliony, jež měly putovat na další adresy. Nyní ale popírá, že by šlo o úplatek. Tvrdí, že byl pouze mediátorem sporu, a formulace, jež jsou mu teď předhazovány, má jen za hospodské řeči.

S trestními oznámeními se v této souvislosti roztrhl pytel. Jedno podal i ministr vnitra Milan Chovanec, který se tváří, že jde o komplot proti němu. Tomu by nasvědčovalo, že Čadek se pyšní dokumenty nejen k poště, ale i k fungování útvaru Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra a PR agentury Bison & Rose.

Z toho, co dosud víme, se dá usuzovat málo. Jednal prostořeký Choc sám za sebe, za organizovanou skupinu, nebo za nějakou část sociální demokracie? Dá se nějak doložit jeho vazba na ministra Chovance? Chtěl mu pomoci, nebo cílenou provokací uškodit?

Bude to asi chtít nějaký čas, než se nám začne rozjasňovat. Mezitím zveřejnilo sadu patnácti otázek také ministerstvo vnitra. Míří především na Čadka. Úřad se například táže, proč nevyčkal soudního řešení sporu, proč falzifikuje e-maily, proč vyhrožuje diskreditací pracovníků ministerstva a podobně. Postup je to vcelku nezvyklý, znejistělý občan by od vnitra čekal spíš odpovědi…

Proč ale kvůli tomu všemu svolávat předsednictvo Bezpečnostní rady státu? Jsme svědky útoku na infrastrukturu, nebo dokonce bezpečnost republiky? A kdo by za ním mohl být? Jiný stát, nebo snad zločinecká struktura? Jaký význam má medializace těchto obav a rozpoutání spekulací? Vždyť obvykle se podobné potíže řeší v tichosti.

Na sociálních sítích se již shromáždily dvě početné skupiny. Jedna má spadeno na Milana Chovance, druhá na Andreje Babiše. Ostatně jejich spor o Českou poštu je známý. Chovanec chce poštu a dostupnost jejích služeb zachovat, Babiš by rád šetřil. Oba se chovají v souladu se svými politickými programy. Není ani pochyb o tom, že státní podnik Česká pošta by mohl být atraktivní kořistí pro dravce ze soukromého byznysu. Kde je ale souvislost s údajným pokusem destabilizovat situaci v resortu vnitra?

Aby nebylo absurdit málo, pánové Chovanec a Babiš se na předsednictvu Bezpečnostní rady státu potkají. Copak nám řeknou po zasedání?

Přinejmenším ministerstvo vnitra by na svoji komunikační ofenzivu mělo navázat a otazníky rozptýlit. V opačném případě se může mezi lidmi šířit dojem, že v barevné mlze se mají schovat hlavně zametací čety.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus