19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Ohlédnutí za eurovolbami

Steve Bannon, americký Lenin evropských národovců, byl o víkendu v Paříži a podle toho, co řekl tisku, očekával velké evropské zemětřesení. Evropská pevnina se sice skutečně zatřásla, nicméně způsobem zcela nečekaným a ze směru, jenž z pochopitelných důvodů vůbec nikoho nenapadl.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Janyška 1.6.2019 20:57

EU volby jsou zbytečné, zbytečné a ještě jednou zbytečné

Tedy pro občany národních států v EU sdružených. Vše je dáno předem počtem mandátů pro národní státy a v národních otázkách téměř všichni hlasují podle národního principu, jinak by se doma se zlou potázali. Kromě toho, že EP slouží Evropské unii, ne národním státům, jsou jí i placeni. Jen zdanění je podle státní příslušnosti.

Výstavba IV.říše německé sofistikovanými metodami pokračuje a ti co byli u voleb ji legitimizovali. Jak je možné, že to lidé neprokoukli, mi není jasné. Nevěřím v tak velké jejich hlupáctví. Možná, že jen mnou popsaná finta je nad jejich síly... Dzp.

L. Novák 2.6.2019 15:00

Re: EU volby jsou zbytečné, zbytečné a ještě jednou zbytečné

Autor: George Friedman

Ohrožená Evropa - Rodící se krize

"...Evropská unie moderní doby byla vybudována z valné části proto, aby se minimalizovala inherentní geopolitická napětí, která ji historicky rozervala. Friedman s přehledem bohaté historie a s pomocí kulturní analýzy ukazuje, že tento plán se hroutí. ..."

https://www.megaknihy.cz/odborna-naucna/241758-ohrozena-evropa-rodici-se-krize.html

A. Reček 1.6.2019 17:12

V eurovolbách jsme nikdy nevolili strany, ale jejich frakce!

Už jsem to dříve zmiňoval, že pokud dám hlas ČSSD, tak jsem dám hlas PES = evropští socialisté. Pokud dám hlas lidovcům či TOP 09+STAN, tak dám hlas EPP = evropští lidovci. Hlas pro Piráty je hlas pro PPEU = evropští piráti. Hlas pro ANO je hlas pro ALDE = evropští liberálové, atd. Nedivím se našim lidem, že už nevolí komunisty, protože od nich se nedožijí žádného komunismu a socialismus celosvětově zkrachoval!

J. Anděl 1.6.2019 18:43

Re: V eurovolbách jsme nikdy nevolili strany, ale jejich frakce!

Nejen od komunistů se nedožijí komunismu. Je to utopie.

L. Novák 2.6.2019 9:31

Re: V eurovolbách jsme nikdy nevolili strany, ale jejich frakce!

Komunisty plnohodnotně nahradili zelení magoři...

J. Kopis 2.6.2019 9:52

Re: V eurovolbách jsme nikdy nevolili strany, ale jejich frakce!

Já bych řekl, že je ve fanatické stupiditě dokonce předčili!

M. Prokop 2.6.2019 20:42

Re: V eurovolbách jsme nikdy nevolili strany, ale jejich frakce!

Hlas pro Piráty je hlasem pro evropské zelenáče, tedy zelené komunisty.

J. Huml 1.6.2019 17:05

Zeleni magori..

Pane Maraku, mam Vase clanky rad, celkem souhlasim s Vasim popisem soucasne politicke situace, a nejvice si cenim Vaseho smyslu pro humor, jimz tak zrucne zesmesnujete projevy lidske hlouposti zde na NP. Ale prosim, jak je to u Vas stou zelenou rakovinou? Myslite opravdu, ze kazdy volic Zelenych je magor? Souhlasim, ze profesionalni aktiviste, co slezaji kominy, privazuji se ke stromum a tak, jsou postizeni, a vlastne uplatneni sveho presvedceni skodi. Ale, moji pra-predkove byli Sokolici, moji rodice a strycove Skauti a Junaci; ja sam jsem trempoval od utleho mladi, a moje ted dospele deti v lese nic nenechaji, co tam nepatri. Moje presvedceni je, ze jsme soucasti prirody a musime ji respektovat a ochranovat zivotni prostredi. Nechci se poustet do debat o CO2. Co vsak se tyce znecisteni ovzdusi chemikaliemi, znecisteni vody v rekach a potocich, svinstvo v potravinach atd,nezda se,ze zvysene obavy o neblahem vlivu na prirodu je na miste?

M. Mařák 1.6.2019 17:37

Re: Zeleni magori..

Dobrý den, jak bych to řekl, jsem také bývalý skaut (Karvinská trojka), dodnes chodím na čundry, odpadky v lese nenechávám a buď je spálím, nebo je v igelitovém pytli přinesu zpět do civilizace a k přírodě mám také silný vnitřní vztah. Nedělám z toho ale politiku.

Co se týče zelených, vadí mně na nich hodně věcí a vlastně je považuji za takové novodobé komunisty. Mimo to, že jsou politicky levicoví až ultralevicoví a tím je to již pro mne dané, nelíbí se mně jejich vynucovaný přechod od jádra a neobnovitelných energií na dotované obnovitelné energie, podpora teroristického hnutí Hamás, všechno to blokování každé stavby silnice, dálnice a podobně, ten jejich až globálně přehnaný boj proti globálnímu oteplování a vše, co je s tím v politice spojené, poslední dobou mně vadí i ten jejich až fanatický postoj ke gendru a tak dále. To máte třeba jako s tou řepkou. Zelení vymyslí, že by s měla nafta míchat s rostlinnými oleji, a vede to k žlutému ČRfertu a k tomu, že je Babiš vysmátý. Zelení vymyslí, že ta solární energie je super a tak, no a je z toho u nás mohutný solární tunel a tak dále...

V. Kotas 1.6.2019 19:26

Re: Zeleni magori..

Skaut jsem nebyl, ale v tomto se shodneme.

J. Huml 1.6.2019 21:58

Re: Zeleni magori..

Dekuji, a souhlasim s Vami jiste v tom, ze vseho moc skodi. Babis me nepripada moc zeleny, spise vycurany kseftman. Nemyslim, ze zelene programy byly vymyslene jako prilezitost k snadnemu zisku. Podle meho je solarni energie super, ale solarni tunel ne. Tezba a vyzkum nalezist fosilnich paliv je dotovan vselikou vladou odjakziva. Nepochybuji, ze alternativni zdroje energie diky technologickemu pokroku razantne snizi potrebu fosilnich paliv. Nemam zdroje posoudit podporu Zelenych Hamasu. Komunismus je nastesti rychle uschla vetev statniho usporadani; jak to bude s cinskym modelem, to se uvidi. Jinak, za vsim jsou vzdy lide, touzici po moci a slave, zeleni, rudi ci hnedi, doplacime ne to. Rad bych posoudil zdroj na podporu Hamasu Zelenou stranou. Jeste jednou dekuji.

J. Jurax 2.6.2019 11:43

Tak to já si naopak myslím, že zelené programy byly vymyšlený na kšeft. Není urputný a povýtce kredenciózně pitomý boj proti CO2 příležitostí k výnosným kšeftům? Biopaliva a solární tunel a vůbec tzv. alternativní zdroje, odpustky na emise, elektromobilita, hloupé zákazy žárovek, rtuťových teploměrů a tak podobně? Útlum uhelných elektráren (vyjma Německa, kde si zablbli s tlumením jádra) a tudíž zvýšení závislosti na zemním plynu z Ruska (Nordstream). A vyděračské zelené grupy blokující potřebné stavby, dokud nedostanou výpalné ve formě sponzoringu zelených aktivit?

L. Novák 2.6.2019 13:52

Re: Za tunelem hledej Bursíka a spol...

Byl to "expert" Bursík, který dodal na lidovci obsazené MŽP (koalice ČSSD) návrh zákona sepsaného podle německého vzoru, no a pak se (později, po ministerské kariéře v Topolánkově vládě) usídlil jako obhájce zájmů OZE v Komoře provozovatelů OZE.

Je to sice "rychlá zkratka", která nezmiňuje velkou levicovou koalici ve Sněmovně, která zákon 180/2005 Sb. protlačila navzdory nesouhlasu ODS, včetně dalších souvislostí (závazky k EU), ale na dohledání hlavních viníků to stačí.

J. Jurax 2.6.2019 12:05

Tak to já si naopak myslím, že zelené programy byly vymyšleny na kšeft. S využitím užitečných zelených idiotů, co to berou vážně a dodali ideologický podšprajc. Protože pro záchranu planety nejsou žádné výdaje malé, proti tomu nemůže nikdo soudný nic mít, není-liž pravda, takže aby ty výdaje skončily v těch správných kapsách.

Není urputný a povýtce kredenciózně pitomý boj proti CO2 příležitostí k výnosným kšeftům? Biopaliva a solární tunel a vůbec tzv. alternativní zdroje, odpustky na emise, elektromobilita, hloupé zákazy žárovek a tak podobně? Útlum uhelných elektráren (vyjma Německa, kde si zablbli s tlumením jádra) a tudíž mj. zvýšení závislosti na zemním plynu z Ruska (Nordstream)? Pro zvané pěkný kšeft, který platíme všichni zdražením elektřiny.

A vyděračské zelené grupy blokující potřebné stavby, dokud nedostanou výpalné ve formě sponzoringu zelených aktivit? Ničení evropského automobilového průmyslu pomocí ideologicky konstruovaných emisních limitů - komu prospívá tato rafinovaná sabotáž?

A nezapomeňme na politické kšefty inspirované zelenou ideologií. Ne snad u nás, taďy ještě mají lidi zdravý rozum (což je jim houby platné, protože to dostanou rozkazem z rudozelené brusele), ale jak ukazují volby do putovního cirkusu, je zelená ideologie skrze patřičně dozelena zblblé voliče slušným výtahem k moci.

L. Novák 2.6.2019 13:54

Re: Zeleně zmagořená EU

Přesně tak!

M. Prokop 2.6.2019 20:45

Re:

Souhlas.

A to jsem taky bývalý skaut.

M. Mařák 2.6.2019 13:16

Re: Zeleni magori..

S tím Hamasem jsem to přestřelil, což uznávám a v článku bych to nepoužil. Vycházím z informací, které tady na pokecu v dávných dobách předával o hlasování Zelených v EU parlamentu jeden podle mne důvěryhodný zdroj a z obecné podpory Palestiny levicí a ultralevicí. Ale to samozřejmě nejsou věrohodné zdroje.

J. Huml 2.6.2019 16:54

Re: Zeleni magori..

Jo, ja to beru, prestrelit je v dnesnim informacnim zmatku normalni. Ohlednuti po volbach - ja treba rozumim volicum Babise, jako uspesneho podnikatele: volic doufa, ze se bude starat uspesne o statni kasu. Rozhodnuty volic doufa, ze jeho kandidat prinese nejaky positivni smer rizeni veci verejnych. Proto se ani nedivim, ze vice lidi voli Zelene, kdyz vidi na netu vykuchane velryby plne plastu. Definitivne souhlasim, ze politicke deleni prava - leva ztraci svoji vahu. Trempu zdar.

J. Kopis 2.6.2019 10:02

Re: Zeleni magori..

A díky EU, respektive nastavení systému ovládání členských států, se celá jejích fanatická politika přenese i na národní státy, bez možnosti obrany!!! Proto je EU z hlediska možného zavedení diktatury tak podobná centrálnímu řízení bývalého sovětského bloku. Jenže tohle rozpoznat jsou schopni pouze ti, kteří si to už zažili na vlastní kůži právě za sféry vlivu SSSR. Notabene, když se k zelenému fanatismu, přidá ještě islámský fanatismus, tak "pánbůh" s námi. Respektive, blbcům to vadit nebude, jako vždy!

L. Novák 2.6.2019 13:56

Re: Zeleni magori..

Přesně!

M. Prokop 2.6.2019 20:46

Re: Zeleni magori..

To jsou ty jemnosti češtiny ...

Ne "díky EU", správně česky je "vinou EU".

P. Grigar 2.6.2019 10:36

Re: Zeleni magori..

... Zelení především nejsou schopni předem domýšlet všechny možné varianty dopadů svých "geniálních vizí". O to se následně ochotně postarají jiní, včetně realizací.

L. Novák 2.6.2019 13:59

Re: Zeleni magori..

A kteří politici, zejména levicově orientovaní, bez ekonomické gramotnosti, jsou schopni domýšlet dosah rozhodnutí, která přijímají? :-)

J. Ráž 1.6.2019 13:47

Anti-globalismus je automaticky nacionalismus?

Většina těch, kdo jsou odpůrci globalizmu a řadí se mezi ně i ti, kdo jsou odpůrci "globalizované" Evropy prosazované bruselskou elitou, nejsou nacionalisté v tom smyslu, že se vyhraňují proti jiným národům, ale jsou to lidé vyjadřující oddanost pospolitosti, k níž náleží a mají kritický postoj k internacionalizaci kultury, ekonomiky, i politiky.

Jsou to tedy spíše patrioti kteří národ vnímají jako historicky stabilní skupinu lidí sdílejících jazyk, území, ekonomický život a mentalitu projevující se ve společné kultuře. Společným rysem Patriotů je, že se nijak nevyhraňují proti příslušníků jiných národů.

Nacionalisté naopak rozdělují lidi na ty, kteří patří a nepatří (přísluší a nepřísluší) k určitému území a kultuře. Nosnou myšlenkou této ideologie je, že národ je v prvé řadě politickým společenstvím a musí být proto jediným nositelem státní moci.

Stupidní automatické zařazování odpůrců globalizace mezi nacionalisty (nácky) , je nejlepší cestou k růstu nebezpečného nacionalismu.

M. Mařák 1.6.2019 14:34

Re: Anti-globalismus je automaticky nacionalismus?

Nacionalista (národovec) není úplně to samé, co nácek (nacionální socialista). Nacionalismus jako ideologie vznikl v prostředí Jakobínů během francouzské revoluce a je postaven na vizi centralizovaného státu a etnickém principu. I celé to národovecké hnutí vzniklo až po francouzské revoluci.

Patriotismus (vlastenectví) je zase pocit starý jako lidstvo samo a je spjat s místem, kde žijete, společný jazyk a mentalita nemusí být určující. Již jsem to psal mnohokrát. Třeba takový Karel Schwarzenberg je podle mne český vlastenec jako poleno, ale pro nacionalistu Klause není autentickým Čechem a podobně.

V článku je to ale použito z jiného důvodu. Stejně jako Steve Bannon a ostatní si také myslím, že pravo-levá politická osa je v dnešní době zastaralá a zcela nepřesná, proto se začala používat například osa globalismus-nacionalismus, nebo globalismus-populismus a podobně, které také nedokáží obsáhnout celou problematiku, ale myslím si, že jsou aktuálnější a přesnější. Třeba ve Francii je pravolevé dělení zcela o ničem, neboť jak Le Pen, tak Macron jsou i napravo i nalevo a z tohoto pohledu mezi nimi není velký rozdíl a podobně. U nás je to podobné, což jsem nedávno popsal tady:

http://neviditelnypes.lidovky.cz/politika-globaliste-a-nacionaliste-du4-/p_politika.aspx?c=A190518_173604_p_politika_wag

M. Prokop 2.6.2019 20:48

Re: Anti-globalismus je automaticky nacionalismus?

Pan Mařák to má jako 2 nohy/4 nohy.

S. Netzer 1.6.2019 10:18

Příkladné bylo

Macronovo vyjádření o Bannonovi - https://eu.usatoday.com/story/news/world/2019/05/21/macron-says-steve-bannon-russians-underming-european-union/3754366002/. V Německu doposud nikdo z politiků nenašel tak jasná a důrazná slova. Václav Klaus mohl řádit srazech AfD, jako by se jednalo o přátelské návštěvy.

Přečtěte si, pane Mařáku http://institutvk.cz/clanky/1350.html. :-))))

M. Mařák 1.6.2019 10:46

Re: Příkladné bylo

Dík za tip. To s tím Bannonem, nacionalistickou revolucí a ruským vlivem je podle mne celkem každému jasné. V článku o Klausovi je pěkně podchycen jeho životně politický paradox, tedy ta jeho EU podoba, není popsán paradox mezi jeho slovy vyjádřenou pravicovou politikou a jeho reálnou politikou, nechybí samozřejmě kritika Havla, jinak by to nešlo, no a marné předvolební touhy o té vlně nacionalistů, která se nedostavila v očekávané mohutnosti.

V. Církva 1.6.2019 9:45

Podle očekávání

Volby skutečně nepřekvapili. Nikdo rozumný nečekal že národovci a euroskeptické strany dostanou víc. Jen tisk který se bije za marxismus i současné papaláše a živil fobii z nacismu, fašismu a pravé totality.

Souhlasím že jen TOP09 se STAN dostali víc než jsem čekal. Myslel jsem že lidem vadí hlasování proti vlastní zemi a udávání. Ale 25ř voličů Pirátů STAN a TOP09 udavačství milují..

Přesto na rozdíl od autora, do Klause ml. vkládám nadějí mnohem víc. Voliči ODS totiž moc možností neměli. Většina z nich jsou seriozní lidé, kterým SPD připadá jeko diktátorská strana jednoho muže . Pořád tajně věřím, že by chtěli skutečně pravicovou politicky nekorektní stranu. Sám bych takovou nutně potřeboval!

M. Mařák 1.6.2019 10:09

Re: Podle očekávání

Docela mu to i přeji, neboť by to podle mne znamenalo rozdrobení národovecké scény a oslabení SPD, no a zároveň by mohl získat voliče i od ANO, což bych také přivítal. Ale poté, co jsem viděl slezinu zdivočelého SPD lumpenproletariátu na Václaváku styl Ortel fanda a podobně, tak mně došlo, že tady intelektuální elitě Klausovi ml. pšenka nepokvete. Jistě dokáže oslovit ty vzdělanější a inteligentnější národovecké euroskeptiky se sklonem ke konzervativním křesťanským hodnotám, bude mít dlouhou řadu adeptů na šéfy, napadají mne okamžitě desítky známých jmen (Štěpánek, Kuras, Robejšek, Bobošíková, Volfová, Samková....), ale ti prostí indiáni ve městech a na vesnici, kteří vyhrávají volby, ti mu budou chybět, řekl bych.