19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Odstoupit od Zelené dohody pro Evropu!

Všechny nás trápí koronavirus. Jako jihočeský hejtman jsem prožil povodně v roce 2002, kdy jsem vyhlašoval stav nouze na území Jihočeského kraje, a vzpomínám si, jak těžké chvíle to byly pro náš kraj i celou naši zem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Krátký 26.3.2020 13:49

Jo - lehce se to napíše ale co k tomu řekne milionový chlívek a nakonec i Gréta - to budou zásadní otázky ke společnému řešení - hezké odpoledne přeji oběma stranám názorové barikády - !!!

B. Lukáš 26.3.2020 12:52

Po přečtení článku a diskusních příspěvků týkající se daného tématu se názorově přikláním k p. Radovi. Jeho názory nevycházejí z omletých frází, argumentuje na základě dostupných vědecky ověřených poznatků a své oponenty neuráží hanlivými nálepkami typu "ekobarbaři" a pod.

J. Ganaur 26.3.2020 13:33

Ty "vědecky ověřené poznatky" jsou právě ten problém.

P. Han 26.3.2020 14:21

97% vědců, kteří dosud smějí publikovat, s ním souhlasí!

P. Rada 26.3.2020 16:04

Mýlíte se. Ve zdravé vědě pravidelně není rozhodující konsensus většiny, procento publikujících ale schoda výsledku předpovědi s realitou.

Např už před 30lety bylo ve zprávě IPCC (postavené sice politicky na zaangažovanosti v OSN ale věcně na vědecky ověřitelných výchozích zprávách) předpovězena míra oteplení a dnes se ukazuje že věrohodně. Ve stejné době byly vědou prognostikovány rizika pro zemědělství lesnictví atd.

Zejména pod vlivem poznání znevažujících skeptiků jako byl vlivný a výmluvný V. Klaus a jeho poskoci jako Kremlík, Zinga.... ale kde kdo v ČR vývoj pohodlně zaspal. Dnes však už nikdo nenapraví např. škody v lesích protože čas na včasnou obměnu lesa na víceletý, druhově rozmanitější vypršel - či spíše vyschl. Tam kde jednou významě poklesne retenční schopnost krajiny a zároven se posune celkové klima, znehodnotí půda ... už sotva co pomůže vývoj zvrátit a to zejména když přijdou další celospolečenské pohromy jako je virová epidemie atd. I o těchto rizicích ale věda včas informovala.

Podobně jak lesnictví je na tom špatně i zemědělská půda kde se sice celá desetiletí ví o poklesu její bonity - ale protože zde oproti proklamacím hospodaří většina v pronájmech a problém řeší chemicky ... - tedy zas systémem po nás potopa bez dlouhodobého vztahu k půdě - probíhá i zde doposud spíš jak odpovědné udržitelné hospodaření drancovačka přírodního bohatství s cílem maximalizace momentálního zisku.

Považuji za příznačné, že tací se názorově sdružují na tomto portálu kde nacházejí antiekologicky zaměřené zázemí.

L. Novák 26.3.2020 16:51

Tak "schoda" budoucnosti s předpovědí? Tys asi upadl se schodů na palici, že? A v tvém pokročilém věku ti musí být jasné, že pokud tvé bláboly se ukáží v budoucnu jako lživé, nikdo už ti přes hubu nedá, protože v té době nebudeš mezi živými. A tak je to se všemi magory hlásající zářnou nebo temnou budoucnost... Lžou a lžou, dokud to jde.

J. Lukavsky 26.3.2020 18:24

"schoda výsledku předpovědi s realitou." Korelace ještě neznamená příčinnou souvislost. Věda je znalost příčin, tedy: co je příčinou současného oteplování? Podle vrtů v antarktickém ledovci CO2 následuje zvýšení teploty. Nikoli naopak. Může to být souběh několika faktorů, více méně periodických. Klima oscilovalo v minulosti značně, měli jsme cca 20 dob ledových a meziledových a i ta poslední neskončila protože Neandrtálec pálil dříví v jeskyni. J.L. end

J. Kalina 26.3.2020 20:54

přesně, trefil jste se s těmi lesy hřebíčkem do hlavičky. Např. Šumavu zcela jednoznačně ničí ti největší ekologové u nás. Místo aby bojovali proti kůrovci a vysazovali v ŠNP smíšený les na místech po záchranné proti kůrovcové těžbě, tak vyhlásili bezzásahovost a tím zničili i ten smrkový staletý les a listnatý stejně nemají a ještě způsobili miliardové škody. Kritizovaná dřevařská loby na Šumavě hospodařila staletí a zanechali ji v tak dobrém stavu, že to minimálně stálo za vyhlášení ŠNP!!! A vy tady ještě máte tu drzost psát o retenčních schopnostech. By mně zajímalo jako retenci máte vy osobně, jestli jste se náhodou ne.....l?

Co takhle vyhlásit bezzásahovost v zavádění elektro mobility a dalších dotovaných nápadů jako je třeba fotovoltaika na střechách. Až dosáhnete té nulové uhlíkové stopy, bude dovolené ještě psát obyčejnou tužkou??

J. Lukavsky 26.3.2020 18:16

I kdyby to bylo 102,5% vědců tak pravdu může mít jeden jediný - který nesouhlasí. Kdysi všechny uznávané kapacity věřily a hlásaly, že Slunce se točí kolem Země. Jen nějaký Kopernk byl opačného názoru. Věda není o hlasování, ani většině, ani zjevených pravdách. Probatum est! J.L. end

P. Staronový 26.3.2020 14:14

Potvrzujete, že zelených panikářů je víc než jen Rada a ještě mnohem víc je zelených vyžírků různých dotací.

Do které té sorty spadáte nevím, je mi to jedno.

P. Rada 26.3.2020 16:34

Panikářů? Máte Vy vůbec ponětí co se se světem děje?

Pokud ale jde o ty dotace, tak v tom kus pravdy máte. Ekostopu totiž lidstvo překračuje jako celek už zhruba od roku 2000 (jiné zdroje uvádějí termín dokonce o 25 let dřívější).

https://www.tzb-info.cz/4945-trvala-udrzitelnost-a-jeji-hodnoceni-ii

Žijeme tedy na planetě neudržitelně a už půl století si při průběžně se zhoršující situaci opakovaně namlouváme, že prohřešky jednou za nás technologie vyřeší. Jde ale většinou o omyl založený na nebývalém pohodlí ale dosahovaného právě už na dluh. Ztrátu stability našeho světa je možné jak vědně doložit tak predikovat vývoj. Vyhlídky ale sotva kdo zejména s konzervativců chce slyšet - natož respektovat.

http://abicko.avcr.cz/2010/07/04/meze.html

V. Petr 26.3.2020 20:49

Svět trpí coronavirem, rudozeleným idiotismem, islamismem a katastrofálním přelidněním zaostalých zemí.

Ostatní jsou marginálie a pseudoproblémy.

Odkazy na nesplněné předpovědi klimaalarmistů jsem sem už dával!

J. Ganaur 26.3.2020 12:06

Klima "krize" dopadne jako korona.Počkáme, stejně nemůžeme nic dělat, časem se ochladí (brr), tak jako se ztratí koronaepidemie.

J. Vintr 26.3.2020 10:20

Současná situace názorně ukázala, že EU je naprosto k ničemu. Musejí ji řešit samostatně jednotlivé státy a případná mezinárodní spolupráce se domlouvá přímo bez zprostředkování Bruselem. Už by to tak mělo zůstat. Žádný stát teď nebude mít peněz nazbyt, takže by prvním úsporným opatřením mělo být okamžitě přestat posílat příspěvky do Bruselu. Ten obrovský a nákladný byrokratický aparát, který všichni zcela zbytečně živíme, pojde bez dalšího přísunu peněz velice rychle na úbytě.

P. Rada 26.3.2020 10:59

"Naprosto k ničemu" je špatná pamět popírající vznik dvou nejničivějších válek právě na Evropském mocensky rozpolceném kontinentu.

V součastnosti máme situaci maximální ekonomické prosperity za celé věky a právě i díky tomu, že převládly snahy nacházet společná ale pro některé jednotlivce nepohodlná řešení.

J. Vintr 26.3.2020 11:07

Dejte si mokrý hadr na hlavu. EU že zabránila nějaké válce? Špiš tu válku zaviní taháním muslimských migrantů do Evropy.

V. Petr 26.3.2020 13:53

Souhlas! Takový nesmysl, jako že EU zabránila nějaké válce se hned tak nevidí. Důvodem míru byl bipolární svět a strach před jadernou válkou. Pokud ovšem nebereme v úvahu G. Orwella, který napsal "nejrychlejší způsob jak ukončit válku je ji prohrát."

ALE i tento aforismus, jak Orwell věděl, je nesmysl. Připomněl bych film Trója kde si Agamemnon klade tyto podmínky

1) Helena bude vrácena Meneláovi

2) Trója se mi podrobí a bude BOJOVAT, kdekoliv já přikáži.

P. Lenc 26.3.2020 11:28

Teda Rado, že jste blbej to vím dlouho, ale že jste taky srandista, tak to mně překvapuje.

P. Lenc 26.3.2020 11:27

Rád bych tomu věřil, ale neznám kapra, který si vypustí rybník.Myslet si, že takové Německo s Francií se zbaví toho, čeho dosáhli,t.j. ovládání Evropy jenom díky koronaviru je naivní.Jediná možnost a ta je v dohledné době nereálná je naprostý odpor vůči politice EU minimálně deseti zemí EU.Mimo V4 a ta stejně není jednotná, přichází v úvahu Itálie a to je tak všechno.Ano, je možné, že díky ekonomické katastrofě která hrozí se pozastaví některé nesmysly na nějakou dobu, ale nic víc.Zelená se bude i nadále zelenat.

J. Vintr 26.3.2020 11:34

Když se na EU vykašlou ostatní, tak si Německo s Francií můžou trhnout nohou. A vykašlat se na EU je velice, velice snadné. Žádné vystupování, žádná jednání. Stačí přestat platit příspěvky a přestat poslouchat rozkazy z Bruselu. A je to.

L. Novák 26.3.2020 11:50

Na to je ovšem potřeba mít politickou odvahu a voliče, kteří takový postup jednoznačně podpoří. Ale v českých podmínkách a se současnou vládou a zeleně dotovaným Babišem si takový postup představit neumím.

Uvidíme, jaký šok vyvolá koronavirová krize, až se virus rozšíří tak, že onemocnění prodělají stovky tisíc až miliony občanů v každém státě. Třeba to povede ke změnám v žebříčku politické důležitosti a zelení magoři se ocitnou v izolaci. Ale možná jsem jen naivní... :-P

J. Ganaur 26.3.2020 11:59

Obávám se, že jste naivní.Ale možná nebude ani za co kupovat čínské zboží.

J. Jurax 26.3.2020 11:59

No, ne tak docela.

Ti bruselští pitrysové jsou mstiví parchanti. Viz brexit.

J. Vintr 26.3.2020 18:55

A můžete říct, jak se budou mstít, když je nikdo nebude poslouchat? To se nám Lejnová přijde odpálit jako sebevražedný atentátník na Václaváku? Nebo pošle Jourovou?

J. Jurax 27.3.2020 1:38

Svět je složitý a provázaný smlouvami celními, obchodními, o pohybu a pobytu lidí etc.; a ty se musí znovunavázat. No a tady je široké pole k obstrukcím a překážkám ...

V. Mokrý 26.3.2020 12:04

Těm dvěma - D a F, nebude nikdo bránit, aby se kamarádily dál ve stylu Brusele.

D. Polanský 26.3.2020 9:42

Teď bude Koronavirová dohoda.

P. Rada 26.3.2020 10:11

Jak to víte?

Spíše zas pro přebujelou lidskou řevnivost vzniknou nákazová ohniska, odkud se budou moci šířit další a další mutace oslabující ekonomický potenciál celku a to právě analogicky tomu, jak vágní dohody doposud uzavřeli lidé ohledně ochrany klimatu.

L. Novák 26.3.2020 11:52

Blbe nesoudný, ty taky musíš psát blábol na každé slovo, co sem někdo napíše... 8-O

J. Ptáček 26.3.2020 9:30

S panem poslancem Zahradníkem souhlasím. Je to jako v krásné písni Michala Tučného (a nejen jeho):

"Kdyby tady byla taková panenka, která by mě chtěla. Která by mě syna vychovala, při tom pannou byla."