18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

POLITIKA: Odsoudit Maláčovou je snadné

Návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové, aby byla minimální mzda definována přímo v zákoně jako padesát procent mzdy průměrné z předchozího roku, vyvolal nevídané vášně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 24.8.2018 20:47

No výborně

Takže minimální mzda bude vyšší než průměrný důchod, natož medián důchodu.

J. Schwarz 24.8.2018 18:27

No, v principu

jste vyjmenoval státy ve kterých bují socialismus v míře větší než velké. A proč by vůbec měli existovat nějací "dávkoví požitkáři"? Pokud je někdo zdravý a jen se mu nechce pracovat, měl by dostat jen životní minimum a i to je moc.Pproč je tak důležitý "sociální smír" či "soudržnost" s takovými lemply? On totiž člověk, který takto teoretizuje někde na katedře sociálních věd nemusí být naštvaný že dře na někoho jiného, protože tuší že z jeho peněz ty "dávky" nejdou. Naopak, samotný jeho plat je svým charakterem dost podobný dávce pro "milovníka buřtů a debat nad krabicovým vínem", ostatně i "věda" kterou produkuje je taky jen vznešenější variantou keců před panelákem.

J. Plíva 24.8.2018 16:55

Sníží to nebo zvýší nezaměstnanost?

Když zaměstnavatel nemůže sehnat pracovníky za určitou mzdu, je nucen ji zvýšit. Pokud si to může dovolit vzhledem k nákladům. Je docela možné, že vzhledem k nákladům, bude muset podnikání zabalit.

Když je státem nucen vyplácet jakousi minimální mzdu bez ohledu na náklady, tak to mnozí také budou muset zabalit. Ale ve státním sektoru ne. Tam se na náklady moc nehledí.

Teorie říká, že zvyšování minimální mzdy zvyšuje nezaměstnanost. Pan Smrčka tvrdí, že naopak sníží nezaměstnanost. Tak uvidíme.

I. Novák 24.8.2018 14:21

Pan profesor

zjevně neví, jak venku vítr fouká. Jak je ostatně běžné u každé akademické sféry. To už rovnou může i zavést SMC (pro později narozené, Státní maloobchodní ceny) pro živnostníky, kdy bude nařízena minimální cena za práci na př. řemeslníka. Zedníka, instalatéra, opraváře všeho možného atd. Proč jen u námezdně pracujícího? Také přeci mají právo - nárok. Proč by jen u nich mělo zůstat platit pravidlo pro cenu práce:výkon - kvalita -poptávka?

M. Rastislav 24.8.2018 13:58

min. mzda - průměr. mzdy - průměr. důchody

Všichni se shodneme na tom, že minimální mzda musí být vyšší než sociální dávky, jinak se nevyplatí pracovat. Dnes máme 230 000 lidí nezaměstnaných, počet volných míst 310 000 a snad zvýšením min. mzdy snížíme počet nezaměstnaných (asi nivní). Protože sociální dávky nelze snížit pro udržení sociální rovnováhy, tak musí minimální mzdy růst a tento růst je dobré s něčím svázat, neboť svět je svázán regulacemi (p.Smrčka)

Průměrné důchody jsou stanoveny z důchodů od vyučených po profesory, činí cca 12 200 Kč a mají vzrůst o 900 Kč. Důchodců je celkem 2,4 milionů a 5 700 seniorů bere důchod pod 3 000 Kč.

Průměrnou mzdu dostávají lidé, kteří jsou vyučení, absolvovali školy, něco umí a činí dnes cca 30 000 Kč. Roste, protože zkušení pracovníci doma nejsou a firmy je musí shánět i v zahraničí.

Minimální mzdu má pracovník s nejnižší kvalifikací, podnikateli přináší minimální produktivitu a váhá, jestli si to může dovolit. Dnes ji má 150 000 pracovníků tj. 4 procenta a činí 12 200 Kč. Ministryně práce požaduje pro příští rok nárůst o 1 500 Kč.

Proč vázat růst minimální mzdy jen na růst průměrné mzdy a ne růst průměrných důchodů? Jak píše učitel ekonomiky p. Smrčka, nedívejme se na řešení ideologicky, ale pragmaticky. Důchodci jsou rádi za zvýšení důchodu i o 100 Kč, nemohou stávkovat, jen dát hlasy za 4 roky ve volbách. Tak vazbu růstu minimální mzdy na růst průměrných důchodů vynechme a ponechme jen vazbu na růst průměrné mzdy. Nebude to tak drahé.

K. Pavlik 24.8.2018 14:40

Re: min. mzda - průměr. mzdy - průměr. důchody

a) Uvedomujete si ze minimalni mzda nestoji stat ani halir?

b) Ze nekteri lide jsou ochotni pracovat za mene nez jsou socialni davky?

M. Rastislav 24.8.2018 18:29

Re: min. mzda - průměr. mzdy - průměr. důchody

Minimální mzdy platí drobní živnostníci, ale především města a obce nezaměstnaným, kteří dělají pomocnou práci jako úklid u kontejnerů, sbírají nedopalky a poletující papíry (aspoň v našem městě). To se platí z rozpočtu měst a obcí, dle rozpočtového určení daní (vazba na státní rozpočet) a zde se minimální mzda dodržuje.

M. Prokop 24.8.2018 15:14

Re: min. mzda - průměr. mzdy - průměr. důchody

Důchodci by mohli být ZA zvýšení důchodů VDĚČNI. Nebo by mohli být RÁDI, ŽE jim byl zvýšen důchod. To jsou takové jemnosti jazyka českého.

J. Kokaisl 24.8.2018 13:51

Pěkná ukázka, že vzdělání není vzdělanost

K Janě Maláčové: to nebohé děvče nikdy nepracovalo v zaměstnání, kde by do státního rozpočtu (SR) odvedlo byť jednu korunu - státní úředník do SR totiž nijak nepřispívá, jen z něj bere! Svou druhou školu vystudovala při zaměstnání ve státní správě (viz životopis) - kdo z vás to má či měl?! Vidíme zde, že ani tituly ze dvou prestižních univerzit nedokáží nahradit přirozenou inteligenci a selský rozum: jestliže úředník neodvádí ze svého platu daně, sociální ani zdravotní pojištění, nemůže zvýšením platů ve státní správě dojít k vyššímu odvodu do SR - že jakýkoli násobek nuly je zase nula se učí asi ve 3. třídě ZŠ! (Pro upřesnění pro ty, co žasnou, že úředník neplatí daně ani pojištění: jestliže tyto částky dostane úředník v platu ze SR a pak je tam "odvede", je to stejné, jako by dostal plat rovnou o tyto částky nižší, ze SR ubude jen čistý plat úředníka)

K autorovi: ten možná zná poměry v Kalifornii či Connecticutu, ale poměry ve slabých regionech ČR zjevně nezná - tam jsou mnohde průměrné příjmy pod polovinou celostátního průměrného příjmu. Sám sice říká že je blbina nastavit minimální mzdu na 11 000 při průměrné mzdě 12 000, ale vzápětí, ve vztahu ke slabým regionům, považuje za správné nastavit minimální mzdu na 12 000 při průměrném příjmu 11 000. No, jestli lidé s takovými znalostmi a přehledem učí naši budoucí ekonomickou elitu, pak jsem rád, že jsem v důchodu (a rovnou podotýkám, že plošné zvyšování důchodů považuji za zvěrstvo)!

K. Pavlik 24.8.2018 16:43

Re: Pěkná ukázka, že vzdělání není vzdělanost

Mozna by autorovi neuskodilo projit se v okoli letiste v Los Angeles aby videl Kalifornii trosku jinak. Pokud to hodla udelat tak doporucuji pouzit na oblicej hodne cerneho kremu na boty - aby to prezil.

J. Fridrich 24.8.2018 10:25

Malacova je naivni devce, ktere chce naivne ROZDAVAT bez ohledu na to, zda nase zeme na to ma a zda ji to neuskodi.... Proste socdemacka...

M. Prokop 24.8.2018 15:16

Re:

Otázka je, zda naivně. Může to být taky vyčůraně, za cizí peníze kupuje přízeň pro socdemáky.

P. Selinger 24.8.2018 9:56

část nezaměstnaných by se dalo rádo zaměstnat,

ale vzhledem k tomu, že jsou postiženi exekucí, a veškerý příjem na účet v bance bez ohledu na nezabavitelné minimum je exekutorem odebrán, nezbývá jim buď hledat zaměstnavatele, který je ochotem vyplácet mzdu v hotovosti ( je li vůbec takový ), nebo se zapojit do šedé ekonomiky, nebo rezignovat

P. Lenc 24.8.2018 10:06

Re: část nezaměstnaných by se dalo rádo zaměstnat,

Pane Selingere, za blbost se platí.To bylo, je a bude a nevidím důvod, proč na cizí blbost má doplácet občan částí svých daní.Naopak, lidem kteří tyto daně tvoří stát velice často háže klacky pod nohy.

K. Pavlik 24.8.2018 15:17

Re: část nezaměstnaných by se dalo rádo zaměstnat,

Take ti co udelali blbost a neco temto lidem prodali, pujcili,pronajali by meli za svoji blbost platit.

Mimochodem ja jsem v 3B Pepikovi Prochazku nepujcil 5 korun - a udelal jsem velice dobre.

J. Kokaisl 24.8.2018 15:56

Re: část nezaměstnaných by se dalo rádo zaměstnat,

Člověče Selingere, co to plácáte!

Srážky ze mzdy při exekuci provede zaměstnavatel, zbytek vyplatí hotově (na to si sáhne exekutor jak, prosím?) nebo na účet (tam na zkrácenou mzdu exekutor nemůže, na jiné příjmy na účtu ovšem ano). Pokud na mzdu, z níž byla zákonem stanovená částka odvedena exekutorovi, exekutor sáhne neoprávněně, má problém. Ale postižený se musí ozvat. Tak, člověče, neblbněte lidem hlavu a když tomu nerozumíte, tak o tom nepište!

Z. Lapil 24.8.2018 16:25

Re: část nezaměstnaných by se dalo rádo zaměstnat,

Neplácá tak úplně. Sousloví "veškerý příjem" mu doplňte na "skoro veškerý příjem" a bude mít pravdu.

Protože když budete mít reálný příjem nezávislý na práci, těžko se přetrhnete, ať už jste k exekuci přišel vlastní blbostí či vlastní lumpárnou.

J. Jurax 24.8.2018 20:41

Jenže když se přetrhne, dřív splatí a bude svoboden - a za chyby by se platit mělo ....

J. Jurax 24.8.2018 20:45

No výborně

Takže minimální mzda bude vyšší než průměrný důchod, natož medián důchodu.

P. Lenc 24.8.2018 9:42

Pane autore,

jak je tedy možné že v době naprostého nedostatku pracovních sil, máme stále kolem čtvrt milionu nezaměstnaných? Opravdu se domníváte, že zvýšením minimální mzdy tyto lidi donutíte pracovat?Pokud ano, tak je katastrofou, že učíte ekonomii.

M. Prokop 24.8.2018 9:17

Základní úvaha, proč máme minimální mzdu, celkem sedí.

Je to politická korupce. O její funkčnosti ale pochybuji. Netáhla stejně raději sedí doma (nebo u krámu, v hospodě už je draho) a pobírají dávky. Ty do práce nedostane ani minimální mzda ve výši poloviny průměru. Prakticky jediná funkce minimální mzdy je tam, kde se na papíře platí minimální a zbytek šel cash. Toho se stupňující se buzerací ubývá. Za minimální mzdu tak pracuje jen ten, kdo se za ni vyplatí. Zvýší-li se, více lidí se nevyplatí a budou nahrazeni technikou, nebo lidmi, kteří se vyplatí i za vyšší cenu. Statisticky takových bude dost málo, takže je to celé bouře ve sklenici vody nad jedním socialistickým politickým tahákem.

M. Těhanová 24.8.2018 10:08

Re: Základní úvaha, proč máme minimální mzdu, celkem sedí.

Ale vždyť veškeré zvyšování minimální mzdy je jen , nebo hlavně proto, aby se zvýšily odvody na socku. Že by to někomu pomohlo je nesmysl.Jen stát bude mít víc na rozhazování.Sám peníze vydělat neumí, tak je musí vydřít z těch, kteří to umí.

V. Čermák 24.8.2018 13:27

Re: Základní úvaha, proč máme minimální mzdu, celkem sedí.

Proč vám to vadí, když Vy sama jste Socka?

P. Papež 24.8.2018 13:52

Protože dementi jako vy pobírají dávky pro mentální invalidy.

J. Dostál 24.8.2018 9:14

Benzín

Bohužel mi argumentace autora připomíná rčení "přilévat benzín do ohně". Tedy:

"Chlapi, tenhle oheň už nezvládneme, tak tam radši přilejeme trochu benzínu. Jejda, plameny jsou vyšší, tak honem ještě další kanystr!"

Jinak je to akademické odtržení od reality. Zaměstnanec za minimální mzdu má také minimální produktivitu práce, tedy svému zaměstnavateli vydělá jen tolik, aby mu pokryl náklady a možná ještě generoval nějaký zisk. Pochybuji, že zvýšená minimální mzda v takovém zaměstnanci vyvolá i vyšší produktivitu, takže se ziskovostí to bude na štíru a možná se už ani nepokryjí náklady. A motivace? Ten, kdo radši pobírá dávky místo aby za minimální mzdu alespoň předstíral práci, těžko přes noc změní mentalitu a pro zaměstnavatele není přínosem. Toto je ekonomická realita a zdravý selský rozum, kterí by si absolventi vysokých škol měli odnést. o kritickém myšlení ani nemluvě.

K. Janyška 24.8.2018 9:01

V první řadě je nesmyslem tzv. minimální mzda.

To je sprostá ingerence státu do soukromých životů rovnou a přenesení části tzv. sociálních nákladů státu na soukromá bedra podnikatelů... Dzp.

A. Pakosta 24.8.2018 7:22

A PANE PROFESORE, ta Kaliforne a Connecticut

mají tak vysoké ukazatele DÍKY těm nemehlům, jež "to" tam šéfují, anebo jim NAVZDORY?

Ona totiž úplně každá vláda si automaticky přisvojuje kladné ekonomické výsledky jako své zásluhy, zatímco ty záporné hází na hřbet svým předchůdcům, případně vnějším okolnostem. A celá ekonomická věda je udělaná tak geniálně, že prokázat nebo vyvrátit taková tvrzení prostě nelze.

"Nevěřím žádné statistice, kterou jsem si sám nezfalšoval"

I. Mertl 24.8.2018 8:45

Re: A PANE PROFESORE, ta Kaliforne a Connecticut

Mimochodem, ten pán je profesor? Skutekně?

J. Kulheim 24.8.2018 9:18

Re: A PANE PROFESORE, ta Kaliforne a Connecticut

Nerozumím tomu, ale mám dojem, že nás pan profesor balamutí. Kalifornie má obrovské dluhy a je na tom podobně jako Řecko nebo tančící na Titaniku. Žijí si, mlaskají a kdo bude platit dluhy nikoho nezajímá.

"Kalifornie se kdysi honosila titulem výkladní skříně Ameriky. Platila za nejekologičtější stát s progresivní vládou, centrum moderních technologií i zemědělství. Dnes ale tento kolos stojí na pokraji krachu s miliardovými dluhy v rozpočtu. Problémy se totiž v Kalifornii vrší ve velkém a výjimkou není ani státní sektor.

Deficity, a tudíž státní dluh jsou vyvolány neschopností financovat základní sociální programy prostřednictvím daňových příjmů,"Obyvatelstvo tohoto zázračného státu tvoří 13% celkové populace Ameriky, avšak na ně připadá celých 33 % všech amerických příjemců sociálních dávek."

"

"Tbankrotu, vysvětlují experti tím, že kombinace dvou faktorů – demografických změn a rostoucího vlivu odborů zaměstnanců rozpočtové sféry – podemílá střední třídu a vymývá z ní konzervativně orientované občany. Jak píše v deníku Wall Street Journal profesor demografie z Chapmanovy univerzity Joel Kotkin: „V Kalifornii dnes mohou přežívat jen velmi bohatí, nebo ti, kdož jsou odkázáni na sociální dávky. Ti, co žijí ze státní podpory, nikam neodchází. Proč by to dělali? Přece nepůjdou do Texasu, kde se od nich očekává, že budou tvrdě makat?“ento zarážející úspěch demokratů ve státě, který dávno balancuje na samém pokraji "

K. Pavlik 24.8.2018 5:36

Kalifornie

A ti bezdomovci v Kalifornii berou kolik?