24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: ODS válčí i po volbách

12.7.2006

Začne ODS jako nejsilnější strana z voleb i jako hlavní strana sestavované vládní koalice brát vážně principy pluralitní demokracie?
Nebo bude i napříště prosazovat své záměry silově? Pokud bude trvat na této pozici, nebude to pro příští vývoj u nás příznivý signál a politická situace nejen ve Sněmovně se tak může vážně komplikovat.
Pluralitní demokracie předpokládá, že mezi parlamentními stranami, ať již patří k vládní koalici nebo opozici, existují normální vztahy elementární kooperace. Bez nich nelze ustavit parlamentní orgány, bez nich nelze dosáhnout toho, aby celá Sněmovna fungovala.
V současné době není žádný důvod, aby všechny čtyři nejvyšší ústavní funkce v ČR zastávali reprezentanti ODS. Jestliže předseda ODS z pověření prezidenta jedná o sestavení nové vlády, měl by v čele Sněmovny stanout zástupce druhé nejsilnější strany.
Soc. dem. má politické oprávnění požadovat funkci předsedy Sněmovny také proto, že prezident Václav Klaus již oznámil, že předsedu ČSSD nepověří případným druhým pokusem sestavit vládu.
Soc. dem. tedy trvá na získání funkce v čele Sněmovny proto, aby mohla navrhnout předsedu vlády, jehož by prezident republiky jmenovat musel.
Nepovažuji za seriózní, že za funkci předsedy Sněmovny se předem požaduje od soc. dem. tolerance nové vlády. Programové hodnoty ČSSD dostaly výraznou voličskou podporu. Soc. dem. hájí hodnoty sociálního státu, které spolu s ní zastává i KSČM, jež spolu mají polovinu sněmovních hlasů. Soc. dem. se proto nemůže výměnou za funkci těchto obsahových hodnot vzdát.
Má-li se uvolnit situace ve Sněmovně tak, aby se v průběhu ustavující schůze zvolil předseda i místopředsedové a ustavily její orgány, je nezbytné, aby ODS opustila nejen svou „válečnou předvolební rétoriku“ (obviňování soc. dem. ze zločinů), ale i silovou pozici, z níž chce diktovat ostatním.
Slova o předčasných volbách, jež nyní znovu zazněla od některých zástupců ODS, jsou jen výrazem jejich neochoty vzít vážně na vědomí novou situaci a chovat se úměrně novým poměrům. Destrukční není postup ČSSD, jak tvrdí Petr Nečas, ale z hlediska pluralitní demokracie je destrukční tato snaha ODS prosadit řešení silou, bez dohody s druhými.
To, že se věci komplikují, není v parlamentní demokracii nic neobvyklého. Občas se to stává. Země je však ekonomicky v dobré kondici, takže žádné akutní nebezpečí z toho, že se prodlužuje ustavující schůze Sněmovny, pro vnitřní i mezinárodní pozici ČR nehrozí.

Právo, 10.7.2006

Autor je poslanec za ČSSD