29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

POLITIKA: ODS v bodu obratu

Mohlo to dopadnout mnohem hůř, ale mohlo to také dopadnout ještě líp. V tomhle hodnocení olomouckého kongresu ODS se shoduji s politologem Tomášem Haasem. Ostatně po prvním hlasování, kdy si delegáti poměrem čtyři ku jedné odhlasovali, že nejdříve se bude volit a až potom diskutovat, to vypadalo na první variantu. Nakonec to dopadlo o hodně lépe.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Belling 4.4.2014 13:30

Prosím, česky!

My, Češi, neříkáme "bod obratu" (turning point), nýbrž úvrať.

Takový veliký bojovník za národní zájmy proti bruselským šejtanům by to měl respektovat.

F. Lesniak 14.2.2014 22:47

Štěpánku,

už vám někdo řekl, že jste vůl?

J. Svoboda 31.1.2014 16:47

ODS v předpeklí

Myslím, že je třeba varovat voliče před tím, aby panu Fialovi uvěřili. Před tím, než mu uvěří, by měli na maximum využít svůj valstní rozum!

Pokud je to opravdu tak, že ODS jde v první řadě o voliče, připomíná to bohužel Klausovu okřídlenou větu, že o peníze jde až v pvní řadě. Bez opravdové sebereflexe, po níž zdá se členové moc chuti nemají, nemůže vzniknout nic nového a spolehlivého. Důkazem toho, že členům sebereflexe a částečný pohled zpět vůbec nevoní, je např. vztah k Pospíšilovi, který je kvůli uvolnění státního zastupitelství osztrakizován.

Pan Štěpánek poukazuje na odpovědnost pánů Pospíšila a Kuby za zoufalých 7,72 procent a brát si do úst Mirka Topolánka za nemístné. Je jen velkou otázkou, za jakou cenu dosáhl Topolánek 35% a zda se to neobrazilo také v současném marasmu. Kde vzal pan Štěpánek přesvědčení, že za spočasným marasmem nevězí i pan Zahradil? A že jsou to jen Pospíšil a další.

Vystoupení pana Pospíšila ze strany může paradoxně být tím, co ODS vynese opět na vyšší úroveň. Myslím, že když si pan Štěpánek dovolí napsat o panu Pospíšilovi, že je prznitelem justice, je možno napsat o panu Štěpánkovi, že je prznitelem všeho, k čemu se nachomýtne. Myslím, že toto Štěpánkovo ztvrzení je jen ukázkou toho, že ODS byla voliči potrestána spravedlivě.

Vůbec si myslím, že ODS buhužel z velké části sestává z lidí jako pan Štěpánek, který v podobných článcích píše hlavně o tom, co mu konvenuje a o tom, co se mu nelíbí, taktně pomlčí. Fialovy a Zahradilovy řeči o tom, že chování pana Pospíšila je dětinské, když "pouze" nebyl zvolen místopředsedou, jsou nesmyslnými bláboly. Nezvolení je určitě možno brát jako svůj neúspěch. Vhazování prázdných lístků s nápisy "Nevolte Pospíšila", je, jak by mohli pochopit i pánové Fiala a Zahradil, úplně jinou kávou, než pouhé nezvolení.

M. Kosejk 31.1.2014 17:50

Re: ODS v předpeklí

Mluvíte o samostatném myšlení, ale jen přejímáte názor bakalovsko-babišovského mediálního proudu. Pěkně je to popsáno zde: http://www.reflex.cz/clanek/komentare/54312/zlaty-kluk-jiri-pospisil-o-ociste-vzdy-hovoril-ale-sam-ji-nikdy-neprovadel.html

Cituji: "Za hlavní důvod, kromě ztráty důvěry, označil Pospíšil nesouhlas značné části ODS s „očistou justice.“ Co tím konkrétně mínil?.... Myslel Jiří Pospíšil v poznámce k ODS státní zastupitelství, kde se, jak se obecně tvrdí, zametaly kauzy pod stůl? Jakým způsobem zakročil on sám, když samo ministerstvo spravedlnosti ještě v době jeho prvního vládního angažmá konstatovalo, že v případě Jiřího Čunka bylo vedeno trestní stíhání neoprávněně? Jaký byl jeho postup? Iva Ištvana, kterého kvůli tomu odvolal na návrh Renaty Vesecké z funkce, do předchozí funkce jmenoval po třech letech znovu. Jenom kvůli pokřivenému, či snad dokonce zaplacenému mediálnímu obrazu, který udělal ze zločinců ty státní zástupce, kteří se nezákonnostem a politickému monstrprocesu proti Čunkovi snažili zabránit? A jaké signály o nezávislosti státních zástupců, především toho nejvyššího, vysílal Pospíšil sám? Ještě v Topolánkově vládě se Pospíšil zastával nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, včetně postupu jejích podřízených v Čunkově kauze. To mu ovšem nebránilo v tom, aby koncem roku 2010 podal návrh na její odvolání z funkce."

Pospíšil jako ministr = chaos, podrazáctví a chorobná touha vypadat dobře před novináři.

L. Novák 31.1.2014 18:02

Re: ODS v předpeklí

Tyhle vaše kecy jsou jako Rádio Jerevan. Ištvan se "dostal zpět" na základě soudního rozhodnutí. To jen jako příklad jednoho vašeho bludu.

M. Kosejk 31.1.2014 18:12

Re: ODS v předpeklí

Ale o to vůbec nejde. Jde o toto:

Neoprávněné odvolání JUDr.Ivo  Ištvána z funkce a  jeho nové  jmenování  stále  stejným  ministrem  JUDr.  Jiřím Pospíšilem  je  dalším  důkazem,  že  pan ministr  nejen  toleroval  protiprávní zásahy státních zástupců do kauzy Jiřího Čunka, ale navíc se aktivně podílel  na  šikaně  jeho odpůrců.

L. Novák 31.1.2014 15:32

Marasmem ODS jsou členové jako Petr Štěpánek,

tedy autor článku.

J. Kostelanský 31.1.2014 13:24

ODS sa nezmenila, len premaľovala fasádu

Tú starú nevyvetranú potuchlinú v ODS-ke stále cítiť. Vidím to tak, že potrebujú voličov trochu "ukolíšit", aby potom mohli pokračovať tam, kde prestali.

Minulý týždeň som v nejakom českom rádiu počúval polhodinový rozhovor s Fialom a bolo mi všetko jasné - niekoľkokrát sa vyjadril Fiala v tom zmysle, že mu ide hlavne o tom, aby sa voliči ODS vrátili späť. O tom, že by strana mala opustiť zabehané koľaje, rozlúčiť sa s kmotrami, politikárčením atď., nepadlo ani slovo.

Fiala ako pokazený gramofón stále čosi kecal o Babišovi. O tom, ako kmotri za pomoci ODS-ky "porcovali štátnu kasu", však nepadlo ani pol slova. Fiala vie síce pekne hovoriť, ale to je asi tak všetko... Samé frázy. Aký to obrovský rozdiel oproti takej Jourovej.

A tú potuchlinu cítiť aj z kauzy Pospíšil. ODS-ke prakticky nevadia špinavosti, ktoré sa vďaka jej politike mohli robiť a aj robili. ODS-ke však veľmi vadí (dokonca to veľmi seje jej členskú základňu), že si Pospíšil dovoliť uvoľniť ruky štátnym zástupcom a vďaka tomu presiaklo všetko to bahno na verejnosť. Fiala môže hodiny zavádzať o tom, že členská základňa odmietla predchádzajúce vedenie unblock, podstata je ale primitívne jednoduchá - vďaka Pospíšilovi vyplávali špinavosti na povrch. Podľa ODS-ky teda nie je vinný ten kto kradne, ale ten kto na kradnutie upozorní...

Fiala začína svoju politickú kariéru tým, že očividne klame, prečo Pospíšil nebol zvolený do vedenia strany. Alebo to všetci (novinári, členská základňa, voliči) chápu, len predseda ODS to pochopiť nevie alebo nechce?

M. Kosejk 31.1.2014 13:36

Re: ODS sa nezmenila, len premaľovala fasádu

Někomu by se hodilo, aby si ODS pořád sypala popel na hlavu za chyby minulé - reálné i novináři vymyšlené. Některým by se dokonce i líbilo, kdyby se rituálně zasebevraždila. Ale relevantní politická strategie to není. A je dobře, že to Fiala chápe.  A stejně tak je dobře, že Pospíšila nepustili do vedení v ODS.

J. Boleslav 31.1.2014 14:38

Re: ODS sa nezmenila, len premaľovala fasádu

Neúspěch Pospíšila mně docela mrzí. Ač mám vůči němu taky určité výhrady, přece jen ODS politické body přinášel. S jeho odchodem jí IMHO dost dalších příznivců ubude.

M. Kosejk 31.1.2014 15:05

Re: ODS sa nezmenila, len premaľovala fasádu

Ti, kteří by ODS volili právě kvůli Pospíšilovi, nejsou voliči na kterých by do budoucna mohla ODS stavět. Tenhle typ voličů lobbuje za Pospíšila, ale pak to "hodí" pro TOP09. A navíc: Kolik ještě chcete důkazů, že je to sobec, který v konečném důsledku ODS škodí? A navíc než volební výsledek na Plzeňsku byl jen o pár procentních bodů lepší než celorepublikový průměr ODS  - tedy žádá super-sláva, aby to mohl použít jako zásadní argument, proč měl být ve vedení.

P. Ryšavý 31.1.2014 16:04

Re: ODS sa nezmenila, len premaľovala fasádu

S obrovským úsilím od Sarajevského atentátu vyhání ODS voliče jinam. Je to její pilíř politiky. Voliči došli.....

M. Kosejk 31.1.2014 16:25

Re: ODS sa nezmenila, len premaľovala fasádu

Voliči nedošli. Voliči jen pod tlakem blbých novinářů totálně zblbli. Jinak si nedokážu vysvětlit, že někdo, kdo žvanil řeči o příšerném "propojení politiky s byznysem" a  o nedostatku etiky v ODS, pak jde - a zvolí si estébáka a majitele jedné z největších firem, která je zároveň největším českým příjemcem dotací z veřejných peněz.

Jak napsala L. Zlámalová: "Přirozený a zdravý stav společnosti, kdy se politici a významní podnikatelé potkávají a ve vyrovnaném střetu obrušují své zájmy, u nás zdegeneroval. Každý společný oběd je dnes zvráceně považován za hřích a korupci. V té atmosféře je gigantický konflikt zájmů omlouván, a dokonce vydáván za transparentní přednost.Babišovo nadřazené postavení nad ostatními velkopodnikateli prohlubuje kumulaci moci."

J. Svoboda 31.1.2014 17:30

Re: ODS sa nezmenila, len premaľovala fasádu

Pane Kosejku, chce to trochu dobré vůle a slušnosti. Že Pospíšil ODS škodí, je Váš názor, který Vám neberu, ale nemohu s ním souhlasit.

Opravdu si myslíte, že Bém, Janoušek, Novák, Oulický, Dlouhý, Bendl a potažmo Rittig, nejsou sobci a neškodili ODS? Myslíte si také, že požadavek trafikantů čtyři mega pro každého není ani trochu sobecký?

Mohl byste si také uvědomit, že krajské Pospíšilovo vítězství navíc bylo nejvíce způsobeno sprostým vyhazovem Pospíšila z vlády. Ať jste, nebo nejste ochoten, to připustit, byla to jedna z největších chyb ODS.

Vy se svými názory a přetrvávající kmotrovská část ODS, rozhodně úspěch ODS nepřivodíte. Budete to muset nechat na voličích a potom se zase dívat s otevřenými ústy.

M. Kosejk 31.1.2014 17:42

Re: ODS sa nezmenila, len premaľovala fasádu

Ani jeden z "kmotrů" na  kongresu ODS nebyl. Byl tam pouze jeden kmotr - a to ten, co pase Pospíšila. 

Ani jeden člen minulého neúspěšného vedení nebyl zvolen do předsednictva ODS - včetně Pospíšila. Jediný Pospíšil odmítl uznat svoji politikou spoluodpovědnost za neúspěch.

A k tomu výsledky jeho práce na ministerstvu spravedlnosti byly více než ubohé. Vůbec nevím, o jaké reformě justice mluvil.

J. Svoboda 31.1.2014 18:36

Re: ODS sa nezmenila, len premaľovala fasádu

Pane Kosejku, je léty prověřená pravda, že komu není rady, není mu ani pomoci. Možná, že se Vám podaří vyšťourat na pana Pospíšila ještě jiné, ať už pravdivé, nebo lživé věci.

Jste myslím na omylu. Zvolen byl pan Zahradil, který byl v neúspěšném vedení ODS. Neúspěšné vedení se táhne asi od tzv. sarajevského atentátu. Takovému překrucovateli pravdy jako jste Vy, je bohužel asi zbytečné opakovat, že nezvolení kandidáta a sporsté chování k Pospíšilovi, které předvedla většina delegátů, jsou dvě velmi rozdílné věci.

Ubohé výsledky na Ministersvu spravedlnosti - řekl bych, že ubohé je uvažování autora těchto slov. Nejste schopen označit za daleko ubožejší bleskový vyhatov pana Pospíšila a snahu pana Blažka, téměř měsíc přemýšlet, jak se ubránit paní Bradáčové?

K pochopení některých věcí je třeba dobré vůle chápat a také fištrón, víme pane Kosejku?

M. Kosejk 31.1.2014 18:50

Re: ODS sa nezmenila, len premaľovala fasádu

No, sebevědomí vám nechybí a víra, že váš názor je pravdou také ne.

Vy si snad i myslíte, že na Pospíšila něco účelově "šťourám", ale já ho kritizoval už dávno před kongresem (kde neuspěl - a post místopředsedy se ukázal jako rozhodujícím faktorem pro jeho bytí/nebytí v ODS).

A kritizuji ho, protože se mi nelíbí důsledky jeho jeho politiky a jeho osobnostního chování . Nevím, jak vy, ale já ODS skutečně volím (vás odhaduji na TOP09). A pak mě znalost aktuálního práva živí, tak výsledky jeho práce sleduji i jiným než mediálním pohledem. A jasně, uznávám, že z pohledu Otázek VM, je Pospíšil super. Ale v reálu není.

J. Svoboda 31.1.2014 19:25

Re: ODS sa nezmenila, len premaľovala fasádu

Pane Kosejku, víra mi možná nechybí, ale domnívám se, že vy nejste z těch, kteří mají právo to kritizovat.

Typujete mne na voliče TOP 09. Váš typ mne nechává chladným, protože jste vedle jako jedle. K prezidentské volbě jsem z důvodu, abych nemusel volit Zemana, vůbec nešel. Že Vy volíte ODS, o tom jsem ani sekundu nepochyboval. Vůbec se mi to nelíbí, ale to je asi všechno, co s tím můžu dělat. Bohužel musím soužít s lidmi, kteří volí zdiskreditovanou kmotrovskou stranu. Dr. Rath není zdaleka největší zloděj. Je jen nejnešikovnější a nejnaivnější.

Nevím, zda je dobře, ohánět se znalostí aktuálního práva. To by se tím mohli ohánět i zlodějští exekutoři a to by asi nebylo to nejlepší.

Nevím, proč do toho pletete OVM. Že je Pospíšil super, jste si možná někdy myslel Vy. Pro mne to byl hlavně v posledních dobách jeden z nejslušnějších. Že chce v očích veřejnosti vypadat dobře, je podle mne jeho kladem.

J. Svoboda 31.1.2014 17:14

Re: ODS sa nezmenila, len premaľovala fasádu

Pane Boleslave, mám podoný názor. Jen si myslím, že v ODS bohužel převažuje nikoliv ohled na to, jaké body přinášel ODS, ale jaké "body" ubíral kmotrovskému prostředí. To je stěžejní okolnost a sní se bohužel ODS ne a nechce vyrovnat. Pěkně to dokresluje věta pana Štěpánka, že Pospíšil byl prznitelem justice.

J. Svoboda 31.1.2014 17:06

Re: ODS sa nezmenila, len premaľovala fasádu

Pane Kosejku, to, jak se ODS postaví ke svým chybám minulým, je čistě její věc. Je pravděpodovné, že k reálným chybám si novináři přidají sebou vymyšlené. S tím by měla rozumná strana počítat a nedávat zbytečně novinářům příležitost.

Myslím, že pan Fiala se už dovtípil, že moc chápat, není to pravé ořechové. Kdyby chápal, o panu Pospíšilovi by mluvil jinak.

Z Vašeho příspěvku by mne nejvíc zajímal důvod, proč si myslíte, že je dobře, že Pospíšila nepustili (příznačnější výraz je zařízli) do vedení. Kdyby pan Fiala nebyl přespřípliš piliticky korektní, pochopil by, že Pospíšilovo vítězství v kraji nebylo dílem Pospíšilovým, ani dílem ODS, ale bylo bohužel způsobeno sprostým vyhazovem Pospíšila z vlády.

Závěrem bych Vám pane Kosejku chtěl sdělit svůj názor, že pokud se budete Vy a členové ODS chovat tak, jak uvádíte v tomto příspěvku, měl byste se jet podívat do Kyjeva, kam to může vést.

L. Novák 31.1.2014 15:35

Re: ODS sa nezmenila, len premaľovala fasádu

Hehe, když to tvrdí fanatický katolík Kostelanský, tak to bude jistě všechno pravda. :-D

J. Kostelanský 31.1.2014 18:15

Re: ODS sa nezmenila, len premaľovala fasádu

Ďakujem za lichôtku. Ale fakt jej nie som hoden. Som len katolík, ale kostolu moc "neublížim" - som príliš lenivý tam chodiť.

Teší ma aj to, že viete kto som-čo som. A to je dobre. Ale rozdeľovať ľudí na katolíkov, evanjelikov, ateistov patrí niekam do 19. storočia.

Ale nabudúce môžete ešte trochu pritvrdiť - že som slovenský katolícky fanatik a typický gardista. Vôbec by ma to neprekvapilo.

Viete, kresťanovi-katolíkovi výsmech a pohŕdanie iných nespôsobuje smútok ani depresiu, ale naopak radosť. Pretože vie, že robí dobrú vec. Čo je to nejaká urážka oproti tomu, keď kedysi kresťanov v Ríme hádzali levom? Ničovaté nič.

R. Langer 31.1.2014 12:51

Tak hlavně ať ODS

po tom svém "obratu" přestane budovat ten korporátní socialismus, co nám tady v posledních letech předváděla. Potom se možná zase někdy stane volitelnou stranou.

M. Varadinková 31.1.2014 11:07

Pane Štěpánku

ODS se nevyhrabe ze sr*ček, dokud nepochopí, jak a v čem byl pro ni Topolánek smrtící.

Ani Vy jste to stále ještě nepochopil.

Jinak, až na tu zmínku o Topolánkovi, s článkem souhlasím.

R. Gramblička 31.1.2014 13:21

Re: Pane Štěpánku

no tak nám to osvětlete.

J. Jílek 31.1.2014 13:46

Re: Pane Štěpánku

že ho ti voliči stále tak volili....kolikery volby že to vyhrál po dvou Klausových prohrách? :-) čtvery...a pak ještě díky projektu TOP09 v podstatě i další

V. Kováčová 31.1.2014 16:55

Re: Pane Štěpánku

Soudržnost a víra má nějakou setrvačnost. Voliči přesto, že nesouhlasili s chováním Topolánka, s jeho Dalíkem, s nakupováním poslanců, s podpisem LS, ještě pořád volili ODS, protože věřili, že po odchodu Topolánka se v ODS všechno změní. Jenže ono to bylo čím dál horší. ODS se krok za krokem vzdávala svého výsadního postavení na pravici a Kalousek si ho přebíral na stříbrném podnose za skřípění zubů voličů, straníků i příznivců ODS. Sympatie, důvěru ani věrnost nejde zneužívat do nekonečna. Proto ten výsledek 7,7%.

M. Kosejk 31.1.2014 8:41

-----

Tak Jirka Pospíšil nezklamal - a udělal přesně to, co jsem čekal. Neuspěl v demokratických volbách ve straně - a uraženě odchází. Poslanecký post si však ponechává. Čímž potvrdil vše špatné, co se o něm říkalo - že mu jde jen o něj a o posty pro něj. A na ODS že mu nezáleží.

Ale k praktické stránce Pospíšilovy politiky: Pospíšil pořád argumentuje nějakou úspěšnou reformou justice. Abych řekl pravdu, nevím, o čem mluví. Na to, že byl nejdéle sloužícím ministrem spravedlnosti, zůstal po něm jen chaos. Jeho údajná politika byla jen chaotickou výměnou jmen na postech - "Ramupla tam, Rampula ven... atd." 

Za tím člověkem nevidím naprosto žádnou skutečně odvedenou práci. Pokud tedy nepočítám NOZ, který si ke kreditům může připsat - pokud nebudu hovořit o skutečné kvalitě toho zákona, protože ke kvalitě má docela daleko.

A co se týká hlavních negativ Pospíšilova působení, tak to je, že nechal naprosto zdivočet strukturu státního zastupitelství. Nezasahovat do trestních kauz - a nechat SZ propadnout do vnitřních bojů a politicky motivovaných bojů proti politice - to jsou 2 rozdílné věci. A Pospíšil to zmrvil.

Z. Švrček 31.1.2014 10:56

Re: -----

K tomu, co praví článek a k tomu co jste dodal nelze již v podstatě nic přidat, až na to poslední. Poslanec zvolený za ODS, odchází ze strany s tím, že v rámci mandátu, který, ač uražen do hloubi duše tím, že jej členové strany nechtějí, bude vykonávat dál. Za koho? Na kom nezávisle? Prohlásil, že se bude sbližovat s TOP 09. Ano, tam by mu pšenka kvést mohla. Kalousek jej dík jeho tváři, "oblibě"  a mediální podpoře, kterou mu zajišťuje Moravec, jistě rád vezme. Nicméně Pospíšil tím v podstatě řekl jak členům ODS, tak i členům TOP 09 a vlastně i všem, kteří si jej tak oblíbili: "já nejsem v žádné straně, krom jediné - jsem ve straně pana Pospíšila".  To by mohli v politice říci i mnozí další (Kuba atd.) ale pouze Pospíšil to nyní v podstatě řekl nahlas.

M. Kosejk 31.1.2014 13:39

Re: -----

V TOP09 si ve vedení ani neškrtne - byli s ním ve vládě, tak musí vědět, jaký je netýmový podrazák. Ale jako užitečného idiota ho asi Kalousek využije.