29.3.2024 | Svátek má Taťána


POLITIKA: ODS podvedla voliče v Praze – a nejen tam

8.11.2010

Bohuslav Svoboda prohlásil po volbách v přímém televizním přenosu, že důvěřuje kandidátovi TOP 09 na primátora Zdeňku Tůmovi natolik, „že by s ním na Divokém Západě klidně kradl i koně“. Až příliš rychle se ukázalo, že ve skutečnosti bude mnohem raději pomáhat staré a zkompromitované partě v ODS a ČSSD pokračovat v rozkrádání Prahy.

Je málo smutnějších a dehonestujících konců nadějných začátků politických kariér, jako je ta jeho. ODS v tradičně pravicově hlasující Praze ve volební kampani vsadila na příslib změn. Symbolizovaly to stovky billboardů a plakátů s Petrem Nečasem a tímto ctihodným lékařem s motýlkem. Část pravicového pražského voličstva slibu změny uvěřilo a dala, byť oslabené, ODS šanci. Dnes si musí takový volič rvát vlasy a nadávat do tupců. Petr Nečas najednou tvrdí, že do ničeho nemůže mluvit, a Bohuslav Svoboda už jenom papouškuje manévrovací klišé, které mu diktují přímo ti nejzkompromitovanější spolustraníci, kterých se ve jménu změny sliboval zbavit. Skutečný politik a muž vážící si daného slova by v jeho situaci svedl boj.

V případě mužné vzpoury by mohl předpokládat, že by ho podpořilo nejméně pět z nových zastupitelů ODS. Spíše ještě více. Kdyby pomohl vytvořit – i proti vůli korupcí nasáklých kmotrů své strany – koalici pro změnu, která by ovládla magistrát, vešel by do dějin a dal by ODS poslední šanci na skutečnou proměnu, po které údajně stále ještě volá i její předseda Petr Nečas. Mohl by vyjednávat mnohem tvrději i s TOP 09 o místa v Radě pro svoje lidi. A TOP 09, která stále tvrdí, že jí jde o principy mnohem víc než o samotnou moc, by mu velmi ráda vyšla vstříc. Praha by měla pravicovou – a nezkorumpovanou - většinu v zastupitelstvu. Jenomže o to přece ODS nejde.

Pro zaběhnutou regionální oligarchii, jenom účelově převlečenou do dresů ne jedné, ale dvou politických stran, ODS a ČSSD, jsou program a koaliční nabídka Zdeňka Tůmy na radikální proměnu pravidel a systémové omezení korupce zdrojem smrtelného děsu. Nikdo z kmotrů nedopustí, aby jejich firmy byly odříznuty od stamilionových a miliardových zakázek. Nikdo z této „zkušené“ party nedovolí, aby kdokoliv mohl něco z minulosti prověřovat. Nikdo z této oligarchie převlečené za demokratickou politiku změnu nemůže a nechce připustit.

Úctyhodný je proto otevřený boj, který se svou vlastní ČSSD osaměle vede Jiří Dientsbier mladší. Ten dal nekompromisně najevo, že řadu reformních a protikorupčních návrhů TOP 09, například na zrušení milionových odměn vybraným zastupitelům za členství v dozorčích radách podniků s majetkovou účastí města, podpoří i proti vůli své strany. To je slovo muže a odvaha politika. Zbabělost, s jakou nastrčené politické šidítko Bohuslav Svoboda už dnes kryje lži svých „zkušenějších“ spolustraníků, je jen velmi smutná. Pokud je pravdou, že se dnes kvůli postu byť i jen loutkového primátora ochotně spojí s kýmkoliv, pak se stane symbolem politické korupce, se kterou chtěl bojovat i tím symbolickým "kradením koní".

Pokud se staré garnitury ODS a ČSSD v Praze dohodnou na pokračování ve starých korupčních kolejích, může se volič začít připravovat na předčasné volby, protože Petr Nečas s konečnou platností potvrdí, že už byl uvnitř ODS poražen. Federace opoziční smlouvy pak na pokyn z Hradu jeho vládu kdykoliv svrhne, aby ODS kmotrů s jásotem uvítala návrat Klause do čela strany a jejich kamarádi z ČSSD jim k tomu budou šťastně tleskat...

Autor, bývalý disident a novinář, učí na New York University v Praze

(převzato z Blog.aktualne.cz se souhlasem autora)