Neviditelný pes

POLITIKA: ODS nejenže topkovatí, ona hlavně blbne

12.12.2019

Podle řady vyjádření jejích čelných představitelů, počínaje předsedou strany a konče komunálními politiky, se ODS mění ve stranu s podivným programem. Voliči jí také nepřibývají a ona chřadne.

Od vyloučení Václava Klause juniora ze strany i poslaneckého klubu urazila ODS další kus cesty k politice, kterou řada komentářů popisuje jako „topkovatění“. To by snad ani nebyl až tak velký problém, pokud by nebyl doprovázen jevem, který pracovně nazývám „blbnutí“. Příkladem takového blbnutí je poslední vývoj v kauze pomníku vlasovcům v Praze-Řeporyjích.

Vyjádření Klause juniora o „židovském výboru“ vedlo k rychlé reakci a jako takzvaná „poslední kapka“ k vyloučení Klause z ODS. Klaus si poté založil Trikolóru, s níž se zatím pohybuje většinou pod hranicí vstupu do poslanecké sněmovny. Pak ovšem „exceloval“ další člen ODS, jakýsi Lang, zastupitel a radní Jesenice, který se o prezidentu Miloši Zemanovi vyjádřil tak, že „Zeman je druhý Hitler a je nutné ho podřezat jako svini“. Policie ho nyní za jeho facebookové výroky navrhla obžalovat.

Poslední dobou ale nejvíce mediální pozornosti (naprosto zbytečné a spíše zoufalé) na sebe strhává další komunální politik ODS, starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný. Ten chce postavit na území této části pomník vojákům Ruské osvobozovací armády - takzvaným vlasovcům, kteří na konci války bojovali na straně Německa. Pomník má být podle Novotného poděkováním za to, že během Pražského povstání vojáci ROA podpořili povstání, střetli se s německými vojáky a obsadili při tom důležité strategické body ve městě.

Podle mediálních zpráv se posledního jednání zastupitelstva v Řeporyjích, které rozhodlo o vybudování pomníku, zúčastnil i poslanec ODS Pavel Žáček. Tento pán byl prvním ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek. Na jednání zastupitelstva údajně vysvětloval roli vlasovců. Návrh na vypsání referenda k této otázce zastupitelstvo odmítlo. Pomník má být chráněn kamerovým systémem a má být opatřen nátěrem, který údajně usnadní likvidaci sprejerství. Zastupitelstvo Řeporyjí má 11 členů. Koalici tu tvoří ODS se Zelenými, Piráty a ANO. V opozici je Sdružení nezávislých kandidátů a KDU-ČSL.

Již před jistým časem jsem se dočetl, že v Praze už něco jako památník vlasovcům existuje, tuším na Olšanských hřbitovech. Záměr Novotného je však zcela jiný. Chce tuto akci využít jako důkaz toho, že se nebojí Ruska (jak tvrdí, názor Rusů ho nezajímá). Viděno touto optikou je motivace Novotného a zastupitelstva, které ho podporuje, jako trucpodnik vůči Rusku. Dokonce prý byl odmítnut i návrh, aby na pomníku byla informace, kdo to byli vlasovci (něco ve stylu „vysvětlování“ u pomníku maršála Koněva).

Lze tedy konstatovat, že pomník vlasovcům je podporován poslaneckým klubem ODS (účastí Žáčka na jednání), a domnívám se, že pro řadu voličů ODS (ne radikálních mladých „antirusů“) je pomník vlasovcům nestravitelný. I proto zřejmě podpora ODS stagnuje na cca 10 %, protože se z občanské demokracie stává strana opozičníků za každou cenu a výstřelky typu pomníku vlasovcům jsou jen dokladem „nebojácné politiky“. Být v kůži vedení ODS, obával bych se spíše o volební výsledek.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek