19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: ODS na křižovatce

Vedení ODS by mělo po neúspěchu v prezidentských volbách zahájit diskusi o dalším směřování strany. Shodla se na tom oblastní rada ODS v Praze 4. Podle jejího prohlášení připadá v úvahu i svolání mimořádného celostátního kongresu. Kritika zaznívá i z jiných krajů, podle místopředsedy středočeské ODS Raduana Nwelatiho by se vedení ODS mělo zamyslet nad vnitřním fungováním strany a programovými prioritami.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Holík 27.1.2013 19:27

Pozde ..

Tuhle diskuzi meli zacit uz davno .. pro mne je ta strana od posledniho sjezdu kompletne mrtva. Necas byl sance na obmenu, ale je na to prilis slaby a je to jen loutka starych kmotru. Vsem ten stav vyhovuje.

P. Skřivan 26.1.2013 23:03

Tak hlavně poté, co vzali Béma. :-)))

B. Rybák 28.1.2013 16:03

Re: Tak hlavně poté, co vzali Béma. :-)))

Např. pana Grosse na plzeňské fakultě práva bez diplomové práce vystudovavšího, tohoto profesí výpravčího, teď desítky milionů na Floridě i v Praze (a bůhvíkde) v klídečku rozhazujícího (podobně Palase, Tvrdíka, Kavana, Mertlika, B. Sobotku, Paroubka...) ze strany vyrazili, želízka nasadili?

Pan Bém byl jenom osočen odposlechy, o nichž není jisté zda jsou "pravé" a pokud by i byly, vyplývá z nich jenom to, že jeho poradce občas "žvanil" (třeba byl zrovna "nalitý", nebo se předváděl před slečnou". Proti masmediálním soudům platí presumce neviny i pro politiky. Vy si ale rád plivnete, že.

J. Humpolík 26.1.2013 16:41

ODS až bude pravicovou stranou

ODS má za sebou řadu "ideových" konferencí na kterých se řečnilo a řečnilo a v usneseních bylo... Vážení členové ODS být pravicový je úděl a riziko a pokud to nechcete podstouput je zle a pravicový volič bude hledat náhradu:: Pokuste se si občas něco přečíst o malém ale efektívním státu o p tom ,že občan dovede své peníze utratit efektivněji než stát

M. Kosejk 26.1.2013 11:06

nerad to říkám...

Nerad to říkám, ale je problém i u voličů. Většina českých voličů je na straně levice, i když si to velká část z nich neuvědomuje. A proto také ODS se často nechává ovlivnit názory lidí, kteří by pravici stejně nikdy nevolili. Všimněte si, kolik kritických článků o ODS napsali lidé, kteří nemají zájem na pravicové politice, i když se tak tváří. Nebo celá ta řada lidí na sociálních sítích, co dělá, že kritizuje ODS z pravé strany - a přitom u konkrétních témat se ukazuje, že jsou to levičáci.

A dalším problémem ODS je to, že jak členové, tak voliči nechápu význam slov: koaliční kompromis. Když SZ nadávala na své vedení, že prý participuje na pravicové a "asociální" vládě - tak v té chvíli členové a voliči ODS nadávali vedení ODS, že prý participuje na levicové  vládě. Tak si vyberte. Myslícímu člověku dojde, že holt ty strany musely udělat kompromis - ale Žanotovští a spol. budou jen tupě kvičet o ideové rozplizlosti - bez zájmu o příčiny té rozplizlosti. 

Ruku na srdce a hadr na hlavu - a musíte přiznat, že ODS to má podstatně těžší,než taková ČSSD, která se orientuje na jasný typ voliče - závistivý lempl, co rád žije za prachy ostatních. Takového člověka zajímají jen okamžité osobní výhody - a na ideu sere.

T. Vodvářka 26.1.2013 11:29

Re: nerad to říkám...

Myslím si, pane Kosejku, že se mýlíte. Kritika se automaticky nerovná zatracení. Existuje kritika se snahou o nápravu vadných věcí. Typický pravicový volič má totiž již léta problém. Zpočátku volil pravici z důvodu snahy nevítězství levice s představou, že jednou snad.... Dokonce poslední volby v roce 2010 byly nadějné, protože socdem ostrouhala. Místo zahájení razantních reforem, na něž měla ODS,TOP mandát, začaly okopávačky kotníků, naprosto netransparentní výměny ministrů atd. Ve finále došlo k navýšení DPH, omezování příjmu důchodcům. Místo razantních úspor ve státních financích, kde stále vládne neskutečný chaos, byla zátěž přenesena na ty, kteří to nikdy nezpůsobili.

Pak se tedy objevuje základní otázka, co je na současné vládě pravicového. Přiznám se, že jsem poprvé / a spousta mých známých na mne nezávisle/ usoudil, že je třeba naší "pravici" dát poznat, že už těch pokusů měla dost a že se buď změní k lepšímu, nebo musí zaniknout. Volit ODS jen proto, že se deklaruje jako pravicová, není prostě dostatečný důvod.

Prvním krokem ODS je vyloučení černých ovcí ze svého středu. Pokud bude stále chod strany ovlivňovat zmetek, který hrabe pod sebe a na ostatní s..., pak jej strana musí ihned odstřelit. Zůstane-li tam, nesmí se strana divit, že je nevolitelná, protože jiný způsob občan nemá.

Váš poslední odstavec totiž na některé hlavouny v ODS sedí dokonale, jejich spříznění s voličem ČSSD koneckonců odpovídá mému druhému odstavci.

M. Kosejk 26.1.2013 14:24

Re: nerad to říkám...

Vážený pane, žijeme v reálném neideálním světě, kde každý den volíme mezi neideálními možnostmi. A reálném světě lze volit jen z možností, které jsou. Nebo které si sami vytvoříme.

A pokud nechceme sami participovat na politice, tak může volit jen mezi možnostmi, které se nabízejí. A kdyby tady byla nějaká lepší pravicová strana, tak by ji pravičáci asi volili, ne?! :) Jenže žádná lepší alternativa, která by mohla konkurovat politickému opaku mého názoru (tj.ČSSD+KSČM), neexistuje. Třeba i proto, že počet skutečných pravičáků v ČR se silně přeceňuje - v reálu jich je jen hrstka.

A tvrzení, že rok 2010 nabídl pravici nějakou šanci, je jasný blábol, omlouvám se za tvrdá slova, ale tak to je.  S Věcmi veřejnými (později s LIDEM) a s podrazáckým Kalouskem se ODS dostala do obdobně těžké situace jako za Topolánka. A možná je to pro ODS ještě horší v tom, že pro některé opravdu mohla vypadat ta vláda ODS+TO09+VV životaschopně. Jenže to by VV nesměly mít za členy ty, které mají. a TOP09 by nesměla mít Kalouska, který  myslí úplně jako socialista + partu bývalých socialistických křesťanů.

B. Rybák 28.1.2013 16:29

Re: nerad to říkám...

Přesně tak. Tak těžké a tak mizerný koaliční materiál, jako pan Nečas neměl žádný premiér. Topolánkova (vynucená) koalice se "zeleným" Bursíkem a Schwarzenbergem byla také strašlivá, nicméně dohodnuté kompromisy platily). Při ustavičných rvačkách vyvolaných koaličními partnery, je k nevíře, že tato vláda vůbec něco udělala, že (snad) zachránila Šumavu (dokonce i před EU-komisařem), uchránila nás před (panem knížetem hlasitě a nekorektně prosazovaným) nesmyslným vstupem do ESM, zahájila důchodovou reformu, výrazně zpomalila pád do dluhové pasti, dokončila ostudně dlouhé narovnání s církvemi...Někde jsem četl, že žádná vláda nemůže být (trvale) lepší než její opozice (ČSSD - čím hůř, tím líp). A když s mizernou opozicí koketují i koaliční partneři...?

B. Rybák 28.1.2013 19:24

P.S.

Zapoměl jsem na bezkonkurenční výsledky ve stíhání korupčníků (na nichž má VV nepatrný podíl a Kalousek jim spíš brání).

B. Rybák 28.1.2013 16:49

Re: nerad to říkám...

A o tom, kdo je černá ovce v ODS rozhodují "naše" levicová EU-masmédia? Porovnejte počet neprokázaných obvinění u politiků ODS a ČSSD. Jestli to nevíte, tak i ten pan Lízner (jehož příjem úplatku jsme tehdy sledovali v televizi) byl nakonec uznán nevinným. To už nám ale média zatajila. K ODS nenávistnou manipulací masmédií se musí vyrovnat ten, kdo chce soudit. Tou největší nemorálností je výběrové, tedy především proti protivníkům použité právo, či morálka. A masmédia navíc i lžou (Má V. Klaus tu švýcarskou vilu?).

J. Vyhnalík 26.1.2013 14:10

Re: nerad to říkám...

Nemám pocit, že by Petr Žantovský viděl věci zásadně odlišně než Vy. Jeho popis situace mi přijde docela přesný. Těch pravicových voličů je pořád relativně dost, ale ODS není schopná dodat témata, okolo kterých by se pravicoví voliči sjednotili. Na Petrovi Nečasovi, když už se v TV objeví, přímo vidím nechuť k veřejnému vystupování. Jenže bez toho to prostě nejde.

Máte pravdu, že ODS je pod neustálým mediálním tlakem už nejméně 15 let, jenže s médii se nedá bojovat tím, že přijmeme jejich hru a ani tím, že je budeme ignorovat.

Pravicoví voliči volí ODS často už jenom jako nejmenší zlo a pokud to ODS nedokáže rychle změnit, nechává prostor na pravici otevřený konkurenci.

M. Kosejk 26.1.2013 14:29

Re: nerad to říkám...

Podstatný a zásadní problém je v tom, že žádná vážná pravicová konkurence ODS není. a Jestli je, tak lidi nezajímá - a to znamená, že to není žádná vážná konkurence nikoho.

Momentálně to vypadá tak, že když ODS ubývají hlasy, tak přibývají hlasy levici - a vůbec se ty ztracené hlasy ODS neobjevují na kontech konkurenčních pravicových stran. A to mne vede k  tomu, že tady je skutečných pravičáků maximálně 10 -15%.

T. Vodvářka 26.1.2013 15:08

Re: nerad to říkám...

OK Vy konstatujete fakt, já se snažím nalézt příčinu. V současné situaci nelze volit ODS, a hlasy socanům a bolševikům nedávám. A je mi smutno z voleb presidenta./V 15.07 hod/-

M. Kosejk 26.1.2013 16:44

Re: nerad to říkám...

Zcela obráceně. To Vy mluvíte až o následcích komplexního stavu společnosti.

T. Vodvářka 26.1.2013 16:56

Re: nerad to říkám...

Vy říkáte, že nejsou pravicoví voliči, že tím pádem stoupá procento voličů levice. To samozřejmě nezpochybňuji, avšak příčina není ve voličích, jak uvádíte, ale v naprosté vyhaslosti ideí ODS, lidmi, kteří jsou v čele a u nichž nelze předpokládat charakter. Naopak, ti charakterní jsou upozaďování /Tošenovský, Sobotka/, do strany se dere Bém. Volič pak může po x-té zacpat nos a dát hlas ODS / s vědomím, že je to stejně k ničemu a že jediným pozitivem je to, že jeho hlas nepřipadne bolševikům /, nebo se na volby vykašlat.

Toto je pravá příčina současného marasmu.

M. Kosejk 26.1.2013 17:06

Re: nerad to říkám...

A já Vám právě říkám, že "pravicové idee" tady zajímají tak max. 10 -15 % lidí. A ti si navíc neuvědomují, že každou ideu čeká koaliční kompromis - a nebo místo v opozici. Že ODS nemá rozumný politický program není pravda. Ona ho má, jen má potíže s jeho prosazováním.

A jestli chcete něco na politice změnit, tak na ní musíte začít participovat - v opačném případě si musíte vybrat nejmenší zlo z daného výběru - já tvrdím, že právě teď je to ODS.

J. Vyhnalík 26.1.2013 15:22

Re: nerad to říkám...

Pokud porovnáme předpovědi agentur a výsledky podzimních voleb, je vidět velký rozdíl mezi tím, jak potenciální voliči ODS odpovídali v průzkumech a jak nakonec volili. V době sběru dat pro průzkumy se hlásili k ODS, ale když dostali do ruky volební lístky, rozhodli se často pro nějaké místní uskupení, které v době průzkumu ještě nezvažovali. Ukazuje to, že chtějí volit pravicově, ale ODS je nedrží.

Každopádně nominace Přemysla Sobotky do presidentské volby byla od ODS hrubá chyba. Například webová kalkulačka ukazovala, že ze všech kandidátů měl největší korelaci sledovaných postojů s návštěvníky serveru měl právě Přemysl Sobotka. Problém ovšem je, že málokdo věřil, že by Přemysl Sobotka, který jako první politik ODS podporoval Senát, vůči EU prosazoval měkké Ano atd., dokázal reálně ostřejší politiku vůči EU prosazovat.

Politika není levo-pravě symetrická. Levice má snadnější pozici už jenom proto, že dokáže snadněji získávat voliče, kteří o politice příliš nepřemýšlejí. Je tedy otázkou, jakou strategii má pravice zvolit. Každopádně mám pocit, že ODS hrubě podceňuje komunikaci a získávání objektivních informací o vnímání ODS veřejností.

SSO je pro běžné voliče příliš pravicová a TOP 09 zase příliš nevyhraněná a poznamenaná svými kořeny v KDU-ČSL. ODS tedy přímo neohrožují, ale svým způsobem je to horší o to, že chybí impulsy pro získávání nových pravicových voličů z řad nerozhodnutých.

M. Kosejk 26.1.2013 16:43

Re: nerad to říkám...

Je irelevantní srovnávat krajské volby a volby do PS - a to z mnoha důvodů. Srovnávejme tedy jen volby do PS s volbami do PS. A tam se jasně ukazuje, o čem mluvím - tj. nedostatek pravicových voličů na provozování celostátní pravicové politiky.

Ale že ODS špatně komunikuje a špatně chápe společnost, to je fakt. Jejich marketingové "odborníky" by každá firma už dávno vyrazila.

J. Vyhnalík 26.1.2013 17:18

Re: nerad to říkám...

Nešlo mi o krajské volby jako takové, ale o to, že v předběžných průzkumech se k ODS hlásilo procento voličů srovnatelné s minulými volbami do PS a pak ODS nevolili. Dokonce to vypadá, že nezůstali doma, ale šli k volbám a ve velké míře volili alternativní lokální strany a sdružení.

To, že ODS vyhání lidi jako je Michal Doktor, přece pravici nepomáhá.

M. Kosejk 26.1.2013 17:47

Re: nerad to říkám...

Prostě v krajských volbách se lidi rozhodují jinak. Úplně jiným způsobem. Proto to vůbec nemůžete porovnávat. A nejsou to tak důležité volby.

Ale i tak - v posledních krajských volbách uspěla jen levice. Pouze na Liberecku do toho vstoupila jiná sdružení - a všechno jsou to neukotvení populisté. Takže žádný přesun hlasů ODS k malým stranám pravice. Pouze přesun k levici.

J. Vyhnalík 26.1.2013 18:58

Re: nerad to říkám...

V porovnání s předchozími krajskými volbami posílila levice, ale já jsem psal o něčem jiném.

Porovnáváme-li průzkumy a výsledky voleb, tak vlastně porovnáváme obecnou politickou orientaci voličů v době průzkumů a jejich konečné rozhodování v okamžiku voleb s volebními lístky a konkrétními jmény v rukou. A to je to, co mám na mysli. U levicových stran se předpovědi a výsledky poměrně dobře shodovaly, naopak ODS zaznamenala oproti předpovědím ztrátu. Tedy velká část pravicových voličů, tak jak je zachytili průzkumy, se od ODS odvrátila. Částečně volili ODS a částečně místní strany, samozřejmě jde o zobecnění, každý jednotlivec se chová jinak, ale na ten trend bych si klidně vsadil.

M. Kosejk 26.1.2013 20:22

Re: nerad to říkám...

Ježiš, vždyť se tohle snažím vysvětlit celou dobu. Ty Vaše ztráty mezi průzkumy a reálnými výsledky reprezentují ty, o kterých celou dobu mluvím - verbální lži-pravičáky, co jsou v reálu levičáci. Jenom o pravici žvaní - a když dojde na volbu, tak podpoří levici. To jsou ty Vaše "ztráty".

a navíc - na průzkumy politických preferencí sere pes - jasně se ukazuje, že je dělají pitomci nebo zkorumpovaní hajzlové :))

J. Vyhnalík 26.1.2013 21:34

Re: nerad to říkám...

Ještě, že jsem se politickým průzkumům dosud vyhýbal, jinak bych se urazil.

Myslím, že o těch průzkumech něco hodně vím. Problém není v průzkumech, ale v jejich interpretaci. Mezi agenturami, dodávajícími průzkumy médiím je jediná, která opravdu nesplňuje odborné standardy (Sanep), jinak se všechny snaží o skutečně seriózní práci. Problém není v agenturách, ale v novinářích, kteří výsledky nejsou schopni pochopit a správně interpretovat.

Náš hlavní rozpor je v tom, že Vy za pravicové voliče považujete pouze ty, kteří mají 100% jasno, co to je pravice a navíc berou ODS jako nejlepší ze všech špatných řešení. Já si myslím, že pokud má mít pravicová politika šanci se prosadit, musíme za pravicové považovat všechny, kdo jsou ochotni volit pravicové strany, když dostanou dostatek objektivních informací.

M. Kosejk 27.1.2013 9:13

Re: nerad to říkám...

Já přece netvrdím, že definicí pravicového voliče je, že považuje ODS za nejmenší zlo. To je můj názor. Ale rozhodně budu tvrdit, že pravicového definuje hlavně to, že volí pravicové strany. A pokud někdo v reakci na nespokojenost s ODS zvolí např. Piráty, tak tvrdím, že na 100% takový člověk není pravicový volič. A dokonce znám lidi, co jednou volí ODS - a za 4 roky KSČM nebo ČSSD - a tito lidé se verbálně dožadují, aby ODS jejich názory brala vážně. A já naopak tvrdím, že na názory těchle blbů, kteří nevědí, co chtějí, je nejlépe ignorovat.

A k agenturám na preferenční politické průzkumy bych řekl toto: Prostě jim nevyšel ani jeden odhad x voleb zpátky. Příčiny se nikdy nedozvím, ale tak tomu přesně je, proto nezájem o jejich práci.

J. Vyhnalík 27.1.2013 10:58

Re: nerad to říkám...

Naprostá menšina lidí skutečně o politice přemýšlí do hloubky, sleduje objektivní informace a nepodléhá mediálním masážím. Nemyslím, že by nějak mohl být vymyšlen a zaveden "voličský řidičák", který by k volbám pustil jenom lidi se znalostmi natolik hlubokými, aby dokázali dopad své volby do budoucnosti objektivně hodnotit. I kdyby to bylo možné, bylo by to "nedemokratické".

Většina lidí podléhá různým, mírně řečeno, zjednodušujícím mediálním kampaním, ale to neznamená, že nemohou volit pravici i když mají ve spoustě věcí zmatek. Pravicové strany a politici jim ovšem musejí umět vysvětlit proč. Nelze se spoléhat na to, že lidi se začnou o politiku kdovíjak hluboce zajímat. Někteří na to třeba intelektuálně nemají, ale většinu to prostě nezajímá. To je fakt, ze kterého je třeba vycházet a ne z přání, jaké by to bylo, kdyby všichni opravdu začali přemýšlet.

Pokud jde o průzkumy, tak já je sleduji a jejich prognózy vycházejí, ne doslova, tak jak si je někteří novináři (a čtenáři) interpretují, ale překvapivě dobře, pokud vezmeme v úvahu, jak je to složitá záležitost. Odhadnutá procenta nejsou konečný výsledek, to je pouze podklad pro analýzu, stejně jako je nutné znát metodiku, kterou k těmto procentům ta která agentura dospěla. Je to trochu podobné jako, když se díváte na meteorologickou mapu a máte odhadnout jak bude za dva dny. Všichni lidé vidí teploty a srážky, ale jenom ti, kdo vědí o co jde dokáží odhadnout vývoj. Agentury zmapují situaci v omezeném časovém úseku, zpravidla ještě před hlavní kampaní a dají je k dispozici médiím, pro odhad výsledků je třeba brát data jako okrajovou podmínku a výsledky odhadnout na základě tlaků, vyvíjených kampaněmi a médii. Situace, kdy odhady vyjdou přesně je logicky vzácná, znamená to, že od chvíle, kdy byla sebrána data, až do voleb se nic důležitého nestalo, ale to je ve vrcholící předvolební kampani téměř protimluv.

J. Humpolík 26.1.2013 16:42

Re: nerad to říkám...

řeči a řeči...

B. Rybák 28.1.2013 16:08

Re: nerad to říkám...

Přesně tak. Jako jediná reálná, tedy neEU-hujerská pravicová strana je "našimi" masmédii odsouzena k smrti (je smutné vidět, jak málo lidí si to uvědomuje).

B. Rudolf 26.1.2013 10:16

ODS leden 2013 a KSČ prosinec 1989

Náhodou jsem zahlédl v příspěvku jméno Adamec. S nadějí jsem se začetl, ale byl jsem zklamán.

Nicméně charakter diskuse v současné ODS mi silně připomíná diskusi v KSČ v prosinci 1989. V obou případech zaznívala snůška nesmyslů.

Prezidentova abolice obsažená v amnestii je plným právem kladena za vinu ODS. Jen si vzpomeňme, jakým nechutným způsobem a jak zarputile prosazovala ODS V. Klause na prezidenta republiky. Selhání Petra Nečase s jeho automatickým podpisem amnestie je jen taková malá tečka za tím naším případem.

T. Vodvářka 26.1.2013 9:59

Budu-li parafrázovat pana Žantovského

pak ODS již křižovatkou projela a namířila si to slepou ulicí, která již nemá žádný pořádný povrch, řekl bych, že jde už jen o šotolinu, z níž tu a tam odletí nějaký kámen. Cestující ve voze ODS tuší, že ta cesta je nic moc, zatím však má kára ODS ještě nějaký benzín, takže stále jede. Rádio ve voze už nefunguje, protože kdyby poslouchali, věděli by, že některé cesty už byly dávno prohlášeny za nesjízdné a nikdo po nich nejezdí. Kára ODS má tmavá skla, uvnitř to ještě vypadá dobře, ale venku - pokud by přes ně bylo vidět - je už patrné, že kolem cesty nejsou žádní mávající, dokonce ubylo i těch, kteří by případně poradili řidiči směr, pokud by se vůbec chtěl zeptat na cestu. Výrobce káry ODS je sice ještě naživu, ale nemá smysl jej žádat o opravu vozu či případně přesnou mapu cesty, protože vždycky, kdy tak mohl učinit, provedl něco, co tu káru ještě více poškodilo a cestujícím poradil onen špatný směr.

Z káry už vystoupili ti, kteří ji zpočátku úspěšně rozjížděli a vedli ji po dobrých cestách. Jelikož však řidič nedbal jejich rad a nechal přistupovat cestující, kterým nešlo o směr, ale jen o to, aby se vezli, jsou ve voze již většinou jen oni. Ti původní cestující vystoupili a jdou opačným směrem pěšky, bez mapy a nápadu, kam jít. Pro zbylé ve voze se občas  ještě objeví po cestě nějaká zajímavost, kterou si lze přivlastnit, ale je jich čím dál méně, proto se zastavují u všeho, co jen trochu může přinést nějaký užitek. Lze očekávat, že pokud cesta káry ODS bude již jen lesní pěšinou, ti zbylí cestující vystoupí a zůstanou u svých krmelců,zatímco kára ODS zreziví v křoví a nebude o ni zájem.

Možná se může objevit navigátor, který určí správný směr. Musel by ale nechat vystoupit ony nenajedené pasažéry, vyhnat je do lesa a vydat se zpět tam, odku původně kára ODS vyjela. Možná je cestou stopne někdo, komu se nové auto ODS bude líbit, byť bude mít odřenou karoserii. Ale to se stává jen v pohádkách. Dobrou noc.

P. Pavlovský 26.1.2013 6:38

Když byla zakládána ODS,

 na jaře 1991, byl jsem už půl roku v konzervativní ODA. Měl jsem z ODS radost, protože nám bylo jasné, že poněkd elitářská, pravioivě krajní ODA nemůže být masově úspěšná, že bude vždy při nejlepším jazýčkem na VAHÁCH (NESTALO se ani to).

Nikdy jsem tedy ODS nevolil (kromě V. Bendy do senátu), ale vždy jsem jí přál maximální volební úspěch - byla to přece vlakjková loď pravice! Svůj úkol dokonale splnila na podzim 1992: "Václav Klaus se zaloužil o český stát", žádný Beneš, od roku 1941 už pouze škůdce!

Pak ale začala ODS propadat marasmu, staa se výtahem k moci, základnou "mafiánského kapitalismu". Opoziční smlouva - to bylo pouhé přizvání dalšího  partnera do party. Všehny spory s ČSSD jsou pouze fingované, všehny MOBILIZACE proti levici nejsou než házením písku do očí voloičů. Vedle oposmlouvy o tom svědčí i opakované velké koaloice na krajích i radnicíh, včetně té posledni po pražských volbách, které zahnaly vítěznou TOP 09 do opozice, aby mohli vládnout pánové Boris Štastný a Hulínský (ČSSD stejně zahnala i svého pražského lídra J. Dienstbiera, který se tomu vzepřel). Toto zločinné spolčení přerušil až nedávný převrat, provedený primátorenm Svobodou a hrstkou věrných z ODS!

ODS pracuje ke smrti, nedávná rehabilitace P. Béma byla toho symbolickám signálem; žádné poučení s porážek v krajských volbách či v té presidentské  nepřišlo. Strana, která není schopná postavit v presidentských volbách věrohodného kandidáta s šancemi (to J. Dienstbier přece jenom byl) jejíhož kandidáta nevolí z rozumných důvodů ani její vlastní členové, nepatří do vrcholné politiky. Strašlivou škodu páchá na ODS její bývalý předseda V. Klaus (podobně škodí ČSSD Zeman i Paroubek).

Při nejbližších parlamentních volbách, ať už se uskuteční kdykoli, bude ODS na hranici 5%. Vyhraje-li Zeman, platí o ČSSD totéž (naopak TOP 09 s knížetem v čele svých 10% snadno udělá, stejně jako KDU-ČSL.).  Zvítězí strana se jménem nového presidenta na štítě, podporovaná obrozenou, rovněž presidentskou  KSČM!