28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: ODS musí hledat svoji Angelu Merkelovou

27.2.2019

Nemyslím si, že Angela Merkelová patří v ODS k nejpopulárnějším postavám, byť je dosluhující představitelkou přirozeně pravicového partnera ODS. Nejsem politolog, jsem právník, ale dovolím si malou politologickou úvahu. Základním přínosem Merkelové pro pravici ve Spolkové republice Německo nebylo zavedení či utvrzení v pravicové politice, která přivedla voliče zpět k její straně, ale to, že správně politicky zareagovala a zvolila přilnavou, pro voliče sexy strategii přinášející hlasy její straně.

Ano, je to žena, bezdětná žena, výrazně sociálně zaměřená. Sebrala tak všechny možné trumfy druhé straně a prakticky okupovala její politické pole u levicově smýšlejícího anebo alespoň u středově smýšlejícího elektorátu. Přitom vlastně zásadní poučení nezní v tom, jestli se mi její politika líbí nebo nelíbí, jestli je mi osobně sympatická či nikoliv, ani v tom, jak se vlastně její politika souzní s bazálním programem pravicové strany. Dokonce ani to, jestli je nebo není její verbální jednání v rozporu s faktickými činy. Pro ODS je naprosto klíčové vysledovat z jejich postupu to, že tyto kroky učinily její stranu významně volitelnou a přivedly k volebnímu vítězství.

ODS musí hledat svoji Angelu Merkelovou. Je úplně jedno, jestli jí bude nebo nebude současný předseda Petr Fiala, nebo kdokoliv jiný. Vidím jako jistou chybu, že předsedou není žena, neboť potřeba empatie je základním pojítkem s osobou faktické německé kancléřky. Dalším nosným rysem je absolutní zkrocení rebelie ve vlastní straně. Bohužel se nabízí provést vyrovnání se s Helmutem Kohlem na VKML, neboť ten, vůči němuž je třeba se vymezit, už je v pozici, kdy vymezení se vůči němu ztrácí jakýkoliv smysl.

Považuji ODS za přirozeného hegemona středopravé části našeho politického spektra a jediné, co jí chybí, je uchopení moci ve straně osobou, která dokáže ovládnout hegemonně i veřejný prostor u voličů. Vynikající příležitostí je, že se bude momentálně vymezovat proti krutě pragmatickému populistovi, jehož programové i morální zázemí je tak chabé, že nelze očekávat, že by přežil výrazně mimo vlastní osobu jeho politický subjekt. Takový člověk v ODS jistě je a měl by se a má o koho opřít. Jakmile ODS najde svojí Angelu Merkelovou, vyhraje volby.

Echo24.cz, 13.2.2019

 Autor je advokát