24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

POLITIKA: ODS hraje vlastní hru

Na konci října 2008 jsem napsal článek Už ODS ví, proč prohrála volby?, v kterém popisuji, jak se ODS rozpadá na čtrnáct kmotry ovládaných regionů. Slovo "kmotr" se ovšem tehdy ještě nepoužívalo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kosejk 20.8.2013 18:21

z jiného úhlu:

Pokud bych měl vycházet internetových diskusí a textů, tak jsem nucen tvrdit, že největším nepřítelem české pravice je tzv. pravicový volič. Píšu "takzvaný", protože vždy jsem měl za to, že integrálním znakem pravicového voliče je, že je schopen pochopit, že politika musí vycházet z reálného stavu světa - místo, aby vycházela z idealistických představ o tom, jakým by svět měl být. A realitou je, že drtivá většina voličstva je levicová a skuteční konzervativci nestačí ani na to, aby se strana díky všem jejich hlasům přiblížila hranici volitelnosti. Další částí reality je volební systém, který nejsilnější pravicové vládní straně nikdy neumožní plnit její program.

I zde to spousta lidí nechápe, čímž projevuje typicky levicový postoj, kdy se snaží trvat na něčem, co nemá oporu ve společnosti ani v parlamentu. A tak se tady kádrují členové ODS na "havlisty" a "nehavlisty" a ODS se vyčítají koaliční kompromisy, bez kterých ovšem v našem volebním systému nejde vládnout, pokud strana sama  nezíská minimálně 101 poslanců.

J. Kanioková 20.8.2013 17:22

No...

.."Problémů má ODS mnoho. Tím ideovým jsou ti její příznivci, kteří, shodně s V. Klausem zběhli od praporu a přimkli se k Zemanovi"...

Neustálá manipulativní LEŽ ..... nikdo se "nepřimkl", ale odmítli volit a podpořit P&L eurohujera, pro kterého jsou zájmy "jeho" země druhořadé. Ústupky a vstřícnost vůči EU za  5 let volebního období bychom už nikdy neměli šanci napravit, změnit.

M. Kosejk 20.8.2013 18:27

Re: No...

Hm.. tak ti 2 exposlanci z ODS jistě šli na ruku Zemanovi proti vlastní straně a proti zájmům pravice. A nejsou jediní. V ODS je celá řada šmejdů (např. Šťastný), kteří se zaštiťují Klausem a škodí každému vedení ODS - a přitom jim jde jen o vlastní zájmy. Pořád si Klause vážím, ale čím déle trvá situace, kdy se Klaus se od těhle lidí nedistancuje, tím více u mne ztrácí body.

M. Varadinková 20.8.2013 18:39

Re: No...

V zájmu pravice, pane Kosejku, bylo nechat žít Rusnokovu vládu ( tedy udělat to, co udělali oba "zrádci", tj. odejít při hlasování o důvěře ze sněmovny). A pak se proti ní až do řádných voleb ideově vymezovat. a bránit přijímání levičáckých zákonů. Případně to umožnění důvěry vládě za něco vyhandlovat (třeba za to, že Rusnok slíbí vyšetřit, kdo si objednal u Ištvána svržení Nečasovy vlády).

Tím by ODS získala čas k zotavení a vítězství levice v řádných volbách by nemuselo být tak drtivé.

Rozhodně nebylo v zájmu pravice to, co ODS v režii Kalouska až dosud předváděla.

M. Kosejk 20.8.2013 18:52

Re: No...

Ale hovno. Oba pánové se jasně vyjádřili, že chtějí předčasné volby. To samé tvrdil Floriánův páníšek Hrdlička. A teď se jim to vyplnilo - a předčasné volby budou brzo - a nejvíc si to odnese právě ODS. Gratuluju.

A navíc - "Nechat žít" Rusnokovu vládu bylo proti zájmům samotné demokracie - a to je pro mne ještě výše než zájmy ODS.

M. Varadinková 20.8.2013 19:15

Re: No...

Ale hovno. Oba pánové se sice vyjádřili, ale já nejsem "oba pánové".

Jejich odchod při hlasování o důvěře byl správný., škoda, že to neudělala celá ODS jako jeden muž a nevyhandlovala to za vyšetření/odvolání  Ištvána.

Tím netvrdím, že v pořádku byla jejich motivace, způsob provedení a zdůvodnění toho kroku.  Nejspíš je, stejně jako Peake, k tomu motivoval sám Kalousek, aby měl záminku k obratu TOPky k předčasným volbám.

ODS by si to daleko nejvíc odnesla, kdyby pokračovala Kalouskova vláda s loutkovou premiérkou Němcovou. Nejméně by si  to ve volbách odnesla, kdyby do řádných voleb vládla levicová vláda a ODS se mohla posbírat v opozici.

Demokracii přece neohrožuje ani Zeman  ani Rusnokova vláda. Demokracii bude ohrožovat až ústavní většina KSČSSD. Té se měla pravice snažit zabránit především, jenže ona pod vlivem Kalouska a Schwarzenberga dělala pravý opak.

M. Kosejk 20.8.2013 19:28

Re: No...

ODS se díky kroku těch dvou šmejdů totálně ztrapnila u svých voličů. A mluvím o opravdovských voličích ODS - ne o žvanilech, co ODS radí, ale ve skutečnosti ji nevolí. Já - osobně - chci volit stranu, která respektuje většinové rozhodnutí stranických orgánů. Ať se tak klidně zhádají jako koně - ale pak ať jednají jednotně. Tlustý, Úlehla, Florián a další toho  prostě nejsou schopni - a tak bodají své vedení do zad v tu nejhorší chvíli.

A Rusnkovi nevěřím ani slovo, pánem je Zeman - a ten jasně řekl, že Ištvan má jeho podporu. A zločinci prý nemají vyváznout. A k tomu se mi naprosto hnusí vaše úvaha, že by se politické jednání mělo spojovat s úkony trestních orgánů. Chápete, že váš názor je zrcadlovým odrazem toho hnusu, který provádí Ištvan (tj. mixování politiky s výkonnou a justiční mocí)?!

M. Varadinková 20.8.2013 23:51

Re: No...

ODS neztrapnili ti dva "šmejdi", ale její vedení svou reakcí na ně. Za co například vyloučili toho Hrdličku? Za mediální fámu? A taky se ODS ztrapnila svou neschopností vymyslet v nové situaci nějakou vlastní strategii a slepým podporováním Kalouska. Co je dobré pro Kalouska, to není dobré pro pravici. To se dnes jasně ukázalo. Rozpuštění sněmovny není dobré pro pravici. Ani sveřepé trvání na vládě Němcové nebylo dobré pro pravici. Kalousek sleduje své zájmy a ty jsou úplně jiné, než zájmy ODS. Myslím, že jeho hlavní zájem je nedostat se do basy, tedy moci co nejdříve opět z pozice ministra ovlivňovat vyšetřování, jak to činil například v kauze Casa. A když zjistil, že Zeman Němcovou nejmenuje, tak bleskově přešaltoval na koalici se socany po volbách.

Ištván má Zemanovu podporu, ale záleží na tom, v čem. Pokud někdo (kdokoliv, třeba Kalousek) kradl, tak ať po něm Ištván jde. V tom má i moji podporu. Ale to, co předvedl Ištván vůči Nečasovi a Nagyové, to byl prostě puč. Dosud například věrohodně nevysvětlil, proč vůbec začal odposlouchávat Nagyovou. A každou vládu, i tu Rusnokovu, by mělo zajímat pozadí. Jestli tak činil o své vůli nebo (a to je pravděpodobnější) na něčí objednávku. Myslím, že je povinností vlády toto zjistit a vyšetřit (zaúkolovat BIS), protože když se to nechá být, budeme banánovou republikou, kde budou o bytí a nebytí vlády rozhodovat ne voliči a jejich volení zástupci, ale samozvaní, nikomu se nezodpovídající prokurátoři.

Š. Hašek 20.8.2013 13:33

ODS

má dva problémy.

Osoby - nejsou tahouni, jsou jen přikrčení a bojácní při zdi.

Program - ten se stal již zcela středovým (rozplizlým). Ale stále je to něco jako racionální myšlení - vzhledem ke komunismu ČSSD (viz zákaz podílet se příplatkem ze svého na svém vlastním zdraví - mlčení TV a novin je samozřejmé).

Levice má problému větší. Persony žádné a program již jen bolševický/demagogický.

Tak kdo je na hůř? Otázka do voleb. Už mě nebaví to neustálé otloukání jedné strany.

R. Houška 20.8.2013 8:15

Paní Varadinková, vy nezklamete v žádném tématu.

Vy byste dokázala na P&L hodit i povodně. Nicméně díky za vás a vám podobné, člověk má v dnešní rozbouřené době alespoň nějakou jistotu. A V.K. může být s vámi také spokojen. Jako jedna stará komunistka ze sousedství nevyvynechá jediné volby, tak vy budete každoroční návštěvnicí jeho mauzolea.

I. Schlägel 20.8.2013 10:02

Re: Paní Varadinková, vy nezklamete v žádném tématu.

Tohle je ten "pravicový extremismus". Boj proti nebožtíku Havlovi do poslední kapky krve. Paní Varadinková je pravý "leader" :-)

M. Varadinková 20.8.2013 11:31

Re: Paní Varadinková, vy nezklamete v žádném tématu.

nejde o boj proti nebožtíkovi, ale o boj proti jeho vidění světa a proti fašistické ideologii stále hlásané i praktikované jeho pohrobky.

J. Kanioková 20.8.2013 17:07

Souhlas,

tahle  P&L parta nadělala a dělá škody až moc. Oni se řídí jen emocemi, prakticky všichni jsou nastaveni velmi sociálně, ovšem otázka financování jejich přání je pro ně naprosto nepodstatná. Někdy mám z některých pocit, že si myslí, že peníze rostou na stromech.

J. Vavrochová 20.8.2013 7:29

Co to je "zhavlovatění"?

ODS se v poslanecké sněmovně prezentuje jako parta nafrněných "intelektuálů", kteří si nevidí na špičku vlastního nosu. V čele s předsedou svého poslaneckého klubu panem Markem Bendou by měli příští čtyři roky chodit kanálama a nevystrkovat nos na veřejnost; pak možná pochopí a budou opět pro některé lidi volitelnou politickou stranou.

Š. Hašek 20.8.2013 13:35

Re: Co to je "zhavlovatění"?

A co jiné strany?

Pokud jste z nich nadšená, nechte ODS na pokoji.

P. Pavlovský 20.8.2013 3:29

Kdo nepochopí hlavní téma těchto voleb, ten v nich nemůže uspět

Snad ještě nikdy nebyla situace tak jasná a jednoduchá: Tyto volby budou jakýmsi REPETE těch presidentských, s tím ovšem rozdílem, že se s nich nebude rozhodovat o presidentovi parlamentní republiky, ale o existenci té republiky samotné.

Získají-li Zemanovci všech stran ústavní většinu ve sněmovně, byla to poslední volby tohoto typu. Ústava bude změněna a my se staneme presidentskou republikou.

Ve stínu této hrozby jsou všechny ostatní problémy druhotné, protože odvozené. Nastolování jakýchkoli jiných témat bude pouhým zastíracím manévrem. Česká republika se stane samoděržavím, přichýleným čím dál tím víc k Rusku. Neschválení předčasných voleb by bylo prvním co do data dokonce symbolickým krokem v tomto směru.

Zachránit republiku asi nedokáží voliči ODS a TOP 09 - přes 40% jich sotva bude.

Zachránit republiku  mohou demokraticky smýšlející ostatní voliči, ale nebudou to mít snadné: Pokud nebudou chtít volit jednou z obou pravicových stran  (což je pochopitelné), nevidím tu žádnou další, která by byly potenciálně spolehlivě antizemanovská.

J. Vyhnalík 20.8.2013 16:48

Re: Kdo nepochopí hlavní téma těchto voleb, ten v nich nemůže uspět

Souhlasím. Základním cílem do voleb by mělo být získání alespoň tolika SPOLEHLIVÝCH mandátů pro odpovědné strany, aby bylo zabráněno vytvoření poslanecké Zemanovské (proti)ústavní většiny.

L. Novák 20.8.2013 0:58

Pane Haasi, vás se už nejspíš ODS ani její voliči ptát nebudou

Vaše texty jsem kdysi kritizoval jako demagogické, a dnes to vidím zas. O Klausovi zase nic, nesmysly o prezidentské kandidatuře senátora Sobotky, který nejspíš zachraňoval ODS od ostudy, že nemá nikoho na prezidentského kandidáta. Soupeřili konkrétní lidé, ne strany.

Topolánek, ač jsem ho nijak v oblibě neměl, se dokázal postavit proti ukřičeným demagogům na levici a čelit jejich žvástům, byť bez dostatečného zázemí (ne)vytvořeného pro tyto účely v ODS. Dodnes v ODS není k mání nikdo, kdo by ho v tomto alespoň náznakem nahradil nebo systematicky připravoval někoho z mladších. Možná Pospíšil. Ale ten nějak podezřele ztloustl. :-)

Měl byste si založit vlastní virtuální ODS s Varadinkovou, a hlásat vaše "pravdy" jenom pro ni. Jistě se dočkáte nadšeného potlesku. :-P

M. Varadinková 20.8.2013 1:16

Re: Pane Haasi, vás se už nejspíš ODS ani její voliči ptát nebudou

Sobotka je typickým příkladem zhavlovatělého odeesáka. Proto logicky u voličů musel propadnout. A taky tvrdě propadl.

J. Kanioková 20.8.2013 1:49

Sobotka se ke své předvolební kampani stavěl naprosto vlažně..

Četla jsem komentář člověka, který se angažoval v Sobotkově kampani. Málem brečel, protože Sobotka se choval naprosto nezúčastněně, jen stál někde v pozadí, nechodil mezi lidi, neoslovoval, jen to očekával od těch mladých, kteří tam s ním byli.. Prý jakoby dával najevo - no, tak jsem tu s vámi, když už to po mně chcete, ale víc po mně nechtějte..

L. Novák 20.8.2013 3:44

Re: Sobotka se ke své předvolební kampani stavěl naprosto vlažně..

Pochopil jsem jeho marnou účast ve volbách jako oběť pro ODS. Každému soudnému člověku muselo být jasné, že nemá šanci a že ODS do prezidentských voleb přímo (svým kandidátem) nezasáhne, bylo jasné taky.

Velkým překvapením pro mě byla podpora Klause Zemanovi. To byl okamžik, kdy jsem nad ním už definitivně zlámal hůl.  A totéž nad pitomci z ODS, kteří Klausovu podporu Zemanovi šířili dál. To už se mohli dát dohromady rovnou s Filipem a soc-kom spol. s r.o. Tím si ODS zavařila i do dalších parlamentních voleb. Že se najdou idioti, kteří vážně mluví o návratu Klause do ODS, už je jenom potvrzením totálního zhloupnutí zbytků osazenstva věrného Klausovi až za hrob.

J. Maleček 20.8.2013 8:43

Re: Sobotka se ke své předvolební kampani stavěl naprosto vlažně..

Často s Vámi dost souhlasím, dnes jenom napůl. Ano, Sobotka se obětoval. Možná je to zhavlovatělý ódeesák, možná se choval nezúčastněně, jen vyhověl stranické nominaci. Možná si vzpomínáte, že původně byla pro tuto roli vybrána "havlistka" Němcová, ale ta to prokoukla a odmítla.

Zásadní problém vidím v jiné věci. Bylo pravděpodobné, že Václav Klaus minimálně ve druhém kole podpoří Miloše Zemana. A ODS stála před těžkým problémem, že by ve druhém kole proti proti Zemanovi (podporovanému Klausem) mohl stát její "havlistický" kandidát. A tak bylo třeba někoho obětovat, aby ve druhém kole bylo možno říct - no jo, když ten náš kandidát neprošel, tak ve druhém kole si ze dvou eurohujerů musíme vybrat menší zlo (M.Z.) A tím se nezprotivit Václavu Klausovi. Kterému, jak vyplývá z dnešního tisku, se už ODS zprotivila stejně. To vidím jako zásadní problém ODS, a nehodnotím, na kterou stranu se měla přiklonit, jen mě zaráží, že v takové zásadní věci jako prezidentská volba nedokázala vybrat lídra, a dokonce se ani rozhodnout ve druhém kole (odhaduji, že jedna část blízká polovině hlasovala tak a druhá jinak).

J. Vyhnalík 20.8.2013 16:43

Re: Sobotka se ke své předvolební kampani stavěl naprosto vlažně..

Ze Sobotkovy strany se nejednalo o oběť. On o presidentství dlouhodobě stál, ale věřil tomu, že mu hlasy automaticky přinese kandidatura za ODS tak, jak tomu bylo doposud při jeho kandidaturách do Senátu.

Já jsem dlouhodobě sledoval kariéru Přemysla Sobotky a dlouhodobě ho považuji za jednoho z nejhorších politiků ODS. Jeho neustálé pragmatické kličkování a hledání cestiček, nechuť zaujmout jasné stanovisko, jeho oblíbené měkké ano nebo měkké ne, mu vyneslo přezdívku měkkýš.

K myšlence presidentské kandidatury se hlásil už v době, kdy byl podruhé zvolen do senátu. Tehdy se pouštěl do úvah typu, že jako třetí nejvyšší ústavní činitel by jistě byl dobrým kandidátem atd.

Není pravda, že by ho ODS musela přemlouvat. On o kandidaturu velmi stál a když, Miroslava Němcová svoji kandidaturu odmítla, ODS ho, ač nerada, nominovala. Jeho bohorovný přístup symbolizovaný jeho opakováním nejapné myšlenky, že za Přemyslovců bylo v Čechách dobře ukazuje jeho myšlenkovou rigiditu a vyprahlost.

L. Novák 20.8.2013 17:07

Re: Sobotka se ke své předvolební kampani stavěl naprosto vlažně..

Ono je to nakonec jedno. Kandidáta, který by do voleb mohl zasáhnout získáním většího počtu hlasů, ODS stejně neměla. Jsem zvědav, kdo bude kandidovat, až Zeman neudrží stolici a moč. Doufám, že někdo mladší. Podstatně mladší. Abychom z Hradu neměli zaopatřovací ústav pro nemohoucí a přestárlé politiky - parazity.

J. Vyhnalík 20.8.2013 17:25

Re: Sobotka se ke své předvolební kampani stavěl naprosto vlažně..

O tom byl ovšem článek pana Haase. Je otázkou, do jaké míry ODS svazuje její rozbití na regionální organizace. Je škoda, že Miroslava Němcová nekandidovala na presidentku. Téměř jistě by se nedostala do druhého kola, ale věřím, že by si dokázala vytvořit pozici, za které by v příštích volbách měla šanci uspět. Vypadá to, že v presidentské volbě nemají šanci nové, neznámé osobnosti a tím se reálně posouvá věk silných kandidátů vysoko nad ústavní minimum 40 let.

To, že ve druhém kole se voliči rozhodovali mezi dvěma výrazně zdravotně limitovanými kandidáty, naznačuje, že v budoucnu by se média měla na zdravotní stav kandidátů důsledněji zaměřit.

M. Kosejk 20.8.2013 18:33

Re: Sobotka se ke své předvolební kampani stavěl naprosto vlažně..

Rozbití ODS na regionální organizace je nejzásadnější problém. Za Klause byla ODS celostátní strana s akcentem na fungování ODS ve vrcholové politice. Za Topolánka se ovšem regionální ODS zaplevelily naprostými hajzlíky a absolutními nulami, kteří politiku využívali jen jako penězovod do svých obcí a krajů. 

M. Varadinková 20.8.2013 0:42

Houby kmotři, ODS ničí havlismus

Pojem "kmotři" začal používat Topolánek jako označení pro ty, kteří ho právem kritizovali už v roce 2008. Z toho, že Topolánek se tehdy udržel (ač měl být rázně kopnut do pr.....), soudím, že tzv. "kmotři" tehdy prohráli a Topolánek tehdy vyhrál. A nasměroval ODS vstříc havlismu. Další, kdo vyhrál nad "kmotry" byl Nečas, tehdy řečený "pan Čistý".  Proč tedy stále všechno svádět na "kmotry"?

Hlavním nepřítelem ODS je opravdu havlismus. Jenže ona proti němu dost dobře nemůže vést boj, když jsou to právě havlisté, kdo určuje její politiku. Ať už ti infiltrovaní dovnitř (pátá kolona, např. Pospíšil), nebo ti v médiích, kterým se ustrašená ODS v jednom kuse chce zalíbit.

Proto ODS odhazuje demokratické principy, proto vylučuje jinak smýšlející, proto nestaví politiku na idejích ale výhradně na tom, co se ještě dá udělat, koho ještě vyloučit, od jakého kmotra" se distancovat, jaký "kodex" podepsat, aby ji havlistická média začala mít ráda. Pro samé nadbíhání médiím už zcela zapomněla na to, že má (lépe řečeno měla) také nějaké voliče a že by měla hájit jejich zájmy, jak jim před každými volbami slibovala.

ODS si počíná nekonečně hloupě, už léta jen slepě poslouchá Kalouska a ani ve snu ji nenapadne, že by měla dělat svou vlastní politiku.  ODS snad ani neví, co to politika je, nesnaží se vůbec uhrát a vyjednat co nejvíc pro své voliče, prostě neumí tu hru hrát. Neuměla to ani v Kalouskově vládě  a neumí to tím tuplem ani po jejím pádu. A určitě za to nemohou "kmotři", může za to totálně neschopné vedení a neschopná členská základna, která té devastaci už od Topolánkových dob jen přihlíží, občas trochu remcá, ale nakonec si zase zvolí to samé neschopné vedení. Protože kdyby snad někdo prosazoval něco či někoho jiného, bude tím vedením označen za "kmotra" či "pučistu" a bude obratem vyloučen.

L. Novák 20.8.2013 1:03

Re: Houby kmotři, ODS ničí havlismus

Normální volič se zdravým mozkem nejspíš od ODS neočekává "boj proti havlismu", ale boj proti sjednocené levicové demagogii komunistů a ČSSD. To jenom vy pořád melete něco o nebezpečné "pravdě a lásce" a nutností "boje" proti ní. Jenomže normální lidé mají takové jako vy za ... ehm, "nenormální", a hlavně nevolitelné. NEVOLITELNÉ! Slyšíte, Varadinková? 

M. Varadinková 20.8.2013 1:11

Re: Houby kmotři, ODS ničí havlismus

Já nikam nekandiduji, blbá gramodesko, takže jestli já jsem volitelná nebo ne, je mi srdečně jedno.

A pokud jde o normální lidi, tak ti přece považují za nevolitelné havlisty. Důkazem jsou výsledky havlistů ve všech minulých volbách - havlisti ještě nikdy žádné volby nevyhráli, a to přesto, že vždy měli mohutnou podporu médií.

Zhavlovatěním se ODS tudíž stala taky nevolitelnou. Až tak je to prosté, gramodesko.

L. Novák 20.8.2013 1:33

Re: Houby kmotři, ODS ničí havlismus

Budou volit TOP09 a Kalouska. Kalousek dokáže mluvit a má velký přehled o hospodaření státu a jeho souvislostech, takže se nenechá nachytat rudými demagogy jako Zaorálek, Sobotka, Filip a podobní. Hotovo. Pokud ODS nesežene pořádnou "stínovou" sestavu a předsedu, bude mít smůlu. :-P