25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: ODS by měla přepřahat

8.2.2021

Hodně dlouho říkám, že Petr Fiala je už pár let spíše hrobařem ODS, nebo lépe řečeno hrobařem jejích ambicí vrátit se k lepším číslům ve sněmovně. Vytvoření té úsměvné koalice SPOLU a její prezentace před sochou Tatíčka T.G.M. bylo vyvrcholením toho úletu a trapným skečem. No nic, stalo se a děťátko s geneticky podmíněnými deficity je na světě. Ve Spartě by ho svrhli ze skály. Tady si ho hýčkají tři předsedové, z nichž jeden je politolog, a tudíž zcela diskvalifikovaný k praktickému provozování politiky, druhý občas sleze z kombajnu a rád si zajde popít v době zákazu pivko, při čemž se přitrouble natočí, a třetí volá zhruba každý třetí týden po svolání nějaké parlamentní komise a vážně ji berou jen v ČT24.

Martin Kuba už nepokrytě dává najevo, že je třeba tento nepovedený koaliční paskvil rozpustit, protože jako logicky uvažující zkušený borec správně cítí, že občanským demokratům tohle prapodivné spojení navzájem se programově odpuzujících partají spíše hlasy odebere, než přidá, a dobře ví, že nenávist k Babišovi není program. A to i kdyby pro ni byly mnohé relevantní důvody, jako že takové i jsou. Naopak Petr Fiala si stojí za tím zrovna narozeným panchartem a tvrdí, že se nic nemění na tom, že cílem SPOLU je zabránit propadnutí hlasů středopravých voličů, spojit síly napravo od středu, aby se neštěpily a společně přečíslily ANO. 

Poslechl si někdy pan profesor Markétu Pekari Adamovou, jaké má názory, jakou má politickou komunální a profesní úžasnou minulost pomocnice bez hranic? Nejspíš ne, jinak by nemluvil od středopravosti. TOP 09 je utilitární městská minipartaj, v lepším případě středolevá, ale spíše levicově intelektuální (právě jsem úmyslně urazil intelektuály). Zeptám se: kam až se chce náš pan profesor rozkročit, žeby až tak, že to rupne v rozkroku, což hodně bolí? Synergický efekt vidí pan profesor kde? U stran v politickém kómatu, kde navíc KDU-ČSL žádný pevný politický názor nemá, konzervativní jsou jen tradičně volící lidé práce na moravském zemědělském venkově, kteří si nedovedou pomoci a volí stranu, která má v názvu „křesťanství“. To je prostě parádní mix. A nakonec: jaké propadnutí hlasů, když Ústavní soud v čele s Velkým inkvizitorem (jak ten jeho župan napovídá) hodil vidle do d´Hontových přepočtů, takže nic takového už jistě hrozit v dosavadní míře nebude?

Martin Kuba je politický praktik s velkými, i ministerskými zkušenostmi. V minulosti padl až na samé dno, jistojistě mu budou citlivé dušíčky otloukat o hlavu stýkání s kmotrem Dlouhým a podobné nahlouplé evergreeny lidí, kteří si politiku pletou se sedánkem baráčníků. Ale kromě formálního docela vydřeného vzdělání poznal výšiny a suterén praktické politiky, čte v tvářích a charakterech politiků jako v knize. Martin Kuba nemá trvalé bydliště ve věži ze slonoviny jako pan profesor (znovu opakovaně volám: kdo si za peníze koupil jeho učebnici politologie, ať se přihlásí u nejbližšího psychologa - jde o panický stav). Martin Kuba ví, že nejhorší pro partaj je mrtvolné konzervování nelepšícího se stavu, ve kterém se občanská demokracie už léta ráčí vynacházet, a poddat se strachu ze ztráty při změně. A musí vědět, že v situaci, v jaké je nyní ODS, se přepřahá, i když je do voleb osm měsíců. A správně cdítí, že když se občanská demokracie zbaví koule u nohy s rozbředlými názory a do čela se postaví člověk, který u voličů přesvědčivě ve svém kraji provedl skvělý comeback, vrátí se ODS hodně voličů.

Jestli to občanští demokraté neudělají, patří jim to. Já jim prorokuji právě oněch standardních 10 % a když se jako trpaslík dostanou do vlády, obdrží ministerstvo kultury nebo jinou zbytečnost, třeba funkci místopředsedy bez báglu. Deset procent je sice parádní číslo pro flákání se v prokrmené opozici s fajnovou gáží a výhodami, příjem do stranické pokladny k pěkným platům stranických škrabálků, hospodou v době nejhorších nouzových stavů, ale možná si i s tím číslem budou muset dál ohryzávat tužky v opozici jako dosud. Já dokonce Petra Fialu a jeho mančaft podezírám, že přenecháním prvního místa na pražské kandidátce (kde byli ve volbách do magistrátu skvělí) Markétě Adamové spíše dali neopatrně najevo, že si žádnou změnu nepřejí, že se jim prostě lenošení v opozičních lavicích a ve věčné kritice všeho za všech okolností bez odpovědnosti líbí. Prostě teplíčko a příjemný zápar. Zasypat pudérkem, otevřít další lahvinku a pronést nějakou tu 368. zásadní řeč na téma neschopná vláda a vyfotit se s hamburgrem v Pendolinu.

Jen tak dál, jen tak dál. Andrej Babiš se musí smát.