Neviditelný pes

POLITIKA: ODS a Pekárek

14.11.2012

Občanští demokraté vyzvali poslance Romana Pekárka, aby složil mandát. Je to maximum toho, co mohou učinit.

Mandát totiž nezaniká tím, že by o tom rozhodla nějaké politická strana, případně výrok soudu. Není-li dolní parlamentní komora z nějakého důvodu rozpuštěna, nebo se jednotlivec nestal senátorem či prezidentem, záleží pouze na jeho uvážení. Roman Pekárek využil rezignace Petra Tluchoře a nastoupil na jeho místo jako náhradník. Tuto pozici mu určili voliči, kteří podpořili kandidátku občanských demokratů ve sněmovních volbách a Pekárka pomocí preferenčních hlasů neodsunuli někam na její konec. Naopak zůstal těsně před branami sněmovny a nyní do ní vkročil.

Stalo se tak v momentu, kdy vláda bojovala o svoji existenci. V ten moment nemohla ODS sice zabránit Pekárkovi v přijetí mandátu, ale mohla se od něj jednoznačně distancovat. Jednak tím, že by ho vůbec nepřijala do svého poslaneckého klubu a zároveň by jednoznačně odmítla jeho podporu pro koaliční kabinet. Správné gesto učiněné ve vhodnou dobu by oslabilo polemiku o tom, že vláda vyhlašující boj proti korupci si zajišťuje další existenci pomocí poslance nepravomocně odsouzeného právě za korupci.

V momentu, kdy vláda přežila hlasování o důvěře a překonala senátní veta týkající se důchodové reformy a církevních restitucí, nepůsobí snaha o distancování se od Pekárka příliš věrohodně. Dochází k němu totiž v momentu, kdy občanští demokraté prakticky nic neriskují. Testem při důležitých hlasováních si ověřili, že jsou schopni dát dohromady potřebnou většinu i bez Pekárka. Takže ho mohli vyzvat k odchodu ze strany, ke složení mandátu a zároveň prohlásit, že budou hlasovat pro souhlas s trestním stíháním, který je nezbytný pro pokračování soudního líčení u odvolacího soudu.

Ten rozhoduje o tom, zda se Pekárek v pozici místostarosty Kolína dopustil korupce tím, že žádal milion korun za zařízení nižší prodejní ceny pozemků v průmyslové zóně. Rozdíl mezi znaleckým posudkem a Pekárkem slibovanou cenou měl činit 26 milionů korun. Za to ho prvoinstanční soud poslal dosud nepravomocně na šest let do vězení. V souvislosti s Pekárkovým trestním stíháním je rovněž zajímavé, že občanští demokraté ho donutili k pozastavení členství ve straně až v momentu, kdy nastoupil jako náhradník za Petra Tluchoře do sněmovny. Takže i toto správné gesto bylo učiněno pozdě, což snižuje jeho věrohodnost. Roman Pekárek sice pomohl zachránit vládu, ta však za to zaplatí dalším zhoršením už nyní velmi nízké pověsti.

Obměna odbojných poslanců ODS, kteří složili mandát, zároveň nepřispěla k obnovení alespoň křehké vládní většiny ve sněmovně. Pekárek by v tuto chvíli mohl s některými kolegy založit klub nepravomocně odsouzených poslanců. Společnost by mu mohl dělat Vít Bárta a Jaroslav Škárka. Jeho řady by potom mohli v dohledné době rozšířit vazebně stíhaný David Rath, policií obviněná Vlasta Parkanová, nebo Otto Chaloupka. I kdyby se někdo z nich v poslaneckém křesle dočkal pravomocného odsouzení, stejně by se jeho pozice nezměnila. Opět by záleželo pouze na jeho zvážení, zda by si mandát ponechal. Byť by ho z výkonu trestu jen obtížně mohl vykonávat.

V České republice je morální klima nastaveno takovým způsobem, že se lidé v souvislosti s trestním stíháním sami mandátu nevzdávají, ani v momentu, kdy jejich případ dospěje k soudu a padne verdikt o vině, byť nepravomocný. Morálku se snaží politici nahradit zákony, proto existuje návrh ústavní novely. Podle ní by měl poslanec nebo senátor přijít automaticky o mandát v momentu pravomocného odsouzení k nepodmíněnému trestu. Což by mimochodem problémy nejenom kolem poslance Pekárka stejně nevyřešilo. Navíc takováto úprava by jen obtížně mohla ošetřit například mimořádné opravné prostředky. Kdyby vyzněly ve prospěch odsouzeného a ten by už mezitím přišel o mandát, nikdo by mu ho nemohl vrátit. Musel by si počkat na další volby a v nich si mandát vybojovat.

Proto by bylo účinnější nevymýšlet nové a nové zákonné úpravy, ale spíše vytvářet atmosféru, ve které by bylo naprosto přirozené odcházet z politiky v momentu, kdy se jednotlivec dostane do vážného konfliktu se zákonem.

Vysíláno na ČRo 6, publikováno na www.rozhlas.cz/cro6



zpět na článek