25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Odpovědnost v době pandemie

Odpovědnost je široký právní a etický pojem označující osobní ručení. Řada jazyků ho převzala z latiny: slovo „responsibility“ znamená reakci na jisté konkrétní jednání, tedy de facto odpověď.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Písařík 15.12.2020 14:16

Dobře - otestuji se a mám dvě možnosti:

Pozitivní, jdu na další testy, jsem dál pozitivní, koupím si vitamíny a něco proti bolení hlavy a jsem doma v teple, za 10 dní jdu na další test.

Negativní, nic nekupuji, jsem doma bez léků, ale nevím, zda jsem se u testování nenakazil a tak jdu už za 5 dnů na další test. Totéž opakuji, dokud se nenakazím.

Není to poněkud schizofremické?

Š. Hašek 15.12.2020 17:52

Dění v současné moderní, štrasbruselské společnosti, společnosti tržní se sociálními prvky, vyznávající hodnoty oxydu uhlíku - se mi zdají poněkud kretenské.

Faktem je, že mi není dvacet a leccos jsem zažil. V tom to bude.

Rovněž neznám pořadí stupnice: blbec - debil - kreten - demokratický politik - komisař brusele. Možná velitel Senátu ČR do toho nepatří.

Proč test? Proč satelit sleduje? Buď jsem v posteli, nebo v rakvi, nebo v rachotě. Fungovalo to dodnes, od mého narození. Zde uznávám, že poněkud zkráceno.

Š. Hašek 15.12.2020 17:54

Má tam bejt -oxid-. Já jsem naučenej na kysličník. A myslím, že tý chemikálii to je jedno.

L. Písařík 15.12.2020 23:09

Vždycky je dobré pro stát, když může ovládat občany a činí tak z rozhodnutí vlády, potvrzené poslanci, tedy rukou lidu. Potkal jsem se dokonce s fámou, že v očkovací látce - v injekci - je docela miniaturní čip, který si najde cestu do mozku a pak bude vláda ovládat každého, proto odpor k očkování.:-P

J. Vaníček 15.12.2020 14:15

Tak si představuji co by se asi fakticky změnilo, kdyby "vláda" řekla, že prosincové příjmy potřebujeme. Samozřejmě nic. Zase tlachy. Co mě vadí, a považuji to za zásadní, je, že vláda má jasně říci všem - nebudou-li lidé dodržovat zásadní opatření - roušky odstupy a hygiena, minimalizace shromažďování, vakcinace, bude se zavírání "hospod" prodlužovat a nebudou peníze na náhrady. Je to na lidech. Musí si vybrat. Také vláda musí zajistit aby opatření byla plněna a to i restrikcí. Ale vláda se bojí toto říci, Hvížďala a jemu podobní také, aby si ty "lidi" nerozhněvali. A to je ta příčina. Tak si to vyžereme do dna. Už aby šli s tím bojem s Babišem k šípku všichni.

L. Písařík 15.12.2020 14:19

Vaníčku, ani mně se to nelíbí, ale máte nějaký jiný návrh?

Pod hradem Bítov je u staré cesty takový výklenek, prý se tam v době moru sloužili mše a lidé seděli jednotlivě na protější stráni v lese. Už tehdy asi něco věděli o izolaci.

V. Čermák 15.12.2020 13:24

Babišova vláda Maká seč může, bazilišek Hvížďala Tlachá, také seč může. Tradiční antiBabišovina jak podle kolovrátku;-D

Š. Hašek 15.12.2020 13:46

Máte recht.

Tuhle ale Nora168 říkala, že státní faktury vyplňuje Fiala, Agrofert řídí výborně Peksa ...... a Andrej Babiš jen lítá s politologickými přednáškami. Tak nevím.

Já vždycky Hvížďalu čtu jako prvního. Od toho se pak odvíjí pořadí činností a třídění hodnot na mojí denní šichtě.

;-)

M. Valenta 15.12.2020 9:12

Předpokladem odpovědnosti je morálka a tu bývalý dlouholetý člen KSČ a Stb logicky mít nemůže ani náznakem. Na to být v Česku vrcholným politikem to bohužel bohatě stačí. A k tomu ta nepřehlédnutelně hulvátská dikce.

V. Čermák 15.12.2020 13:21

Malou urážkou se z vás intelektuál nestane. Držte se raději sukně své tante.;-D

V. Čermák 15.12.2020 13:43

Když máte takové zaručené informace o Čs premiérovi, sdělte nám také něco zaručeného o vrcholné Německé političce, kancléřce a svazačce, dceři rudého faráře, a také prý spolupracovnici Stasi? ;-D

M. Valenta 15.12.2020 15:34

Jde o obecně známí fakt potvrzený slovenskými soudy.

V. Čermák 15.12.2020 19:14

Soud ještě probíhá. A jak je to s tante a Stasi?

J. Nevrkla 15.12.2020 8:19

" U politika by měla převážit odpovědnost za všechny, bez ohledu, že to bude pro lidi nepříjemné a slozite" - ideálem pana Hvizdaly je zřejmě osviceny diktátor. Mým rozhodně ne, já bych ještě rád volil.

Š. Hašek 15.12.2020 8:25

Hvížďala již delší dobu neví čí je.

Naštěstí rozumně uznal, že senátorem by se stejně nestal. A tak píše a dává nám Německo za vzor.

Poznámka: Pokud někdo bude vychvalovat sulc a herinky ve voctě, stran Německa, nebudu se cukat.

R. Langer 15.12.2020 10:51

U pana Hvížďaly to nějaký diktátor bude zcela jistě, pouze pochybuji o té osvícenosti. ;-)

J. Nevrkla 15.12.2020 10:52

R^:-)

J. Jurax 15.12.2020 11:36

Z uvedené sentence nelze soudit, že by pan Hvížďala byl příznivcem diktatury.

Chcete-li volit, bylo by dobré, kdybyste volil politiky, u nichž převažuje odpovědnost za všechny bez ohledu na to, že to bude pro lidi nepříjemné a složité. Slabinou demokracie arciť je, že pokud takového politika vůbec zvolí, pak zpravidla nanejvýš jednou. Voliči neradi nepříjemné a složité.

P. Čech 15.12.2020 12:43

I osvíceného diktátora lze volit. Převědčilo nás o tom Lichtenštejnsko, v němž před časem jeho občané v referendu schválili v čele státu svého knížete. Ten "osvícený diktátor" je rozhodně lepší než zvolená politická strana, než jakákoliv kompromisní vládnoucí koalice politických stran.

J. Nevrkla 15.12.2020 15:10

Opravdu? Přál byste si monarchii raději než demokracii? Já ne. Moc se neosvedcily, proto je lidé svrhli.

P. Čech 15.12.2020 8:01

V článku je, jak je u autora obvyklé, hodně pravdy. Nicméně!

" a zcela vyloučit z rozhodování osobní ambice."

Zde by mělo být napsáno nejen "osobní", ale i "skupinové" ambice. Jde o to, že právě ty skupinové ambice (moc politických stran) jsou právě tím, co jakýkoliv systém narušuje a činí neefektivním. Konkrétně mám na mysli volnou soutěž politických stran podle čl.5 ústavy. Zajímavé je, že tento článek ústavy jaksi (že by záměrně?) opomíjí vládnoucí či opoziční občanská hnutí, což jak známo, politické strany nejsou.V zásadě však jde o něco jiného. O osobní odpovědnost každého jednoho z nás. Každý člověk se má v době hrozící epidemie chovat sám odpovědně, zejména k sobě a ke svým blízkým. Nikoliv k nějakému imaginárnímu společenství, ikdyž v druhé řadě i k němu. Stát by neměl své občany jakkoliv šikanovat či jim jakkoliv hrozit. Měl by lidem jasně a zejména fundovaně vysvětlovat situaci a nevymýšlet si hlouposti jakými jsou roušky, zavírání obchodů a podniků služeb a pod. To totiž s racionalitou má málo společného a zejména to zbavuje lidi oné osobní odpovědnosti. V podstatě jede o socanský přístup k řešení problému. A to nejen u nás, ale i v celé Evropě, ba i na světě.

L. Písařík 15.12.2020 14:22

Vyloučit osobní ambice? Neznamená to pochodovat za zvuku krysařovy píšťaly do propasti na horu Kopeln?

J. Frček 15.12.2020 2:56

Jojo, v kocourkově se odjakživa na lid kálelo. Na prvním místě jsou prachy a pak někde hluboko ve stoce lidské zdraví a život. Škoda těch deseti tisíc zbytečně vyhaslých životů...

R. Langer 15.12.2020 5:38

Ať už všichni ZDECHNOU! :-P

P. Čech 15.12.2020 8:06

To nemá s lidem nic společného. Jde o to, že stát zde není od toho, aby se o lid staral. Má vytvářet pouze efektivní podmínky k tomu, aby se člověk mohl sám o sebe efektivně starat a také za to své "starání se" o sebe nést osobní odpovědnost vůči sobě a svým blízkým. Pokud je tomu jinak (u nás a nejen u nás) , potom jde o socanský přístup. Přístup, který ten "lid" zbavuje osobní odpovědnosti a vede jen k nefunkčnosti celého systému. A jen o tom to všechno je.

P. Hatina 15.12.2020 0:55

Jenomže, ono tomu tak vůbec není. Ten zásadní omyl je v závěru ve srovnání s Německem.. Přeci, (a každý, krom novinářů si to snad proboha pamatuje, nebo najde na Googlu), takový lockdown u nás vyhlásila vláda už 21.října, a běží SKORO 2 MĚSÍCE . Zatímco Merkelová (a s omluvou národu německému) vyhlásila ten jejich DO 10.ledna, s tím že ví , že přes svátky stejně řada subjektů nefachčí.

Ale dá se docela slušně předpokládat, že pokud by se pak pokoušela tento stav prodlužovat dále, až někam do února, tak i tam dojdou ke zjištění, že takovou dobu si to ani bohaté Německo dovolit nemůže. Mimochodem, nejen z ekonomických důvodů....

R. Langer 15.12.2020 5:39

Asi tak. Je to na houno. :-P