19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Odb(p)orné rozhodnutí Ústavního soudu

Ústavní soud pod vedením Pavla Rychetského zrušil několik významných ustanovení volebního zákona. Pod záminkou rovných podmínek pro všechny strany tak zásadním způsobem ovlivnil volby v letošním roce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Doušek 6.2.2021 11:34

Jinak za sebe - já vítám, že můj venkovský hlas bude mít stejnou váhu jako hlas kdejakého "pražáka".

M. Rohovský 6.2.2021 11:39

Pane Dušku, Váš hlas nemá sílu podle velikosti obce ve které máte trvalé bydliště, ale podle lidnatosti kraje ve kterém se nachází a podle zisku strany kterou volíte. Takže poměřování se s "kdejakým pražákem" svědčí spíše o Vašem nepochopení (nebo nezájmu) o systému přepočtu hlasů.

M. Rohovský 6.2.2021 11:43

Samozřejmě se omlouvám pane Doušku.

F. Doušek 6.2.2021 14:12

Pane Rohovský, já o obci nepíšu NIC.

Je známo, že v méně lidnatých krajích, třeba zde, kde žiji, po přepočtu dostalo ANO 4x víc mandátů než druhá strana v pořadí, v poměru na počet odevzdaných hlasů. A o to tu běží.

Pokud chápete vy.

M. Rohovský 6.2.2021 17:09

Pane Doušku, psal jste o venkovském hlase. Tímto jsem získal pocit, že nežijete v megapoli. Děkuji, že jste mne upozornil na rozdílnost síly hlasu v různě lidnatých krajích, opravdu jsem o tom dodnes nevěděl. O 4x více mandátech mezi první a druhou stranou bych si ale dovolil pochybovat.

F. Doušek 6.2.2021 11:32

Bartoni, pod tím zákonem je podepsán Miloš Zeman. Jestli byl Rychetský autorem nevím, určitě nebyl autorem jediným, nicméně prošel oběma komorami Parlamentu a mnoha novelizacemi od roku 2002.

P. Götze 6.2.2021 11:10

To je ten Rychetsky, ktery psal do Polska a brojil proti zasahum Polske vlady to zmen jejich ustavniho soudu? Tenhle Rychetsky ted placa neco o tom, ze jej nema pravo politik kritizovat? Boze muj, Rychetsky je jeste vetsi bolsevik, nez jsme si mysleli.

F. Kusák 6.2.2021 10:34

Co je absurdní, tvrdit, že je to hlavně k vůli tomu, aby A. Babiš odešel z politiky. Pokud by tento skrytý argument vedl k tomuto hloupému verdiktu ÚS, bylo by to o to tristnější. Je zřejmé, že vláda ANO dosluhuje, působí už unaveným a mdlým dojmem. No, není divu, je pod tlakem mnoho let a poslední rok trvající virová krize nikomu nepřidá, a na exponovaná místa se těžko shání specialisté (vlastně sebevrazi). Takže není úplně špatné vládu vyměnit. Ovšem je otázkou jak a kým, a potom vytvořit pro vládu takové podmínky, aby mohla efektivně vládnout. V tak hluboké krizi, kterou dnes zažíváme, by naopak měla vláda získat mnohem větší pravomoci (přesně definované a časově omezené), aby mohla vládnout. Tak to jsem zvědav.

J. Svoboda 6.2.2021 10:45

Ale k moci by se ta vláda měla dostat skrze stejnou váhu hlasů voličů a o tom ten verdikt US je.

Pěkný den.

F. Kusák 6.2.2021 10:51

Beru to vaše doporučení jako překlep, ten se stane. Měl jste jistě na mysli ÚS, protože verdikt US by byl dost za hranou.

M. Rohovský 6.2.2021 11:34

Pane Kusáku, výrok ÚS vede k odstranění "bonusu" pro vítěze voleb. Jenom bych si dovolil připomenout, že za dobu existence ČR vládly celé období tyto vlády: Klaus 7.1992 - 7.1996 ( nikdo si neuvědomil, že vláda nebyla nikdy zvolena, přešla z ČSFR do ČR, ale budeme ji počítat), Zeman 7.1998 - 7.2002 ( opoziční smlouva a posílení většinových prvků), Sobotka 1.2014 - 12.2017. A to je vše. Tři za třicet let. Chcete silnou vládu s pravomocemi, ale krok ÚS míří přímo opačným směrem.

F. Kusák 6.2.2021 13:53

No to s Vámi souhlasím, nerad bych se dožil toho, že to, co provedl orgán omylem zvaný ÚS, povede k destrukci státu. Nejde mně o to, aby tady vládla nějaká strana bez mandátu, ale aby tady byla silná vláda s pravomocemi i s odpovědností vůči voličům.

J. Nevrkla 6.2.2021 9:42

R^R^R^

M. Rozbořil 6.2.2021 8:37

Odporný příspěvek.

F. Navrátil 6.2.2021 8:23

Aby bylo vše po právní stránce v pořádku, Rychetský verze 2.0 by měl podat žalobu na protiprávní konání Rychetského verze 1.0.

P. Jirkovský 6.2.2021 9:30

A kde jste študoval práva, Mistře?

Š. Hašek 6.2.2021 11:01

1. Není nutno studovat práva.

2. Naplňte si hlavu něčím jiným než řezankou.

3. Rychetský asi zestárnul. V každém případě je to takový křiváček s lidskou tváří. Tedy škodič.

J. Svoboda 6.2.2021 8:14

"Tehdejší Rychetský bez jakýchkoliv problémů vytvořil zákon."

Zákon vytvořilo ministerstvo vnitra a zákon předložil Stanislav Gross.

!!Hanba vašim lžím.!!

A. Renjascu 6.2.2021 10:49

To co uvádíte je sice přesné, ale chybné. MVČR je skutečně předkladatelem zákona, ale vládního zákona na jehož podobě se podílí celá vláda, legislativní rada ... (ale i "experti" z ODS) a teprve, když jej vláda schválí, tak je příslušné ministerstvo předloží PS. Čili není to tak, že Gross a jeho ministerstvo zákon vyrobili, ale byli pověřeni jeho předložením.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/volebni-zakon-o-volbach-do-poslanecke-snemovny/14462

J. Svoboda 6.2.2021 12:38

Výborně, takže přisuzovat ho Rychetskému je i podle vaší logiky blbost a s tím souhlasím.

Pěkný den.

A. Renjascu 6.2.2021 12:57

Většina přispěvatelů, kteří to od rozhodnutí ÚS komentuje píše o tom, že Rychetský se na tom jako místopředseda vlády a ministr spravedlnosti významně spolupodílel (byl to vládní návrh a ČSSD měla jednobarevnou vládu), což je snad většině čtenářů jasné, jen vy se jej neustále snažíte vyvinit. Máte nějaký podklad z tehdejší doby, kde by se pan Rychetský jakožto top člen vlády a ČSSD vůči tomuto návrhu vymezil či s ním dokonce nesouhlasil a tak by mohl potvrdit tuto vaší snahu o jeho vyvinění?

J. Svoboda 6.2.2021 13:13

Hrajete si na trola začátečníka, že se snažíte odklonit téma? Já se bráním zjednodušení a lživému tvrzení každého druhého zemanovce, jak to je Rychetského "dítě" a vy na mě, jestli mám podklady, že byl Rychetský proti tomuhle zákonu.

S tím, že zákon předložil Standa Gross ani vaším pokusem o trolení prostě nic nezmůžete. Tečka.

Pěkný den.

R. Gumulec 6.2.2021 6:38

Tak to dopadne, když senilní dědula řídí nejvyšší soudní instituci.

P. Jirkovský 6.2.2021 8:06

Takhle to dopadá, když blba naučej psát.

A. Renjascu 6.2.2021 5:26

Jj myslím, že výrazně vzroste již tak velká politická korupce. Osobně bych spíše uvítal výrazně větší bonus pro prvního na pásce a zrušení 5% klauzule pro vstup do sněmovny, protože právě tato klauzule je mnohem více diskriminační a brání vzniku nových stran bez velkých peněz. To je také důvod, proč za nově vzniklými stranami, které se dostaly do parlamentu většinou stojí naditá peněženka někoho jiného, který za tuto podporu očekává protislužbu.

J. Svoboda 6.2.2021 8:16

Ta poslední věta o oligarchovi Burešovi je trefná.

Pěkný den.

A. Renjascu 6.2.2021 10:26

Samozřejmě, ale není to jen Babiš, ale to byly i VV, TOP 09 a všechny strany, které "nezdědily" či "nerestituovaly" nějaký majetek a nemají přitom rozsáhlou členskou základnu, což nemá v ČR žádná strana. Trochu početnější, ale k financování stále velmi nedostatečnou základnu mají pouze čtyři strany KSČM, KDU-ČSL, ČSSD, ODS, ostatní strany mají většinou jen několik set členů, což je směšné. Jediné nové strany které se za třicet let dostaly do parlamentu a nebyla za nimi peněženka nějaké zájmové osoby vznikly na počátku devadesátých let, což bylo dáno fenoménem plyšáku a od té doby nic. A právě 5% klauzule tento systém zabetonovala a zabránila vzniku skutečně nezávislých stran a přitom stejně nezabránila ani vzniku krkolomných koalic, kde jeden trpaslík dokáže držet v šachu celou vládu, ani korupčnímu vyjednávání při vzniku koalice a ani korupčnímu potenciálu při schvalování nějakého zákona. Výrazný bonus jen pro prvního na pásce a zároveň zrušení 5% klauzule by možná odblokovalo a zprůhlednilo náš politický systém mnohem více, než účelové rozhodnutí ÚS. Právě tato Česká specialita vytvářet účelově zakon (včetně zapojení ÚS do tohoto procesu), jen kvůli momentální nevyhovující či mimořádné situaci je naprostou degradací práva, zaplevelováním právního systému (před 60 lety jsme měli cca 50 tisíc zákonů či zákoných vyhlášek a nařízení a dnes jich je přes 2 miliony) a znevažováním vlády práva. A v tom mají namočenou "tlamu" všichni co v parlamentu či senátu sedí...

M. Rohovský 6.2.2021 11:15

Pane Renjascu, obdivuhodně jste ve dvou příspěvcích definoval a shrnul důvody té politické "píp" ve které zde dlouho žijeme. Bohužel Váš hlas k masám nedolehne.

F. Kusák 6.2.2021 10:39

Nechte už ten nesmyslný antibabišizmus, jaksi to přestává být aktuální. Zkuste mně nastínit, kdo bude vládnout a jak. A jakým způsobem bude zajištěna funkčnost a stabilita vlády. O tom to dnes je.

J. Svoboda 6.2.2021 10:48

Přečtěte si Ústavu, je to celkem jasné.

Vládnout bude vláda, která získá v PSČR většinu a bude vládnout v souladu s Ústavou.

Ještě teda do toho může hodit vidle Zeman a najmenovat vládu svých kámošů a držet ji v demisi bez důvěry do konce svého mandátu.

Pěkný den.