19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Odb(p)orné rozhodnutí Ústavního soudu

Ústavní soud pod vedením Pavla Rychetského zrušil několik významných ustanovení volebního zákona. Pod záminkou rovných podmínek pro všechny strany tak zásadním způsobem ovlivnil volby v letošním roce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Šrajer 6.2.2021 17:33

Předseda Ústavního soudu Rychetský se náhle rozhodl (doufejme že z vlastní náklonosti) pro bouchnutí do stolu. Částečně většinový volební systém nahradit systémem více poměrovým a to proto, aby probruselské vazalské strany neutrpěly debakl. Zároveň doufá, že kvórum pro vstup do sněmovny si vazalské strany ve sněmovně poopraví tak, by se do sněmovny nedostaly strany protibruselské, které by se pospojovaly do velkého bloku. Kouzlem nechtěného vypustil z láhve džina. Stojaté politické vody se budou vířit a bude zajímavé, kdo z tohoto stavu vytěží nejvíc. Nic není jisté. Favoritem jsou vazalové, mají zajištěn penězovod, velká media, propagandu, ale jak historie učí, i to nemusí být rozhodující. Bude ten podzim 2021 v České kotlině zajímavý, zvláště v předvečer hluboké hospodářské krize a nezaměstnanosti. Nicméně, Česko to přežije se ctí. Boženka Cibulková to viděla jasně.

J. Minarčík 6.2.2021 17:17

Jelikož SPD bude mít minim.15%,tak nebude jen jazýčkem na vahách,ČSSD vleze k EU šílencům spolu s Zelenou bandou a tím bude mít SPD ještě větší váhu,a tím bude muset Babiš reflektovat i jejich názory,pokud se chce udržet,nebo nastane tzv. PAT a vládnout bude Zeman-Rychetský to tedy řádně pohnojil demobloku,což mě neskutečně těší.;-D

T. Kučera 6.2.2021 18:58

Vaše konstrukce jsou neobyčejně zajímavé. Hlavně aby to nedej bože nevyhráli ti probruselští. Ale jen tak naokraj - hlavní štáb EU, totiž Europarlament, sídlí ve Štrasburku - to je z půlky německé a z půlky francouzské město.

D. Černá 6.2.2021 19:27

15%?? Že by u nás žilo tolik pologramotů?

J. Minarčík 6.2.2021 20:10

Další co si myslí,že ten kdo nevolí Bruselské neomarxisty je negramota,no znám aktivistky mezi komedianty/herci/ ,co tak tak zvládli devítiletku a dnes poučují tzv.pologramoty,živit se rukama dnes-musíte mít i dost vysoké IQ,dokonce někteří i vys.školy,jen taková negramota to nikdy nepochopí,nevymění si ani hadici u sprchy-aby si mohla schladit vymytý mozek!8-o

V. Petr 6.2.2021 20:56

R^R^R^

T. Kučera 6.2.2021 16:05

Jo, to je teď nová móda, že nemíníme respektovat rozhodnutí nejvyšší instituce v zemi, totiž Ústavní soud. Jo, pan Bartoň a podobní holt počítali s tím, že mejdánek s Babišem pojede dál a ono nic. A to se na něj chystají komunisti, kteří ho mají plné zuby a označili ho na rovinu za lháře. Do toho kovid a naštvané zalockované obyvatelstvo. No, docela výbušná směs. Otázka zní, kdy to celé vybuchne.

M. Šejna 6.2.2021 17:43

S čím Bartoň nemuže počítat, je celkem jedno, pokud vy sám neumíte počítat vůbec. A navíc kritiku soudu považujete za jeho nerespektování.

To rozhodnutí ÚS přišlo pro Babiše v pravou chvíli, protože jemu preference klesají a opozičním pravdoláskám stoupají. No a protože volební bonus dostávají nejsilnější, tak tentokrát by ho dostaly dvě pravdoláskové koalice.

Nedostanou ho. Ústavní soud zařídil, že bude přidáno těm slabším - toho času komunistům a socanům.

Tak se radujte.

T. Kučera 6.2.2021 18:55

Kdyby blbost kvetla...!!

V. Čermák 6.2.2021 19:28

No tak byste rozkvetl...;-D

F. Navrátil 6.2.2021 18:03

Ústavní soud není nejvyšší instituce v zemi. Demokracie je založena na třech pilířích moci zákonodárné, výkonné a soudní. Mají různé pole působnosti a navzájem se kontrolují. Nic více, nic méně. Pokud jeden pilíř získá převahu, mění se demokracie na diktaturu, parlamentní anarchii nebo soudcokracii.

S. Ševeček 6.2.2021 13:42

žádný plan nikdy nevyjde. nstož tento plán AntiB

V. Kain 6.2.2021 15:19

Babiše může trefit šlak pokud bude probíhat sčítání voličů podle nové úpravy,tak by se mohlo stát,že by Babiš šel do opozice.Jenomže jeho ego by to nedovolilo.To raději uteče.

V. Čermák 6.2.2021 18:42

Vás ovšem šlak netrefí. Máte na čele Kainovo znamení...;-D

J. Moravec 6.2.2021 13:19

Všechno zlé na něco dobré. Neschopnou vládu vyřešit problém s Covidem nahradí parlament s volbním zákonem. Někdo prodělá, někdo vydělá, Media rozhdně neprodělají. Divák se pobaví a volič lépe pozná kdo je kdo.

V. Čermák 6.2.2021 18:44

A znáte ve světě nějakou Schopnou vládu, která problém s Covidem už vyřešila, tedy kromě Číny? ;-D

J. Moravec 6.2.2021 19:05

To tedy bohužel neznám, že to v Číně vyřešili se nedivím. Že to naše vláda dosud nevyřešila se také nedivím. Schopná je jenom naše demokratická opozice. Ta vyřeší vše, tedy hned poté jak vyřeší Babiše.

V. Čermák 6.2.2021 19:25

Na Babiše zbytečně plýtvá chabými silami. Proto asi žádné odlišné řešení od toho, co dělá svět, nenabízí...;-D

J. Fridrich 6.2.2021 12:38

Aston dnes v úvodním článku napsal hned na začátku - " Od rozhodnutí Ústavního soudu zrušit osmnáct let zavedený volební systém uplynulo pár desítek hodin a už víme o nápadech, které se v dolní komoře objevily." - Já ho lehce doplním, aby se předseda našeho Ústavního soudu dědeček Rychetský necítil ODSTRČENÝ a ZNEUZNANÝ - ten volební systém nyní jím zrušený je jeho dítě.. Sice dnes nechtěné a nějak se k němu nyní nehlásí, dokonce nám sdělil že je NEÚSTAVNÍ, tedy jsme volili 5krát neústavně, ale teď bude zase větší legrace.. 4.1., v den, kdy se Rychetský zbláznil jsem k tomu jejich paskvilu napsal :

Dnes máme v Poslanecké sněmovně našeho Parlamentu 9 stran, které měli podporu 5 % hlasů voličů a více. To, co po 3,5 rocích " přemýšlení " vypotil přestárlý předseda našeho ÚS pan Rychetský je zcela NEUVĚŘITELNÉ... Tak jen k té nejabsurdnější změně jím navržené - nyní musely mít koalice složené ze dvou stran 2 krát 5 % hlasů, koalice tříčlená 3 krát 5 % a stejně tak dál.. Nyní by nastalo to, že by mohla - a jistě by i vznikla koalice ministraniček s ziskem O,8 %, 1 %, 2 %, 3 % a podobně, s cílem se dostat do parlamentu za každou cenu. Tak bychom mohli zaútočit na zápis do Guinnessovy knihy světových rekordů, kdy by na dohadování, žvanění, překřikování a nyní i rvaček bylo ve Sněmovně třeba 28-35 stran.. No není to dobrý kabaret ?

Korekce přepočtu počtu hlasů na zisk jednoho mandátu u malých stran by uskutečněna být mohla - a měla.. Včera jsem napsal :

" Nechte už pana Rychetského odpočinout - v 77. létech si to již určitě zaslouží - a když poplete doma manželce nákup v supermarketu, tak se zas tak moc nestane..." A to platí v plné míře i dnes..

J. Svoboda 6.2.2021 12:41

Zákon zpracovalo ministerstvo vnitra a předložil ho Stanislav Gross.

!!Hanba vašim lžím.!!

A. Renjascu 6.2.2021 12:59

Tak pro vás ještě jednou:

To co uvádíte je sice přesné, ale chybné. MVČR bylo skutečně předkladatelem zákona, ale vládního zákona na jehož podobě se podílílela celá vláda, legislativní rada ... (ale i "experti" z ODS) a teprve, když jej vláda schválila, tak jej příslušné ministerstvo předložilo PS. Čili není to tak, že Gross a jeho ministerstvo zákon vyrobili, ale byli pověřeni jeho předložením.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/volebni-zakon-o-volbach-do-poslanecke-snemovny/14462

J. Svoboda 6.2.2021 13:09

Moje odpověď je již níže u originálu tohohle vašeho líplého duplikátu.

Pěkný den.

A. Renjascu 6.2.2021 13:21

Tak vám zkopíruji i svou odpověď:

Většina přispěvatelů, kteří to od rozhodnutí ÚS komentuje píše o tom, že Rychetský se na tom jako místopředseda vlády a ministr spravedlnosti významně spolupodílel (byl to vládní návrh a ČSSD měla jednobarevnou vládu), což je snad většině čtenářů jasné, jen vy se jej neustále snažíte vyvinit. Máte nějaký podklad z tehdejší doby, kde by se pan Rychetský jakožto top člen vlády a ČSSD vůči tomuto návrhu vymezil či s ním dokonce nesouhlasil a tak by mohl potvrdit tuto vaší snahu o jeho vyvinění?

J. Sedlář 7.2.2021 11:10

No to víte, některří dobrodenci to vidí jinak a do partaje soudruch Rychtský šlápl taky omylem. ;-D

J. Svoboda 7.2.2021 13:54

Do vlády to předkládal Standa Gross a Rychetský hlasoval pro zákon jedním hlasem z patnácti.

Takže vaše "významně se podílel" je jasná blbost.

Pěkný den.

J. Fridrich 6.2.2021 13:01

Jaký byl váš dlouhý meziplanetární let s. Svobodo, nebo dokonce mezihvězdný let ? Tak šup do sprchy, něco pozemského na zub a čtěte, studujte co se tady během vašeho letu odehrávalo.. Dá se sto snadno vygooglovat - a pokud to neumíte, řekněte dětem, vnukům, oni vám s tím jistě rádi pomohou, aby jste nebyl za neinformovaného hlupáka...

J. Svoboda 6.2.2021 13:08

Ad hominem není žádný protiargument, usvědčený lháři.

Pěkný den.

J. Fridrich 6.2.2021 16:11

Učíš se u toho největšího darebáka..

M. Šejna 6.2.2021 12:10

Rozhodnutí ÚS lze popsat takto:

To, co ÚS sebral Babišovi, to přidal socanům a komunistům. Takže v součtu to výjde nastejno.

To, co ÚS sebral Babišovi, sebral i koalici Piráti+STAN a dost sebral i koalici ODS+TOP+KDU.

Pokud by zůstal volební systém stejný, jako doposud, a volby by dopadly podle posledních preferencí, měli by současné opoziční demoblokové strany ve Sněmovně většinu. Po rozhodnutí ÚS ji mít nebudou a Babiš bude mít opět možnost dojednat koalici pro svoji menšinovou vládu.

Rozhodnutí ÚS tedy přišlo ve chvíli, kdy se rýsovala změna vládních sil. Výtky Zemana a Babiše jsou jen divadlem pro veřejnost, aby si pravdoláskový lid myslel, že rozhodnutí ÚS poškodilo Babiše se Zemanem a nikoli pravdoláskovou opozici.

D. Černá 6.2.2021 19:30

idiotská úvaha a spíš takové vroucné přání...stejně estébák skončí špatně..