Neviditelný pes

POLITIKA: Obrovská byrokracie dusí podnikání

28.8.2019

Nadměrné množství zákonů a předpisů dusí lidskou aktivitu. Zákonodárci přitom navrhují neustále nové právní normy. Občanská demokratická strana nyní přišla s návrhem, aby za jednu novou povinnost byly dvě stávající zrušeny a lidem se tak ulevilo. Situace je taková, že v nesmírném množství nejrůznějších předpisů se nevyznají ani právníci, natož obyčejní občané.

Je opravdu na místě začít se snižováním byrokratické zátěže, která je brzdou pro podnikání a připravuje naší zemi i o velké peníze na daních. Uvedu konkrétní příklad, jakých jsou tisíce. Slyšel jsem o paní, která peče výborné cukrářské výrobky. Když se jí ptali, proč nezačne legálně podnikat, odpověděla, že by ráda, ale že je kolem toho strašné papírování, různá nesmyslná povolení a další drahé zbytečnosti. A na to ona nemá. Přitom tato žena upekla už hodně dortů, zákusků, cukroví atd. a nikdo se po nich neotrávil. Tak nechápu, proč by si měla ještě navíc pořizovat nějaká drahá zařízení do své kuchyně či pokladnu EET.

Ano, její činnost je z hlediska platných zákonů nelegální, jenomže to není její vina. Skutečným viníkem je stát, který podmiňuje i toto drobné podnikání často zbytečnými předpisy, a zahání tak lidi do šedé zóny. Proto je potřeba tento neblahý stav změnit, výrazně omezit byrokracii a umožnit lidem, aby cesta k podnikání nevedla přes nepřekonatelné překážky.

Stát by měl naopak drobným živnostníkům pomáhat. Tu pomoc si umím představit naopak ve formě rozšíření možností využívání výdajových paušálů, například zvýšení horní hranice z jednoho milionu na dva miliony korun ročně. Podobně by tomu mohlo být i u povinností odvádět DPH. I tady by se mohla horní hranice pro neplátce zvýšit ze současných jednoho milionu korun ročně na dva miliony.

Malí podnikatelé a živnostníci totiž neumí tzv. optimalizovat daně. Platí tak procentuálně mnohonásobně větší daně než velcí podnikatelé a daleko vyšší daně než například premiér Babiš, jehož firma PREOL například zaplatila nedávno při obratu 6,4 miliardy na dani z příjmu pouhých 363 000 Kč. Pro srovnání: pokud by živnostníci platili daně podle premiéra, zaplatil by živnostník s obratem 2,0 mil ročně daň z příjmu pouhých 114 korun. A k tomu si premiér bere z daní, jež tito živnostníci zaplatí, ještě do svých firem miliardy dotací. Malé podnikatele je třeba podporovat. Pokud budou podporováni a jejich obraty porostou, bude na jejich daních stát v budoucnu státní rozpočet. Vládní politika ANO však spíše směřuje k jejich cílené likvidaci a to je pro budoucí generace špatná zpráva. Změňme to!

Autor je středočeský krajský zastupitel za ODS



zpět na článek