19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Obrovská byrokracie dusí podnikání

Nadměrné množství zákonů a předpisů dusí lidskou aktivitu. Zákonodárci přitom navrhují neustále nové právní normy. Občanská demokratická strana nyní přišla s návrhem, aby za jednu novou povinnost byly dvě stávající zrušeny a lidem se tak ulevilo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 28.8.2019 16:32

autor mele nesmysly

živnostníci žádné zvýšené daňové zatížení nemají. Poslanec ODS Paněk nejspíš nikdy nepodnikal jako živnostník, když plácá takové nesmysly.

Já živnostník jsem a mám možnost použít při danění buďto paušální náklady (v mém případě je to 60% z příjmů), nebo skutenčné náklady, pokud by byly vyšší než těch 60% paušálních.

Co je na tomto složitého? Nejspíš je pan Pánek jednodušší člověk a neumí si tohle spočítat. Velmi by mě zajímalo, co by se mělo ještě zjednodušit, protože jednodušší to snad už ani nemůže být. Předpokládám, že podnikatel vychodil aspoň základní školu a počítání mu nedělá problém.

Chápu, že EET je byrokratická buzerace, ale daňové zákony jsou pro živnostníky opravdu velmi jednoduché.

L. Novák 28.8.2019 18:16

Re: autor mele nesmysly

Šejno, ty žádný živnostník nejsi. Ty jsi hlavně propagátor socialistických blbostí vnesených do zákonů a za svoje developerství socialismu jsi si nejspíš vysloužil nějakou odměnu od ČSSD za prokázané služby. Takových partajních "živnostníků" je v politice mnoho a úctu si nezaslouží. Ty víš houby, co je to živnost...

J. Cyrany 28.8.2019 16:09

Tak přes koule to schytal

i AB . Pán z ODS nezapomněl .

J. Krejčí 28.8.2019 15:59

Nesouhlasím-pokud jde o daně

Věřím, že se lidé chovají v podstatě ekonomicky. Pokud by bylo podnikání u nás takovým utrpením, bylo by u nás podnikatelů méně než ve srovnatelných zemích. Ale ono tomu tak není. V přepočtu na obyvatele máme cca 4 x více podnikatelů než ve srovnatelných zemích. Jsme přibližně na úrovni Řecka, což je země s velmi vysokým počtem podnikatelů (málo průmyslu, vysoký turistický ruch apod.), s tím ale, že na rozdíl od toho Řecka jsme zemí průmyslovou.

Extrémem jsou země, jejichž ekonomiku lze označit jako ekonomiku arabského bazaru. V těch je "podnikatelem" skoro každý, všichni spolu kšeftují, velcí zaměstnavatelé prakticky nejsou.

Možná, že je u nás mnoho zbytečných regulací. Nechť jsou tedy zrušeny. Ale pokud jde o daně, řekl bych, že velká část našich podnikatelů žije v daňovém ráji. Výtěžek DPFO od těchto osob tomu nasvědčuje. A návrh autora na další rozvolnění paušálu je v proto chucpe.

R. Langer 28.8.2019 16:48

Re: Nesouhlasím-pokud jde o daně

Však je těch podnikatelů také čím dál méně. A mimochodem, jaký výtěžek DPFO byste si tedy asi tak představoval?

L. Novák 28.8.2019 18:25

Re: Nesouhlasím-pokud jde o daně

Další kecálek, který nic neví. V Česku je spousta lidí, kteří formálně pracují jako živnostníci v podstatě "v zaměstnaneckém poměru", aby se vyhnuli zaměstnanecké práci přes agentury, které zaměstnance pořádně oškubou. Většina z nich pak dosahuje vyšších příjmů, než zaměstnanci za stejnou práci. Opravdových živností, kde mají majitelé vlastní výrobní program nebo poskytují služby obchodovatelné na volném trhu s neomezeným osobním ručením nejspíš bude menšina. Zažil jsem ve firmě "policejní přepad" s cílem nachytat zahraniční pracovníky a živnostníky, ale všichni se včas z výrobních prostor vytratili a výrobní závod opustili...

Ś. Svobodová 28.8.2019 10:56

ODS nic nezruší.

Jen v tom udělá větší bordel. Zruší draze nakoupené pokladny, EET, pak zjistí že je třeba to nahradit. Všechno už známe. Koneckonců onen bordel v předpisech a směrnicích považuji za záměrný a ODS byla u toho, když se vytvářel. Kdokoliv může bezpečně zruinovat kteréhokoliv malého živnostníka, kterého si zamane. Stačí na něj poslat opakovaně některý kontrolní orgán.

A. Alda 28.8.2019 14:49

A že těch kontrolních orgánů je!

Říkal mi kdysi místní hospodský, jak měl během jednoho pracovního týdne (to je v hospodě 6 dnů) celkem 8 státních institucí na "hloubkové" kontrole. Byla to snaha donutit ho zavřít hospodu.

(Dnes je starostou obce a provozní dobu hospody upravil tak, aby na něj kontroloři z měst nemohli bez omezení svého pohodlí.)

J. Krejčí 28.8.2019 16:01

Re: A že těch kontrolních orgánů je!

Spíše někdo rozeslal udání. Kterým se ti kontroloři zabývat museli.

R. Langer 28.8.2019 16:44

Re: A že těch kontrolních orgánů je!

Jsem si jistý, že anonymním udáním se nikdo zabývat nemusí.

Z. Lapil 28.8.2019 10:25

Zase jen taková drobnost

Včera jsem tu u hořících pralesů řešil, je-li oprávněným argumentem několik let stará fotka. Dnes totéž v bledě modrém: autor bez uzardění argumentuje, že Babiš nebo kdo platí malou daň při velkém obratu. Přitom naprosto zanedbá dost podstatný rozdíl mezi obratem a daňovým základem.

Zatím se toho tady nikdo nechytl a doufám, že to tak zůstane.

Ś. Svobodová 28.8.2019 10:47

Re: Zase jen taková drobnost

Pochopte ho. Babiše tam musel strčit, když je středobodem nepsaného programu ODS. Jinak má ale dost pravdu. Před časem jsem přebírala a znovu otvírala prodejnu potravin. Přibylo za tu dobu několik předpisů a směrnic ohledně hygieny, že jeden koukal. Jedním z nich bylo vypracovat protokol podle HACCP. Tyto předpisy mají desítky stran nesrozumitelného textu plného odkazů na další zákony a paragrafy. Paní z hygieny na dotaz čo přesně mám udělat mi poslala pouze odkaz na ty stejné směrnice. Pak se nabízela možnost nchat si protokol vypracovat odbornou firmou za značnou částku. Nakonec mi poradil kamarád vlastnící jinou provozovnu. Celý protokol byl o tom, že kýbl na vytírání musí mít nápis kýbl na vytírání a mop na podlahu nápis mop na podlahu a pár podobných pitomostí.

Z. Lapil 28.8.2019 11:46

Re: Zase jen taková drobnost

Já ho chápu a proti Babišovi mám cokoliv vás napadne a možná ještě něco navíc, ale nemůžu si pomoct - když chci něco řešit, potřebuju korektní argumenty.

Váš příklad z podnikání mě vůbec nepřekvapuje; já, kromě jiných důvodů, skončil na tom, že mi skrze povinné členství v kartelu ČKAIT přestala platit státnice. Přiznávám, taky jsem to dost prokaučoval. Je vlastností levičáků předpokládat, že ten, kdo vydělává peníze, je zloděj a ten, kdo něco kupuje, je blb.

A. Alda 28.8.2019 14:50

A co teprve předpisy o odpadech.

To je teprv houština zmatků!

R. Mayer 28.8.2019 11:42

Re: Včera jsem tu u hořících pralesů řešil...

A vyřešil?

Z. Lapil 28.8.2019 11:50

Re: Včera jsem tu u hořících pralesů řešil...

Obávám se, že účel světí prostředky i nadále :-).

M. Mikulec 28.8.2019 9:49

V naší drahé, až předražené vlasti,

je taková socialistická atmosféra, že každý, kdo podniká, je lotr a podvodník, co nechce platit daně. Podívejte se níž na příspěvek Stirského. Drobné podnikatele dře stát z kůže, a ještě v době globalizace mají přežít konkurenci nadnárodních monster? Nemožné. Zařídit si poklidný život jako státní zaměstnanec je nejlepší. Takový je přece poslušným voličem a stát ho má rád a přisypává mu.

Heslo o podpoře malého a středního podnikání vymizelo dokonce už i z předvolebních kampaní, plných slibů, a to je co říct.

J. Krejčí 28.8.2019 16:03

Re: V naší drahé, až předražené vlasti,

Myslím, že o existenci podpory malého a středního podnikání svědčí samotná kauza Čapí hnízdo. A potvrzuji ze svého okolí, že dotace běžně berou i ti malí (a nemalé).

A. Alda 28.8.2019 9:42

ODS má lví podíl

na normativní hypertrofii.

A když byla u moci, povinnosti nerušila, ale rozhojňovala.

Proto nevěřím, že by ODS mohla zjednat nápravu dnešní šílené situace.

Ś. Svobodová 28.8.2019 10:49

Re: ODS má lví podíl

Naprostý souhlas.

K. Janyška 28.8.2019 9:04

To je jasné tak, jakože v noci je tma a ve dne světlo.

Ale vykládejte to hloupým, zejména rudočerným, socialistům.

Bez znalosti kompozitivní teorie se lidtvo prostě neobejde. Do té doby si bude jen a jen samoškodit... Dzp.

S. Rádl 28.8.2019 8:43

dotaz

A kdo nám to ty zákony a nižší normy zaplevelil? Dle ODS asi Marťané, nebo snad Babiš?

J. Kalíšek 28.8.2019 8:05

Proc chcete rusit normy az bude nova? Proc nenavrhnete zruseni hned? Proc uz davno nema ODS pripraveny takovy seznam? Co vlastne delate? EXISTUJE JESTE ODS???

P. Hlosta 28.8.2019 8:49

Re:

Myslím je to marné! Můj názor na ODS už se nezmění. Pohodlně sedí v opozici a tak Babiš šel do vlády s levicí(jemu je jedno s kým). Levice tak realizuje své představy o vládě. Přitom bylo možné přijmout koaliční partnerství s miliardářským ANO a realizovat pravicovou vládu. K té samozřejmě patří i podpora začínajících podnikatelů, drobné podnikání i konkurenční prostředí. Jistě by to byl neustálý boj s Babišem ve vládě. Takhle ale jen provádějí rétorická cvičení v opozici a takt jim udává Kalousek. Ovšem můj názor je určitě nezajímá. Je zajímá poklidná čest, která nestojí žádnou námahu.

J. Macků 28.8.2019 7:40

Člověk je životaschopný tvor.

Osobně jsem názoru, že občané a tedy i soukromí podnikatelé jsou natolik životaschopní, že žádnou pomoc nepotřebují. Stačí, když je stát přestane sekýrovat, buzerovat, šikanovat,uzurpovat něco ve svůj prospěch. Bohužel se mezi všemi stranami se najde mnoho "zlepšovatelů" lidských osudů, kteří ve jménu nějakého lidského blaha vymyslí a nechá schválit šikanózní předpis, který kromě obtěžování občanů a možná nějakého finančního prospěchu pro malou skupinu lidí nic nepřináší. Proč musejí naši řidiči po 65 roku věku na lékařské prohlídky, když něco takového na většině zemí světa neznají. Že by tu žili nějací horší lidé. Proč musejí automobily pravidelně na STK a kontrolu, když něco takového ve většině zemí světa neznají, třeba ani v automobilové velmoci USA. Vždyť ti neschopní automechanici, kteří buzerují lidi na STK by mohli dělat něco smysluplnějšího a hned by byli pracovníci do průmyslu. EET, kontrolní hlášení, kontroly z FŘ, hygieny, obchodní inspekce a další, kontroly kontrol. Máme to zapotřebí.

A. Alda 28.8.2019 9:46

Ano, pane.

V ASPI jsem si například zadal slovo "odpad" a s platností k dnešnímu dni mi vyjelo 149 právních předpisů. Některé z nich mají i stovky stránek.

P. Vébr 28.8.2019 7:39

Stát je nenasytný

Stát ve své nenasytnosti se snaží vytřískat z těch, kdo se nemohou bránit, co nejvíc a to hned teď, okamžitě a neprodleně. Já na takové chování používám úsloví "pro třicet stříbrných okamžitého zisku obětuje sto dukátů zisku budoucího".

Míru úspěšnosti hodnotí podle toho, o kolik procent zisku obral občana a neuvědomuje si, že tím zadusil budoucí zisky, z nichž by i při nižším zdanění plynuly mnohem vyšší částky.

Prostě stát sebere všechno, na co dosáhne a nějaký rozvoj je mu lhostejný - to se bude řešit někdy v budoucnu a kdoví, kdo bude v té době u vesla.

D. Stirský 28.8.2019 6:17

Autor má v mnohem pravdu leč s těmi daněmi je vedle. Živnostníci se s přiznáním daně z příjmu nepřetrhnou, výnos z daně podle paragrafu 7 zdp je minimální. On i živnostník umí optimalizovat.

L. Černín 28.8.2019 7:12

Re:

No jistě že ano. Chcete to za tisíc s fakturou anebo za 500 bez faktury?

Ś. Svobodová 28.8.2019 11:02

Re:

Další odborník. To si může dovolit jen někdo, kdo odvádí čistou práci bez nákupů - zahradník, zedník apod. Jinak máte na krku kontrolu a těžko vysvětlíte, že jste nakoupil díly nebo zboží za milion, skladem je nemáte a nevydělal jste nic.