19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Obratník Ratha

1.12.2008

Protože předpokládáme, že většina čtenářů nevěnuje příliš pozornosti naší rubrice Jen tak na okraj (na pravém okraji hlavní stránky), je vhodné přiblížit ideový přemet pana hejtmanoposlance Ratha samostatným článkem.

David Rath má za sebou pozoruhodnou politickou dráhu a neméně pozoruhodný názorový vývoj. Vyrůstal coby příslušník pražské zlaté mládeže v rodině komunistů, sám ale do strany patrně vstoupit nestihl, k pádu režimu došlo ještě za dob jeho studií. Po revoluci tedy zavětřil a přidal se k občanským demokratům. Protože zde jeho ambice nebyly naplněny, po třech letech z ODS odchází a dává se do služeb SD-LSNS (Svobodní demokraté - Liberální strana národně sociální). Za tuto stranu dokonce kandiduje do Poslanecké sněmovny, ovšem neúspěšně, a tak záhy svobodné demkraty opouští. Mezitím zakládá radikální nátlakovou organizaci Lékařský odborový klub a stává se i prezidentem České lékařské komory.

Za účelem zlepšení financování zdravotnictví prosazuje v roce 2003 okamžité zavedení vysoké spoluúčasti pacientů na léčebných výlohách a uvažuje, že pošle do konkurzu Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, která včas neplatí lékařům.

Pacienti si podle něj měli připlácet například za recept, složit tak zvanou ambulantní taxu, tedy platili by určitý poplatek, když poprvé jdou k lékaři, platili by dále za den strávený v nemocnici a připláceli by i za dopravu sanitkou. Samozřejmě i nadále by v této spoluúčasti byly zahrnuty léky. Rath se domnívá, že z veřejného zdravotního pojištění by se nadále neměly platit léky, které jsou na předpis i volně prodejné, například paralen.

Rath k tomu říká, že "spoluúčast je jedno z opatření, kterými by se řešila současná vážná platební neschopnost Všeobecné zdravotní pojišťovny“, a dodává, že VZP neplatí nemocnicím a ambulantním specialistům včas, ale po lhůtě splatnosti, takže "to řadu soukromých ordinací přivádí k finančním problémům, nemají z čeho platit nájem, zaměstnance, telefon, energie atd.“ Rovněž se domnívá, že že zdravotnických zařízení je moc a musí dojít k jejich redukci.

Už o rok později ale dochází u Ratha k názorovému přerodu. Prezident ČLK a předseda LOK dospěl ke svému obratníku Ratha a otočil o 180 stupňů. Jeho další politická dráha je už dostatečně známá: V roce 2005 je jmenován ministrem v Paroubkově vládě, v roce 2006 vstupuje do ČSSD, za niž kandiduje, tentokrát úspěšně, do Poslanecké sněmovny. Nyní se stává i hejtmanem, a to ve Středočeském kraji, kde nejenže pokračuje ve svém boji proti poplatkům u lékaře, ale dokonce je chce pacientům krajských nemocnic proplácet (z našich daní, pochopitelně, což už ovšem nedodává).

Protože nám po volbách hrozí vláda sjednocené socialisticko-komunistické levice, je nasnadě, že na rozdíl od Slunce se pan hejtmanoposlanec na své pouti u obratníku Ratha neotočí, ale setrvá. Leda by vycítil příležitost k vlastnímu prospěchu na opačné ideové platformě, což ale nejspíš nehrozí.

Proto si na závěr připomeňme, co tento politik říkal ještě před pěti lety:

"Jestliže dnes je spoluúčast zhruba devět procent, což ročně dělá asi 14 miliard korun, které pacienti většinou připlatí na léky, pak tato spoluúčast by měla stoupnout na 18 až 20 procent a měla by být zavedena nejen na léky, ale na veškerou péči, která není přímo spojena s ohrožením života."

Inu, svět se mění a politici s ním. Obratník Ratha je ale jednou z nejkřiklavějších ukázek převlečení politického kabátu, jakých jsme byli za uplynulých devatenáct let svědky.

Pramen: Novinky.cz