23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Obnovit povinnou základní vojenskou službu

Ministr obrany Martin Stropnický řekl, že obnovení povinné základní vojenské služby nehrozí, mnoho maminek by to sice uvítalo, ale není to v plánu. Současná strategie obrany naší země prostě s obnovením povinné základní vojenské služby nepočítá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 8.3.2016 21:48

Souhlas

naprostý.

L. Popovský 8.3.2016 20:29

Názor kamaráda

Kamarád mi poslal svůj názor e-mailem. Dovolím si jej sem přidat.

Přečetl jsem si tvůj dnešní článek a poprvé s ním nesouhlasím natolik, že ti na něj musím reagovat. Tedy částečně nesouhlasím, ale v jedné zásadní věci a to je v tom, že by vojenská služba měla být povinná. Nějaký typ kurzu o kterém píšeš by mohl fungovat a třeba by to mělo i pozitivní dopady, ale podle mého jedině na bázi dobrovolnosti.Jenže tyto možnosti už asi jsou, jak jsi psal. Nastíním ti důvody.

1) Z povinnosti by se stala jen další forma buzerace od státu kterých už je teď dost a to navíc velmi zneužitelná. Například termín nástupu ti úředník zvolí, když se ti to zrovna nehodí, ale nelíbíš se mu, nebo se ti chce pomstít apod. Scénářů je mnohem víc.

2) Tím, že se mladí kluci naženou na vojnu, tak se nestanou automaticky vlastenci, nebo jim tam budou nalejvat nějakou propagandu??? Pokud to tak necítí, třeba z rodiny tak je naopak tato buzerace státu utvrdí v opaku. Za komunistů byla vojna povinná a většina lidí kvůli tomu nemilovala stranu, naopak to brali jako příkoří. Když se dneska bavím s kýmkoliv kdo byl na vojně, tak mi ve finále řekne že to byla ztráta času, vím že 3 měsíce není tolik, ale co když začne někdo na střední podnikat a má úspěšnou firmu? Tak tě tři měsíce zlikvidují a jsme opět u té dobrovolnosti... Nemluvě o tom, že závistivý úředník ti schválně nedá odklad, výjimku, nebo něco podobného když jsi podnikatel...

L. Popovský 8.3.2016 20:35

Pokračování názoru kamaráda

3) Myslím, že přeceňuješ to,že když bude každý umět s bouchačkou, tak bude bezpečno. Já nebudu klidnější, když s ní bude umět každý, koho potkám. Jsou lidé a je jich dost, kterým to do ruky nepatří za žádných okolností. Navíc to, že projdeš kurzem, neznamená že s ní umíš a jsi zodpovědný a schopný se adekvátně bránit. Takže rychle a kvalitně se podle mě vylučuje.

4) Myslím, že přeceňuješ i bojeschopnost těchto branců. Podle toho co jsem kde slyšel, tak armáda za komunistů rozhodně nebyla úžasný bojeschopný útvar. Vojska Varšavské smlouvy byl "kanónfutr" pro případný útok ze západu, aby se útok vyčerpal a nepostupoval tak rychle. Podle mého je pár profíků lepších než mnoho obyčejných pěšáků. O počtech se nebudu dohadovat tomu nerozumím, třeba by profíků mělo být víc, ale to že máš milión chlapů, kteří si několikrát bouchli na střelnici ti proti mnohem menšímu počtu dobře vycvičených vojákům nepomůže.

5) Situace u nás není tak hrozná a poslední dobou mi přijde, že se naopak přehání. Neříkám, že se nemůže zhoršit. Nesouhlasím s muslimy, jak se jim ustupuje apod., ale na druhou stranu si začínám myslet, že se tu půlka národa zbláznila a ta druhá menší taky. Jedni problém bagatelizují, jako by neexistoval a druhý ho příliš zveličují a nevím kdo mně poslední dobou začíná více štvát. Zatím u nás NIKDY nenastala situace, že by Policie nezvládla uhlídat pořádek jako v zahraničí, opět říkám, že se to může stát, ale druhým dechem říkám, že k tomu máme naštěstí stále daleko. Takže v této naprosto absurdní atmosféře, kdy se pomíjí FAKTA a všichni se řídí POCITY se neřeší mnohem důležitější problémy, jako např. stále větší omezování demokracie a proto rozhodně nechci, aby tu běhaly party samozvaných bijců, kteří budou bránit naše práva! Jaké domobrany? Podívej se na nějaký dokument kde běhají Hitlerovi pohůnci z NSDAP ještě před začátkem války, tam taky bránili právo a pořádek... Takže děkuji toto nechci, ale obávám se, že právě k tomuhle současná hysterie spěje a nahrává tomu.

L. Popovský 8.3.2016 21:10

Re: Názor kamaráda

Nějak to na mě dolehlo. Pogromy samozřejmě nechci... Všechny varianty mají své pro a proti. Je to skutečně složitá problematika, ale vím, že nějak se začít musí.

S tou naší policií je to velká pravda a já jí za to moc děkuji! Skutečně si vážím postupů naší policie při zachycení ilegálních migrantů do detenčního zařízení, dokud nejsou ztotožněni. To, že toto nedělají v Německu a ve Švédsku, kde ilegálního imigranta chyceného při trestném činu po výslechu na policii propustí s odůvodněním, že jej nedokážou ztotožnit a on jde páchat trestnou činnost dál, mě rozum nebere.

Za největší problém dneška považuji deficit demokracie a důvěry - naše vlády dlouhodobě nedůvěřují svým občanům. Logicky tedy dnes, kdy naši politici házejí obyčejným lidem klacky pod nohy přemírou nových zákonů, daní, poplatků, regulací a byrokratických nesmyslů, lidé státu nedůvěřují a jsou na něj naštvaní. Jenže stát nejsou politici, stát jsme my...

J. Jurax 8.3.2016 21:58

Re: Názor kamaráda

Nesouhlas. Bez povinnosti nikdo na vojnu mladé muže v potřebném počtu nedostane. Dobrovolně ať tam jde někdo jiný, ne já.

Námitka ad 1 je diplomaticky řečeno pošetilá; komentovat ani netřeba.

Námitka ad 2 - je diplomaticky řečeno pošetilá též. Na vojně se neučí vlastenectví, ale praktické dovednosti - naučit se poslouchat rozkazy, zlepšit si fyzičku, zvládnout základy první pomoci, střílet z pěchotních zbraní, zavládnout základy boje zblízka a základy taktiky boje malých jednotek etc. A v neposlední řadě přežít bez mamahotelu.

J. Kotlaba 8.3.2016 18:44

Nadávate na mamánky a pĹTMitom házĂ­te lidem, kteĹTMĂ­ s tĂ­m chtÄ›jĂ­ nÄ›co dÄ›lat, klacky pod nohy. PĹTMed patnácti lety jsme s oddĂ­lem sjeli Sázavu z BudĂ­na aĹľ do Davle. Dneska by jen na sjetĂ­ šlajsen bylo tĹTMeba patnáct bumážek. Ano vĂ­m, Ĺľe ten zákon je paskvil, ale to Ĺľe nemysleli na vodáky, kdyĹľ ho tvoĹTMili, o něčem vypovĂ­dá.

J. Kotlaba 8.3.2016 18:44

Nadávate na mamánky a přitom házíte lidem, kteří s tím chtějí něco dělat, klacky pod nohy. Před patnácti lety jsme s oddílem sjeli Sázavu z Budína až do Davle. Dneska by jen na sjetí šlajsen bylo třeba patnáct bumážek. Ano vím, že ten zákon je paskvil, ale to že nemysleli na vodáky, když ho tvořili, o něčem vypovídá.

J. Jurax 8.3.2016 22:00

Re:

No, ono naši volení zákonodární zastupiči obecně vůbec mnoho nemyslí - nejen na vodáky ...

J. Kanioková 8.3.2016 18:41

Já jsem pro obnovení,

když už by pro nic jiného, tak pro vylepšení fyzičky mladých kluků, z nichž se jen část věnuje nějakému sportu. Většina dnešních mladých spíš sedí u poče.. a kdyby náhodou došlo na nějaké násilí už jen v jejich okolí, či vůči rodině, tak toho moc "nenabojují".

Moje kamarádka byla a její dcera je učitelkou, a jejich názor je jednoznačný. Že dnešní školství dovoluje "vychcánkům" přinést si kdejaké potvrzení, proč nemusí ani do tělocviku..

A těch pár dobrovolníků... kdyby došlo opravdu na nějakou potřebnou obranu naší země.. ti to nezachrání..

Myšlení "na zadní kolečka" patřívalo kdysi k základní člověčí výbavě..

J. Schwarz 8.3.2016 14:48

Mám za to,

že milice na dobrovolné bázi by byla užitečnější než zavádět brannou povinnost a tím jen ředit řady těch, co svoji zemi bránit chtějí lidmi, kteří by ji stejně nebránili a raději by papouškovali bruselské žvásty o "naší morální povinnosti pomoci ubohým běžencům". Na margo Bruselu se táži, kdo a jak určuje "standardy" pro zabezpečení běženců a proč "vyspělé západní humanisty" nikdy nezajímalo ani nezajímá, že těchto standardů nedosahuje většina populace Rumunska a Bulharska. Snad jedinou starost má "vyspělý západ" ještě tak o Řeky, přes všechny lži, podvody a defraudace - snad aby se jim ten jejich socialismus moc nerozložil. starost má hlavně proto, že Řeky považuje za "svoje", za kolébku Evropské kultury, kdežto východ Evropy za zaostalý póvl. Tady najednou nevadí předsudky ani teze o kulturní podřadnosti. V podání západních krasoduchů se najednou nejedná o fašismus, rasismus a xenofobii, nýbrž o "pokrok"!

L. Severa 8.3.2016 14:26

Nejde o to,

abychom měli záložní armádu s děly a tanky, jak někdo v diskusi napsal, ale připravit dostatek vyzbrojených jedinců, kteří by pokryli celou hranici (možná oplocenou), u které by hrozilo riziko, že k nám proniknou nelegální přistěhovalci.

L. Popovský 8.3.2016 14:44

Re: Nejde o to,

Vlastně jsem pane Severo původně právě na naši hranici myslel. Nevím, jak by to šlo dohromady s výcvikem apod. To již musí posoudit odborníci a hlavně by to mělo vycházet z analýzy stavu vhodných prostor apod. Také zákony...

Někde jsem četl, že naši hranici hlídalo za socialismu přes 20 000 pohraničníků, k tomu technické prostředky, ploty s ostnatým drátem pod elektřinou, hraniční pásmo, věže, psi... I když vezmeme v potaz, že migrační invazí je ohrožena hlavně rakouská a německá hranice (?), to je 60 % hraniční čáry, tak tolik lidí naše armáda ni policie není schopná uvolnit. A to stále nemáme technické prostředky, které jsou dnes politicky neprůchodné. To by Němci a Rakušané řvali. Ale ono nám asi stejně nic jiného nezbude.

Hlavně mi prosím Vás nenadávejte do komunisty, který chce návrat starých pořádků, to bych těžko nesl. I když dnes už vidím, že život je koloběh, nebo chcete-li kyvadlo. To, co jsem v 90. letech vítal, dnes vidím jinak a jednou z těchto věcí je právě téma, o kterém se zde dnes bavíme.

Prostě není to jednoduché, ale něco se sakra musí dělat! Včera jsem poslouchal ze záznamu 20 minut Radiožurnálu s Alexanderem Tomským - řekl mimo jiné, že za poslední rok se na našich hranicích nezměnilo nic - Ministr vnitra nezařídil ani záchodky pro policisty na hraničních přechodech. Atd. Prostě jen se žvaní!

J. Schwarz 8.3.2016 14:50

Re: Nejde o to,

Myslím, že stačí mnohem míň lidí než za socíku. Jednotlivé migranty je možné zachytit i ve vnitrozemí a pokud o hromadný průnik přes hranici není možné nezpozorovat a jednotky tam operativně nepřemístit.

L. Popovský 8.3.2016 14:59

Re: Nejde o to,

Také jsem někde četl, že naše armáda může naši hranici hlídat jen v mimořádných případech a jen po omezenou dobu :-( Mě to prostě rozum nebere...

Jinak s Vámi samozřejmě souhlasím.

L. Severa 8.3.2016 18:21

Re: Nejde o to,

Pane Popovský, nemám ve zvyku někomu nadávat pro rozdílný názor. Ve Vašem případě vlastně jen připojujete svoji poznámku. Domnívám se, že ta opatření na hranicích by nemusela být tak drastická jako za komunistů - také s ohledem na to, že za těch 25 let snad technika pokročila natolik, že by stačilo i menší lidského nasazení.

V. Vaclavik 8.3.2016 14:22

Kdyby

kdyby to byl nejaky vycvik hodny toho jmena, tedy nikoli prvorada buzerace a byrokracie, pak by nejspis urcite byl dostatecny zajem dobrovolniku, zvlast kdyby se to dobre zafinancovalo, namisto vyhazovani penez do cernych socialnich der. Ale to vsechno by vyzadovalo zmenu v politice, porotoze jako ryba, i tady vse smrdi od hlavy, tedy od vlady, jakou jsme si zvolili. Myslim ze nam neni pomoci, a jak to dopadne nejspis ukaze jiz pristi jaro leto, kdy mohou prijit milionove najezdy kobylek.

V. Novák 8.3.2016 12:10

To samozřejmě neprojde. Neprošly ani povinné odvody

tedy přezkoumání zdravorního stavu bez výcviku, ani nápad s dobrovolným výcvikem...

To prostě neprojde.

A ti, kteří ještě zažili vojnu a mají ánung, tak těm je 45+ a vržou jim (nám) klouby.

A ješte ke všemu je i ta profesionální AČR podfinancovaná a po našich pravicových vlásách doslova vyhladovělá. A to se stav lepší, už chybí prý "jen" pětina tabulkových stavů Donedávna - po těch kalouskovládách - to byla třetina...

R. Szewczyk 8.3.2016 11:29

ha ha ha

minimálně polovina kluků uměla orientaci na mapě a v terénu pomocí kompasu a buzoly ešče předtím, než dorazili na ZVS, to se učilo určitě na středních školách, přespání v celtě a ohřátí čaje či konzervy na přírodním ohníčku uměla ta polovina , co čundrovala,...to byla jedna věc, druhak například: Ta hrdost otců na syny při přísaze, dojetí matek , sester , třeba i babiček, pro samotné přísahající to byl den , kdy vzali zodpovědnost za obranu rodiny ale i vlasti, z děcek se stali muži, byl to takový inicializační proces, posléze, při nočních kavalcových diskuzích se ukázalo, že definovat nepřítele jaxi vhodného pro všechny, byl problém,

Samozřejmně je zcela jiná doba, a finační motivace je podstatná, možná by se dobrovolníkům , kteří absolvují základní výcvik zaplatilo služné ve výši průměrného výdělku, což by jistě pro mladé kluky bylo motivující, po absolvování například čtyrykrát do roka zadarmo střelnice, vstupy do obecních a státních plaveckých bazénů a sportovišť zadarmo, při státních jaxi pracovních místech by bylo předkolo pro vojáky v záloze, pro městské policajty by ZVS nahrazovala maturitu, a na určitých místech i u státní policie, různých motivačních balíčků, včetně možnosti získání kompletního řidičáků by jistě motivovalo mladé chlapce, zatím je to tak, že ZVS by mněl odsloužit zadarmo, a to dneska neletí,

R. Langer 8.3.2016 13:14

Re: ha ha ha

Byla to dvouletá buzerace a naučilo to jedině jak se dobře ulejt. Ne že by to bylo na škodu, ale dobrým vojákem to rozhodně nikoho neudělalo! A kdo tvrdí že jo, tak buď lže, nebo je guma.

J. Jurax 8.3.2016 22:11

Re: ha ha ha

Ale některé praktické dovednosti jeden přece jenom získal - dozvěděl se, kterým koncem Sa58 střílí a co dělat, aby trefil cíl, nezabít se vlastnoručně vrženým ručním granátem, naučil se pucovat si body a udržovat pořádek ve svých věcech, naučil se poslechnout rozkaz a vykonat ho a tak dál a podobně - pravda, na to by stačily v článku vzpomínané tři měsíce ...

R. Langer 9.3.2016 10:34

Re: ha ha ha

Ano, v tomto s vámi souhlasím!

F. Matousek 8.3.2016 11:14

ten delá to a ten zas tohle...

já jsem elektrikár a nekdo jiný je vojákem.

Je omezenost se domnívat, ze múzou být vsichni dobrými elektrikári, nebo dobrými vojáky.

Armádu je proto nutno mít dobrou a profesionální.

P. Dvořák 8.3.2016 11:27

Re: ten delá to a ten zas tohle...

Myslíte si, že pětadvacet tisíc nebo i třeba padesát tisíc "dobrých profesionálů" je schopno ubránit všechny důležité body v naší republice?

Opravdu si nemyslíte, že dejme tomu milion bojeschopných!!! chlapů je pro vytváření domobrany k nezaplacení?

Armáda a policie v současných stavech nejsou ani zdaleka schopny ohlídat ani naše hranice. Kdo bude působit uvnitř státu? Budeme vydáni napospas každému teroristovi s kudlou nebo pistolkou?

J. Kanioková 8.3.2016 18:29

:))))))

L. Popovský 8.3.2016 11:54

Re: ten delá to a ten zas tohle...

Víte, pane Matoušku, když potřebuji elektrikáře, tak zvednu telefon a zavolám mu. A když na mě nemá čas, tak zavolám jinému nebo počkám. Ne vždy to hoří. Jsem přesvědčen, že až budu potřebovat vojáka, tak volat nebude mít smysl, možná ani ten telefon nebude fungovat a když ano, tak linky budou beznadějně přetížené. A kam bych volal? Nejbližší posádka je myslím několik desítek km daleko. A policie - vždyť ti kluci nemají ani dlouhé zbraně ani balistickou ochranu. Po nich by se šlo hned na začátku.

Budou zaneprázdnění jinde a můj problém nepočká. Nikdo by nepřišel, maximálně soused myslivec by přiběhl s brokovnicí. Rozhlédněte se po světě a zamyslete se nad tím! Chcete se chovat jako elity EU, které chtějí zaplatit výpalné Turecku? Proč by si útočník ode mě cokoliv bral za to, že mě a moji rodinu nechá na pokoji, když si to může vzít sám bez mého dovolení, vezme si mnohem více a bude mu to dělat dobře...

A pohádka by měla dobrý konec, pokud bych jen o všechno přišel kromě mého života. A to nemluvím o ženě, dceři, synovi...

Nechci zde vyvolávat paniku, jak píše pan Šimek. Přeji nám všem, abychom se tohoto nikdy nedočkali!

M. slavík 8.3.2016 12:03

Re: ten delá to a ten zas tohle...

Řekl bych, že je to hloupost. Ano, profesionální jádro, 20-30 tisíc mužů a k nim záklaďáky. V případě konfliktu to stejně vyžerou občané, ať jsou tedy připraveni. Jenom hlupák, má otevřené hranice bez armády. Dal bych za příklad Izrael, i když to nemusí být doslova povinný výcvik pro všechny včetně žen.

R. Langer 8.3.2016 13:13

Re: ten delá to a ten zas tohle...

Tak ať je tady raději ta domobrana...

L. Popovský 8.3.2016 14:25

Re: ten delá to a ten zas tohle...

Pane Langere, já proti domobraně nic nemám, uvedl jsem ji nakonec i ve svém příspěvku. Upřímně řečeno by to bylo velmi dobré řešení.

Hlavní je vědět, co má člověk dělat, když nastane situace A, co má dělat, když nastane situace B atd. Sám člověk nic nezmůže, skupina lidí pokud je řízena, zmůže více, tým lidí, s kvalitním velením a který ví, co chce, dokáže jistě nejvíce. I když má to samozřejmě své hranice, těžko něco zmůžete s puškou proti tanku.

U domobrany považuji za největší výhodu znalost místních poměrů a vzájemnou znalost lidí. A to, že má domobrana doma zbraně. U armády mám totiž obavu z našich politiků. On totiž někdo musí zavelet a když politici nezavelí, tak těžko mohou velet generálové atd. Bez politické vůle se bránit nám nepomůže sebelepší armáda, to jsme již v historii zažili.

J. Jurax 8.3.2016 22:19

Re: ten delá to a ten zas tohle...

No jistě - po tříměsíční ZVS bude z dotyčného domobrana. Ne s kvéry doma - přece jen nejsme Švýcarsko - ale třeba na obecním úřadě v trezoru.

Protože nevycvičená domobrana je na dvě věci ...

R. Langer 9.3.2016 10:35

Re: ten delá to a ten zas tohle...

Stejně jako nevycvičená armáda... :-(