28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: Oběť zásadovosti

23.11.2006

Miroslava Němcová je smolařka. Kdykoli kandiduje na nějakou funkci, projde až ve druhém, případně třetím kole - anebo vůbec jako v neděli, když neobhájila pozici místopředsedkyně ODS.

ODS se tím připravila o jedinou místopředsedkyni projevující navíc do té doby neochvějnou loajalitu vůči stranickému lídrovi. Po svém červnovém Pyrrhově volebním vítězství neměl Topolánek ve vedení ODS oddanějšího stoupence: nekompromisně hájila jím vytyčenou linii odmítání vládní spolupráce s ČSSD a sama ochotně dodávala protiparoubkovskou munici. Nezvolení šéfkou Poslanecké sněmovny, kdy jí v diskusi před hlasováním dala levice co proto (David Rath ji veřejně označil za „drobnou kleptomanku“), jí otřáslo. Vzpamatovala se a z funkce místopředsedkyně sněmovny, do níž se s obtížemi dostala, nepřestala brojit proti oranžovorudému nebezpečí. Zásadovost je vlastnost, která se vždycky vyplácí, opakovala si dozajista v duchu. Chyba lávky: Topolánek a jeho druzi po půl roce začali v tichosti chystat společnou vládu s Paroubkovou ČSSD a z Němcové je náhle rebelka - proti vlastní vůli.

Roztrpčená Němcová, která zůstala stát sama na místě poté, co její kolegové houfně přeběhli tam, kde tuší příslib moci, se v emoci přestala ovládat a - mimo jiné - příznačně pro deník (rudé) Právo si postěžovala, že v ODS nedostatečně funguje vnitrostranická demokracie, neboť delegáti kongresu nehlasují podle svých názorů, nýbrž dle zákulisních vlivových dohod mezi kraji. Novinářům se též svěřila, že ženy mají ve straně obtížnou pozici, nikdo je nebere vážně a dokonce ani nevnímá, tak jako během jejích příspěvků při jednáních grémia.

Před volbami šéf ODS slíbil, že než aby si zadal s Paroubkem, raději odstoupí. Topolánek zůstává a Němcová, která jeho slova brala vážně, se ocitá v nemilosti a klesá ke dnu.

www.danes.cz