24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

POLITIKA: Občanští demokraté

Občanská demokratická strana se narodila před 23 lety. Jako chlap se přiznávám, že s touto slečnou jsem řadu let chodil. Prožili jsme spolu mnoho dobrého i zlého. „Báječná léta s Klausem“, tragický Sarajevský atentát i triumfální Topolánkovo vítězství v roce 2006. Pak to s ní šlo s kopce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 9.9.2014 11:01

Re: Pravičák

nebo např. na politiku Cameronových "nových!!!" konzervativců!

M. Štván 9.9.2014 10:58

Re: Pravičák

To je jedna z opakovaných manter pravicových politiků a příznivců. Každá liška si chválí svůj ocas. Na základě empirických poznatcích z posledních dekád, bych spíš napsal:

Pravice chce vybudovat stát, kde je člověk člověku vlkem a kdo si víc urve, tak je šikovnější a patří mu to. Slibuje, že když budeme mít vrstvu zámožných lidí, kteří budou platit nejlépe žádné daně, tak ta se dobrovolně jako donátoři postará o nekomerční oblasti společnosti (hloupý, kdo věřil jednou). Potom ale jako protiklad vychází, že levice je pro společnost zodpovědných lidí, kteří vidí dál, než za okraj svého talíře a jsou ochotni si od huby utrhnout, platit daně do společného.

Jinak naše strany, které se deklarovaly jako pravicové, tak ty doleva ani neuhýbaly, ale byly tam pořád. Vztah k právu a soukromému majetku (nejenom vlastnímu) byl slabinou i u nich.

CDU bych sem vůbec nezatahoval, to je strana založená na křesťanských principech, tedy na hony vzdálená naší postkomunistické pravici s příchutí VUML (tedy budování kapitalismu takového, o jakém se tam učili).

S. Rehulka 9.9.2014 10:52

Re: Po předcházejících dvou článcích na NP...

Nežiji už mnoho let (45) v Č.R., tedy o politické životě mám informace pouze z druhé ruky, i když ruky rodinné, ale být občanem a voličem, asi bych přez všechny trapné kritiky volil právě tu SSO !

Ale to je mimo debatu.

Co není mimo debatu, je ta "proruská" propaganda CHIBINY !

Ještě z mládí si pamatuji onu známou genialitu mužiků : Žárovku vynalezl Žárovkin, ponorku Ponorkin, pušku Puškin a jiné špeky těch časů našeho "štastného" mládí

Prosím, nepokoušejte se oblbovat mladou generaci republiky, narozenou už ve svobodné zemi, ti už snad naštěstí mohou vše, včetně techniky i politické pravdy všechno vygooglovat !

T. Kočí 9.9.2014 10:41

Re:

je to naše naděje

J. Boleslav 9.9.2014 10:37

Re: Pravičák

...u nás...

J. Boleslav 9.9.2014 10:36

Re:

Mně se Fiala naopak líbí a držím mu palce.

J. Boleslav 9.9.2014 10:35

Re: Pravičák

Pravicovost se liší od levicovosti v tom, že akcentuje svobodu a zodpovědnost jednotlivce a malý stát, na rozdíl od levice, která akcentuje velký pečovatelský stát, který se o všechny musí postarat od kolébky až po hrob, protože na to přece mají nárok. Tento rozdíl platí nejen o nás, ale obecně. V praktické politice v poslední době plno pravicových stran uhýbá doleva, protože jinak by si u převážně levicového osvíceného elektorátu nešktrtly. Stačí se podívat na politiku, jakou v poslední době dělá třeba CDU.

M. Štván 9.9.2014 10:21

Re: Pravičák

Není třeba "páchat dobro", stačí jej dělat, nebránit jeho dělání a naopak mu napomáhat.

Někdy mám pocit, že pravicovost se u nás definuje tím, že nezná pojem dobro, nebo tento pojem je pro ní fuj, a za jediné dobro považuje osobní prospěch.

M. Prokop 9.9.2014 10:21

Re: ODS činy nikdy nebyla pravicovou stranou

Podotkl bych jenom, že strany, které si bývalé komunisty zakázaly, nedopadly o nic lépe než ODS, spíš hůře.

Takže problém asi bude trochu jinde.

Klausovi budiž čest a sláva za to, co v devadesátých, proti silnému odporu levice a P&L, dokázal. Bylo to nutné a nabylo to snadné.

B. Mrázek 9.9.2014 10:18

Re: Po předcházejících dvou článcích na NP...

Bouše to zvládne...

M. Prokop 9.9.2014 10:17

Re: Pravičák

Pokud se ovšem někdo snaží "páchat dobro" pro všechny, jak je v programech levice, zbyde toho na skutečně potřebné nejméně.

Zdejší hlavní problém je, že pravice a její zodpovědnost má u voličů tak malou podporu, že titulární pravičáci se velmi rychle začnou chovat levicově.

Že se lidé "na postech" obohacují, to není nijak pravolevě rozděleno. Levičáci už dokázali, že jsou v tom minimálně stejně dokonalí jako "pravice".

B. Mrázek 9.9.2014 10:17

Re: Podařilo se jí

Tak, tak. Souhlasím.

B. Mrázek 9.9.2014 10:16

Re: Už jste stihl naplivat na

Ten pán je nejen jedovatý, ale hlavně je mdlého rozumu. Jeden jeho článek je blbější druhého.

Z. Rychlý 9.9.2014 10:12

Re: ODS činy nikdy nebyla pravicovou stranou

Z opoziční smlouvy se odvíjel mechanizmus kontroly na ministerstvech. Ministr měl jednoho z náměstků "kontrolního" z opozice. Kontrolou se v textu myslí kontrola odklánění do stranických pokladen fifty fifty, nikoli kontrola řádného hospodaření. Podobným způsobem si rozdělili správní rady státních a polo podniků. Jestli tohle není podhoubí pro korupci, pak tu vlastně korupce NENÍ ! Kdyby se DrÁth držel těchto principů opoziční smlouvy a sypal také jiným stranám, ještě by dělal hejtmana.

Očekávat, že v textu bude zveřejněn paragraf o dohodnutých mechanismech korupce je trochu naivní.

M. Štván 9.9.2014 9:59

Re: Pravičák

děkuji za jistě dobře míněnou radu. O sebe se ale už starám léta a nestěžuji si. Psal jsem ale záměrně "pro nás", tedy pro společnost. Když se člověk přestane pravicově zajímat jen o svůj žaludek a blaho, zvedne hlavu od mlaskání u koryta a podívá se a zaposlouchá kolem sebe, zjistí, že tu máme i lidi nejen svojí vinou nemohoucí a nemocné, moc staré nebo mladé a nebo takové, kterým Pán Bůh tolik nenadělil. Tam bych čekal, že politici budou fungovat.

Když by se ale měli chovat "pravicově", tedy půjdeme na posty a tam se postaráme především o sebe, tak na to je tam přeci nepotřebujeme.

Asi takovou takovou pravici u vlády jsme už měli. Potom je lepší to staročeské řešení s defenestrací.

J. Chvojka 9.9.2014 9:59

Re: ODS činy nikdy nebyla pravicovou stranou

a proč nebyla stejně zločinnou první oposmlouva, která se od té druhé (kromě prohozených rolí) lišila piuze tím, že ji dohodl Veškrna?

K. Janyška 9.9.2014 9:49

Re: Pravičák

Pro vás nic. To musíte sám... Dzp.

K. Janyška 9.9.2014 9:47

Fiala udělal z ODS jakousi TOP 04 ato je pro ni tagedie. Je

tady prý pro obyčejné lidi. Není !!! Je tu pro neobyčejné občany, má to i v názvu. Byla založena při vědomí toho, že lidský svět je držen pohromadě ekonomickými vztahy, ne morálkou. Ta je jejich produktem, ne předpokladem. Už vidím jak navrhne změnu názvu ODS v Obyčejnou demokratickou stranu... Dzp.

B. Mráz 9.9.2014 9:37

Stačí opravit

v nadpisu slovo pravičák na konzervativec a vše sedí.

M. Štván 9.9.2014 9:20

Pravičák

Autor pořád opakuje slovo "pravičák". Myslím si, že momentálně křečovité dělení na "my jediná správná pravice" a "oni pomýlená nebo zlovolná levice" neletí. Sama pravice jej potopila.

Mně je vlastně jedno, jestli se daný politik vidí napravo a nebo nalevo. Důležitější je, co pro nás dokáže zařídit (schválně nepíšu udělat, pač politici se zrovna tím schůzováním a zasedáním nepředřou).

Doby, kdy lidé házeli lístky do urny protože někdo o sobě prohlašoval, že je pravičák, tak ta je přinejmenším na nějakou dobu pryč.

M. Prokop 9.9.2014 9:14

Re: Opravdu se najde ještě takový pitomec, který hodnotí

Tak ono i to hodnocení praxe se moc nepovedlo.

"Pravičák" se soustředil na marginality, podstatného si nevšímá.

Takže odpověď zní: Najde.

V. Petrová 9.9.2014 9:12

Podařilo se jí

ještě něco. ZBAVILA SE AUTORA TOHOHLE ČLÁNKU.  Gratuluji, ODS !

9.9.2014 8:52

Opravdu se najde ještě takový pitomec, který hodnotí

stranu podle programu na papíře? Tak to mi je ho opravdu hodně líto.

J. Aspirin 9.9.2014 8:52

Po předcházejících dvou článcích na NP...

... jsem s radostným očekáváním dobré zábavy článek přečetl. Ale je to tentokrát slabota...

Ale je mi jasné, že tak brilantní ignorantství jako v článku o SSO a tak úžasný publicisticko-technický diletantismus jako v článku "Chibiny" nelze předvádět každý den :-))

V. Němec 9.9.2014 8:48

Re: ODS činy nikdy nebyla pravicovou stranou

Už několikrát jsem se v diskuzích ptal - jak podpis opoziční smlouvy (= dohoda o podpoře menšinové vlády, věc to zcela běžná v demokratických zemích) legalizovala politickou korupci??? Proč by to bez ní nenastalo? Proč nenastala legalizace korupce v jiných zemích, kde vládla menšinová vláda (s podpoorou opozice, samozřejmě)?? Zatím mi nikdo neodpověděl a mě takové prohlášení připadá jako folklór kritiků ODS.

Text opoziční smlouvy  je dostupný zde

http://img.ct24.cz/multimedia/documents/49/4859/485887.doc

Můžete mi uvést body, které korupci umožnily?

K. Frauknecht 9.9.2014 7:45

Kupodivu dnes souhlas.

Podle mého nepoložili partaj zmínění jednotlivci, ti byli jen našimi mediálními génii řádně propíráni (tedy s výjimkou ohebného Pospíšila :-)). Problém byl v systému řízení strany. Zatímco "tatíček zakladatel" měl na to, aby to byla strana "one man", jeho nástupci ne!

V. Braun 9.9.2014 7:43

Pravicový vovil není totéž co konzervativní volič

Opět nám autor pěkně míchá dohromady pravičáky a konzervativce, což mě jako pravicovému liberálovi jako obvykle zvedlo tlak. Děkuji autore, skvělé ranní povzbuzení na rozproudění krve.

P. Maleček 9.9.2014 7:08

ODS činy nikdy nebyla pravicovou stranou

Nu slovutný pravičáku, čeština půvabně květnatá, obsah však těžce mimo. Ono je totiž nutné si položit otázku, zda ODS vůbec někdy pravicová byla. Slovy na papíře možná ano, ale skutky vůbec někdy?

Už ten ustavující kongres, jehož jsem byl členem. Jeho delegáti byť s brbláním už předem přijali Klausovu tezi, že nelze bývalým komunistům bránit v členství v ODS. Avšak jako jeden muž odmítali aby mohli mít v ODS jakékoliv funkce. Když to bylo předneseno vzal si Klaus mikrofon a prohlásil, že jestli se tohle odhlasuje, on odmítne být předsedou ODS. A tak se prý pravicové ODS hned v počátku zmocnila devastující morálka a manýry "bývalých" komoušů. Komunistická lež a zlodějna a STBácké metody likvidace moci nepohodlných jedinců se během pár let ODS plně zmocnily.

Když pak z toho zoufalí jedinci v čele ODS zmastili svůj "sarajevský atentát" a následně tím posílený Klaus se Zemanem podepsal "oposmlouvu" o rozdělení moci, která zlegalizovala politickou korupci, bylo jasné, že s prý pravicovou ODS bude brzký komec. Ten sice Klaus mistrně populistickým drnkáním na protikomunistickou notu a neděje spojené s Topolánkem oddálili, ale rudou rakovinu v těle ODS už nešlo zastavit.

A tak to nezbytně dopadlo jak to dopadlo. Nejsmutnější je, jak totalitní komunisté dokázali přes ovládnutí programem pravicové strany lidem znechutit nejen pojem pravice, ale i demokracie. A tak si otevřeli cestu pro opětné ovládnutí společnosti zatím měkkou totalitou. Babiš, Zeman i současní prý demokratičtí socané, lezoucí do zadku totalitnímu Rusku, jsou toho jasným důkazem.

Jediné co je k smíchu je vzteky pěnící Klaus, který tuhle měkkou totalitu chystal pro sebe. O nic jiného než o jeho absolutní moc mu od počátku nikdy nešlo. A to skutečně pravicové - nelhat a nekrást pro něj bylo tím největším nebezpečím.

D. Polanský 9.9.2014 6:00

Tak vůbec vám nerozumím,

o co vám jde, možná to bude tím, že jste "pravičák". Škoda že jste takového něco nenapsal když hoši z ODS byli ve formě, na výsluní a lidé jim oprávněně nadávali do zlodějů. Vy jste bojovník po válce, podobně jako ty miliony zuřivých antikomunistů po roce 1989.

Z. Rychlý 9.9.2014 0:52

Už jste stihl naplivat na

Svobodné, na US Army a teď ještě kopnout do mrtvolky. No jedu je ve Vás zřejmě dost. Vypadá to, že jste fakt echt  "pravičák". Nebo to jedovaté plivání máte placené ?