20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

POLITIKA: Občanští demokraté

Občanská demokratická strana se narodila před 23 lety. Jako chlap se přiznávám, že s touto slečnou jsem řadu let chodil. Prožili jsme spolu mnoho dobrého i zlého. „Báječná léta s Klausem“, tragický Sarajevský atentát i triumfální Topolánkovo vítězství v roce 2006. Pak to s ní šlo s kopce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Václavíková 9.9.2014 13:35

Re: Pravičák

Jsem ráda, že jste obohatil zdejší diskuze. Ne všichni se dokážou přenést přes své škatulkářské myšlení.

M. Štván 9.9.2014 13:33

Re: Po předcházejících dvou článcích na NP...

No, taky jsem uvažoval, jestli nemám z bodu Antievropani ještě vydělit bod nekomunistický Anti-Západ. Ti vrazi z volstrýtu zní ale líp.

J. Václavíková 9.9.2014 13:31

Re: Po předcházejících dvou článcích na NP...

Vidím jednu velkou skupinu, ta ale prochází těmi ostatními napříč. Ti, do nichž se podařilo komunistům natlačit myšlení v kategorii ,,vrazi z vólstrýtu".

M. Štván 9.9.2014 13:27

Re: Pravičák

Jinak jsem velmi pravičák. Akorát ne ve smyslu, který se v našem Kocourkově považuje za pravičáctví, tedy ODS.

Spíš bych to viděl na tu CDU, popřípadě CSU.

J. Novotný 9.9.2014 13:21

Autenticky pravicové nejasnosti

Předseda ODS Fiala na posledním kongresu vyzval k odchodu ze strany ty členy, kteří jí dělají ostudu. Jenže nebylo jasné, zdali tím myslel členy, kteří kradou, nebo členy, kteří nekradou. Nebo snad měl na mysli bývalé členy KSČ v ODS?

M. Štván 9.9.2014 13:21

Re: Pravičák

ODS nebyla omyl v roce 1991, protože v tehdejší nabídce byla velmi seriózní. Tedy kromě toho reálpolitického pragmatismu. Pamatuji si, jak na ustavující schůzi někdo z okresu prohlásil, že prvním a hlavním bodem je "vyhrát volby". Myslel ty v roce 1992. No a když máte za hlavní cíl vyhrát volby, potom pravicovost a pravicové ideje je nutně pouze ten profesorův fíkový list, tak jak jej zmínil někdo v předchozím příspěvku. Teď, když je ODS v předsmrtné křeči, tak se dovolává pravicových principů. Když byla na koni, tak šly principy poněkud stranou a šlo o to jen se dostat ke korytu.

Když jsem v roce 1996 přijel po skoro dvou letech z Anglie a slyšel jak profesor prohlašuje, že transofrmace je dokončená a tady byl přitom pořád takovej vybombardovanej divokej východ, tak jsem začal pochybovat. No a potom ta vostuda se Sarajevem, a už jsem viděl, že o pravici vůbec nejde a je to jen semeniště oportunistických zlodějů, kteří se vezou na vlně doby, na tom co zrovna letí.

M. Štván 9.9.2014 13:13

Re: Pravičák

Ano, školstvím a vzděláním to musí začít. To je místo, kde se dá přetnout bludný kruh. Je to ale práce na generace. Asi se šťastného konce už nedočkáme. Já bych jim snad i dával prospěchová stipendia, aby se v jejich kultuře naučili, že když se maká (i to učení do školy je makání), tak že jsou výsledky.

Moc se mi líbí svoboda, ale když ta potom má vést k tomu, že na každé ulici je alespoň jedna herna, která napomáhá vyrábění gamblerů, rozpadu rodin, lichvářům a drobné kriminalitě, na které se podílí i to etnikum, tak nevím, jestli by nebylo lepší si takový výdobytek svobody radši odpustit. Sám jsem těsně po listopadu prošel v svém náctiletém období i tímto. Skončilo to bez dluhů, krádeží o drog, ale cesta je k tomu jak vydlážděná a myslím si, že ne všichni mají to štěstí a nesejdou z cesty.

O. Prochazka 9.9.2014 13:10

Re: Pravičák

Volnotržní "ideologie" cestu ukazuje velmi zřetelně. V malém se dá znázornit na rozdílech mezi SRN a NDR, nebo na obou Korejích nebo na Číně a Taiwanu a nakonec i na Československu před rokem 39 s dobou do roku 89 a dnešní. Tam kde je více trhu, jsou lidé bohatší, spokojenější, mají více času a lepší vzdělání.

O. Prochazka 9.9.2014 13:07

Re: Pravičák

Tak to jste se opravdu hodně spletl a dobře tomu tak. Vy totiž nejste ani trochu pravičák, takže vaše zakládání ODS byl obrovský omyl. Nakonec, sám ho přiznáváte.

Takže to vyvrací to, co píše autor dnešního komentáře pan Bouše. ODS je pravicová, protože levičáci ji nevolí.

J. Václavíková 9.9.2014 13:05

Re: Pravičák

Jak Vás tak čtu, musím říct, že mi celkem mluvíte z duše. Příčí se mi v politice jakékoliv ideologie, ty jen zaslepují a cestu neukazují. A je jedno, jestli je to ideologie komunistická, či ta volnotržní. Také zvažuji konkrétní nabídku té které strany a bráním se stranickému fandovství. Co se otázky solidarity týče, je jako všechno otázkou míry. Jak široce sociální síť nastavíme. Tak, aby bránila pádu na dno, ale také zneužívání. V otázce pozitivní diskriminace jsem dospěla k jinému názoru. Pro naše etnikum setrvávající na sociálním dně bych se smířila s upřednostněním jejich šikovnějších a schopnějších dětí tak, aby mohly vystudovat.

O. Prochazka 9.9.2014 13:04

A pane Bouše,

s kým chodíte dnes?

E. Sevrát 9.9.2014 12:56

Re:

Naděje,umírá poslední.

V. Ondys 9.9.2014 12:51

:)))))) Pravice by se měla starat o svobodu jednotlivce,

nezávislost samostatných, schopných, pracovitých, poctivých i slušných lidí na rozmarech byrokratů a vymahatelnost jejich práva, když řádně plní své povinnosti, ale věřím, že to není možné, pokud se hrne k :))))) socialistickému přerozdělování, které vždy a zaručeně vyprodukuje jen žvanily, lháře, parazity, hyeny, podvodníky, lumpy a bezohledné gaunery schopné všeho v cestě za svým na úkor jiných!

M. Štván 9.9.2014 12:28

Re: Po předcházejících dvou článcích na NP...

Tady byla proruská suita už minimálně za Palackého. Zatím jsem našel 5 skupin příznivců Ruska a Putina, které se rozdělují do těchto skupin z těchto důvodů. Přidejte další. Výčet z podstaty nemůže být konečný: 1. Komunisti. To je jasný, jsou proti Evropě a doufají že vítr z Kremlu přivane i u nás změnu jako po válce.

2. Antievropani. Ve smyslu nepřítel (Rusko) mého nepřítele (Evropy), je můj přítel. Spojí se snad i s ďáblem, jen aby rozbili Evropu zpátky na izolované národní státy o omezenou spoluprací.

3. Obdiv. K vládě silné ruky. Putin to je borec. Když u nás nikoho tak silnýho nemáme, tak v Rusku jo. Dokáže pořádně zamést s protivníky a s Amerikou si vytřít ... Toto se všichni bojej.

4. Lítost. Rusko, taková silná a velká země a tak ponížená za Jelcina. Přitom mají tolik ropy a plynu. Za to všechno může proradný Západ. A Bush starší jim slíbil, že NATO se nebude rozšiřovat do Východní Evropy (zachování sfér vlivu z Jalty).

5. Závist. Nebo ta často uváděná česká nepřejícnost k sousedově koze. Ukrajina chce do Evropy, která se nám nelíbí (už víme, jak je to těžké se tam prosadit a to naše Švejkování tam nikoho tak moc nebere). Velká země, lidi jsou ochotni stále pracovat za málo. Za chvíli tam můžou vyrábět populárnější auta než naše Škodovky. A co pak budeme dělat my?

B. Pauk 9.9.2014 12:14

ODS byla od počátku jen Klausův fíkový list.

V Česku není a ani nemůže být ani jediná autentická tradiční politická strana - jen Potěmkinova vesnice "standardní" Klauzemanovy prognosťácké vylhané "demokracie", složené ze sulcovitých nesoudržných tlup levorukých žvanilů, parazitů a zlatokopů s těmi nejpřízemnějšími motivy, stran a straniček vzniklých na troskách KSČ z jejich bývalých členů nebo jejich potomků. Nešťastní bývalí „pracující“ se drží zoufale těchto trosek jako trosečníci do sebe zhroucené parodie Titanicu. ODS i ČSSD nepřežijí své podvodné, šarlatánské a falešné "zakladatele" a nebude to žádná škoda. Tuto zdánlivě bezvýchodnou situaci lze výhodně využít pro vznik autentické, občanskoprávní politiky, založené na důsledné osobní odpovědnosti jak voliče, tak zastupitele, na zákonné bázi občanského zákoníku - nikoli na vylhaném "veřejném právu".Blíže viz odkaz na konci příspěvku.

„Nepartajnická politika“ (podobná nezávislé advokacii), na bázi občanského zákoníku založená, má reálnou a logicky zdůvodněnou šanci, a to univerzálně.Všechno už tady jednou bylo – jenom zodpovědný občanskoprávní, adresný a průběžný volební systém na bankovně účetním principu dosud nikoli.Nepomůže nic jiného, než úplná, obousměrná personální ručitelská adresnost a zpětnovazebnost volebního systému na voliče, včetně možnosti levného a voličsky osobně zodpovědného referenda i přímé volby kohokoli :

„Státy se prostě udržují těmi principy, na kterých vznikly“ (korupčník TGM).

Existuje stručný a logický, na partajích nezávislý projekt adresné spoluvlastnické demokracie (nikoli však falešné, diletantské a klamavé tzv. „přímé demokracie“): v článku „Právní stát" na google:

http://www.inuru.com/index.php/spolecnost/organizace-spolenosti/324-pravni-stat-volby

M. Štván 9.9.2014 12:08

Re: ODS činy nikdy nebyla pravicovou stranou

Budiž mu čest také za to, že ač ho to možná i štvalo, tak na Havlově pohřbu i v době okolo něj potěšil všechny P&L a našel pro svého ideového rivala slova uznání a respektu. Jeden by snad řekl, kdyby ho lépe neznal, že i prozřel. Nejsem si vůbec jist, jestli jeho úsilí kdy dosáhne takového uznání a hlavně i za hranicemi našeho malého státu. Myslím, že mu to při jeho příslovečné ješitnosti může i docela dost vadit.

M. Štván 9.9.2014 12:01

Re: ODS činy nikdy nebyla pravicovou stranou

Taky jsem pane Malečku čekal, jak dlouho to vylhaní okolo Sarajeva vydrží než přijde nutný konec. Zdá se, že to trvalo celkem 17 let.

Ani ta pravicová politika ODS nebylo žádný terno.

No plakat za ní mnoho lidí rozhodně nebude.

M. Štván 9.9.2014 11:58

Re: kde je člověk člověku vlkem

Jestli chcete diskutovat pan plzáku prosím. Jestli chcete tuto diskusi zatrollit výpady, buďte tak laskav a najděte si prosím jiné vlákno.

J. Plzák 9.9.2014 11:54

Re: kde je člověk člověku vlkem

Uklidněte se.

M. Štván 9.9.2014 11:38

Re: Pravičák

Různě. Jsem středový jazýček na vahách. Nemám problém podpořit kteroukoliv ze stran okolo středu napravo nebo nalevo, když momentálně hájí správné věci (ať už liberální ekonomiku nebo konzervativní společnost).

Klidně si tipněte. A nezapomeňte prosím napsat koho vy.

V létě 1991 jsem spolu asi se 4 dalšími nadšenci na našem středočeském maloměstě zakládal místní organizaci ODS. Nejsem nadšený kam to přes Sarajevo, profesorův nacionalismus a prolezlost korupcí dopracovala. Bylo to dobré ponaučení už radši nikam nelézt.

M. Štván 9.9.2014 11:32

Re: Pravičák

"...Pravicová ideologie předpokládá, že člověk člověku není vlkem..."

Jestli jste příznivcem konzervativní pravice, tak asi víte, že konzervativismus vychází z toho, že lidé se příliš nemění a základu zůstávají stále stejní (něco jako opak sociálního inženýrství). Historie nás pak učí, že člověk byl člověku vlkem až příliš často (a tedy je i stále). Koneckonců toto úsloví vzniklo v Římě, tedy už dávno a pro nás v historii.

Myslím si, že lidé se odjakživa spojovali do společenství i pro vzájemnou pomoc při osobní obraně. Stát tedy není nic nepravicového. Jen nám ale měl víc pomáhat s ochrannou před těmi vlky.

J. Boleslav 9.9.2014 11:31

Re: Pravičák

Máte to příteli celé hodně popletené. Docela by mě zajímalo, koho volíte.

J. Boleslav 9.9.2014 11:30

Re: Pravičák

Přesně tak.

M. Štván 9.9.2014 11:25

Re: Pravičák

Tak s tímto bych v mnohém pane Rybáku souhlasil. Jen jestli je toto i případ naší pravice. Dost o tom po těch 25 polistopadových letech pochybuji.

M. Štván 9.9.2014 11:23

Re: Pravičák

"Pachateli dobra" bývají vždy levičáci.

Myslím, že historie nás učí, že ne. Přivlastňování slova svoboda pravicí může fungovat pouze pro lidi neznalé historie.

Koneckonců pojem pravice vznikl za Francouzské revoluce, kdy příznivci krále sedali napravo. Nemyslím si, že zrovna jim ležela na mysli svoboda všech.

Zrovna na Ukrajině představuje Majdan pravici a Donbas levici, která touží po svobodě v náruči bratrského Ruska.

Nemyslím si, že pravicovým diktátorům jak v Evropě, nebo třeba v Latinské Americe ležela na mysli svoboda běžných, neprivilegovaných lidí. I pravice má své příklady, za které se může stydět.

M. Varadinková 9.9.2014 11:20

Fiala udělal z ODS jakousi TOP 04 ato je pro ni tagedie. Je

To z ní neudělal až Fiala, ale už Topolánek ( a další...). Fiala, podobně jako předtím Nečas, tento neblahý trend neumí (a možná ani nechce) zvrátit.

M. Varadinková 9.9.2014 11:17

Re: Pravičák

"jsou ochotni si utrhnout od huby".... a když nejsou, tak je stát okrade?

Solidarita se přece dá nazývat solidaritou jen tehdy, je-li dobrovolná.

Pravicová ideologie předpokládá, že člověk člověku není vlkem.

Levicová ideologie žádá, aby byl stát člověku vlkem (tedy okradl ho a pak mu milostivě, když pokorně požádá, něco přidělil zpět)

B. Rybák 9.9.2014 11:15

Re: Pravičák

Přesně tak!

B. Rybák 9.9.2014 11:14

Re: Pravičák

Starost o nemohoucí je samozřejmou součástí pravicové (konzervativní) politiky, protože její nedílnou součástí je i křesťanský humanismus. Pravice je ale oprávněně přesvědčena, že nic není pro občanskou humanitu zhoubnější, než to, že se jí zmocní (a vytěsní ji) státem placení "paraziti". Jejich cílem je totiž lidskou "bídu" zvětšovat, protože z ní žijí (viz např. následky politiky "pozitivní diskriminace" !

M. Varadinková 9.9.2014 11:09

Re: Pravičák

Pokud někomu "dobro" vnucujete na úkor svobody, pak "dobro" pácháte. Z páchání "dobra" vznikly ty nejhorší tragédie. I komunisté páchali "dobro" (pro "vykořisťovaný" pracující lid), i Hitler páchal "dobro" (pro německý národ).

"Pachateli dobra" bývají vždy levičáci. A vždy páchají "dobro" na úkor lidské svobody. Dnes například pravdoláskaři jsou odhodláni "páchat dobro" na Ukrajině až do posledního Ukrajince, i kdyby kvůli tomu měli rozpoutat třetí světovou.

Není třeba páchat (vnucovat) "dobro". Bohatě stačí nepáchat zlo. A pokud lidé nepáchají zlo (viz Desatero), tak jim ponechat jejich svobodu, ať si oni sami pro sebe určí (ne stát, ne Brusel...), co považují pro sebe za dobro.