18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

POLITIKA: O případu Parkanová

Vlasta Parkanová se nikdy neměla stát ministryní obrany. Ministerstvo obrany je administrativní kolos, stejně jako ministerstvo vnitra a ministerstvo dopravy, k jehož řízení je třeba daleko víc než politický mandát.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Pavlovský 2.7.2012 1:36

Ministři a jejich odbornost

Přestaňme už, proboha, s těmi nemysly o odbornosti ministrů, na západ od nás nikde nevídané. Ministr je politik, který si na odborné záležitosti má umět zjednat spolehlivé odborníky. Někde to řeší navíc tak, že na každém ministerstvu je stálý, nestranický státní tajemník (úředník ve funkci náměstka ministra), který je garantem kontinuity ve vývoji resortu. Musí být MO voják, MŠ učitel, MZd lékař, MV policista, MZem. farmář a MZ diplomat? Pokud ovšem ministr nosí do vlády návrhy, které jsou i laikům podezřelé, říká si o policejní stíhání.

Samotní ministři odborníky nejsou (jejich "odbornost" se jmenuje politika), a proto je zcela běžné, že přecházejí z resortu do resortu, politik, který v jedné vládě vedl úspěšně to a to ministerstvo, vede po volbách, v jiné vládě, opět úspěšně ministerstvo jiné.

Tzv. odborníci v ministerských křeslech nejenomže nejsou nutní, jsou někdy i škodliví, protože svými známostmi v oboru se dostávají často do konfliktu zájmů. Podívejme se kupř. na naše Ministerstvo kultury: Daleko nejlepším jeho ministrem byl novinář Pavel Tigrid. Jaké jsou výsledky děsivě se střídajících umělců? Téměř samí divadelníci! Proč? M. Štěpánek, V. Jandák, M. Stropnický, H. Třeštíková, V. Riedlbauch, P. Dostál, M. Lukeš (překladatel Shakespeara), M. Uhde. Oč byli lepší, než třeba Talíř nebo V. Jehlička? (Také nic moc!)

J. Urban 29.6.2012 23:26

Vážený pane Haasi, když ten Váš článek shrnu:

podle vás by Parkanová neměla být stíhána, neboť blbost u nás není trestná. Můj zcela laický názor je, že by ale v takovýchto případech trestná být měla - aspoň trošku.

J. Řezníček 29.6.2012 16:43

V. Parkanová

Kontrolní otážka, šoudruži !

Jestlipak víte, kolik měla náměstků, ředitelů odborů, tajemníků, kolik poradců a to jen na ministerstvu.  Další poradce jako poslankyně. A další "ve straně".  Zeptala se jich, uložila jim prozkoumat, " jestli to není moc ?".  Zeptal se  někdo ve vládě  , jestli to není moc  ?   Nebo jí jen někdo řekl " Vlasto, to bude dobrý, pošli to do vlády".    Je to bída, ta demokracie po české cestě.

L. Severa 29.6.2012 17:33

Re: V. Parkanová

V neděli vysílal rozhlas pořad o Josefu Hlávkovi. Ač  nebyl žádný chudák tak sledoval každou stavbu a doslova se přel o každý šroubek. U státních zakázek jde určitě o předražení ve vyšších řádech a jak uvádíte má každé ministerstvo řadu odborníků, kteří by měli ekonomii nákupů hlídat. Proto se domnívám, že by bylo vhodné aby (nevím zda to bude možné) bylo soudem vyšetřeno kdo své povinnosti zanedbal. Možná to nebude na kriminál, ale jen s nějakým postihem, ovšem bylo by to přece jenom varováním pro zodpovědné pracovníky ministerstev.

B. Rybák 29.6.2012 19:06

Opravdu jenom na české cestě?

Snad jako příklad postačí výňatek z Respektu z r. 2009:

"Jedna z největších korupčních afér posledního desetiletí zasahuje kromě Evropy i Asii a Afriku a zabývali se jí také Američané. Úplatky se zatím nepodařilo nikomu nikde prokázat, ale řečeno slovy švédského vrchního žalobce Christera van der Kwasta je nepochybné, že prodeje zbraní a letadel konsorcia firem British Aerospace (BAE) a Saab „provázely skryté a neprůhledné platby“ různým lobbistům a konzultantům. Celková suma určená zřejmě na úplatky může dosahovat až deseti miliard korun.Po korupci kolem gripenů pátrají detektivové v řadě zemí už déle než deset let. To není nijak neobvykle dlouhá doba – například proslulý evropský skandál kolem nákupu vrtulníků Agusta pro belgickou armádu se vyšetřoval od roku 1988 také deset let. Nakonec jej ale policie rozlouskla a v roce 1999 byl za přijetí úplatků odsouzen muž, který nákup schválil – někdejší belgický ministr hospodářství a později šéf NATO Willi Claes. Stejný úspěch si nakonec slibují policejní optimisté od současné práce na gripenech.

V tom "belgickém" korupčním skandálu (NATO) došlo dokonce k vraždě levicového politika levicovým politikem. Obávám se že ti naši "šibalové" jsou úplní břídilové proti těm, kteří operují v EU-socialismu. Ačkoliv např. v těch Grippenech, lákání montoven, obchodních řetězců, zničení našeho cukrovarnictví, eko-dotacích a nehájení našich zájmů při jednání s EU (na rozdíl od našich sousedů), naše miliardy jenom svištěly.

PS. Je k nevíře, kolik lidí ví, že paní Parkanová je vinna, ačkoliv pravděpodobně žádný zákon neporušila, od obvyklé praxe se neodchýlila a odhad objednaný policií lze sotva považovat za směrodatný (téměř neznámá, v předchozím posuzování krajské nemocnice nepochybně "propadlá" firma). Politik dělá rozhodnutí politická (ne čistě ekonomická)

a za ně nemůže být v právním státě (naštěstí pro ČSSD) souzen.

P. Pick 29.6.2012 13:58

Ale pane Haasi,

paní Parkanová byla přece práve proto jmenovaná, že na to nemá. Když už ODS ministerstvo obrany pustila TOP09, nemohla přece připustit, aby tam nastoupil někdo, kdy by sna proboha všechny ty čachry a lumpárny odhalil!

M. Prokop 29.6.2012 21:05

Re: Ale pane Haasi,

ODS "pustila" ministerstvo TOP?

Nejste nějak vedle?  Vlastička tam tehdy byla za lidovce, tradiční vysavače tohoto ministerstva.

M. Procházka 29.6.2012 13:35

Parkanová

Pane Haas,od počátku,kdy se stala ministryní obrany,jde o to,co jste napsal na konci.Neměla,nemá a nikdy mít nebude na to,nejen na obranu,která je jen pro skutečné znalce,ale na všechna místa vlády.Měla zůstat u zpěvu,to ji šlo celkem dobře,ale ona dělala bílého koně,protože ti všichni okolo ní,věděli,že na obranu nemají a hledali jen troubu,který to vezme.To mi připomíná za bolševika,jsem byl zván za určité období na jednání výboru KSČ,kde jsem měl podávat zprávy o své práci.Byl tam jen předseda ZV KSČ,největší blbec podniku,protože už tenkrát to nechtěl nikdo z komoušů dělat,jenom se chytli největší troubové.Ona si vzala z té doby podobné poučení,hlavně být u toho a dělat,že rozumí,také to tak dopadlo.

P. Fiala 29.6.2012 9:53

Jakákoli investice má svoje výnosy, dle zákonitostí ekonomické vědy

Pokud je to výnos z oblasti "slovních slohových cvičení" je to již z principu neefektivní.

A armádní investice jsou nejen neefektivní, jsou DESTRUKTIVNÍ, pomocí nich jsou zabíjeni lidé a je ničeno po generace vytvářené bohatství lidských bytostí.

Bohužel se dosud nenašel vůdce typu pana Ghándího, aby dokázal lidi uvádějící do chodu války a zbrojení, v myslích 99,999% zbývajících lidských bytostí, dehonestovat tak, aby jim odepřeli "poslušnost-peníze" na jejich konání. Díky panu Ghándí se Indové zbavili Britských okupačních vojsk a mohli si řídit své tisíce roků obývané území, dle svých představ a věr.

D. Polanský 29.6.2012 9:38

Úsměvné konstatování, že na to neměla

ale jak se do funkce hrnula! Tak jako nemá na svoji současnou funkci! Jenomže za její nekritičnost vůči své osobě  platíme my občané. Zavřít, aby příště politici i trochu přemýšleli o tom, zda na koryto mají nebo nemají!

V. Kusý 29.6.2012 9:16

Při sice mírném, ale dostatečném politickém tlaku

se můžeme nadít i nákupu nebo leasingu vyřazených cepů a sudlic třeba US Army přes Omnipol?

J. Matuška 29.6.2012 8:57

Souhlasím, že o V. Parkanové by měl rozhodnout soud.

S čím mám trochu problém? Poslanec Křeček /ČSSD/ na Hyde parku upozornil na jednu nepřesnost. V žádosti o vydání o POSUDKU není ani slovo. Stojí tam: nedoložila PŘIMĚŘENOST ceny. Každý z nás, který si jde něco koupit, zvažuje, je cena je přiměřená. Tím spíš, by odpovědní lidé měli mít jistotu, že veřejné peníze vydávají rozumně a poctivě. Rovněž jsem neslyšel, že by  v tuto chvíli se někdo ptal, jak to bylo s nutností využívat služby prostředníka - Omnipolu. MInistr Vondra tuto praxi ukončil přes silný nesouhlas ze strany ministra Kalouska. Je údajná marže 85 miliónů Omnipolu PŘIMĚŘENÁ? Pikantní je fakt, že média se točí kolem "posudku", ale policie a st. zastupitelství do mediálního tornáda nepřispívá žádným "únikem" informací. Za takový postup obě instituce chválím, tak to má být.

J. Matuška 29.6.2012 9:02

Tak angažovaný straník, proč asi?

"Kalousek přitvrzuje v kritice obvinění Parkanové: Může to být kmotrovská objednávky."

P. Lenc 29.6.2012 8:23

Souhlasím.

Článek je vyvážený, ten systém je nastavený roky, plyvat na Kalouska a Topolánka a nemluvit o jejich předchůdcích je poněkud nefér.Nemluvě o tom, že hlavní podíl na prvotním výběru měla vláda všeobecně oblíbeného Fišera.

P. Hlobil 29.6.2012 8:31

Re: Souhlasím.

A napadlo Vas, ze ten system je nastaveny roky korupcne? To nekoho omlouva? Jestli je neco spatne, je to spatne od pocatku a ne az po letech... v tom pripade nejaky fer nefer nema zadny vyznam

P. Lenc 29.6.2012 10:05

Re: Souhlasím.

Ale pane Hlobile,samozřejmně napadlo, ale já píši o něčem jiném.A náprava nezávisí jenom na vládě,ale také, a to především na parlamentu, který má mimo jiné zákonodárné povinosti.

J. Boleslav 29.6.2012 14:09

Re: Souhlasím.

A na lidech, aby takové jednání bylo předmětem opovržení. Donedávna tomu tak nebylo, bylo veřejným tajmestvím, jak partaje (a s nimi spřátelení jednotlivci) získávají peníze.

P. Maleček 29.6.2012 7:50

Proč pořád to mudrování?

Autor vychází z mylného předpokladu, že ministerstvo či vláda hledala letadlo podle technických parametrů. Už tehdy všichni, kteří aspoň strčili nos do vyšších pater politiky, věděli, že jediným kritériem výběru je výše úplatku. A podle toho byla letadla vybrána.

Ostatně stejně jako vše co obrana nakupovala včetně nepochopitelné povinnosti nakupovat přes prostředníka - tj. přes další zdroj úplatků. Parkanová měl jen roli bílého koně vybraného Topolánkem a Kalouskem. A to v systému vymyšleném a dodnes zezadu řízeném a kasírovaném Kalouskem. A Vondra? Ten z Promopra málo odsypal a tak ho Kalousek sejmul. Slovy klasika "a vo tom to je". Vůbec není potřeba složitě mudrovat.

P. Skřivan 29.6.2012 8:03

Re: Proč pořád to mudrování?

Přesně ! :-)

Akorát nejde jen o prostou zlodějinu, ale o zlodějinu pro strany na volby. Určitě ale máte pravdu v tom, že jde jen o zlodějiny, o nic jiného. :-)

P. Pruner 29.6.2012 7:27

policie přeci posudek nepožadovala

Pane autore, už jsem to psal jinde, ale pro pořádek.

V Hyde Parku pan Křeček, poslanec a člen mandátového a imunitního výboru přesně citoval ze žádosti policie o vydání paní Parkanové. Žádnou povinnost vypracování posudku tam policie neuvádí. Můžete si to přehrát. To je lež pana Kalouska a spřátelených médií. Naopak policie zcela logicky požaduje, aby získala představu o reálnosti ceny za ta letadla.

Opomíjíte skutečnost, že nám Evropská komise vytýká neprovedení výběrového řízení a prokazuje, že na něho bylo dost času. Proto také celou causu začala vyšetřovat policie.

Souhlasím, že má být vydána. Navíc se nemluví o tom, že ji chtějí vyšetřovat jako lidoveckou ministryni obrany a nikoli v souvislosti s její prací poslankyně - takže věcně skutečně není žádný důvod uplatňovat imunitu. Zatím o ni ani nepožádala a myslím že její vyjádření jsou právnicky chytrá a pravdivá.

Pan Kalousek chytře do problému Parkanová+Kalousek zatáhl celou sněmovnu, respektive vytvořil pro poslance obavy, že policie může se záhadným zadáním stíhat kde koho.

J. Bořický 29.6.2012 8:14

Re: policie přeci posudek nepožadovala

Máte pravdu.Také jsem poslouchal Hyde Park.V článku jde  buď  o neznalost,nebo je to účelově upravené.

J. Boleslav 29.6.2012 14:13

Re: policie přeci posudek nepožadovala

Ze zákona o veřejných zakázkách pro Parkanovu žádná povinnost vypisovat výběrové řízení (jak mylně píšete) nevyplývá. Jednak zákon žádný takový pojem nezná, jednak mají zakázky MO speciální režim, a to z vcelku snadno pochopitelných důvodů.

J. Schwarz 29.6.2012 7:20

Jenže co námitka

EK stran absence výběrového řízení? Zde česká strana opět účelově lhala že koupě spěchá, aby se pak uskutečnila až za rok. Celé to vypadá tak, že hlavním smyslem transakce bylo utratit penize tak, aby se jejich část dala "odklonit" do kapes účastníků. Jestli se koupí nepotřebná letadla, minomety, padáky nebo obrněná vozidla je vcelku irelevantní.

P. Kolář 29.6.2012 6:40

Spolu s paní Parkánovou

by měli být vydáni také všichni,kteří tuto paní,která neměla předpoklady pro vedení ministerstva obrany,do této funkce prosadili.Je to i problém lidovců v čele s Čunkem ,ale i problém Topolánkův,který tuto neschopnost ve svojí vládě trpěl.Pokud je do křesla jmenován politik,musí také nést politickou zodpovědnost.Otázka, jestli paní Parkánová podepsala kontrakt,jak tuto otázku staví pan Kalousek je nepodstatná,protože ministr je odpovědný za svůj resort.Nespravedlnost vidím akorát v tom,že je jediná a přitom by měly být stíhány celé vlády.Protože politické obchody se státním rozpočtem dělaly doposud všechny.

J. David 29.6.2012 3:09

CASA

"Letadla pro často zmiňované portugalské ozbrojené síly, konkrétně

námořnictvo, byla vybavena pro jedinou funkci - strážní a

protiponorkovou službu nad oceánem. Podle toho, co vím, nemají s nimi

portugalští námořníci problém, letadla operují nízko nad mořem a dolet

je pro jejich účely více než dostatečný." Vytrhávám z kontextu. Bon, tak mohou létat u soutoku Vlatavy a Labe u Mělníka, nebo na Lipně, ještě zbývá nějaký ten U-boot koupit. To by byl pro Kalouska a Hávu kšeftík. Ruku na srdce, armáda byla v české kotlině od třicetileté války na hovno, vždy jsme vesele padli v  náruč dobyvateli a výzbroj předali (třeba T35 a 38  pod generálem Guderianem a plukovníkem Rommelem dobývaly Francii). Bitevníky L159 (velké oči stratégů) nám hnijí v hangárech. Jak v Černých baronech JUDr. Macháček. "Co kdyby vás přepadl nepřítel? No, my bychom se nějak dohodli".  Asi nebudu příznivě hodnocen, ale armáda je na vyhazování prášulí berních poplatníků do hajzlíku (kapsářů zúčastněných) je to pravé, ořechové. Klasika "Tumáš, hrej si, kohouta. Bum bác a letí do kouta". Podvlíkačky pro generalitu s emblémem, pozlacené kordíky, etc. No, to je vrchol. Ještě chybí oficiální pufy. Halt armádní materiál, nepodléhající výběrovým řízením. Je to normální?

P. Pavlovský 29.6.2012 2:50

Hrubě nesouhlasím!

Podívejme se  do ostaních států EU! Ministry obrany jsou tam běžně politici a političky (Skandinávie), kteří žádnou speciální kvalifikaci nemají! Oni ji, v opravdu demokratickém státě, ani nepotřebují! Stačí, jsou-li to schopní politici, což mj. znamená charakterní a poctiví lidé.

Netřeba licitovat o technologii či ceně letadel CASA. Už tehdy bylo všeobecně známo, že letadla CASA jsou pro potřeby letectva ČR NEVHODNÁ!

Psal-li o tom všechen tisk, jako o názoru vojáků, musela o tom vědět i V. Parkanová! Věděla, ale nedbala. Proč? Zeptejte se Topolánka!

A také proto, že je zbabělá, a že jí její ministerské křeslo bylo víc než poctivost.

P. Jášek 29.6.2012 6:04

Re: Hrubě nesouhlasím!

Jenže tam nemají na těch ministerstvech  30 generálů pouze pro zásobování! Což u nás ano!

B. Rybák 29.6.2012 18:33

Re: Hrubě nesouhlasím!

Snad jako příklad postačí výňatek z Respektu z r. 2009:

"Jedna z největších korupčních afér posledního desetiletí zasahuje kromě Evropy i Asii a Afriku a zabývali se jí také Američané. Úplatky se zatím nepodařilo nikomu nikde prokázat, ale řečeno slovy švédského vrchního žalobce Christera van der Kwasta je nepochybné, že prodeje zbraní a letadel konsorcia firem British Aerospace (BAE) a Saab „provázely skryté a neprůhledné platby“ různým lobbistům a konzultantům. Celková suma určená zřejmě na úplatky může dosahovat až deseti miliard korun.

Po korupci kolem gripenů pátrají detektivové v řadě zemí už déle než deset let. To není nijak neobvykle dlouhá doba – například proslulý evropský skandál kolem nákupu vrtulníků Agusta pro belgickou armádu se vyšetřoval od roku 1988 také deset let. Nakonec jej ale policie rozlouskla a v roce 1999 byl za přijetí úplatků odsouzen muž, který nákup schválil – někdejší belgický ministr hospodářství a později šéf NATO Willi Claes. Stejný úspěch si nakonec slibují policejní optimisté od současné práce na gripenech.

V tom "belgickém" korupčním skandálu (NATO) došlo dokonce k vraždě levicového politika levicovým politikem. Obávám se že ti naši "šibalové" jsou úplní břídilové proti těm, kteří operují v EU-socialismu.

J. Kanioková 29.6.2012 2:05

Nechci znevažovat článek, souhlasím s ním,

ale možno se i zasmát - Osvoboďte Vlastičku! "Korupčni" tajemstvi letadel CASA odhalene!

http://vetvicka.blog.idnes.cz/c/276920/Osvobodte-Vlasticku-Korupcni-tajemstvi-letadel-CASA-odhalene.html