29.3.2024 | Svátek má Taťána


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Belling 9.6.2010 12:57

A kdopak za to může?

Tutoví kandidáti z čela tabulky se tam cítili bezpečně a spíše se obávali voliče na možnost kroužkování upozornit. 

Kdežto ti odspodu mnohdy vedli i vlastní kampaň ( u Véček kvůli tomu jednoho dokonce vyškrtli). Shození lidři tak sklízejí ovoce vlastní pasivity. ODS se prezentuje jako strana dynamických a aktivních lidí. Tady pád několika nahnilých blum, které svým vegetováním tuto pověst popírají,  nikoho nedojme.

V příštích volbách budou voliči poučenější.

Náš "mediální expert"  tak vychází spíše jako ....tajt*lík. A to i díky tomuto uplakanému článku.

Š. Hašek 7.6.2010 21:45

Holá pravda!

Nebudu zdržovat, článek má hlavu a patu a všichni nadávající mají nedostatečnou z matematiky a logiky.

Faktem zůstává, že "jemné" kroužkování smysl má. Pokud ho ale použije pouze volič, který dotyčného kandidáta zná (mohl by za něj dát ruku do ohně)! Kolik takových voličů bylo????!!!!!

Dobré pane Štěpánku!

L. Severa 7.6.2010 14:56

Upřímně doznávám,

že jsem neznal systém kroužkování. I když se domnívám, že sleduji sdělovací prostředky dostatečně, vždy jsem měl dojem, že kroužkování je planým gestem. Těch 5 % mně nějak uniklo. Je tedy patrné, že kroužkování je nutnost, z toho důvodu se mně jeví autorův článek jako přínos .

J. Urban 7.6.2010 13:21

Štěpánku

to na§ere, což?

V. Plocek 7.6.2010 12:57

O kroužkování trochu jinak

Pane Štěpánku, opět ukazujete svoji potřebu  něco manipulovat, aby vycházelo vám. Nepochopím, co Vám vadí, když každý může kroužkovat co libo. Jestli nekroužkuje:

a) souhlasí se stranou a je mu jedno, kdo bude vpředu -  získá liz ve sněmovně. b) sice se vším nesouhlasí, ale nevyžuvá možnosti.

Každopádně ti co kroužkovali, tak skutečně rozhodovali, kdo by mohl stranu zastupovat (pokud to opět někdo gangstersky nezmění podvodem).  A to je co Vám vadí.

Chápu Váš názor po vystupování v Radě proTV, patřil jste k nejslabším členům tohoto bezzubého spolku. Doufám, že by mohly přijít další rány, pro Vás podobné zhoubné. Co tak nepřepočítávat hlasy stran, které se nedostaly do parlamentu a a určit pořadí všech volených bez ohledu na strany. Z¨výsledku odříznout počet dle počtu ve sněmovně a šmytec. To by byl chaos ve Vašich hlavách. A to samé s volbou prezidenta. Voliči by měli pocit, že skutečně volí a zvolení strach, že pokud nebudou makat, tak konec.Velmi rád bych znal Váš názor na toto "reznictví", ale bez odvolávání na tradice, etiku a podobné obranné štítky.

Přesto Vás zdravím z Teplic. Plocek

J. Císař 7.6.2010 11:24

Vždyť je to jednoduché

Volič buď důvěřuje straně kterou volí natolik, že nechává na ní koho do parlamentu pošle (jak sestavila kandidátní listinu), nebo se mu líbí strana a její program, ale chce uplatnit svůj hlas o tom kdo z navržených kandidátů půjde do parlamentu - a pak dělá kroužky. Kroužkovat je možné i první  místa. A situace kdy "kroužek" je  více než jen vhozená celá kandidátní listina je mi docela sympatická. Volič který "kroužkuje" to zcela jistě  bere vážněji než ten kdo to tam jen "vhodí"! Můj názor je, že cestou větší informovanosti ale i iniciativy voličů by se  "kroužkování" mělo nejen co nejvíce rozšířit, ale stát se naprosto běžnným!

J. Tachovský 7.6.2010 11:10

Tak asi ODS spatne sestavila kandidatku

Mohli to udelat tak, ze poradova cisla se budou losovat a bylo by. Kdyby na prvnim miste byl nekdo tak skvely, jako treba soudruh Stepanek, urcite by to lidi krouzkovali taky. Me se zda, ze letosni volby byly spis o tom "dejte si tam kohokoliv, jen tam nenechavejte ty stary kadry"

Z. Rychlý 7.6.2010 10:29

Ti voliči, to jsou ale hajzlíci, žejo ?

Pane Štěpánku, to naštve, že? Tak se pinožit, aby se člověk dostal na kandidátku co nejvýš a pak tohle. Jistě uděláte vše pro to, aby tento "nešvar" z volebního zákona zmizel !

Ale vážně, jistěže volit od konce není žádná intelektuální bomba, ale kořeny tohoto zoufalého činu jsou právě v těch politbyrech, či jak se to teď jmenuje, abyste mě nechytal za slovo. Samozřejmě, že to není paní účetní, či oblastní manažer, kdo rozhoduje o pořadí kandidátek, nicméně, a to musíte vědět (jinak byste měl být superarbitrován pro...., či navštívit očního), že pod povrchem demokratických tajných voleb zuří pěkná šavlovačka a krvavá řež. Výsledkem této řeže je pak oficiální pořadí a kandidáti, kteří voličům strany a sympatizantům leží pěkně v žaludku. Tak co se divíte? Jak je možné, že ušlechtilý stranický záměr a skvělá metoda výběru umožní stát se prvním v pořadí a přitom být nestravitelným pro voliče vlastní strany? 

Něco málo k té disproporce mezi kroužkovanými a nekroužkovanými - spravedlivé bude, když budou všichni voliči využívat kroužkování. Stačí na tuto důležitost upozornit své voliče a sympatizanty a je to v pořádku. On totiž existuje rozdíl mezi voličem, který upřednostní "své" kandidáty a vědomě kroužkuje, od voliče, který volí svoji "Spartu (Baník, Slavii)", bez ohledu na fotbal, jaký produkuje a hodí tam celou kandidátku - a právě kroužkování tento rozdíl podtrhuje. Není přece problém zakroužkovat čtyři první kandidáty a potvrdit tím rozhodnutí orgánů strany. (Důležitá zpětná vazba pro stranu - "děláte to dobře"). Mimochodem pan Paroubek byl takto hojně kroužkován svými voliči, tak proč by to nešlo u ODS.

Je vidět, že jste aktivní člověk, který se o společnost zajímá a to je mi na Vás sympatické. Akci kroužkování nikdo nevěřil, a tak měla trochu charakter recese, ale nakonec se to ukázalo jako dobrý nástroj. Zrušte ho, a možná v příštích volbách naštvaný volič bez možnosti ovlivňování pořadí kandidátky, tu Vaši kandidátku nevhodí do urny, ale jinam a spláchne.

V. Liehne 7.6.2010 10:26

do čeho mluví straníci a do čeho voliči

Partajníci si zvolí kandidátku podle toho jak se jim líbí a voliči ji upraví jak se zase líbí jim. Že se teď musí dojiči státního a jejich přisluhovači bát je jen dobře. Dosud musel kandidát uplatit pár spolustraníků, aby stanul na volitelném místě teď musí přesvědčit voliče, že bude v rámci programu své partaje kopat ne za straníky ale za občany. Houšť a větší kapky.

K. Kužel 7.6.2010 10:22

Zajímavý a důležitý článek.

Škoda, že nevyšel před volbami!

http://karelkuzel.blog.idnes.cz

P. Chládek 7.6.2010 10:08

Volební systém

U příležitosti každých voleb se objeví diskuze o změně volebního systému, která poté zase odezní... Myslím si, že letošní kroužkování dokazuje, že česká veřejnost touží přímo ovlivňovat to, kdo zasedne ve volených orgánech. Z toho vyplývá, že nejlepší pro nás by bylo maximální uplatnění většinového volebního systému.

A i když se zase volební systém nezmění, jsem přesvědčen, že teď už si lidé "kroužkování" vzít nedají a politici budou mít nad sebou bič možného "vykroužkování" v dalších volbách.

P. Hofman 7.6.2010 9:50

PLÁČETE HEZKY

ale chtělo by se říci, na špatném hrobě.

Demokracie není vláda většiny nad menšinou, ale vláda aktivních občanů nad těmi pasivními. A pak je jedno, jak to vychází procentuálně. Prostě a jednoduše, když půjde k volbám 10 % voličů a těch zbylých 90 % zůstane doma, země se bude vyvíjet podle těch prvních.

Ani Vámi zmiňovaný fakt, že ti nahoře kandidátek jsou lépe připraveni na vysokou politiku, než ti dole, v českých podmínkách nesedí. Možná právě ty jejich "předpoklady" pro vysokou politiku se voličům tolik hnusí.

Akci "Defenestrace 2010" považuji ale jinak za zcela zhovadilou. Jestli si myslím, že strana, kterou chci volit, je tak ubohá, že dá do čela svých kandidátek pro mne nepřijatelné politiky, proč ji potom volím? Tomu opravdu nerozumím (pomíjím-li motivaci všech potenciálních kmotrů, kteří za současné personální konstelace nejsou u lizu).

P. Čulík 7.6.2010 8:57

V jednoduchosti je síla, pozitiva ale převažují

Pane Štěpánku, kroužkování byl poslední zoufalý pokus jak zamíchat s bahnem naší politiky a z tohoto pohledu zafungoval: Ičko, Bém (tam jen částečně) atd. Že to má i negativa, to máte pravdu a díky vašemu článku jsem si uvědomil fakta, která mne nenapadla. M.j. jsem pochopil, proč dostával kníže preferenční kroužky když byl na prvním místě.  Nemám nic proti úpravám systému kroužkování ale hlavně by byla na místě větší osvěta. Mohl jste svůj příspěvek napsat před volbami anebo mohl být místo těch idiotských billboardů napříč politickými stranami.

P. Bárta 7.6.2010 8:40

Namitka

Pane Stepanku,

argumentujete velmi zkusene, to je pravda. Mam ale jednu (myslim ze pomerne zasadni) namitku:

Kdo prosadil na kandidatku ty "gripenove", "nezkusene elevy", apod.? Co takovy clovek ma co delat na kandidatce? Jak clovek ziska zkusenosti tim, ze je na poslednim miste kandidatni listiny? Nemyslite, ze pokud chcete, aby tam nebyli "gripenove", "nezkuseni elevove", nemate je na kandidatku vubec davat?

R. Langer 7.6.2010 8:08

Místo nějakého

kroužkování jste měli volit úplně jiné strany. No nic, budete mít, co jste chtěli...

T. Kočí 7.6.2010 6:59

O kroužkování trochu jinak

Tento článek měl být v obálce s kandidátními lístky!

M. Franková 7.6.2010 6:51

Vážený pane,

jestli se domníváte,že tzv.volitelná místa na kandidátkách jsou výsledkem pečlivého síta a odrazem toho nej nej,co v konkrétní straně je,tak jste vedle,jako ta pověstná jedle!Jde o zcela jiné priority.O jaké ,to si laskavě zjistěte sám.Nevím,zda všichni ti,co kroužkovali,jsou znalí prostředí a dané věci...rozumněj kandidáta.Já sama kroužkuju od možnosti těchto preferencí a to jen a jen proto,že alespoň trochu vím,o čem to je.

R. John 7.6.2010 1:48

Vážený pane Štěpánku

Nikdo nebrání voličům projevit volební názor na kandidáty z čela kandidátky kroužkem,když jich bude více, jak uvádíte ve svém pofidérním rozboru, tak se holt ti z čela do parlamentu dostanou. Od toho je kroužkování, neboli preference.  Jasný?

J. Hejna 7.6.2010 8:23

Re: Vážený pane Štěpánku

Vážený pane Johne,

že umíte psát jste prokázal.

Umíte také číst? A rozumíte čtenému texu?

Tak si ten článek přečtěte ještě jednou.

T. Pansky 7.6.2010 1:19

Pane Stepanku, tady jste tedy ujel ... anebo vam ujel vlak.

Ohanet se lidskymi pravy je zcela nemistne a vysvetlim proc.  V letosnich volbach pomerne vysoke procento lidi pouzilo preferencni hlasy.  Duvod byl prosty: cloveku je sympaticky smer politickeho uskupeni (strana), proto ho voli.  Nekterym lidem je celkem jedno, koho strana na kandidatku vlozila, proto tito lide nic nekrouzkuji.  Ti, kteri maji naprosto jasno, koho by chteli videt ve snemovne, udelaji krouzek (y).  Co je na tom nedemokratickeho???  Vzdyt preferencni hlasy mohli udelit vsichni !!!  A ze volici vyjadrili nesouhlas s nekterymi kandidatkami a zprehazeli poradi?  Prave proto jsou to demokraticke volby, aby se lide svobodne rozhodli !!!  Ci prava byla poslapana?  Tech, co nechteli udelit preferencni hlasy?  Nebo prava stranickych bossu, kterym lide ukazali svobodnou vuli ???  ...  Je skutecne zabavne pozorovat "demokraty" v akci.  top0625top@hotmail.com