19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: O jednom českém odcházení

21.1.2021

Jsou poslanci, kteří když odejdou z parlamentu, nikdo si toho nevšimne. A pak jsou ti druzí. Kam patří Miroslav Kalousek, netřeba zdůrazňovat. Jeho odchod (naštěstí jen ze sněmovny) je pro českou politiku ztrátou.

Proč?

Bez ohledu na to, nakolik s ním v tom či onom souhlasíme či nikoli, je Miroslav Kalousek opravdovým politikem. Jsem v pokušení napsat Panem politikem. Inteligentní, charismatický, vynikající řečník – a přitom žádný „papaláš“. Politik – člověk.

Svoji lidskou dimenzi ukázal vícekrát. Nejednou si tím uškodil. Na nic si ale nehrál, zůstal nohama na zemi. Být člověkem znamená dělat lidské chyby – a na ty oponenti čekají. A volič, občan? Může mu je odpustit, anebo je uchopit jako bič a při absenci velkorysosti a pocitu vlastní dokonalosti šlehat a šlehat. Oči zalité nenávistí pak nevidí to pozitivní.

Nepíšu nekrolog, věřím, že ani politický, proto se omezím jen na několik poznámek.

Vždycky jsem říkal: Nezajímá mě ani tak, jak to či ono Kalousek říká, ale co říká. Jeho styl mohl kdekoho iritovat, ale podstatný byl obsah jeho sdělení. Jaký to rozdíl proti jiným „osobnostem“, které nenabízejí ani styl (byť třeba provokativní) a bohužel ani obsah. Jenom jedno velké prázdno. Nuda.

Obávám se, že o poznání víc nudy bude v českém politickém životě i po 19. lednu 2021. Málo platné, Miroslav Kalousek bude chybět. Nemyslím si to pouze já; překvapil mě výsledek ankety na serveru iDnes (z 19. 1. 2021 – údaje na screenshotu jsou z 16:25 hod. SEČ):

výsledek ankety

Že nejde o tuctového politika, po kterém „neštěkne pes“, dokazuje i počet diskutujících na internetu pod zprávou o Kalouskově politickém „nashledanou“ (nikoli „sbohem“) - ze dne 19. 1. 2021/ 16:40 SEČ:

- server iDnes ... 1238

- server Novinky.cz ... 1683

Osobně bych si přál, aby Miroslav Kalousek byl i nadále (relativně častým) hostem zejména mainstreamových médií, neboť jsem si jist, že má co říci, že prezentace jeho politického vidění světa má hlavu a patu a že takových osobností bychom si měli vážit.

Prý mu poslanecká sněmovna vzdala hold ve stoje „napříč spektrem“. Zaslouženě.

Převzato z blogu autora s jeho svolením.