19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: O cyklickém vývoji ekonomické teorie

Ekonomická teorie vstupuje do další fáze cyklu. Pozornější z nás si totiž všimli toho, že se pravidelně cyklicky střídá volání po úsporách a volání po investicích. Obě ta období jsou ale pěkně vypečená.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 1.5.2013 14:39

Výborný článek

Trestuhodně neřešená ztráta konkurenceschopnosti sociálním a byrokratickým parazitismem přetížených západních států vedla nevyhnutelně k jejich zadluženosti a po jejím neúnosném nárůstu k hospodářské recesi (krizi). V jejím důsledku vznikla sebenaplňující podnikatelská i spotřebitelská nedůvěra v ekonomickou budoucnost ("blbá nálada").

Protože se vlády neodvažují pustit do (pravděpodobně sebevražedného) omezení přebujelého parazitismu, které by mohlo být jediným důvodem k dlouhodobému zlepšení konkurenceschopnosti (podnikatelské nálady), pohybují se vlády od "zdi ke zdi", mezi úsilím o snižováním dluhu, které ekonomiku "dusí" a expanzivní, na dluh realizovanou fiskální politikou, která ekonomiku nemůže oživit, protože vládou zajištěný přísun peněz je očividně dočasný a proto nemůže "blbou náladu" odstranit. Eventuální státní investice ("hladové zdi") znamenají jenom další pokles konkurenceschopnosti. "Blbá", k bezvýchodné deflační ekonomice vedoucí nálada, se může kdykoli změnit v paniku, která uvolní smrtící inflační lavinu zatím nečinně ležících hor vytištěných peněz.

Nesmírně znepokojivá je navíc skutečnost, že "sever EU" (především Německo) řeší tyto problémy neokoloniálním ovládnutím hospodářsky slabších členů EU, nalákaných do pasti Eurozóny (zatím jihu EU) . Takže navíc můžeme ještě zažít revoluce, občanské a osvobozenecké války, gerilu, rozvrat států.

Naším největším momentálním ohrožením je "naším" tiskem šířená, prokazatelně pro naši situaci neúměrně intenzivní "blbá nálada".

Naším největším střednědobým ohrožením je pád do dluhové Euro-pasti o který se především EU-hujery ovládaná ČSSD a TOP09 bezpochyby pokusí.

J. Kanioková 30.4.2013 20:12

1*****

D. Polanský 30.4.2013 11:48

Problém by byl vyřešen, kdyby všichni političtí

a ekonomičtí mudrlanti si založili a provozovali úspěšné firmy a jsme v balíku. Školy produkují více a více všeobecných vzdělanců, kteří ví toho moc o ničem.  Ale je zajímavé, že zatím je zdeformovaná tržní ekonomika uživí. Tedy je živí na dluh.   

P. Janáček 30.4.2013 12:03

Re: Problém by byl vyřešen, kdyby všichni političtí

Firmy občas založí, ale čirou náhodou vždy jen takové, co jiným lidem radí co mají dělat se svými penězi. Ale aby vedli firmy co vytváří nějaké skutečné zboží nebo službu ... to ne.

Např. poradí cestovce jak podnikat a když to nevyjde tak smůla (krize, cyklus, špatný obor, neposlouchali jste nás a tak dále a tak podobně). Aby sami vytvořili tu nejdokonalejší cestovku, to už nějak nezvládnou :)

M. Prokop 30.4.2013 13:49

Re: Problém by byl vyřešen, kdyby všichni političtí

Ať si dělají co chtějí a za peníze toho, kdo jim je dobrovolně svěří.

Problém je, že vinou voličské tuposti mají na hraní stát a naše peníze.

P. Janáček 1.5.2013 2:01

Re: Problém by byl vyřešen, kdyby všichni političtí

Vy jste volič? Proč volíte tupě? A nebo vy jste nějaký ubermensch

P. Janáček 30.4.2013 11:05

Jen my máme pravdu

a všichni jiní jsou letadla. Vaše ekonomika banalit je podobná jako u Macha. Paní Šichtářová rozhodně není takový liberální dogmatik, jako vy dva, kteří byste uřídili zeměkouli, ale vytvořit vlastní firmu na základě svých skvělých všeznalostí nedokážete (a překvapivě lidé co mají peníze, vám žádnou do ruky nesvěří, máte jen jako spolek excentriků maximálně poradní hlasy).

P. Janáček 30.4.2013 11:09

Re: Jen my máme pravdu

Velmi zajímavý případ je Kohout. Před lety podobný liberální fanatik, jako je stále Mach. Dnes už je to mainstream jedna radost, který občas řekne, že je furt cool, ale ve skutečnosti už dávno utopii opustil :)

P. Janáček 30.4.2013 11:38

Re: Jen my máme pravdu

http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/pavel-kohout-a-frantisek-miks-dva-autori-a-jejich-argumenty-proti-zvyseni-dane-z-pridane-hodnoty/

:) Dotování knih nižší DPH, noční můra ultraliberálů, ale přitom názor pana Kohouta.

M. Prokop 30.4.2013 13:51

Re: Jen my máme pravdu

Zatím by mi (ve srovnání se státní realitou) páně Kohoutova liberálnost postačovala, i když té Machově bych dal přednost.

P. Janáček 1.5.2013 2:03

Re: Jen my máme pravdu

Nedivím se, když vidím váš neoprávněný pocit nadřazenosti výše. To má každý druhý, kdo skáče na nesmyslnou demagogii Macha. Čím větším blbostem věříme, tím se máme za lepší nadlidi. I náckové tvrdili, že jen oni pochopili ten svět a nikdo jiný než Hitler tomu nerozumí

T. Marek 30.4.2013 10:31

Poznámka pod čarou

Kdysi dávno soudruh Zápotocký údajeně řekl, že je velmi těžké poznat, kde končí hloupost a začíná sabotáž. Je až s podivem, jak to stále platí. I když bychom možná za slovo sabotáž  dali jiné, podstata je stále stejná. Můj otec mi kdysi řekl - to, že je někdo odborník ještě nemusí znamenat že je poctivý. Obávám se, že to byla slova prorocká.

J. Kanioková 30.4.2013 20:29

No... nechci být proti vám v opozici,

ale není VÝSLEDEK stejný při vašem tvrzení, jako i při opačném ?

"to, že je někdo odborník ještě nemusí znamenat že je poctivý"

"to, že je někdo poctivý ještě nemusí znamenat že je odborník"

a přidala bych ještě - každá situace potřebuje správnou strategii, kterou je ale pořád nutno přes zpětnou vazbu korigovat tak, aby byl výsledek efektivní. Předvídavost. A k tomu najít skutečné odborníky, kteří umí promyslet ke každému případu i se všemi souvislostmi skvělý postup.... už to je docela těžké.

A aby k tomu byli i ještě absolutně poctiví, nezkorumpovatelní, neústupní... no... v tom je právě ten problém a vždycky byl, je a bude..

J. Vintr 30.4.2013 10:13

Pěkně a výstižně popsáno

Je otázka, jak dlouho si budou takhle politici a veškeré ty parazitické pijavice na zádech té stále se zmenšující skupiny lidí, kteří pracují a tohle všechno živí, ještě hrát. A čím to skončí ...

P. Novák 30.4.2013 12:17

Re: Pěkně a výstižně popsáno

Sampzřejmě to skončí očistným mechanizmem války. A protože jsme si válku zakázali pro její hrůzy (což je jako zakázat si zemětřesení pro jeho hrůzy), o to horší bude, stejně jako dlouho zpožděné zemětřesení. Dokud nenajdeme mechanizmus který NAHRADÍ válku, nemůžeme válku zrušit. Pouze odkládat až do daleko horšího výbuchu. Pak se ale výjimečně pročistí náklady státu, byrokracie, korupčníci a "keťasové". Prostě bude to kruté, rázné a nespravedlivé. Ale bude to očistné.

V. Venc 30.4.2013 17:20

Re: Pěkně a výstižně popsáno

Ad P. Novák

Zcela se přikláním k Vašemu názoru! Jiný impulz k nápravě, než to co bude strašně bolet, se nedá vygenerovat! A vypadá to na ostrý střet, jak jinak, než klasicky, Německa s Francií. Vyhraje ale Rusko.

P. Novák 30.4.2013 18:10

Re: Pěkně a výstižně popsáno

Čím dříve to bude, tím je větší šance, že vítězem bude USA. Později se neodvážím hádat, jestli Rusko, Čína nebo někdo jiný. S Evropou nepočítám.

B. Rybák 2.5.2013 11:00

Re: Pěkně a výstižně popsáno

Ten "válečný" mechanismus je podle mého názoru objeven. Je to "hospodářská válka", která nejprve zničila "tábor míru" a pak pokračovala dál pod názvem globalizace a to (prozatím) přesto, že přechází v "zákopovou válku" v níž donedávna vítězící "západ" začíná prohrávat (výsledkem je hospodářská krize, postupná ztráta kolonií...).

V EU probíhá hospodářská válka pod záminkou mírové integrace a jejím nejúčinnějším "střelivem" je nyní Euro. Jejím výsledkem jsou "severem" (převážně Německem), prozatím především na jihu EU vytvářené protektoráty.

Mezi vlastníky zbraní "hromadného ničení" je "horká" válka prakticky vyloučená (s výjimkou málo pravděpodobného případu, že by některý z nich získal drtivou převahu).

V. Novák 30.4.2013 10:06

Cyklus je dán volbami. Blíží se volby - najednou i Kalousek přestává škrtat.

Nic jiného v tom netřeba hledat.

T. Marek 30.4.2013 10:38

Re: Cyklus je dán volbami. Blíží se volby - najednou i Kalousek přestává škrtat.

volby to sice stimulují, ale podstata je v lidech. Od té doby, co veřejná činnost přestala být službou a stala se kšeftem, je možné úplně všechno. Ale souhlasím, že gaunerský horizont je vymezen volbami - být zvolen je nutné, jinak je po kšeftu. O morálce a mravnosti už ti nahoře ani nemluví. Jen o tom, že neporušují zákony - však si je také sami schvalují. Vtip je v tom, že samotné dodržování zákonů nic neřeší. To je obecná povinnost pro všechny a navíc zákon, kterým by se nedalo prokličkovat neexistuje, a za cizí peníze si lze najmout prvotřídní právníky (ty mafiáni mají tradičně), kteří cestičku vždy najdou.  Je to hnus fialovej..

P. Novák 30.4.2013 12:54

Re: Cyklus je dán volbami. Blíží se volby - najednou i Kalousek přestává škrtat.

Volby nepomůžou. Jedině nemyslitelná změna volebního práva. Za každých 10000,- Kč zaplacených daní jeden volební hlas. Jinak:

1. Od otroctvi ( nevolnictvi )ke spiritualni vire. 2. Od viry k velke

odvaze. (courage) 3. Od kuraze ke svobode. 4. Od svobody k hojnosti. 5. Od

hojnosti k sebeuspokojeni.(complacency) 6. Od sebeuspokojeni k apatii. 7. Od

apatie k zavislosti. 8. Od zavislosti zpatky do otroctvi (totalitarian)

M. Kosejk 30.4.2013 7:05

to je kec

Laskavě si uvědomte, že viníte ekonomy z toho, co dělají politici. X ekonomických teorií tady bylo vždy. A to právě politici si vybírají, jakou z nich budou akcentovat. A akcentovat budu jen tu, která se jim hodí. A je pro dnešní europolitiky až symptomatické, že se jim pod tlakem ulice hodí říct, že by se s úsporami mělo přestat - a tak začnou akcentovat teorii, která tvrdí, že úspory poškozují růst (i když každý případný růst by dnes byl na shnilých základech).

A Kohout, Mach, Šiktářová - co mají společného? Také rádi "dělají" do politiky. 

p.s. Paní Šiktářová jednou bude politička. Četl jsem s ní rozhovovor v Reflexu - a demagogii projevila snad u každého tématu, o kterém byla řeč. Někdy i vyloženě lhala.

M. Prokop 30.4.2013 13:52

Re: to je kec

Tu "Šiktářovou" neznám.

M. Freiová 30.4.2013 0:55

Ty lidi s anténou

charakterizuje už Tolstoj: "Stiva Oblonskij názory neměnil. Názory k němu přicházely samy a on si je nasazoval jako módní klobouky".

Dobrý článek.

mf

P. Pavlovský 30.4.2013 4:35

Re: Ty lidi s anténou

Jsou i profese, kde nemít názor je ctnost.

Já, pokud píši div. kritiky, si přímo zakládám na tom, že nemám žádný umělecký názor.

Vlastní názor musí mít ovšem umělci!

B. Rybák 2.5.2013 10:31

Re: Ty lidi s anténou

To je pravda, Váš profesní přístup je pravděpodobně správný. Paní Freiová ale píše o lidech, kteří názor vždy mají a horlivě se k němu hlásí, jenomže ten názor není jejich. Je to názor, za který jsou přinejmenším nepřímo placeni.

P. Lenc 30.4.2013 9:19

Re: Ty lidi s anténou

Také si to myslím.