19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: O bídě české zahraniční politiky

Prezident Zeman na návštěvě v Srbsku rozbouřil českou politiku a média svými výroky o Kosovu a záměru jednat o zrušení uznání jeho suverenity naší zemí. Miloš Zeman je znovu pod palbou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Stirsky 13.9.2019 7:53

Hezky a objektivně napsáno.

D. Stirsky 13.9.2019 7:34

Kosovu nerozumím, leč navážet se do starosty Prahy 6 kvůli demokratickému rozhodnutí obce, tak to už je fakt síla. Dejte si Koněva na zahradu IVK a každý den můžete pořádat pietní akty. Semelová vám určitě něco ve stylu “vy naši miláčkové v kouzelném měsíci máji” odrecituje.

A. Novák 13.9.2019 7:18

Srbsko bylo našim spojencem ještě před vznikem Jugoslávie. Masaryk používal před vznikem ČSR pro cesty po Evropě srbský pas...

A. Novák 13.9.2019 7:16

žádný český president uznání Kosova nikdy nepodepsal...

V. Církva 13.9.2019 6:54

Hezký článek. Především jsme Srby před 11 lety podrazili. V bývalé Jugoslávii, kde nás mívali celkem rádi, se dnes při vyslovení miláčka liberálů Havla (a to ho mám osobně celkem rád) dělá lidem kopřivka (pardon otvírají kudly, jde přeci o Balkán). Jinými slovy co jde v Kosovu, nejde na Krymu, že (jakkoliv Ruské intervence na Ukrajině nesnáším)? A co může Pirát Hřib vůči velké Číně (jakkoliv tady jsem výjimečně na jeho straně a nechápu které hovada takové smlouvy na africký způsob s Čínou podepisují) nesmí přeci prezident vůči mafiánům v Kosovu, že?

Jinými slovy žeňme takové vyližzadky jako Petříček do Vltavy a Schwanzenberga do důchodu na Orlíku.

D. Polanský 13.9.2019 4:30

Vaše úvahy jsou zbytečně složité. Problém je, že na počátku 20. století v Kosovu žilo 10 % muslimů, ale jejich ženy rodili a rodili, až jich v době války bylo 90 %. Tuhle taktiku používá islám dnes ve všech křesťanských zemí. Je to jako se šachovnicí. Na první políčko dáte 1 zrnko, na další 2, na další 4 atd.

D. Polanský 13.9.2019 4:24

To víte, žijeme v blahobytu a mnozí si myslí, že všemu rozumí.

M. Krátký 13.9.2019 3:25

kecáte kraviny - Sarajevo není v Srbsku a další voloviny - moc píšete a málo víte :-(!Rv

P. Han 13.9.2019 1:38

Tak se zkuste zeptat. Já, když mě něco zajímá, to tak dělám.

P. Han 13.9.2019 1:08

Kosovo bylo původně autonomní provincií, kde tam žijící Albánci měli právo používat svou řeč na úřadech i ve školách. Jednorázovým rozhodnutím "jugoslávské" - čtěme srbské, neb Jugoslávii v té době tvořilo už jen Srbsko a Černá Hora, která dělala co mohla, aby také vypadla, jim toto právo bylo odebráno. Takže se celkem logicky etnická většina Albánců nasrala. Nepopírám, že se jejich paravojenské jednotky dopouštěly toho, co se v civilizovaném světě označuje jako válečné zločiny. Srbové dělali totéž. Balkán je prostě Balkán, takhle to tam funguje stovky let. Kosovo nebylo svazovou republikou, takže podle některých nemělo právo se odtrhnout. Autonomii báťuška dal, báťuška vzal. Podle téže logiky bychom bývali měli vtrhnout na Slovensko. Ano, současná kosovská vláda ve mně nevzbuzuje velké naděje, ale ono se to někam vyvíjí. Tvrdit, že každý Kosovan je válečný zločinec, drogový dealer a obchodník s lidskými orgány, mi přijde trošku moc vehementní. Já zdaleka neznám každého tamního obyvatele, a mám pocit, že ani vy ne.

P. Han 13.9.2019 1:01

No, pane Weigle, často s vámi souhlasím, ale tohle fakt už ne. Tradiční historický přítel a spojenec Srbsko? Proboha od kdy? Náš tradiční historický přítel a spojenec byla vždy Jugoslávie, už od Malé dohody. Srbsko, kde nám "zavraždili Ferdinanda"? (To byl ten tlustej, nábožnej, jak honil ty báby z lesa, jestli si ještě toho Haška trochu pamatuju.) No, nebyl to přítel a spojenec, neb Srbsko se nerovná Jugoslávii, přestože Miloševič se snažil toto tvrdit. A u vás patrně uspěl. Jugoslávie byla naším spojencem, ať si naši bolševici camrali cokoliv. Krvavý pes Tito (mimochodem Chorvat a původně rakousko-uherský občan) se za nás postavil v roce 1968. (A diktátor Ceaušescu rovněž.) Ne, že by nám to bylo co platné. Ale nezapomíná se to. Ovšem to byla pořád Jugoslávie. Ta se začala rozpadat po rozpadu sovětského impéria. Napřed se odtrhlo Slovinsko a "jugoslávská", čtěme srbská, armáda ho chtěla potrestat dle zásady, že kde žije jediný Srb, tam je Srbsko. Ale v národnostně homogenním Slovinsku se ten Srb blbě hledal, tak museli odtáhnout. Pak zkoušeli totéž na Chorvatsko, kde tu menšinu měli, a Chorvati si to nedali líbit. Ona byla srbská menšina v Chorvatsku a chorvatská zase naopak, obě strany jednaly hodně bez servítků. Ale proč by z těch dvou států měl být náš "historický přítel a spojenec" zrovna Srbsko, to fakt nechápu. Načež Srbové rozvrátili Bosnu a Hercegovinu, soudruha Mladiče ještě někdo pamatuje? Ta byla do té doby takovou ukázkou, že multikulturalismus může fungovat. No, tak už ne, aspoň tam ne. A přivedlo to do Evropy džihádisty, kteří přišli bojovat za jejich bosenské bratry ve víře.

P. Rychetsky 13.9.2019 0:36

Docela by me zajimalo, jestli instrukce z ruske ambasady chodi ve dvou paralelnich kopiich, nebo nejdriv na Hrad a odtamtud to dle potreby posilaji do IVK.

Jestli se dalsi prikazy zaseknou na Hrade, tak pro jistotu predem sepiste ten clanek o tom, ze americti imperialiste nemaji co pohledavat ve svobodne Venezuele a otiskne se to podle potreby.