25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Nucená správa VZP je nucenou správou českého zdravotnictví

19.11.2005

V nedávné televizní diskusi uvedl ministr Rath, že problematiku zdravotnictví vnímá jako expert, ale zároveň také jako politik. Toto dichotomické vidění ve výsledku znamená, že politický zájem je nadřazen zájmu odbornému, jak z ministrovy řeči také vyplynulo. Optimální zdravotnictví je však takové, které poskytuje co nejkvalitnější péči každému občanovi a zároveň funguje efektivně, což nelze naoktrojovat žádným politickým rozhodnutím, které se neřídí odborným pohledem na věc.

Nucená správa VZP je politickým řešením péče o osm milionů občanů – sakramentsky velký experiment na velké části našeho obyvatelstva. Zavádí opatření a kontroly, které nelze v rozumné době zvládnout, neboť obnášejí statisíce dokladů a smluv, jež musí nucený správce podepisovat pro všechny subjekty v celé republice. Co však mají dělat zdravotníci vázaní svým svědomím k péči o zdraví občanů i bez politických záruk?

K dalším nesmyslným opatřením, jež ministerstvo připravuje, patří omezení spotřeby velmi drahých léků v nemocnicích. Tyto léky však potřebují ti nejvíce postižení pacienti a jejich kontrola je zcela snadná. Ani prodloužení čekacích dob na chirurgická ošetření při dostatečné kapacitě jednotlivých oddělení není dobrým politickým řešením, vůbec nemluvě o odborné oprávněnosti takového kroku.

David Rath byl na místo ministra vybrán premiérem a jeho rozhodnutí schvaluje vláda. Je tedy na kabinetu, aby převzal odpovědnost za vše, co se ve zdravotnictví v době před volbami stane. Již jednou po stávce praktických lékařů a ambulantních odborníků odstoupila ministryně zdravotnictví. Pokud současná činnost ministerstva přinese negativní dopady na zdraví obyvatelstva, měli by zdravotníci uvažovat nikoliv o jednodenní stávce proti ministrovi zdravotnictví, ale o velmi krátké, symbolické generální stávce proti současné vládě, při které by byla plně zajištěna péče o pacienty. Snad by si poté naši politici uvědomili, že jedině kvalitní řešení problémů zdravotnictví po odborné stránce bude i dobrým řešením politickým.

Autor je člen Evropských demokratů

MUDr. Jan Reban