23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


POLITIKA: Nová vláda - nekrolog

11.1.2007

Nebývá zvykem, aby se při ustanovení vlády psal její nekrolog, ale tato vláda nedostane ani svých 60 dní hájení na to, aby ukázala co dovede.

V úterý v 11.00 začalo poslední odpočítávání pro Mirka Topolánka. Má ještě 30 dní na to aby se pokusil zachránit svoji kůži. Všichni ale okolo něj tuší, že je to pokus marný. Prostě 101 poslance nesežene a kdyby sehnal, tak najednou někdo z ODS asi při hlasování o důvěře odskočí, onemocní nebo jinak zkolabuje. Po 30 dnech bude jeho další vláda opět v demisi. Novou vládu již bude sestavovat duo Bém – Paroubek a pražský primátor se bude připravovat na roli předsedy ODS. Mirek Topolánek bude muset splnit to, co slíbil, a odstoupí z čela ODS. Jeho labutí písní bude mimořádný kongres ODS.

Takže co nás čeká v době po Topolánkovi? Především vláda ODS a ČSSD se zapojením lidovců, která bude bezpochyby vládnout po celý zbytek volebního období. Vládnout budou ministři, kteří se již osvědčili ve slavném období opoziční smlouvy. Stát, ministerstva si rozparcelují obě politické strany tak, aby měly dobrý přístup k jednotlivým dotačním zdrojům. Je možné, že dojde k drobným až kosmetickým změnám v daňovém zatížení občanů a možná si budeme připlácet na vzdělání na univerzitách nebo u lékaře. Žádné systémové změny, které by zamezily dalšímu zadlužování České republiky a tedy nás samotných se ale nemusíme obávat. Česká republiky bude i nadále sloužit jako místo posměchu a opovržení za svoji neschopnost vyrovnávat se z korupcí. Čas od času se provalí korupční skandál na některého z politiků (naposledy angažmá rodiny Tlustých), ale s celkovou stabilitou a klidem na práci to ani nehne.

Bohužel se opět vzdálí možnost přijetí eura a až jím budou platit i Slováci, Poláci a Maďarové, začne předvolební boj a všichni pošpiní všechny, se kterými dosud seděli u stolu.

Ve vládě budou staré známé tváře, které dokázaly, že to dokáží, a tak se budeme opět potkávat s dorůstajícím knírkem Škromacha, s hebkou úlisností Sobotky nebo se splachovacím Tlustým, Langrem a dalšími skvělými hochy. Osobnosti, které mohly přinést změnu v chování i vnímání politiky jako jsou pánové Gandalovič, Vondra, Pospíšil nebo Schwarzenberg, budou opět na jejím okraji.

Čeká nás další 3,5 roku povolování opasků, dalšího zvyšování nezájmu o politiku a odmítnutí celého systému jako celku. Česká republika bude opět kráčet v bludném kruhu bez opozice a bez koalice v sbratření ekonomických zájmů vedoucích představitelů státu. Politici, kteří pro nás vaří tento guláš, doufají, že za 3,5 roku se na vše zapomene, před volbami se do sebe zase naoko pustí a pak se uvidí a mohou pokračovat ve společném ekonomickém obětí dále. Věří, že voliči zase nasypou hlasy velkým stranám, protože zase naletí profesionálním reklamním trikům ve volební kampani. Peněz na to bude dost, vždyť ne nadarmo se společně dělí o kořist, tedy státní rozpočet.

Cesty z kruhu je jen jediná. Volit jinak. Cestu ukázali zelení, kteří na konci tohoto volebního období budou mít 20 %, možná se prosadí SNK Evropští demokraté nebo vznikne nějaká jiná strana na bázi všeobecného odporu vůči politickým manýrům našich staronových potentátů.

Nečeká nás růžová budoucnost, máme před sebou cestou napříč blátivým polem s plnými kalužemi.

Institut evropské demokracie