24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Nová pravicová strana je zřejmě nutná

13.12.2008

Letošní krajské a senátní volby opět potvrdily všeobecně známou, neřešenou a letitou skutečnost, které se každý vyhýbá. Jako téma, kde o jde o horký příslovečný brambor. Neustálá, každodenní celostátní mediální propagace pouze a výhradně parlamentních stran způsobila, že voličská veřejnost další strany - i s jasnou politickou orientací - naprosto nezná. Nic jim neříkají a stále stejné komentáře, většinou propagační, již nevnímají. Čeho je moc, toho je příliš. Tím ztratila smysl jakákoliv volební konkurence. Nezanedbatelná je i skutečnost, že neparlamentní strany a jejich zástupci nemohou vynakládat nezbytné finanční prostředky na volební propagaci. Parlamentní strany si při tom odhlasovaly milionové podpory ze státního rozpočtu, z daní poplatníků.

Důsledkem je pouze asi čtyřicetiprocentní, možno říci protestní volební účast. Většinu občanů naše volby nezajímají. Rozhodně je to velmi málo a stojí to za vážné zamyšlení. Voliči si oprávněně stěžují, že není koho volit, není žádný výběr. Při uplatňování demokratických principů ve volbách u nás se přibližujeme rozvojovým státům.

Podanou stížnost na nerovnost volební konkurence při celostátní mediální diskriminaci neparlamentních stran zcela pochopitelně Nejvyšší správní soud v Brně smetl ze stolu. Nelze se divit, neboť na mnoha kauzách prokázaly soudy svoji „nestrannost a nezávislost“. Přesto se stát problému celostátního charakteru nezbavil a bude jej muset jednou zcela vážně řešit. Zatím se neví jak a jakékoliv řešení se odkládá do ztracena.

V této situaci zcela jistě mnoho voličů přivítá vytvoření nové strany. Nikdo zatím nezná složení jejích představitelů ani její program, přesto se o ní píše. Rozhodně by však mohla přinést oživení na naší nudné a šedivé politické scéně. Zvýšení konkurence je opravdu žádoucí. Důvodem pro nezbytnou podporu a voličské zázemí může být i skutečnost, že ODS například velmi poškodilo spojení ze Stranou zelených ve vládní koalici. Nevěrohodná, mnohdy nelogická rozhodnutí přinesla občanům i státu velmi mnoho zcela zbytečných ekonomických i věcných problémů.