25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: NKÚ chce prošetřit Kalouskovy odpustky

Pan Kalousek v roli ministra financí v roce 2011 mnoha firmám i soukromníkům odpustil mnohamilionové sankce za špatně čerpané či vyúčtované dotace, respektive za jejich zneužití.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novák 11.12.2012 15:17

To brzo analytický útvar MF zjistí, že NKÚ pral špinavé peníze...

Nebo něco horšího. Možná i nějaká bejvalka a pohlavní zneužívání by se mohlo podařit vytáhnout...

Š. Hašek 11.12.2012 10:49

Pouze kalení vody. Grund leží jinde.

Domnívám se, že řešení "následných problémů", které naprosto logicky vznikají při docela neprůhledném finančně politickém institutu s vzletným názvem dotace/dar, je docela jednoduché. Nikoliv okamžité a pro mnohé tzv čerpače velmi bolestné.

Chci peníze? Půjčka s ručením přímo majetkem. Nebo se sousedi/podnikatelé v místě dohodnou a dají dohromady kapitál. Nebo má obec/kraj/stát něco našporováno. Vlastně jsem vyjmenoval samé "kapitalistické nesmysly", jak by řekl současný bruselský novátor. A v tom asi bude zakopaný pes.

Současný systém přímo generuje všivárnu - rozdělovat dary!!!!! Pardon dotace! Kdo rozhodne, kdo bude mít dáreček a kdo utře nos? A kolik? A kdo bude první ve frontě na penízky?

J. Šimonová 11.12.2012 12:32

Re: Pouze kalení vody. Grund leží jinde.

Problém je, že nechají ručit obec, pak vypukne skandál a obec přijde o majetek, který pořídila za práci občanů, kopyt, na které se situace našije, aby to dopadlo propadnutím obecního majetku, je vícero:

R. Brzák 11.12.2012 14:45

Re: Pouze kalení vody. Grund leží jinde.

Jednoznačný souhlas - dotace jsou krádeží, která okrádá daňové poplatníky o peníze a "obdarované" dotací obírá o možnost vlastního vývoje směrem k nezávislosti.

P. Skřivan 12.12.2012 0:08

Re: Pouze kalení vody. Grund leží jinde.

Dotace nejsou krádež ale modifikace daňového systému tak, aby všechny činnosti nebyly daněny stejně. Stejná dań pro zemědělce i vynálezce a provozovatele kasina je jaksi hloupost. O tom to je. Zda jde o daňové úlevy nebo dotace není podstatné, princip je v podstatě stejný. Smlouva o dotaci má výhodu, že se jedná o dobrovolný krok příslibu úlevy při splnění dalších podmínek.

Všivárna spočívá v netransparentnosti, která skrývá různý přístup k jednotlivým lidem nebo firmám. Někdo prostě trvale rozkrádá dotace, které by jiný musel dávno vrátit. Pokud by neexistovala možnost beztrestně nedodržovat podmínky, tak by dotace nikdo rozkrádat nemohl. Podmínky jsou nastaveny dost tvrdě, že by se to nikomu nemohlo vyplatit.

V. Mlich 11.12.2012 7:17

Volby se blíží

Je potřeba kydat špínu rovnoměrně na všechny kandidáty...

A. Reček 11.12.2012 8:53

Re: Volby se blíží

Pane Mlichu, nevěřte v to, že parlamentní volby budou brzy. Ale chcu ještě jen připomenout, že sledovat servr Parlamentní listy je totéž, jako sledovat agenturu - Jedna paní povídala. 

J. Šimonová 11.12.2012 10:22

Re: Volby se blíží

Také mám ten dojem, proto si ověřuji a prověřuji a raději uvedu, co se psalo, uvedlo, komentovalo i jinde. O tom, komu patří média a jak si s námi hrají, píšu na digizone. Ale tohle téma je profláknuté už delší dobu, PL s tím přišly poslední. Co se týká politiky Kalouska, tenhle článeček je jen malilinkatý prdík do šumavských hvozdů, neníliž pravda ;-)