16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

POLITIKA: Nižší důchod pro bezdětné nebude fér

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) opakovaně mluvil o své důchodové reformě. Nalijme si čistého piva – její podstatou je, že lidé bez dětí budou mít menší důchod od státu, respektive si na něj prý mají více naspořit sami.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Tesařík 25.12.2021 18:45

Právník co nic nechápe, to je ošklivé postižení, v průběžném důchodovém systému odjakživa platilo, že každá výdělečně činná generace musela platit 2x aby bylo i v budoucnu na důchody, jednak musela splnit své důchodové závazky ke svým rodičům a odvádět na jejich důchody a jednak musela investovat hodně peněz a času do svých vlastních potomků aby měl někdo v budoucnosti důchodové závazky k nim. Pokud se bude při výpočtu důchodu zohledňovat i investice do potomků, nebude to diskriminace bezdětných, ale odstranění nehorázné diskriminace rodin s dětmi. Měl by se stanovit základní důchod za odvody pojištěnce + společnou část investice do potomků přes státní rozpočet a k tomu by měl každý rodič co cpal peníze a čas do potomků, dostávat svůj podíl z odvodů svých potomků. Kdo děti nevychovává tomu zůstává dost a dost peněz na to, aby si druhou část důchodu dospořil, chtít po rodinách aby si ještě ke své dvojí investici spořili, to je nestoudnost nad nestoudnost.

R. Toman 24.12.2021 22:03

Od černop.... nikdy nepřišlo nic dobrého, ještě tak k nám přitáhnout ty údajné siroty jak chtěla Šojdrová.

Y. Všemocný 24.12.2021 21:48

Jurečka je úspěšný debil. Co myšlenka, to perla! Tohle nikdy neprojde ústavou, potažmo soudem pro lidská práva, jedná se o jasnou diskriminaci bezdětných. KDY UŽ SI KAŽDÝ HŇUP UVĚDOMÍ, ŽE TENTO SYSTÉM JE NEJLEPŠÍ!!!??? Nelze udělat fungující reformu. Spoření nefunguje, protože dnešních 1000,- bude třeba 100,- nebo 10,- v důchodu! Investice jsou v podstatě to samé. Ten skvělý průběžný systém selže, pokud ubude aktivních plátců: podpora rodin (třeba novomanželské půjčky s nějakým odpočtem za dítě) a hlavně, bohužel, řízená migrace. Ale řízená migrace = vybírat a prověřovat lidi z východu, co jsou kompatibilní s našim způsobem života... Vše jiné jsou jen lži nebo výzva k sociálním nepokojům.

V. Němec 24.12.2021 21:25

V solidárním systému, kdy potomci platí důchody předkům, to jinak nejde, než, že, kdo nezplodí, nevychová a neživí děti, bude mít prostě potom důchod nižší.

A jestli neměl děti proto, že byl neplodný, inverzně založený, nebo prostě lenivý sobec, je úplně jedno. Může být rád, že ho ti potomci ostatních živí.

Y. Všemocný 24.12.2021 21:51

Tak pak zrušme daňové úlevy za děti. Bezdětné daňově zvýhodnit - nikdy nebudou využívat školství ani pediatrii! Tak co?

L. Kuča 26.12.2021 2:26

Pitomost. Ani jedno nevyužívají rodiče přímo. Je to vpodstatě nutný servis ze strany státu, aby byly ony děti z hlediska ekonomické produkce následně ‘použitelné’. (Byť v případě produkce většiny humanitních oborů to může být zmařená investice.)

L. Kuča 26.12.2021 8:17

Pitomost. Ani jedno nevyužívají rodiče přímo. Je to vpodstatě nutný servis ze strany státu, aby byly ony děti z hlediska ekonomické produkce následně ‘použitelné’. (Byť v případě produkce většiny humanitních oborů to může být zmařená investice. :-/)

V. Petr 24.12.2021 21:19

Když už tak už. Je jasné že někteří dítě mít nemohou, ač pro to dělají vše. Pokud ale autor chce být za takové situace poctivý, pak by se důchod musel odvíjet od sociálních plateb dětí. Když někdo zp lodil nemakačenky na dávkách, měl by se mu důchod naopak krátit!

Mimochodem, hodně lidí je třeba především k OBRANĚ země. Kdyby křesťané v Africe měli málo dětí, budou přečísleni muslimy a následně vyvražděni!

L. David 24.12.2021 20:56

Chyba je přece ve formulaci!

Proč mluvit o nižším důchodu pro bezdětné, když je možno hovořit o nadstandardním důchodu za každé nejen zplozené, ale řádně vychované dítě.

Y. Všemocný 24.12.2021 21:52

Protože to je jasná diskriminace.

L. David 24.12.2021 22:10

V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEJDE O DISKRIMINACI ! !

Ten, kdo nezplodil a nevychoval děti, které pak v jeho stáří vydělávají na jeho důchod, si nemůže činit nárok na stejný důchod s těmi, kdo v průběhu života obětovali mnoho úsilí i peněz na výchovu svých dětí ! !

J. Jurax 24.12.2021 22:12

Není.

Nedodal daňového poplatníka, jenž by mu vydělával na důchod, tak mu není z čeho důchod platit. Nemá nárok.

Opak by byl diskriminace těch, kdož dodali daňového poplatníka, investovali do jeho výchovy a vzdělání, a teď se mají o benefity dělit s nějakým parazitem, který tak neučinil.

Jak se Vám líbí tento pohled?

V. Kučer 24.12.2021 17:45

Nakonec bude řešení bezdětné více zdanit, nic nového pod sluncem, již to tady bylo.

J. Janotová 25.12.2021 0:03

Vlamujete se do otevřených dveří. Co asi jsou daňové bonusy na děti? A jsou poměrně citelné

V. Kučer 25.12.2021 0:20

Takže je to vyřešeno.

V. Kain 24.12.2021 17:28

Ministerstva byla obasazena odborníky na slovo vzatými.Jurečka je jedním z nich.Bude se v tom plácat jako Rakušan ve vnitru.

P. Dvořák 24.12.2021 18:30

Rakušan, Jurečka ani Langšádlová nebo kdokoliv z těch pitrýsků, co se na ně dostalo koryto ve vládě, se v tom plácat nebude. Budou chodit po ministerstvech nebo dělat "výjezdní zasedání" případně žvanit z nějakého pódia v jakémsi regionu a za nimi bude klaka, jakou vidíte s notýsky, když je někde Kim-Čong-Un. Ti budou zapisovat a realizovat moudra vůdců.

Plácat se v tom budou všichni ostatní.

J. Gutvirth 24.12.2021 14:52

Nižší důchod pro bezdětné bude fér. Není třeba argumentů. Je to jako že kámen vhozený do vody budekleat ke dnu. Také není třeba argumentů. Opačný názor je třeba velmi dobře vyargumentovat, aby byl alespoň trochu stravitelný ( v tom guláši).

Y. Všemocný 24.12.2021 22:03

Porušení lidských práv a diskriminaci pominu, protože je to jen něco, na čem se dohodli ti shůry a dá se předělat. Pak ale musí být bezdětní osvobozeni od části daně, která jde na vzdělání cizích dětí a poměrně vyškrtnout procenta za pediatrickou péči, dětská hřiště... Chápete? Nebo chcete bezdětné střílet, ženy po menopauze, u mužů nevím jak to určit? Nižší důchod pro bezdětné není fér. Navíc po bezdětných zůstanou příbuzným prostředky a hlavně byty pro jejich ratolesti! Vyargumentováno?

J. Jurax 24.12.2021 22:19

Pak ale musí být bezdětní osvobozeni od části daně, která jde na vzdělání cizích dětí a poměrně vyškrtnout procenta za pediatrickou péči, dětská hřiště... pravíte.

Nuže, dalo by se argumentovat tím, že si tímhle bezdětní předplácejí aspoň nějaký (nízký) důchod, když nevychovali a nedodali daňového poplatníka, jenž by na jejich důchod platil. Ale mám dojem, že tyhle argumenty Vás nenadchnou. Nejste bezdětný?

K. Tejkal 24.12.2021 14:10

Co kdyby pracující mohli část svého příjmu před zdaněním věnovat potřebným dle svého rozhodnutí, což by mohli být i rodiče nebo prarodiče v důchodu, jiní důchodci, samoživitelky apod. Kdyby si peníze nechali, pak by je museli zdanit.

J. Jurax 24.12.2021 15:03

Ano., taky dobrý ...

L. Žaloudek 24.12.2021 12:55

Možná by bylo nejpoctivější přiznat, že je starobní důchod prostě sociální dávka placená z daní a přestat s úvahami o zásluhách a spravedlnosti. Kdo si mimoto dokáže něco uškudlit, bude na tom vždycky líp.

L. Žaloudek 24.12.2021 12:38

Aniž bych nějak argumentoval k úvahám autora podotýkám, že v roce 1800 nás bylo přes 4,5 milionu. Kolem milionu možná tak po třicetileté válce.

V. Kučer 24.12.2021 13:37

4,5 milionu nás bylo za Marie Terezie, 5% zemřelo při posledním hladomoru koncem 18. stol. Pak začala populační exploze, hlavně u chudých i když příspěvky na děti nebyly. Skončila roku 1905 kdy byl počet obyvatel českých zemí 10 milionů.

A. Kocourek 24.12.2021 12:29

Zajímavé.

Konečně někdo, kdo přizná, že je nás na planetě mnoho...

P. Diviš 24.12.2021 14:24

Je, ale nerovnoměrně.

J. Machotka 24.12.2021 10:49

Zaprvé, ten návrh ministra Jurečky neznáme. Zadruhé, ono by stačilo pár tvrzení z článku přeformulovat, aniž by se změnil jejich dopad, a hned by vše vyznívalo jinak - např. místo "nebude fér" a "lidé bez dětí budou mít menší důchod" napsat "nebude rovnostářský" a "stát odmění lidi za výchovu dětí." K tomu druhému by samozřejmě stálo za to vysvětlit, proč by to stát měl dělat.

Jak zde zaznělo od několika dalších diskutujících, stát nepotřebuje ani tak další jedince, jako spíše další daňové poplatníky. V tomto případě se "odměna" dá poměrně snadno odlišit - jednoduše bude penzista dostávat část penze přímo z odvodů svých potomků, budou-li s tím obě strany souhlasit. Bude-li potomek úspěšný, bude se mít penzista o něco lépe. Nebude-li nebo nebudou-li potomci vůbec, bude dostávat penzista jako dříve.

I kdyby však byl nějaký podobný návrh přijat, nebude se jednat o reformu - spíše o relativně kosmetickou úpravu způsobu přerozdělování. Hlavním bodem reformy by totiž mělo být, jak zajistit, aby při očekávaném demografickém vývoji (přinejmenším) zůstala zachována životní úroveň lidí v poproduktivním věku. A to tento návrh neřeší.

Setrvávat na současném způsobu však není řešením o nic více. A že se nestraníkovi, kandidátovi za ČSSD do Poslanecké sněmovny 2021, nelíbí návrhy, které jsou nerovnostářské, asi také překvapující není. V kontextu toho, kam Vaše strana dovedla rezort sociální péče za posledních pár let, by asi bylo fér teď dát šanci někomu jinému.

J. Jurax 24.12.2021 15:14

Hlavním bodem reformy by totiž mělo být, jak zajistit, aby při očekávaném demografickém vývoji (přinejmenším) zůstala zachována životní úroveň lidí v poproduktivním věku, pravíte.

No, zachována není ani teď, leda u těch opravdu nejnižších příjmových kategorií, tam se odchod do důchodu moc výrazně nepozná. Jinak Vám životní úroveň klesne odchodem do důchodu čím víc jste vydělával, tím percentuelně víc.

Ono jde spíš o to, aby lidé v poproduktivním věku při očekávaném demografickém vývoji v budoucnu dostávali víc než životní minimum.

J. Machotka 24.12.2021 17:57

Možná jsem to nenapsal srozumitelně. Aby neklesla v porovnání s tím, kde je teď (oproti úrovni lidí s průměrem či vyššími příjmy samozřejmě klesne; tu je pro většinu udržet nereálné). Prozatím jediným fungujícím opatřením bylo zvyšování věku odchodu do důchodu, ale i tento způsob má někde svůj limit. Na druhou stranu, i před Bismarckem, který tuším systém státem garantovaných penzí zavedl jako první (a kdy byla věková hranice někde kolem 80 let, takže se to týkalo jen zlomku) staří lidé hromadně neumírali hlady. Fungovaly však jiné mechanismy, které dnes nejsou (např. výminek) a které už nejspíš ani vrátit nepůjde. Přesto je možné si z toho vzít alespoň inspiraci, že stát má být až tím posledním - v pořadí jedinec, rodina, obec/sdružení, stát. Dnes by se jedním střípkem do mozaiky mohla stát např. reverzní hypotéka, kdy staří lidé odprodavaji postupně svoje bydlení finanční instituci, která jim zajišťuje obživu.

Při současném daňovém zatížení však přechod na takovéto mechanismy nebude možný a stát postupně vyčerpal téměř všechny rezervy, ze kterých by se mohlo financovat přechodné období. Takže se nejspíš bude jen trpně čekat, dokud se systém nezhroutí sám a dokud si lidé nenajdou vlastní cesty.