Neviditelný pes

POLITIKA: Nevyhrožovat, ale vyjednávat, pane Prymulo!

8.10.2020

V Událostech na ČT se ministr zdravotnictví Roman Prymula vyjadřoval nejprve obecně a v jednom případě konkrétně. Nejprve prohlásil, že pokud jeho nařízení (používám „jeho“ proto, že to vládě dal vlastně jenom na vědomí) nebudou občané dodržovat (hovořil o 30-40 procentech obyvatel), budou muset být tato opatření zpřísněna. Doprovodný komentář ČT pak tvrdil, že by se opatření mohla prodloužit až do konce trvání nouzového stavu. Jak přišel na oněch 30-40 procent, blíže neupřesnil. Pokud si myslí, že „jeho“ nařízení jsou tak masivně porušována, je něco shnilého ve státě českém.

Poté se Prymula vyjádřil k nákaze na druhém stupni základních škol. Je nakaženo asi 1000 pedagogů a asi 2000 žáků. Z tohoto důvodu uvažuje o tom, že bude na tomto stupni zrušena výuka. Poté byl střih a k problému se vyjádřil ministr školství Robert Plaga. Jestliže je nakaženo asi 1000 učitelů, je nutné dodat, že celkový počet učitelů je asi 180 000 (tzn. nakažených je necelé procento) a celkový počet žáků přesahuje výrazně jeden milion (tj. asi 0,2 %). Poté televize ukázala záběr, v němž se vysvětlovalo na základě statistiky, proč má uzavření základních škol jen velmi malý dopad na reprodukční číslo počtu nakažených. Plaga tak nepřímo Prymulova slova kritizoval – takový stav nyní panuje mezi dvěma ministry české vlády. Jeden vyhrožuje a druhý se brání. V Událostech pak vystoupil i Milan Kubek, šéf lékařské komory. Podpořil Prymulu a prohlásil, že pokud je někdo dobrý na operace srdce a jiný na zuby, že bychom takovým lidem neměli věřit.

Já osobně mám ale velký problém důvěřovat slovům Kubka, který často dokázal ministrům zdravotnictví jen vyhrožovat tím, že čeští lékaři odejdou do zahraničí. Vzpomeňte na akci „Děkujeme, odcházíme!“. Pane Kubku, vám osobně nevěřím vůbec nic.

Celý problém si vytvořil premiér Andrej Babiš po poradě s prezidentem Milošem Zemanem. Prymula, posílen důvěrou prezidenta, se pustil do díla. Výsledkem je zatím ohromná porážka vládních levicových stran (což Zemana údajně „překvapilo“) v krajských a senátních volbách. Premiérské křeslo se začíná vážně kývat i pod Babišem, protože česká opozice – ta takzvaně demokratická – se připravuje na situaci, kdy Babiš s hnutím ANO sice volby do poslanecké sněmovny v roce 2021 vyhraje, ale nedokáže sestavit koalici, protože mu „vypadne“ česká levice. Je to pokus po slovenském vzoru, kdy se malé strany na konci devadesátých let minulého století sjednotily proti Vladimíru Mečiarovi.

Pokud Prymula nezmění taktiku a nezačne o opatřeních se členy vlády doopravdy vyjednávat jako rovný s rovným, ne z pozice epidemiologické „síly“, po ministru školství začne mít problém i ministr hospodářství a ministryně financí – ta už dokonce „protestovala“ proti opětovnému uzavření ekonomiky.

Zlatý Adam Vojtěch – nezdá se vám?

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek