Neviditelný pes

POLITIKA: Neúspěšný pád neúspěšné vlády

11.5.2017

Vláda Bohuslava Sobotky se ocitla v krizi, protože budou v říjnu volby. To je jediná příčina, proč tato krize probíhá právě teď. Všichni koaliční partneři dobře věděli, jak přišel Andrej Babiš k Agrofertu. Vždyť předchozí lidovecké i sociálně demokratické reprezentace s ním čile obchodovaly a poskytovaly mu politickou ochranu. Ani Čapí hnízdo není žhavá novinka a korunové dluhopisy jen dokreslují morální rozměr politiky ANO a jejího předsedy. Pan premiér po celou dobu trvání koalice Andreje Babiše bránil. Proto nám jej nesmí být náhle líto. Ponižování Bohuslava Sobotky na Pražském hradě Milošem Zemanem bylo opravdu hloupé a nechutné, ale zavinil si je předseda vlády sám. Kdyby se nebál a ministra financí rovnou odvolal, mohl nás ušetřit mnoha trapných momentů. A kdyby s ním v roce 2013 nevstoupil do koalice, mohl by se snad nyní ohánět morálkou.

Je pozoruhodné, že všechny vládní strany projevují lítost nad koncem “velmi úspěšné vlády”. Byla ale tato levicová vláda skutečně tak úspěšná, jak tvrdí? Pro její členy asi ano. Většina se udržela u moci až doposud a to je to jediné, oč jim šlo. Toto nelichotivé tvrzení lze bohužel snadno dokázat. Když pomineme celoevropský hospodářský růst, na kterém vláda nemá žádnou zásluhu, zbudou po této vládě vůbec nějaké důležité a pozitivní výsledky? Které by to tak mohly být?

Vezměme si například EET. Nejenže je pochybný její ekonomický efekt, ale podle vlády měla mít přínos především v morální rovině nastavením rovných podmínek pro podnikání. To je však nedosažitelné, když sám reformátor, Andrej Babiš, své daňové povinnosti obchází. Celý systém byl navíc zadán pokoutně bez řádné soutěže.

Dalším „úspěchem“ této vlády je uzavření zakázky na výběr mýta se společností Kapsch. Jde o tak úspěšný krok, že jej raději pan ministr Ťok ani nepodepsal a nastrčil místo sebe náměstka. Vláda veškeré kroky vedoucí k podpisu této zakázky schválila. A, jak jinak, opět bez soutěže. Pro úplnost dodejme, že Kapsch bude inkasovat pět miliard korun.

Ministr vnitra Milan Chovanec se chystá prodloužit provoz datových schránek. Tentokrát se společností O2. Ano, hádáte správně. Jak je v této vládě dobrým zvykem, bude to bez soutěže přesně podle modelu mýto.

KDU-ČSL se nechala volit s programem rozvoje venkova. Její voliči měli patrně za to, že mají na mysli podporu malých zemědělců a rodinných farem. Pan ministr Jurečka jim však vytřel zrak a jediná rodina, kterou podpořil, je rodina pana Babiše vlastnící farmu Čapí hnízdo. Malé zemědělce zkrátka zradil protežováním obchodních zájmů Agrofertu.

A dál? Ministr průmyslu a obchodu byl premiérem odvolán po skandálu s ovlivňováním cen dat ve prospěch poskytovatelů. Na ministerstvu školství se nejprve vyhazovalo pro sexuální harašení a minulý týden se rovnou zatýkalo.

Tohle že je ta úspěšná vláda? Machinace ve veřejných zakázkách za mnoho miliard. Podpora předražených služeb občanům. Obří tendry bez soutěže. Ohýbání zákonů.

Také jsme sledovali emotivní válku o policii. Ovšem nebyla to válka dobra se zlem, jak se ji snažily obě strany veřejnosti vylíčit. Byl to souboj neschopných se všehoschopnými. A výsledek? Nečinnost orgánů činných v trestním řízení, které si nejvýbušnější kauzy přehazují jak horký brambor. Příkladem nejkřiklavějším je Čapí hnízdo. Jak je možné, že se v této rutinní kauze neustále prodlužují lhůty a státní zástupce nekoná? Kde je spravedlnost? Nevíme.

Stav politiky se nezlepšil, možná je ještě horší. Politickou agendu opět určují anonymní nahrávky soukromých rozhovorů, politici na sebe hází špínu a uráží se v médiích. Nedůstojnou roli sehrává i prezident republiky. Ke své vlastní škodě se chová, bohužel, trapně a nevhodně k jeho úřadu. Každý týden se objevují nové důkazy o selhávání Andreje Babiše. On tvrdí, že jej nahrávala policie a tajné služby. Přitom to s největší pravděpodobností byl novinář jeho vlastního listu, kterého využíval na černou práci. Likviduje jej tedy jeho vlastní člověk. Ani ČSSD však není bez viny, ta pro změnu ovlivňuje veřejnoprávní média skrze svou PR agenturu.

Na základě předchozích úvah je možné, že tato vláda si úspěchy vymýšlí a snaží se nás obelhat stejně, jako nás obelhává s bojem proti korupci, s nastolením spravedlnosti nebo s ochranou spotřebitelů. Z pohledu voličů končí další neúspěšná česká vláda v křečovitém zápase o moc.

Vše, co se stane dál, už bude jenom trapné a ponižující. Andrej Babiš bude dál lhát a Bohuslav Sobotka se ještě jednou nebo dvakrát nechá zesměšnit Milošem Zemanem. Lidovci u toho pochopitelně nebudou chybět. Čeká nás šest měsíců, během kterých politici muzeálních stran voličům opět naprosto zhnusí politiku jako takovou.

P.S. V říjnu budou volby.

Realiste.cz



zpět na článek