25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Netušili jsme, nevíme, neznáme

V roce 2014 Andrej Babiš tvrdil, že „chorvatský systém EET je jednoduchý, nadměrně nezatěžuje podnikatele a díky on-line spojení s finanční správou nevzniká prostor pro následné úpravy přijatých a vykázaných tržeb“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Dostál 14.3.2017 19:00

Pokud by

kontrolní orgány finanční správy pracovaly tak, jak mají, tedy pilně a poctivě, nebylo by třeba zavádět žádné EET. Skoro všechny podvody v restauracích se dají při pravidelných kontrolách odhalit. Jenže Burešovi zaměstnanci prostě nepracují efektivně.

M. Bílý 13.3.2017 14:36

Podnikat nebylo nikdy jednoduché.

Podnikat nebylo nikdy jednoduché, ale to co z toho udělali byrokrati dnes je hrůza. Můj otec začínal s deseti dělníky a jedním konstruktérem (v pronajaté kůlně bez podhledu) v roce 1930 po dvouleté přípravě (tehdy jedna z pěti kontinentálních výroben armatur pro dálková elektrická vedení vysokého a velmi vysokého napětí). Povolení k podnikání měl v kapse za tři měsíce a o dva měsíce později vystavoval výrobky na výstavě Elektrotechnického svazu československého v Praze. Problém byl už tenkrát v daních. Aby na ně vydělal (a na postupnou výstavbu vlastních objeků od roku 1933)) pracoval (s maminkou, vedla mu na začátku účetnictví) denně do večera včetně soboty a v neděli dopoledne. Teprve odpoledne jsme šli na výlet. První auto (ojetá Škoda-Rapid) si koupil za devět let a na první dovolenou jel po jedenácti letech podnikání (do jihočeské hospody se suchým záchodem). Po dvaceti letech tu stál renomovaný podnik (stále ještě jeden z pěti kontinentálních) v malém průmyslovém areálu se 45 zaměstnanci (v tom 8 úředníků) kousek za Prahou. Zásoboval celou ČSR a část zemí na Balkáně.

Pro úplnost: bolševici ho po (protiprávním) znárodnění za necelých pět let totálně zničili, takže se armatury opět začaly do ČSR dovážet ze zahraničí.

Pro zajímavost: můj dědeček byl (na přelomu 19. a 20. století) jediným administrativně technickým úředníkem u firmy Volman, výroba obráběcích strojů v Žebráce, se 100 zaměstnanci(!!!).

Začít dnes s výrobou podobného charakteru jako můj otec (relativně malé množství, technicky sice normálně náročných výrobků, ovšem s vysokou péčí o jejich kvalitu - elektroarmatury zabezpečují bezproblémový chod dálkových elektrických vedení) je prakticky nemožné. Pro větší a velké podniky je to zatěžující přívažek (přílišná specializace bez vazby na ostatní provoz) pro jedince obrovská zátěž doprovodnými úkoly, z nichž EET je poslední kapkou.

F. Pavlis 13.3.2017 11:33

Kladu si otázku :

co bude po volbách za předpokladu, že establishmentem se stane vítězné ANO a jakou pohodu vnese do společnosti? Nebo tu bude další příkop, přes který vlak nejede? Za starého režimu tu byl milion poklidných komunistů a zbytek buď tiše kolaboroval, nebo hudroval pod přísným dohledem bezpečnostních struktur moci. Čéká nás obdoba v novém hávu ? A to všechno "díky svobodným" volbám ?

V. Čermák 13.3.2017 11:39

Re: Kladu si otázku :

Jak čeká? Vždyť to, co popisujete, že možná bude, je tu právě teď. Menšinová elita vládne za pomocí politických stran a zbytek je s politikou a vládnoucí elitou nespokojen a prokousává se propagandou většinových médií.

J. Šimek 13.3.2017 11:52

Re: Kladu si otázku :

Ale houbeles, většina čeká na slevu 30kč nebo na koblihu a čte Blesk.

V. Čermák 13.3.2017 12:02

Re: Kladu si otázku :

Podle mě čte většina spíš Parlamentní listy a nečte Respekt, slevu 30 kč již přivítala již dříve, a proč ne a koblihy mají rádi, ale nečekají na ně. Ćekají a já s nimi, na velmi potřebnou změnu. Rád bych a asi nejen já, Sluníčkům a Havlistům zacinkal klíčema.

J. Šimek 13.3.2017 13:07

Re: Kladu si otázku :

Vylezte z bubliny, protože PL s naprostou jistotou většina nečte a vy prezentujete svá přání a ne realitu :o)

V. Čermák 13.3.2017 19:32

Re: Kladu si otázku :

No ano. Je to moje přání, zazvonit klíčema zejména Havlistům. Jestli to bude realita se teprve ukáže. Havlisti jsou sice nesmrtelní, ale od válu by je většina lidí dostat mohla. U komoušů také nikdo moc nevěřil, že půjdou od válu, jen si to všichni přáli. A historie se opakuje.

V. Dostál 14.3.2017 18:50

Re: Kladu si otázku :

Pán je převlečený bolševik?

V. Kain 13.3.2017 12:53

Re: Kladu si otázku :

Jestliže si nyní dovolí to,na co by jiný pohořel,tak pokud se dostane o stupeň výš,tak to už bude opozici ukazovat jenom vztyčený prostředník.Nikde jinde by ta drzost neprošla.

P. Maleček 13.3.2017 11:15

EET - ne pro výběr daní, ale pro ovládnutí společnosti

EET neslouží pro zvýšení objemu vybraných daní, ale pro rozeštvání společnosti a pak její snažší ovládnutí Babišem a jeho poskoky (i z ČSSD a od Lidovců). To ví každý s trochou znalostí hospodářského a politického života. A jak to potvrzuje i nadšení Babišových hlupců v této diskuzi.

Totalitář Babiš spolu s ČSSD (spíš totalitními socialisty) a mnohými lidovci uvízlými v totalitně katolických strukturách nenávidí svobodně myslící a konající občany. A tou poslední skutečně svobodnou občanskou skupinou jsou právě malí podnikatelé.

A ty i s jejich zaměstnanci a rodinnými příslušníky (bude to víc jak milion dospělých lidí) potřebuji totalitáři dostat do svých sítí v podobě zaměstnání v státní správě, montovnách či coby obsluhy hypermarketů.Tam už je s pomocí odborů či reklamních kampaní zpracují do podoby nesvéprávných ovcí, plně závislých na jejich vládnutí a přerozdělování.

A tak je nutné jim podnikání znechutit či znemožnit. A k tomu slouží právě EET i s likvidačními pokutami za každou drobnou chybu. Kdyby skutečně Babišovi a spol. záleželo na výběru daní zaměří se především na velké firmy, kde každá "optimalizace" přináší řádově vyšší ztráty daní než u tisíců živnostníků. Ostatně sám Babiš je toho ukázkovým případem.

J. Šimek 13.3.2017 11:20

Re: EET - ne pro výběr daní, ale pro ovládnutí společnosti

Obávám se, že začít s EET u velkých firem nešlo, protože by zlobovaly (myšleno zkorumpovaly) poslance tak, že by žádné EET neprošlo ...

K. Vyšata 13.3.2017 11:57

Re: EET - ne pro výběr daní, ale pro ovládnutí společnosti

Myslím si, že autor je trochu mimo. EET bylo avizováno v předvolebních slibech a koalice si jí dala do smlouvy. Zákon prošel legislativním procesem úspěšně a vstoupil v platnost. Jako už tisíce jiných zákonů. Dopadá, a to dost tvrdě, na zažité pořádky v prokazování příjmů některých občanů a firem. Proč je to tak děsivé? No protože jsme zvlčili, nepřiznávat tržby, takové asijské způsoby jsme v plné nahotě převzali a zvykli jsme si, že na to máme "právo". Když už autor tak působivě používá čísla, měl by nahodit taky jak se za pár let snížil daňový výnos u podnikatelů. Prosím, daně jsou nepříjemné a rád je neodvádí nikdo. Ale proč je někteří musí, zaměstnanci, a někteří si můžou sami rozhodnout jestli ano nebo ne. No a tak máme EET, takové, pro některé milé, pro jiné nemilé vyrovnání povinností.

Svobodní mají jen jednu šanci, vyhrát v volbách a potom si ten náš svět zařídit demokraticky pode svého. Zatím jim zbývá poslouchat noty úspěšnějších.....

J. Šimek 13.3.2017 13:11

Re: EET - ne pro výběr daní, ale pro ovládnutí společnosti

EET nepodchytí karuselové obchody v miliardách, kterých má Bureš furt plnou hubu, ale jen drobnou šmelinu nepoctivců, zato zbytečně buzeruje statisíce poctivých.

K. Vyšata 13.3.2017 13:36

Re: EET - ne pro výběr daní, ale pro ovládnutí společnosti

Z kapiček pramen, z pramenů řeka a z řek moře. Počkejme si na konečné zúčtování, na závěry je dost času. Jen reakce na EET které se valí od postižených ukazují, že to byla trefa do černého.

J. Šimek 13.3.2017 14:16

Re: EET - ne pro výběr daní, ale pro ovládnutí společnosti

Klidně se vsadím, že 600 000 OSVČ není schopno stopit účtenky v hodnotě jednoho karuselového podvodu :o)

K. Vyšata 13.3.2017 17:00

Re: EET - ne pro výběr daní, ale pro ovládnutí společnosti

Sázet se můžete, ale není s kým. Karuselové podvody z části řeší KH, s EET to nemá moc společného. Navíc, kecy o nějakých karuselech, když je zrovna neděláte, jsou směšné. Čtěte radši pohádky, tam je víc pravdy než v našich novinách.

M. Vondráček 13.3.2017 14:58

Re: EET - ne pro výběr daní, ale pro ovládnutí společnosti

Kolik piv musí vytočit hostinský na venkově aby dorovnal Babišovu malou domů s Čapím hnízdem ???

M. Vondráček 13.3.2017 14:53

Re: EET - ne pro výběr daní, ale pro ovládnutí společnosti

Demokracie není o poslouchání toho kdo zvítězil. To je pouze Hitlera a Gottwaldova představa o demokracii ...

K. Vyšata 13.3.2017 16:55

Re: EET - ne pro výběr daní, ale pro ovládnutí společnosti

A jaká je vaše pane Vondráčku? Nemyslíte si, že demokracie je jen na vašem vnímání? Demokrati vašeho typu jsou právě hitlerčíkové a gottwaldové, máte podivné přesvědčení, že musí bý vše po vašem. Voliči se pro nějakou osobu a směr rozhodli, že to není podle vašeho přání je asi tím, že máte jiný než se líbí většině. A nic na tom nemění, že byl někdy nějaký Caesar, Napoleon, Hitler, Stalin nebo Gottwald. Co si národ zvolí, to má..... demokrat by se s tím smířil, nedemokrat zuří.....

Z. Rychlý 13.3.2017 9:16

Je tu hojně diskutujících anorektikům tak jeden nekorektní.

ANOrektik je člověk velmi milující Babiše.

B. Uhlich 13.3.2017 9:43

Re: Je tu hojně diskutujících anorektikům tak jeden nekorektní.

Jde o to, zda by nebylo na místě ještě trochu změnit písmenka a nazvat je ANOrektály..... :)

J. Fridrich 13.3.2017 8:50

Udělat v zemi pořádek je špatné ? Vybrat

Udělat v zemi pořádek je špatné ? Vybrat poctivě od všech daně je špatné ? Pokladna EET za cca 3000 Kč je pro podnikatele likvidační ??

P. Vébr 13.3.2017 9:01

Re: Udělat v zemi pořádek je špatné ? Vybrat

jak vidno, máte informace o (skutečném) podnikání obdobné, jako Babiš.

K. Luboš 13.3.2017 9:17

Re: Udělat v zemi pořádek je špatné ? Vybrat

I kdyby se na DPH nevybrala ani koruna navíc, tak přesto má u mně Babiš jedno obrovské plus: alespoň se o to pokusil... Alespoň si uvědomil, v čem je problém, a snažil se jej řešit.

Alespoň se pokusil udělat něco s tím obrovským bordelem ve výběru daní!

R. Tesařík 13.3.2017 9:30

Re: Udělat v zemi pořádek je špatné ? Vybrat

Aha, tak jo.

V. Dostál 14.3.2017 18:56

Re: Udělat v zemi pořádek je špatné ? Vybrat

O co se Bureš pokusil? Nejdřív sám ukradne miliardu ( miliarda je tisíc ilionů, při hodnovém platu 1000 Kč / hod, na to budeš pracovat ilion hodin) a teď najednou obrací, snad proto, aby už nikdo nezbohatl a on se stal králem

Z. Lapil 13.3.2017 9:32

Re: Udělat v zemi pořádek je špatné ? Vybrat

Není. Není. Může být - nejméně u jednoho mám silné podezření. Ve stánku (kdysi trafika, už dlouho koláče, dalamánky a spol. před "průmyslovým areálem") je od 1. března "z provozních důvodů zavřeno". Když uvážím, že mi nikdy nepřipadalo, že by stánek mohl člověka rozumně uživit, a k tomu přihodím pár stovek měsíčně za internet... Jak říkám, mám silné podezření.

Mezi námi - ten článek jste četl? Píše se tam: "Těžko něco namítat proti tomu, že daně se mají platit a že finanční správa má donutit platit daně všechny ty, kteří se tomu doposud vyhýbali" Autor (a já taky) má námitky proti naprosto nekompetentním odhadům: v zemi, kde má každý podnikatel definovaný obor podnikání, DIČ a rok co rok podává daňové přiznání (ne nutně v kladných číslech) financové dvojnásobně přestřelí odhad jejich počtu?

J. Macků 13.3.2017 9:40

Re: Udělat v zemi pořádek je špatné ? Vybrat

Největší mudrlanti jsou vždy ti, kteří nemají o problematice ponětí. Abych vybral O daní a vynaložil na to ročně miliardy, to může jen ten, kdo z těch nákladů něco má. Zkuste si zjistit, kdo dodává poradenství v oblasti EET, software i hardware, možná nebudete překvapeni, angažovaností "bývalého" Babišova koncernu Agrofert.

B. Uhlich 13.3.2017 9:55

Re: Udělat v zemi pořádek je špatné ? Vybrat

Jasně, kdo nemá na kasičku za 3 litry ať chcípne,to není nic originálního... tímhle tapetují blbci a placení Burešovi pohůnci diskuze na NETu už dlouhé měsíce. Problém je v tom, že ty částky jsou podstatně vyšší. Ta nejjednodušší verze která stojí okolo těch 3 tisíc může fungovat tak u sezónního prodejce vánočních stromků, ale když máte i malý obchod, jsou tam ty pořizovací částky opravdu vysoké až v desetitisících... tedy není to zas tak jednoduché jak si koblížkové představuji....