24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Nestravitelná vejce nejen pro Paroubka

1.6.2009

Mladí lidé, nová polistopadová generace, vystoupili z mlčící většiny a vyjádřili svůj odpor k politice Jiřího Paroubka a ČSSD. V době, kdy se média usilovně snaží vylíčit mladou generaci jako maximálně anarchisticky či neonacisticky orientovanou, tak byl podán důkaz toho, že neonacismus či anarchismus jsou okrajové jevy. To, co skutečně hýbe myslí mladých lidí, je bezesporu nikoli odpor k establishmentu jako takovému, ale k jeho některým výrazným představitelům.

Organizátoři akce „Vejce pro Paroubka“ vyzvali k jejímu ukončení a současně i k tomu, aby lidé šli k volbám a vyjádřili svůj nesouhlas s politikou Paroubka ve volební místnosti (viz například Skládáme vejce, jdeme volit, oznámili vrhači). Potud by bylo možné vajíčkovou válku uzavřít, kdyby se do „vysvětlování“ opět nepustili naši politologové. V internetovém vydání Týdnu se tak můžeme dočíst docela zajímavé věci (Egg-souboj Paroubek čekal. A proto ho vyhrál, míní experti) .

„Ta situace byla tak zjevně nevyvážená - na jedné straně konkrétní politici, co se snaží komunikovat, a na druhé straně anonymní dav s vejci, který nechce diskutovat. To bylo jasné i těm, kteří ČSSD nepřejí. Politici tím ukázali slabost svých odpůrců a obrátili situaci ve svůj prospěch. Emotivní vlnu a pozornost nyní ČSSD strhává v kampani jen na sebe a nemusí vysvětlovat, proč se jejich témata netýkají eurovoleb," dodává politoložka z Univerzity Palackého (Eva Lebedová).

Další expert, Jiří Pehe, zase míní, že „ztrácí naopak ODS a další strany, protože se od akce dostatečně nedistancovaly. Klidně se to mohlo stát opačně. Nemá to nic společného s ČSSD, obě velké strany tady provozují politiku bez obsahu s propojením na klientelismus."

Pokud k výrokům výše uvedených politologů přidáme vzkaz ministra vnitra Peciny, že „nacistickým útokům zabráníme“, je dobře patrné, jak se z vajíčkové šlamastyky snaží česká postbolševická levice vyváznout. Jejím záměrem je vajíčkovou aféru vydávat za „nacistické běsnění“, kterému jsou vystaveni „nevinní“ politici ČSSD. Tvrdit nedokazatelné, tedy že ČSSD vychází z této aféry posílena, je jen dalším důkazem, jak pracuje propagandistické centrum Lidového domu a jemu spříznění novináři a politologové. Pehe i Lebedová totiž zcela jasně kladou rovnítko mezi ODS a ČSSD. ODS je vinna, že se, podle Lebedové, ústy Topolánka od házení vajec nedistancovala. Co na tom, že ODS vydala oficiální stanovisko? To se výše uvedeným politologům nehodí do krámu.

Článek Martiny Mackové na Týdnu.cz tak je opět jen prázdnou politickou propagandou pro ČSSD. Zakrývá se tím, že Vejce pro Paroubka je spontánní hnutí mladých proti politice lží, kterou provozuje ČSSD. Snaha postavit tuto akci na úroveň nacismu je jen další lží. Je totiž mnohaletou politickou praxí Paroubka, že pod jeho vládou se ČSSD proměnila ve stranu, která vyvolává ducha socialistické minulosti, kde se vlastně nic zvláštního nedělo, lidé měli své „jistoty“ a politici klid na práci. Tak právě o toto „řešení“ nemá mladá generace zájem. Dodal bych, že naštěstí.