25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Nešťastný krok Petra Fialy

10.12.2021

Když představil Petr Fiala svůj budoucí mančaft, bylo hned haló, protože Jan Lipavský se zdál být nejhorším snem, jaký se mohl normálnímu občanu této země, který se jen trochu zajímá o politické dění, zdát. Skepse vůči tomuto nedostatečně vzdělanému a diplomacií nedotčenému pirátovi byla nic proti tomu, co předvedl po schůzce s prezidentem republiky. Takový ohňostroj nepřipravenosti a sebepřecenění se hned tak nevidí.

Média se mohou od samého počátku picnout z toho, jak nemá Petr Fiala ustupovat zlotřilému zlému starci z Hradu a Lán, i kdyby měl tisíc a jednu výhradu proti Janu Lipavskému. Jenže věci stojí jinak: Jaký logický důvod může mít designovaný premiér k testování vztahů se svým prezidentem na samém počátku své premiérské kariéry, než jen snahu získat skautského bobříka odvahy? Anebo jde o politickou hloupost? Bylo by to pochopitelné za situace, kdy by šlo o opravdu cenného kandidáta sine qua non, ale kvůli takové s odpuštěním nule? Jen proto, že Piráti nic lepšího nemají k dispozici? Nedává to žádný smysl, nic se tím nezíská. Vypadá to, že designovaný premiér se do vládnutí nehrne a jestli to má být oslí můstek ke kompetenční žalobě, tak to je opravdu zbytečně silná káva. Něco jako když jdete s kanónem na bažanta.

Republika není hračka, kterou nechává prezident do rukou osobnostně nezralým a znalostně nedostatečně vybaveným osobnostem. Zamini je pořád velmi důležitý post a špatný ministr může napáchat víc škod než celá nepřátelská rozvědka. Jako by nestačila Karolína Peak neblahé paměti nebo Babišova ministryně spravedlnosti Taťána Malá. Tak proč zrovna nyní Jan Lipavský z Pirátů, to opravdu špatné z nejhoršího myslitelného? To už by mohl prezident jmenovat nějakého vechtra od závor na Jesenicku a vyšlo by to nastejno, protože ten také nemá žádné zkušenosti se zahraniční politikou. Na takový post je členství v nějakém sněmovním výboru opravdu málo, zvlášť v dnešní neklidné době. To přece po prezidentu nemůže nikdo soudný chtít. Ostatně, nějak se zapomíná na to, že vláda je prezidentova, ne premiérova, pokud jde o jmenování, a tady Stařičký mocnář správně zahemoval.

Jana Lipavského by měl Petr Fiala přesvědčit, aby na svoji maršálskou hůl nespěchal; měl by mu dát šanci udělat si ostruhy třeba v Albánii na ambasádě a pak v Somálsku, aby si to srovnal v hlavě a zbavil se toho nánosu z pražského pirátského pařeniště hloupých a ještě hloupějších nápadů. A za nějakých osm let přijď, synku, a půjde to.

Myslí-li si kdokoli, že za tohoto stavu věcí, kdy nedostatečnost Jana Lipavského je tak očividná, že se nechá v přímém přenosu zdemolovat i tak tuctovým redaktorem, jakým je Daniel Takáč z ČT, až o tom musí referovat naostro i média Nové změně velmi nakloněná, by bylo slabostí změnit názor a navrhnout někoho jiného, anebo si resort převzít na krátkou chvíli a pak vybrat někoho jiného, je buď vedle, anebo má oči podlité krví. Politika je umění možného. Testovat ústavu a oprávnění prezidenta k nejmenování úplného mimoně kompetenční žalobou zrovna v této ne zcela šťastné a lehké době je nápad hodný kohokoli jiného, jen ne odpovědného státníka. Miloš Zeman se chová naprosto správně a přiměřeně skurilním okolnostem případu Jan Lipavský.

A kdo si ještě koupí učebnici politologie autora Petra Fialy, ať se přihlásí. Dostane pochvalu před nastoupenou jednotkou.