Neviditelný pes

POLITIKA: Neskromný terč

8.4.2013

V hledáčku Vlastimila Picka se ocitá náměstek, který si v úřadu pořídil nemovitosti za více než čtrnáct milionů korun

Úleva. Tak by se dala popsat astmosféra v resortu obrany poté, co byl do ministerské funkce po čtyřech měsících "bezvládí" jmenován Vlastimil Picek. Spokojenost převažuje hlavně mezi vojáky, ale i většina civilů bere volbu jako nejlepší z nabízených řešení. Pro obě složky je asi nejpodstatnější, že armádní generál v záloze nechystá podobné personální zemětřesení, s jakým před Vánoci vyrukovala osmidenní ministryně Karolína Peake. Sám Picek prohlásil, že chce především zaplnit volná řídicí místa na ministerstvu, například funkci prvního náměstka, kterou uvolnil právě on. Připustil také obměnu na některých postech, svoje rozhodnutí prý oznámí po Velikonocích.

Kdo by mohl na obraně vypadnout z kola ven? Podle informací týdeníku Euro z prostředí resortu zůstanou na svých místech klíčové osoby jako generální sekretář Jan Vylita, ekonomický náměstek Libor Karásek nebo většina šéfů odborů či podřízených organizací. Naopak slabší vyhlídky má náměstek pro personalistiku Michael Hrbata. Bývalý poslanec za ODS, do jehož gesce patří armádní sport, péče o veterány nebo vojenské školství, se na ministerstvu netěší zrovna oblibě. Vyčítají mu aroganci, okázalý styl a snahu o permanentní sebeprezentaci. V kuloárech armádních budov v Praze 6 není tajemstvím, že byl jediným náměstkem, jehož zpráva o Pickově jmenování vůbec nepotěšila.

Odkud plynou zdroje?

Přestože Hrbata nemá v resortu přímý dosah na ty nejlukrativnější zakázky, svým vlivem přesahoval i do sféry, kde se bezpečnost státu stýká se světem byznysu. Také díky tomu, že sedí v dozorčí radě Českých drah nebo Vojenského technického ústavu. Zlé jazyky z ministerstva i jeho domovského Vyškova upozorňují na náměstkův nákladný životní styl.

Týdeník Euro už v prosinci zmapoval Hrbatovy majetkové poměry a zjistil, že jeho příjmy viditelně zaostávají za výdaji. Podle údajů z katastru nemovitostí koupil ještě v dobách poslancování bytový dům ve Vyškově, investoval do pozemků a výstavby garáží, poslal téměř milion korun na sponzorských příspěvcích svojí straně. Krátce po nástupu na ministerstvo v roce 2010 koupil nový třípokojový byt v Brně, o rok později si pořídil dva byty ve Vyškově.

Hrbatova realitní expanze vyvrcholila na konci minulého roku. S přítelkyní si koupil luxusní byt s garáží v Praze-Vršovicích za 5,6 milionu korun. V tomtéž domě chtěl potom přikoupit ještě menší byt. Katastrální úřad ale nedal souhlas k převodu, protože v kupní smlouvě nebyl správně vyčíslen podíl na společných částech domu. Nicméně kupní cenu 3,4 milionu korun už Hrbata zaplatil, jak stojí ve smlouvě.

Celková částka, kterou Hrbata vynaložil na nemovitosti za více než dva a půl roku působení na ministerstvu, tak přesáhla 14,5 milionu korun. To je nápadně vysoké číslo, zvláště když si vypočítáme jeho příjmy za roky 2010 až 2012. Z informací od ministerstva obrany, doplněné odhadem z posledních měsíců poslancování, vychází suma kolem 3,5 milionu. Reálná bilance je samozřejmě odlišná, Hrbata část výdajů hradil přes hypotéku, může se odvolat na finanční pomoc partnerky, respektive na příjmy z pronájmů vyškovských bytů či garáží. I při zahrnutí těchto odhadovaných položek (podrobnější informace o svých zdrojích náměstek opakovaně odmítl poskytnout) však zůstává výdajová stránka vysoko nad úrovní příjmů.

Zpátky do sněmovny

"Své příjmy i výdaje obhájím vždy. Taktéž jsem povinen je dokladovat na Národním bezpečnostním úřadě a to také činím," odpověděl náměstek týdeníku Euro v písemné odpovědi přes e-mail. O tom, zda na ministerstvu vydrží až do konce funkčního období současné vlády, nechtěl spekulovat. "Nezávisí to na mně, náměstek je jmenovaná funkce," uvedl. Podle zdrojů z resortu se už soustředí na plánovaný návrat do Poslanecké sněmovny. Nedávno obhájil předsednickou židli v místní organizaci na Vyškovsku a stále je místopředsedou regionálního sdružení v Jihomoravském kraji. Jak ale sám připomíná, o kandidátkách se v ODS teprve začne rozhodovat.

Týdeník Euro požádal o reakci premiéra a předsedu ODS Petra Nečase. Ten se rovněž odvolal na NBÚ, který prý Hrbatův majetek průběžně ověřuje. "To je směrodatné pro všechny ministry obrany, včetně období, kdy byl vedením ministerstva pověřen Petr Nečas," uvedl mluvčí ODS Jiří Sochor. Výstupy z prověrek však nejsou dostupné, Národní bezpečnostní úřad je nezveřejňuje.

Týdeník EURO 13/2013, 25.3.2013



zpět na článek