23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Nereformy se budou zmírňovat?

Volební výsledky TOP 09 v těchto volbách jsou poměrně žalostné (pravdu má knížepán), leč lze je se značnou dávkou drzosti prohlásit za výborné (Kalousek), neboť srovnání jakéhokoliv kladného čísla s nulou zní vždy dobře.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 18.10.2012 11:02

Kraje?

Protože jsou příliš daleko od občanů i od centrální kontroly, staly se znovuobnovené postkomunistické kraje zákonitě kořistí korupčníků a populistů (tedy především pro byrokratickou moc obhajujících politiků ČSSD).

Prvním důsledkem výsledku krajských voleb je důkaz morální pokleslosti a prolhanosti ČSSD, která obhajuje spolupráci s komunisty tvrzením, že "krajská politika" je principiálně jiná než politika státní.

Bohumínské usnesení jejich kongresu (jejich nejvyššího orgánu) ale zakazuje spolupráci m.j. s komunisty zcela obecně a bezpodmínečně. Pan Sobotka by za jiné povolební konstelace doporučoval i spolupráci s neonacisty? A pokud ne, tak proč?

M. Varadinková 17.10.2012 1:10

Re: Příčiny, proč se od ODS odvrátili její voliči, jsou dvě

Co mi to posouváte? Topka nikdy čistá nebyla a zparchantět nemohla, protože jako zpanchartělá byla pancharty Schwarzenbergem a Kalouskem založena.

Pletete páté přes deváté. Mně nejde o to, aby ta strana byla nová a čistá, ale aby byla nositelkou těch idejí, kterým já věřím. A to byla kdysi ODS, ale už není. A nebyla to nikdy žádná z Vámi zmiňovaných stran.

M. Varadinková 17.10.2012 1:06

Re: Příčiny, proč se od ODS odvrátili její voliči, jsou dvě

Proč? Čistě z ideových důvodů přece. Nejde přece jen o čistotu (ta je jaksi automatická u každé nové strany, protože se ještě nestačila ušpinit), ale také o její program. Kašlu na strany, jejichž jediným programem je moralizování. Věci veřejné žádný program neměly a mne by ani ve snu nenapadlo je volit. Já preferuju ty ideje.

P. Sulc 16.10.2012 21:49

Re: Chichichi, aspoň se nenudíme :))))

Trochu odbocim: spousta, vetsina lidi jsou podivni optimiste a maji za to, ze svet speje stale k vetsi dokonalosti, ze bude v budoucnu lepsi, ze speje k nejake spravedlnosti a naprave krivd i pres momemtali vykyvy. Zkratka ze zivot jsou romany Alexandra Dumase Ja bych spise rekl, ze spejeme k nejakemu novemu druhu nevolnictvi, asi jiz nebudou drabove s lavicemi a liskovkami, nahradi to neco vice sefistikovaneho, mozna neco jako "1984". ci Fahrenheit 450. Ale sroub je pomalu ale jiste pritahovan.

J. Jurax 16.10.2012 20:41

Re: OTÁZKA DO PRANICE

Jistě. Ale zatímco člověk je občas génius, tak lid je blbý jak troky, takže by to zaručeně zabralo, byť je to celkem hovadina. Ale chtělo by to pořádný píár, jenž již tradičně pravici chybí,

J. Jurax 16.10.2012 20:38

Re: Příčiny, proč se od ODS odvrátili její voliči, jsou dvě

Nevěřte na nové spasitele. Kdysi ODA jako ti čistí, dnes arciť už zaniklí, pak Zelení jako alternativa (špatná), pak veverky jako další špatná alternativa a nadějná topka knížetem zaštítěná, co podle Vás zparchantěla ... a teď svobodní demokraté to spasí, aleluja ,,,

J. Jurax 16.10.2012 20:32

Re: Reforma důchodů

Neboť průběžný systém.

A protože budoucí důchod z průběžného systému je odvislý od toho, kolik množina jeho budoucách příjemců nadělala dětí jako budoucích plátců, kolik ty děti vydělávají (neboť platba do systému je pevné procento z příjmu) a taky kolik budou ochotny a schopny do systému platit. 

Takže buď dělat děti nebo nespoléhat na státní důchod a spořit! Výchova jednoho potomka prý přijde rodiče v průměru na něco přes milión. 

T. Marek 16.10.2012 19:37

Re: Příčiny, proč se od ODS odvrátili její voliči, jsou dvě

Až na ten závěr to beru. Závěr je naivní. Proč by to měli být Svobodní? To už tu byly Věci Veřejně, že? Čistí jistě jsou, ale také zatím o ničem nerozhodovali a nejsou zatím v zorném poli mafiánů. Takhle to bohužel nefunguje. Když se pravice znemožní prostě přijde levice. Ta se časem znemožní také a pak bude mít šanci vaše nová "čistá" pravice. My to ovšem všechno (jako vždy) zaplatíme.

T. Marek 16.10.2012 19:29

Jak to vlastně je

Že je politika ODS místy až stupidní, to beru. Že není pravicová, to také. Jenže není ani levicová. Je prostě hloupá - ode zdi ke zdi. Přitom ODS a TOP9 ještě nedošlo, že už prohrály, a jakési úpravy přicházejí v prvé řadě pozdě a z donucení. A také - nejdříve to jinak absolutně nešlo a teď když dostali facku tak to jde. Inu, tak jim dejme ještě druhou a oni zase neco změní. Kdyby se podívali do historie, tak by viděli, že takové kotrmelce nikdy už nic nezachránily. Skutečně by asi měli přejít do opozice. Hra na sebereflexi se zpravidla dělá v opozici a ne při vládnutí. Shrňme: zdravotní reforma - mizivá, důchodová - druhý pilíř je nesmysl, protikoruční program - nevede vláda ale pár policistů a státních zástupců. Na závěr: tvrdit lidem, že se musí uskrovnit, když stát přitom sám plýtvá a toleruje rozkrádání v řádu miliard, to hraničí s drzostí. A myslím, že to je to zásadní co lidi od této vlády odrazuje.

B. Veltrubský 16.10.2012 19:04

Reforma důchodů

Spočítejte si někdo konkrétní vstupy (částky které budete platit jako otroci) a podle kalkulačky MPSV spočtěte kolik bude vyplaceno za 15 let důchodu. Je to nádhera.

M. Varadinková 16.10.2012 16:20

Příčiny, proč se od ODS odvrátili její voliči, jsou dvě

První a hlavní příčina je ztráta idejí. Inteligentní volič dovede rozlišit, že jedna věc jsou ideály, a druhá věc reálná politika  jako koaliční kompromis. Je schopen odpustit ústupky koaličním partnerům či opozici,  ale neodpouští ztrátu těch ideálů. Prostě v každé chvíli musí být známý ten směr, kterým politická strana jde, musít svítit  maják, který tu cestu ukazuje, musí fungovat vnitřní kompas v každémstraníkovi. Každá odbočka od toho ideálního směru, každé zpomalení, musí být voličům zdůvodněno a vysvětleno se zdůrazněním, že ten původní směr není opuštěn. Rozumný člověk pochopí, že nejschůdnější cesta nevede vždy přímo, že někdy je lepší překážku obejít než ji přelézat, jindy je zase potřeba zvolnit tempo,  aby mu stačili i méně silní.

Problém ODS je v tom, že její maják už dávno nesvítí a jednotliví členové žádný vnitřní kompas nemají. Ti, kteří ho v sobě  mají, už totiž ODS opustili. Ten maják byl dokonale uhašen již Topolánkem a členská základna mu v tom nedokázala (či spíš ani nechtěla)  zabránit. A Nečas ten maják znovu rozsvítit nedokázal.

Druhý důvod je neschopnost očisty. Místo aby se topolánkovsko-dalíkovští kostlivci vytáhli ze skříně ven na světlo, aby se řízlo do toho boláku a nechal vytéct hnis, tak se Nečas zuby nehty snaží tu skříň dál udržet zamčenou. S odvoláním Lessyho definitivně vyhasla pověst Nečase jako "pana Čistého". On sám se namočit ani nemusel, stačí, když odvoláním Lessyho projevil strach z toho, co by mohla vynést na světlo opravdu nezávislá policiie.

Proč by za těchto okolností měl pravicový volič volit ODS? Nemá k tomu žádný důvod kromě strachu z rudooranžových. Ale chybu udělali jak ti, co zatím stále volí ODS (sedlají totiž mrtvého koně), tak ti, co zůstali doma. Protože kromě ODS existuje i (zatím) čistá pravicová strana, které ten maják dosud svítí, jen jí média nedělají takovou reklamu, jako kdysi Unii svobody nebo Topce. A sice Svobodní. Zatím  sice moc nepředvedli, ale proč jim nedat šanci, aby to zkusili?

M. Varadinková 16.10.2012 15:35

Re: ODS doplatila

Policejní prezident má být nezávislý.

"Nechal se řídit opozičními VV" je prázdný kec. Lessy jim totiž vadil dlouho předtím, než se VV staly opozičními. Vadil jim právě proto, že se řídit nenechal.  Vadil jim ještě dříve, než byl jmenován, protože tam chtěli svého člověka.  Kvůli sporu o jmenování policejního prezidenta přece málem padla vláda a zachraňoval to až Klaus tím, že odmítl okamžitě odvolat veverčí ministry. Zajímavé: dnes Nečas tvrdí, že to je v kompetenci ministra vnitra, tehdy to ale vůbec nerespektoval. Z vývoje událostí od tehdy až dodnes  je evidentní, že Nečasovi a Kalouskovi by vadil jakýkoliv policejní prezident, kterého by oni neměli pod kontrolou.

Kalousek potřebuje takového policejního prezidenta, kterému může zatelefonovat a on srazí paty a udělá, co po něm Kalousek chce (třeba zpacifikuje vyšetřovatele kauzy Casa).  A ne že se tomu bude vzpěčovata trvat na nezávislosti vyšetřovatelů jako Lessy.

J. Vintr 16.10.2012 13:50

Vnímavější člověk by mohl pochopit

že se u nás od listopadu 89 nikdy žádná pravicová politika neprovozovala. Jednotlivé politické strany se liší pouze rétorikou, ale v praxi se chovají stejně. Jsem si jistý, že by se jinak nechovali ani komuniste, kdyby se dostali do vlády. Návrat k předlistopadovému režimu nehrozí, toho se soudruzi zbavili sami a dobře věděli proč. Naopak by soudruhům v případě, že by se dostali do vlády, utekla většina jejich voličů, protože by možná sami poznali, že ty jejich předvolební sliby jsou stejné lži jako u všech ostatních stran. Ale možná taky ne, protože blbci jsou nepoučitelní.

J. Vyhnalík 16.10.2012 13:36

Re: ODS doplatila

Lessy nebyl vyhozen bezdůvodně, naopak těch důvodů bylo víc než dost.

Lessy byl vybrán na post policejního presidenta lidmi z VV a jeho úzké vazby na ně přetrvávaly i po odchodu VV z vlády. Lessy opakovaně dával ministru vnitra znát, že jeho rozkazy nerespektuje a nemíní se jimi řídit. To bylo jasně vidět při všech příležitostech, kdy jsem měl možnost oba tyto pány sledovat v TV. Situace dospěla tak daleko, že začátkem léta došlo k dohodě, že pan Lessy ze svého postu v září odstoupí. Tuto dohodu oba pánové potvrdili veřejně v TV pořadu Otázky Václava Moravce.

Vyhazov byl sice tvrdý, ale jiné řešení tato situace neměla. Policejní president, který odmítá spolupracovat s ministrem vnitra a nechává se řídit opozičními VV je luxus, který si tato země nemůže dovolit.

Pokud jde o ministra Blažka, tak s Vaším hodnocením více než souhlasím. Nejsem právník, takže jeho odbornost hodnotit nemohu, ale jeho mediální vystupování je na úrovni řeznického psa. Kdyby někdo chtěl ODS maximálně uškodit, tak by asi nevymaslel nic "lepšího" než výměnu jejich zdaleka nejpopulárnějšího politika za někoho takového.

D. Procházka 16.10.2012 13:23

Re: OTÁZKA DO PRANICE

Poslanecké platy mi vadí ze všeho nejméně. Trápí mě, jakým způsobem politici spravují tento stát.

J. Vyhnalík 16.10.2012 13:21

Re: Chichichi, aspoň se nenudíme :))))

Lidé obecně si potřebují vážit sami sebe, proto je pro ně tak těžké si přiznat, že se v něčem mýlili. Pro celoživotního přesvědčeného levičáka je skoro nemožné si přiznat, že celý život bojoval za mylnou ideu.

Navíc lidé věří v happy end. Jsou přesvědčeni, že by věci měly správně končit dobře a pokud tak nekončí, je to jenom proto, že to někdo naschvál zkazil. Přitom je to právě naopak. Dobrý konec je naprosto výjimečný a pokud se o něj hodně nesnažíme, tak skoro vyloučený. Nakonec ani ta snaha nic nezaručuje na 100 %.

Lidi prostě zavírají oči před realitou a hrozně je rozčiluje, že věci nefungují tak, jak si myslí, ře by fungovat měly.

J. Kanioková 16.10.2012 12:30

Chichichi, aspoň se nenudíme :))))

Holt, neměli jsme Mojžíše, tak nám ani těch 40 let nebude stačit... chudáci naši potomci... ačkoliv i mezi nimi je plno alternativních... holt přebírají to od rodičů...  Jako dítko a puberťačku mě politika vůbec nezajímala, absolutně. K tomu mě probral můj ex a rok 68. On byl absolutní odpůrce komunistů, šedesátý osmý jsme prožívali obrovsky. Dnes je z něj nejzarytější "komunista" v mém okolí.  Pro mě naprosto nepochopitelné... ale jeho rodiče měli hrozně moc rudé myšlení. Z vděku. Neoprávněného. Nikdy nepřijali, že se jim vede dobře navzdory KSČ. Komunistům se to pořádně podařilo některým lidem vštípit jako základní mantru, že nebýt jich....  Tady na Ostravsku to pořád ještě žije naprosto většinově, je to tu pořád Stalinova bašta. 

L. David 16.10.2012 12:22

A vy jste vůbec něco čekal od nevzdělaných a neschopných televizních zpravodajců?

Já už dávno ne. Jsou to chudáci, kteří jen zneužívají toho, že na všech kanálech včetně veřejnoprávní ČT1 je to stejná bída.

A tak my diváci nemáme kam utéct, než poslouchat jejich stokrát omílané kecy. Protože na nic lepšího nemají.

i. Hromadka 16.10.2012 12:13

OTÁZKA DO PRANICE

Proč to pravicové strany prokálely ???  Proč nepřišly s takovým volebním tahákem jako prohlášením, že si senátoři a poslanci sníží své platy o 1 % nebo tak o 2 000 kč - to by asi nasbírali více a více hlasů

takže teď - směle k zářným zítřkům, už aby zase byly fronty v obchodech - alespoň se lidi semknou

J. Kanioková 16.10.2012 12:12

Já si myslím, že je to naopak,

že justice je (věřím, že se to lepší) špatná od začátku, protože tu nikde nebyl zástup právnííků nezatížených myšlením z totáče. Bohužel.

V jakémkoliv oboru když začne elév praktikovat, vždycky přebírá dost i od svých nadřízených, takže i noví právníci přicházející po sametu ze škol, nejspíš přijali alespoň část názorů od komunistických právníků, soudců, kteří v profesi zůstali.  No, asi to musí vyhnít a já věřím, že se to bude lepšit s přicházejícími mladšími generacemi. Totéž si myslím o policii. Kdekdo šílí z neustálých kauz poslední dobou, mají pocit, že to narůstá. Já si naopak myslím, že prostě přibývají ti, kteří se nebojí šáhnout do bahna a právě proto těch  kauz přibývá. Protože se možná naučili líp, jak to odhalovat, jak se vyhnout situacím, kdy je kdosi odkudsi zarazil. Snad se i zákony v tomto, alespoň minimálně, lepší.

Ale je to jen můj úhel pohledu, netvrdím, že je správný... ale vidím to tak..

J. Štrobl 16.10.2012 11:40

Re: ODS doplatila

No, jako byste zapomněl na Nečasův výrok o plukovnících. Na bezdůvodné vyhození Lessyho, který byl Nečasovi trnem v oku jen proto, že dával policistům ve vyšetřování zlodějských politiků volnou ruku. Na to, že Pospíšil byl vyhozen nejen pro jmenování Bradáčové, ale zejména pro připravovaný zákon o státním zastupitelství. Kde je jediný zákon, který by opravdu omezoval korupci? Kde je Služební zákon? Výmluva, že socani neudělali proti korupci také nic je poněkud hloupá, nemyslíte? Pospíšil nebyl jako ministr nespravedlností žádné eso, ale Blažek, který má za úkol co nejvíc zbrzdit reformní kroky nastartované Pospíšilem, to je opravdu veleduch. Chcete pokračovat? Já myslím, že to ani není nutné. ODS je pro většinu lidí nevolitelná, protože do korupce zabředla tak hluboko, že se už z toho vyhrabat ani nemůže a má přitom ještě jednu nevýhodu. Její voličská základna je poněkud chytřejší než socanská a jalové kydy už jí přestalo bavit skákat. ODS dostala v minulých volbách poslední šanci a to si její lídři zaměstnaní tunelařením a zametáním rozkrádačských kauz asi neuvědomili.

V. Doležal 16.10.2012 11:33

chování ODS - tragedie

Problém pravice vidím v nečitelnosti a nekázni části politiků ODS. Já jako jejich volič jim třeba i odpustím některé úkroky stranou, ústup v programu  včetně nějakého toho skandálu. Tím jsou postiženy všechny strany u nás či jinde. Co jim však nelze odpustit je nejednotnost a z toho vyplývající netransparentnost. Volná diskuse nad tím či oním je nutná, Pokud se však určitá záležitost dohodne, není možné za týden vše zpochybňovat a dnes pro ni hlasovat jinak než minulý měsíc. T.zv rebelové se budou tak dlouho tvářit zásadově a tlačit se doprava, až se nakonec objeví zleva a ve Strakovce díky jim bude sedět Sobotka, Tejc, Zaorálek a Hašek. K tomu to, bohužel, spěje.

P. Schuster 16.10.2012 10:46

Re: No.... to jsou důsledky voličských preferencí - holt ...Demokracie..

Kolaps demokracie, nastává, když se tři pilíře moci - exekutiva, parlament a soudy s justicí vychýlí z rovnováhy na stranu justice. O soudcokracii u nás již několik let mluví i prezident Václav Klaus.

Názorný příklad je vidět v současné Itálii, kde je standardní politická struktura rozvrácena pseudokauzamy a celý politický systém se pomalu rozpadává což vede k zadlužení státu a ekonomickému poklesu.

A to se dnes děje u nás, kdy začíná vládnout justice s vydatnou pomocí medií.

P. Lenc 16.10.2012 9:17

Re: ODS doplatila

Opravdu?Je to zvláštní, ale budu rád, když mně dáte relevantní srovnání kolik korupčních kauz bylo otevřeno a nezameteno pod koberec jakoukoliv předešlou vládou.A je zajímavé, že ten "korupčník" Nečas nachává bez protestů vyšetřovat i kauzy spolustraníků.Zvláštní, že?

E. Heusinger 16.10.2012 7:42

Něco někomu zakázat,

to je ta jediná správná demokracie , že?

F. Eliáš 16.10.2012 7:12

ODS doplatila

na svou lásku ke korupci. Voliči nikdy nezapomenou Nečasovi, jak podlehl přání svých kmotrů a odvolal Pospíšila

I. Skolin 16.10.2012 7:11

Re: No.... je demokracie :)))

Husákovy s tvrdým byly jeho děti, jak je to s Klausem nevím :-)))

P. Sulc 16.10.2012 5:41

Re: No.... je demokracie :)))

Ano, skoro tak to je, jen ted mate "svobodu" : muzete, i sproste, nadavat Klausovy, Husakovy to se nesmelo, ani slusne ne, a smite cestovat, nejlepe do Recka, kde take vladne tvrda pest Unie..A neposlusne parlamenty budou opakovat hlasovani tak dlouho, dokud neodhlsuji to co Brussel naridil.. Jeste ze tam nejsem.

J. Kanioková 16.10.2012 3:51

No.... to jsou důsledky voličských preferencí - holt ...Demokracie..

(teď ne o kauzách)   Státní zaměstnanci by neměli mít aktivní volební právo do zastupitelských orgánů státu a obecní zamětstnanci do zastupitelských orgánů obcí, stejně jako ti kteří jsou odkázáni na sociální dávky S VÝJIMKOU nezaviněné invalidity a ukončené kompletní základní školní docházky. (nikdy nebudou preferovat úsporná státní řešení)

Skotský profesor historie Alexander Tyler z Eddingburghské university řekl následující o Athénské republice, která existovala před 2000 lety : „Demokracie je vždycky ve své podstatě jen dočasná. Jednoduše, nemůže existovat jako permanentní forma vlády. Bude existovat do chvíle, kdy voliči objeví, že mohou sami sobě, svým hlasem ve volbách, velice štědře přidat dary ze státního pokladu. Od tohoto okamžiku volí většiny vždycky kandidáty, kteří slíbí těchto darů nejvíce. V důsledku tohoto faktu musí KAŽDÁ demokracie zhynout v důsledku nezodpovědného hospodaření.

Kolaps demokracie jako důsledek fiscalní nezodpovědnosti je VŽDY následován diktaturou. Průměrný věk nejproslulejších světových demokracií od počátku historie je kolem 200 let. Během zmíněných 200 let jdou národy vždycky následujícími etapami:

1. Od otroctví (nevolnictví) ke spirituální víře. .... 2. Od víry k velké odvaze. (courage).... 3. Od kuráže ke svobodě. .... 4. Od svobody k hojnosti......5. Od hojnosti k sebeuspokojení.(complacency) ..... 6. Od sebeuspokojení k apatii.... 7. Od apatie k závislosti.... 8. Od závislosti zpátky do otroctví (totalitarian).

 

J. Kanioková 16.10.2012 3:45

No.... je demokracie :)))

ale ono to není AŽ tak "hrozné", moc pečlivě jsem to nečetla, ale viděla jsem tam spoustu variant některých stran. Nebo v jednom kraji se jmenují tak, a v druhém opačně či jen pozměněně.. To je z voleb do krajů..

Ale že jsme v tomto značně vynalézaví :))) ... holt, národ Švejků..

Postupně se to fakt dostává do starých kolejí..:( Jen se sem tam prohodí písmenka, třeba - S EU na věčné časy a nikdy jinak! Národní vlády jsou v podstatě jako OV KSČ a Brusel - ÚV KSČ, EK - politbyro, po Evropě plno jakýchsi vzdělávaček - místo VUMLu..