29.3.2024 | Svátek má Taťána


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Bubik 28.7.2006 21:56

Tak jsem se dneska vracel z Frankturtu (nad Mohanem) přes Bamberg a Cheb do domova.

U Würzburgu - wind farma. Ani otočka, všechny větrníky stály. Takové skupinky jsem až k české hranici potkal ještě další. Žádná vrtulka se netočila. Ani na jednom vrtulníku. A že jich bylo dohromady asi dvacet.................:-(

Byl pátek, pracovní den, asi nebyla elektřina potřeba. Ale spíše potřeba byla a prostě jen nefoukalo. Tak se musela vyrobit jinde. Tož kde?  V nějaké německé elektrárně záložní? Nebo se nakoupila ze zahraničí? Z Česka?

Holt není nad trvale využitelný zdroj.8-o

No... 28.7.2006 21:19

Občané ekonomicky neschopní platit vyděračské ceny

2 až 3 x vyšší cena, než v USA a německu v porovnání s platem tam a tady. A to se socdemáci chlubí, jak tu zem parádně řídí. Že je to směr katastrofa, to ale neřeknou, jen se zuby nehty drží svých koryt a nepovolí, viz pinglovské móresy ve vládě. Co jsme si zvolili za ksindl, to máme. Nejhorší na tom ale je to, že nikdo si tady toho pingla nezvolil a přesto je duce u moci...

Queribus 29.7.2006 16:42

Re: Občané ekonomicky neschopní platit vyděračské ceny

Ta cena je tak vysoká díky ČSSD,která částí zisku ČEZu sanuje svoje rozmařilé výdaje. Je to vlastně taková skrytá daň. Kdyby elektřina nezdražovala,byla by výhodnější na topení domácností a ušetřily by se miliardy za nákup drahého plynu. To ovšem ministr dluhu,jistý Sobotka (ČSSD), nechce vidět...

trolla 28.7.2006 19:30

Prosím o vysvětlení termínu "politické rozhodnutí pro výstavbu..."!!!

Snad by měl soudruh Janouch vysvětlit proč by pro výstavbu nové tepelné elektrárny mělo existovat nějaké politické rozhodnutí. Jestli elektrárny dosluhují, je na ČEZ-managementu, aby rozhodl o stavbě nové. Nakonec odpisy a zisk jsou zakalkulovány v ceně kWh. Zatím se ovšem zdá, že prioritou pro  ČEZje nákup el. podniků v cizině, nikoliv výstavba nových tep. elektráren u nás. Poznámka: zatím jsem ovšem nenašel jediný rozumný důvod, proč bych měl v ceně kWh financovat nákupy podniků ČEZu v cizině. V tom případě by cena kWh měla prudce klesnout.

Jirka 29.7.2006 9:16

Re: Prosím o vysvětlení termínu "politické rozhodnutí pro výstavbu..."!!!

Protože u jaderné elektrárny to politické rozhodnutí bude vždy. A dnes i u té uhelné - nepůjde jen o umístění elektrárny, kde jí nikdo nebude chtít, ale také o limity na těžbu uhlí a s tím i tlak na likvidaci některých obcí. Tohle ani silná soukromá firma nerozhodne.

vládík 28.7.2006 16:39

Soudruhu

Můžeš mi říct (soudruhovi mohu tykat, ne?), proč by mělo o výstavbě elektrárny být politické rozhodnutí? To existující energetické společnosti (myslím soukromé, ne Grégrova /a Zemanova/ zparchantělina) nemají nárok na ekonomické rozhodnutí?

Můžeš mi říct, co to znamená, neohlídat Škodovku? Mluvím o zatím svobodném obchodování na burze. Kromě toho ani státní Škoda, pokud by měla zakázky by nemohla dodat jaderku v mímořádných termínech. Takže, soudruhu, zatím je zde (relativně) liberární prostředí. Možná ti zelení vadí proto, že nedali hlas soukmenovci Paroubkovi, aby muhl se vším, co se ti nelíbí zamést. On je schopen dělat největší blbosti. V tom se mu vyrovná jediný člověk (jakýsi doktor).

Pokud si pamatuji v souvislosti s vyhlašováním limitů na těžbu uhlí (polovina minulého desetiletí), měl být totální nedostatek elektřiny již na přelomu století. Zdá se, že prognóza krachu má pořád stejný horizont.

Elektřiny bude, podle prognóz nedostatek v ČR. Co takhle dovést? To by ovšem nesměl ČEZ (dnes pod hlavičkou ČEPS) dlouhodobě bránit posílení přenosové soustavy (co říci na  předvčerejší důsledky dlouhodobého poddimenzování?). A nestrašte, že to bude dražší: ČEZ jednoznačně prohlásil, že bude prodávat elektřinu za Evropskou cenu.

Čest práci všem jaderným lobistům.  (PS: Proti jádru nic nemám, ale nesmyslné argumenty mě dráždí).

Martin 28.7.2006 22:11

Re: Soudruhu

Aha takze jadernou elektrarnu ci tepelnou se muze vystavet kdekoliv mudrlante /taky ti budu tykat zeleny soudruhu/  a muze si ji postavit kdo chce ?

Reknete proc nemuzeme mit vlastni velkou firmu ? V jinych statech je, ale vy by jste nejradeji bud rozprodal rozsekany na kousky cez /to energii nezlevni/ nebo ho mozna zlikvidoval /to ji tuplem nezlevni/. Jestli nechapete co je energeticka bezpecnost a chcete vse oprit jen na dovozu, jste velmi naivni clovek /navic energii mame levnejsi nez slovaci ci polaci a to jen diky cezu/

Finrod Felagund 28.7.2006 15:48

Poměrný systém je špatný

silně totiž protěžuje ty, kteří ve volbách skončili špatně a dávají jim bez velké zodpovědnosti přílišnou moc. Je to taková typická zdejší závist: ten vítěz ať si to vyžere, nemá přeci co vyhrávat. Malé strany tak ztrácejí motivaci vyhrávat, protože takhle mají větší podíl na moci, zatímco velké strany mají spoustu odpovědnosti a přitom dostávají méně moci, protože sami jsou vydíratelní malými stranami a jsou to oni, kdo musí slevovat ze svých požadavků. Ale to by vítěz snad dělat neměl, ne?? Vítěz, čili ten, kdo vyhrál, by měl rozhodovat. Ale v zemi, kde být úspěšný je málem trestné, tohle půjde těžko....

M. Zima 28.7.2006 11:43

Pane Janouch, jak jste sám zjistil,

má Česko ". Přebytek elektrické energie". A při tom sténáte nad stoupajícími cenami proudu nějakým magickým vlivem Zelených. Proč Vám, profesorovi, nevadí nefungující trh a proč vůbec píčete takové hovadiny?

Zilvar z chudobince 28.7.2006 11:59

Re: Pane Janouch, jak jste sám zjistil,

Hovadiny píčete Vy, pan prof. je skutečný odborník a pani Kuchtová by nejlíp udělala  kdyby si sbalila kuchtan a šla píčovat do Rakouska , jímá mě hruza z tý krávy.

M. Zima 28.7.2006 13:05

Nepopírám, že na mě

Váš decentní styl zanechal hluboký dojem. Jenom škoda, že Vás tak trochu ovládly emoce a stáhlo Vás to k zemědělské tématice, čímž Vám bylo znemožněno vysvětlit, na co je pan profesor takový odborník?

fojt123 28.7.2006 17:17

Re: Nepopírám, že na mě

Pan profesor je jaderý fyzik a ví o čem mluví. Bohužel má pravdu. Postoj našich zelených je dán paní Kuchtovou, placenou z rakouských peněz, kde uhelná a vodní lobby vyhrála o necelé jediné procento referendum o spuštění Zwettendorfu, tedy již skoro hotové rakouské JE. Dnes je z ní (tedy ne z paní Kuchtové :-) muzeum blbosti, doporučuji se tam jet  inspirovat.

M. Zima 28.7.2006 17:41

Není jenom Zwentendorf,

podívejte se do Kalkar, dnes zábavní park. Kdyby to šílenství po několika požárech natria nezastavili, přehazovali by tam dnes sedláci plutonium hráběma. Janouch by byl nadšen.

vládík 28.7.2006 16:42

Re: Re: Pane Janouch, jak jste sám zjistil,

Nevím, jestli sprosťákovi odpovídat.

Ale pro ostatní: Nedostatek tržního prostředí / Grégrův dar ČEZu v podobě většiny rozvodných podniků a další dar trojhlavé vlády ČSSD v podobě dolů/ je cenovou tragedií, která ponese své výsledky v budoucnu.

tygr007 28.7.2006 13:40

Re: Pane Janouch, jak jste sám zjistil,

Ceny energie stopaji "diky" zelenym. Tem Nemeckym, Rakouskym a celoevropskym, kteri prohrlasovali nesmyslne PROTITRZNI(ze vy si stezujete na nefunkcni trh, takove chucpe) zakony na podporu OZE a ideologicke deklarace o odstupu od jaderne energie.

Tedy Evpropa prestala stavet levne jaderne zdroje a zacala stavet fosilni zdroje (zavisle na cene paliva) a drahe a chaoticke "obovitelne zdroje".

V dusledku liberalizace trhu s  elektrinou v EU to prirozene vedlo k nedostatku kvalitni elektriny (dostupne v dobe, kdy je potreba) a vzrustu ceny. K tomu pripocitejte narust ceny v dusledku povinnych vykupu (zvlaste v Nemecku) a narust cen paliv.

Prave politika Zelenych vedla ke dvou zakladnim nesmyslum - odstup od jadernbych zdroju a vystavba "OZE" - ktere zpusobily soucasny nedostatek pouzitelnych kapacit a tedy narust ceny.

M. Zima 28.7.2006 17:28

Krátce a stručně,

"Nedostatek použitelných kapacit" je nesmysl. Zeptejte se v ČEZu, jak to chodí na lipské burze, a jak to bylo s odstavením možná deseti elektráren v Německu následkem levného proudu z Východu.

K OZE: Je jasné, že taková převratná záležitost neběží bez problémů a chyb. Momentálně nejsou problémem VE's, ale solární technika, která je zřejmě tak silně subvencovaná, že to vyhnalo nehorázně ceny zařízení kvůli nedostatku výrobních kapacit.

Vaší posicí presentujete tupost betonových atomčíků, kteří nejsou ani schopni se informovat o základních vývojových tendencích: Např.: přeměna rostlinných odpadů na uhelný prášek (z posledních  dnů. )

Ostatně považuji za selhání Zelených, že se strkají s parlamentní sebrankou o koryta a nikdo si nedal trochu práce spočítat, jaká sluneční energie utíká Česku v tomto létě "do vzduchu". Od Janouchů a spol., kteří jsou za to placeni to nelze už vůbec očekávat a ČEZ ukázal fušováním na VE technice, že se v selhání neliší od západních koncernů. (např.:GROWIAN)

pavel 99 28.7.2006 19:07

Re: Krátce a stručně,

Jak je vidět - jediným SKUTEČNÝM expertem je pan Zima - alespoň si to o sobě myslí.

"...Je jasné, že taková převratná záležitost neběží bez problémů a chyb. Momentálně nejsou problémem VE's..." - copak je převratného na větrných mlýnech? Možná jste si toho nevšimli, ale v jiných částech světa fungovaly již před pár stoletími. A že náhodné přelévání výkonu z VE není pro německé "experty" problém? Však ony to okolní energetiky uregulují za ně. To je ten správný "expertský přístup".

Dalším zajímavým pojmem je "...tupost betonových atomčíků..." - jelikož betonu a oceli je při stavbě větrníků s ekvivalentní dodávkou el. energie mnohonásobně více než v JE, jakpak budeme říkat těmto? "Super/hyper betonoví větrníci"?

M. Zima 28.7.2006 20:05

Jenom ohledně toho převratného:

 Jde o celkový pohled na energetiku pod ekologicko-ekonomickým aspektem, tedy také m.j. o nové koncepce, o nové posouzení účinnosti a efektivnosti. A z toho plynou konsekvence, které jsou zatím v Česku nediskutovatelné, už proto, že česká média všeobecně preferují panem Neffem a jeho matadory příkladně representovaný triviální styl.

Nepochopil jste, nebo tak děláte, co jsem napsal. Nešlo o funkci VE, jako takovou, ale i k tomu jsem Vám uvedl příklad: GROWIAN. Obří VE stavěná výrobcem JE's. Stálo to jako jaderná elektrárna miliardu a skončilo to fiaskem. Na detaily nemám čas, ale k té funkci: Když se na to podíváte, hned zjistíte, že to bylo stavěno "obráceně", že se vrtule točila "za stožárem", což vedlo k periodickým rázům. Tak to vypadá, když velký koncern do něčeho vstoupí, aby ukázal, že to nejde. A tady je to spojení s aktivitami ČEZu, chápeme?

h 29.7.2006 8:39

Re: Jenom ohledně toho převratného:

no prave, jde o celkovy pohled, a toho prave nejste schopen. Vetrny mlyn na obili je dobra vec, ale v energetice je to trosicku obtiznejsi.

Martin 28.7.2006 22:06

Re: Pane Janouch, jak jste sám zjistil,

Pane zima, v polsku je konkurence na trhu s energii a je jeste drazsi nez v cechach /a v porovnani s kupni silou vedle slovenska uplne nejdrazsi/

Navic nedovedete pochopit, ze aby cez mohl vystavet nove elektrarny potrebuje finance a finance to je prave zisk z toho vami proklinaneho prebytku. Jsem zvedav jestli vy by jste preferoval skokove zvyseni cen kolem roku 2010 aby cez mohl "utahnout" modernizaci zdroju.

Vlali 28.7.2006 11:10

LadislaveN

Vy normálka kašlete na spojence. Vždyť už přece nejsou melouni ale hodní modří. Teď beze srandy taky mne děsí účast Kuchtové ve vládě a zelených ve vrcholové politice. Kdyť se ani nelze vymezit vůči nim protože je to škála od radikálů rudého ražení po nazelenalé konzevativce. je pravdou, že kašleme na přírodu a ta nám to dává pěkně znát (viz dnešní vedro). Proč ovšem na racionální problémy najímat takovou sebranku to nechápu. Příměry máte snad až moc příkré.

Xaver X.X. 28.7.2006 9:11

Pane Janouch, souhlas !!!

zlý kukuč 28.7.2006 8:45

P. Janouch mi mluví z duše

Experimenty ODS v ekonomické sféře jsou sranda - ale ústupky politice Zelených zejména v oblasti jaderné energetiky nás pošlou do pekel. Nejhorší je fakt, že v touze po moci jsou ochotni je udělat jak Patolánek, tak Toporoubek. Jakákoliv forma velké koalice je lepší než jakýkoliv vliv Zelených Matek na jadernou politiku státu.

Tlak Zelených ať je využit pro snižováníspotřeby, nikoliv pro výstavbu nových, nepotřebných a nebezpečně  nestabilních zdrojů.Ať tlačí na daňové úlevy při stravbě malých zdrojů pro potřeby obcí a místních komunit, zejména tepelných. Tam jejich politika má smysl a je pro celek přínosem. Ve velké energetice škodí

I.L. 28.7.2006 8:57

Re: P. Janouch mi mluví z duše

Presne tak...

Jakákoliv forma velké koalice je lepší než jakýkoliv vliv Zelených Matek na (jadernou) politiku státu.

Slovo "jadernou" v teto vete lze vynechat, zeleni osvedcuji iracionalitu a nebezpecnost i v mnohych jinych oblastech ;-)

Saša 28.7.2006 8:42

Euroamerická renesance jaderné energetiky a její rasantní celosvětový nástup

dávají šanci naší inteligentní mládeži, která směle může studovat u nás zavedené obory a těžit z dříve nahromaděných zkušeností. Mladí experti budou mít kam odejít. Nejblíže je Polsko, kde dosud o atomových elektrárnách mnoho nevědí a přitom je chtějí začít stavět - a Češi se tam snadno a bez problémů domluví a životní styl je až neuvěřitelně podobný.

Až inteligentní a vzdělaná část mládeže odejde, tak si tu budou moci zelení se socialistickými důchodci dělat svůj ráj na zemi ZA VLASTNÍ PENÍZE.

pavel 99 28.7.2006 9:07

Re: Euroamerická renesance jaderné energetiky a její rasantní celosvětový nástup

jenom poznámka - v tomto směru si Zelení a KDU-ČSL nemají moc co vyčítat. Schválně se podívejte na tyto pasáže v jejich stranickém programu. Ostatně stačí chvíli poslouchat Ambrozka.

tony 28.7.2006 8:41

ceny

Mám za to, že za současné vysoké ceny el. opravdu nemohou zelení, ale ČEZ 

Xaver X.X. 28.7.2006 9:12

Kupodivu i vy máte pravdu. Monopol škodí...

tygr007 28.7.2006 13:33

v cem ma CEZ monopol?

blazni stale opakuji stare lzi

KD 28.7.2006 16:14

Re: v cem ma CEZ monopol?

ČEZ skutečně má monopol, vždyt:

(1) Vlastní cca 60-70 % výrobní kapacity v ČR.

(2) Ovládá zhruba stejné procento distribuce.

Obě dvě výše uvedené skutečnosti + vzrůst cen ropy a zemního plynu + fakt, že některé okolní státy začínají pociťovat nedostatek výrobních kapacit, tlačí ceny el. energie nahoru. Výsledkem je, že ČEZu roste v posledních letech profit rychleji než obrat. V konkurenčním prostřebí by si ČEZ musel zatraceně hlídat své marže a volné prostředky umísťovat do modernizace a výstavby zdrojů v tuzemsku, aby měl šanci v konkurenci obstát. (Místo toho provádí, podle mého názoru, pochybné akvizice v zahraničí).