24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

POLITIKA: Nepřítel Číny, miláček Číny

Čínská lidová republika už pomalu začíná být supervelmoc a její vliv roste i v Evropě. Kousek z její moci si rozhodli půjčit také předvolebně bezradní opoziční politici v pomyslném srdci starého kontinentu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Valenta 14.9.2020 9:42

I já mám rád Havla a nemám rád Babiše a Čínu pokládám za velké nebezpečí pro demokracii a mezi řádky nic nehledejte. Nic tam není.

F. Kusák 14.9.2020 9:50

Nehledám, a víte že já mám Václava Havla taky docela rád. Mně vadí jen nenávist a nálepkování. To je vše.

V. Heidlerová 14.9.2020 11:23

VR^

F. De Winter 14.9.2020 12:00

Pro naší demokracii a hlavně svobodu je mnohem větší hrozbou EU. Odtamtud nám chodí direktivy k implementaci a ne z Číny nebo z Ruska. :-P EU :-P

P. Kmoníček 14.9.2020 12:15

De Wintere, hledejte si práci v Ulici Politických Vězňů. Tam z Vás budou mít radost.

V. Církva 14.9.2020 15:55

Máte asi na mysli KSČ? Pak ovšem hodně primitivní myslet si že komu vadí závažné chyby EU je prokomunistický. Pokud vezmeme v potaz, že komunismus je podmnožinou progresivismu a zdá se, že právě ty progresivisty pan De Winter považuje za hrozbu, je Váš závěr naprostá pitomost.

M. Valenta 14.9.2020 13:13

To je fakt. Z Číny chodí už jenom hrozby.

P. Kmoníček 14.9.2020 12:13

Pane Valento, aby nikdo nic nehledal mezi řádky je pěkně řečeno. Souhlasím s Vámi.

P. Zinga 14.9.2020 18:12

Jako v tvé hlavě. Vakuum. Pouze to drží pohromadě tvou leb.

P. Milan 14.9.2020 17:29

Blbá, co hůře, mylná.

P. Černý 14.9.2020 11:16

To, co čtete ve svém nitru je velmi zajímavé. Ale je zcela nezpochybnitelným faktem, že se Václav Havel pokoušel vysvětlovat cílené bombardování civilnich cílů v bývalé Jugoslávii humanitárními důvody. Pokud ani toto nepovažujete za projev nekritické servility, pak obtížné nezacit pochybovat o vaší příčetnosti.

P. Kmoníček 14.9.2020 12:19

Vy popleto, napsal byste něco podobného, kdyby předváleční spojenci vybombardovali Norimberk hned po podepsání Říškých zákonů a k válce třeba nedošlo ? A letní sídlo tehdy nevinného Hitlera k tomu .

P. Černý 14.9.2020 13:07

Je zajímavé, jak snadno akceptujete barbarství. Spojenci by nepotřebovali vybombardovat celé město. Možná by k zastavení nacistů stačilo, kdyby je nefinancovali a kdyby důsledně trvali na dodržování Versailleské smlouvy.

P. Kmoníček 14.9.2020 9:13

Soudruhu Kopecký, že jste odborník na nedávnou minulost je vidět. Ještě by to chtělo se trochu zabývat současností a napsat nějaké zamyšlení nad činností třeba M. Nejedlého na pražském Hradě v souvislosti s přínosem ČLR pro Česko. Ono by možná dost lidí docela zajímalo co a proč na Hradě vyvádí a kdo ho tím pověřil. Těch témat by ale bylo víc. A co se týká bývalé Jugoslávie, my kteří jsme tu dobu zažili, víme své a názory podobných lidí jako jste Vy bereme s rezervou.

V. Heidlerová 14.9.2020 8:49

No jsem úplně znechucená názory autora na Havlovu servilitu vůči USA. Pamatujete si vůbec tu dobu? Na co většina národa čekala 40 let a kde viděla spásu a sounáležitost? Bylo to jenom uvedení přání obyvatel do reality - patřit do Evropy a přihlásit se k západnímu civilizačnímu okruhu, kam jsme historicky patřili. USA byl stát, jehož zásluho jsme získali v r. 1918 zase svůj stát. Autor článku asi věří sloganu, že "bez VŘSR by nebylo svobodného ČS"!!! To, co udělal pro nás Havel, bylo jen přirozené vyústění historického procesu, který směřoval k pádu sovětské nadvlády, která se ukázala jako neudržitelná. A pro civilizovaný svět odsouzeníhodná. A dnes vylézají ruďoši, kteří by se chtěli vrátit do starých dob. Autor, který sám by nebyl schopen činu, ale pouze slov, nechť neodsuzuje ty, kteří si stáli za svým přesvědčením, tak rovou páteř nemá.RvRvRv

O. Istvanfy 14.9.2020 9:00

Súhlasím, Havel nebol veľmi servilný voči USA, on nahrával Nemcom.

V. Heidlerová 14.9.2020 9:14

Nevím, z čeho tak usuzujete. Německo bylo je a bude vždy naším sousedem, 75 let je demokratickým státem, který se uměl vypořádat s minulostí, dosáhlo velkého hospodářského rozmachu, takže se z poraženého stal vlastně vítěz. Korektní vztahy jsou proto důležité. Spousta našich občanů tam směřuje za prací, studiem, výlety atd. - nikdo mi nedává odpověď na otázku, proč se vždy vytáhne "německá karta", a nikdo neřeší, co zla zde napáchali sověti (rusáci). Mně je 83 let a 8 měsíců, zažila jsem všechny režimy v této zemi, ale osobně se bojím těch, co nahrávají Rusku a Číně.

F. Kusák 14.9.2020 9:48

No vidíte, mně je zase z některých německých aktivit docela nevolno, jako třeba socha Karla Marxe, ultralevičácké pochody napříč Německem, "Wir schaffen das" nebo paktování se s Ruskem či Čínou. Jenže zastavit to už nejde. A víte třeba, že v "Bürgerservice u. Kontakt, který vydává ministerstvo zahraničí SRN neuvedlo ani vlajku Tchaj-wanu, který na to rozhořčeně reagoval. "Je to trochu jinak", jak říkal ten rabín.

O. Istvanfy 14.9.2020 10:24

Z privatizácie. Ale netvrdím, že to bolo zlé.

V. Heidlerová 14.9.2020 11:23

Velkou chybou bylo, že ani disidenti nebyli připravení na převzetí moci, bylo to určitě období improvizace a toho využily "štiky". Klaus byl chytrá a velice chladná hlava, žádné emoce, byl asi jediný, kdo dal vývoji směr. Stalo se moc chyb, ale stále si kladu otázku - jak jinak to řešit??? Bohužel jediný dlouhodobě funkční systém je kapitalismus, je to ovšem lidský vynález s řadou velkých chyb. Chybou je, že Češi nemají moc pevný charakter. válka, únor 1948, socialismus a posovětizování 40 let nám pokřivilo vnímání hodnot. Strašnou chybou je vláda konsumu, která má u nás prim před morálními hodnotami. Na kus masa nebo koblihy;-( nachytáte mnoho lidí - a etické hodnoty jsou odsunuty daleko za plné žaludky. Škoda, měli jsme kdysi i vyšší cíle. ;-([>-]

O. Istvanfy 14.9.2020 11:47

Určite sa pamätáte, že aj komunisti kritizovali vládu konzumu. Ale faktom je, že obyčajní ľudia na nejaké režimom vymyslené morálne hodnoty vždy kašlali. Ich zaujíma, čo donesú domov.

V. Heidlerová 14.9.2020 13:53

Tak já jsem moc stará babka - skoro 84 let - a my jsme byli vychováváni k službě vlasti a ve víře v Boha, ke skromnosti a pokoře. Dnes jsou to směšné hodnoty, ale společnost jebez nich psychicky nemocná. Já mám na mysli všeobecně platné lidské hodnoty, ne výmysly různých režimů. Pokud člověk v sobě nemá pevné ukotvení ve zmíněných lidských hodnotách, velmi snadno podlehne měnícím se režimům, jejich zásadám a nařízením. Potom už ani nevíme, kdo jsme, čí jsme. To je mi líto.;-(

V. Církva 14.9.2020 16:05

Taky si myslím že Němci od války a donedávna udělali na sobě kus práce. A nemám pocit že by jim Havel nějak lezl do zadku. Se sousedem bychom měli mít dobré vztahy a donedávna nebyl důvod aby se dále nezlepšovaly.

Škoda ale že doba Helmuta Kohla už je pryč. Německo se bohužel za Merklové příliš zhlédlo v multikulturalismu progresivismu. A tím si zadělali na obrovské problémy které ovlivní i nás.

V. Heidlerová 15.9.2020 8:51

Ano, s tím plně souhlasím a děkuju Vám za odpověď.:-)

P. Kmoníček 14.9.2020 12:23

Paní Heidlerová, vsadím se, že 90% lidí mladších šedesáti let vůbec netuší co to byla a je Washingtonská deklarace a kdo to byl prezident Wilson. A z těch starších o tom mít vůbec nějakou znalost bude po čertech málo.

V. Heidlerová 14.9.2020 14:01

To je chyba školství, občanských aktivit a oblbování lidí vymýváním mozků. Nemá-li stát ideu, z níž povstal a nedrží-li se znalosti své historie, je to taková rozpadlá struktura jako náš současný stát. Neexistuje lidský vzor pro obyvatele, spíš jen směšné nebo trapné figury, za které se člověk musí hluboce stydět. Já už jsem stará, ale nechtěla bych, aby tak krásná země zanikla. Současná politická garnitura k tomu ale svými činy směřuje. Je třeba změny - a ta jednou nastane.

J. Roškota 14.9.2020 8:41

ODS chce vyhrát volby, Vysrtrčil nejspíš chce být prezident, no a co? Výlet pana předsedy senátu jistě byl aktivistický. Ale byl také správný.

Pokud se podíváme na výsledky dosavadní politiky vůči Číně, je to smutné pokoukání. Dovoz se zvyšuje, investice jsou směšné, vývoz se nedaří a submisivita našich politiků přináší jen zvýšenou asertivitu čínského vedení. A neplatí to jen o nás. K podobnému závěru došla většina států světa a začínají se ozývat. Až tedy na ty, kde jsou významné čínské investice. Ty se ozvat netroufají. Čína se nechová jako partner, ale jako dominantní velmoc.

No a jestli někdo má pocit, že se takhle chová i USA, pak má jistě pravdu. Jen by se měl zamyslet, jestli by chtěl vyměnit současný pax Americana za pax Chinensis.

V. Heidlerová 14.9.2020 8:54

Ve Vašem příspěvku chybí vyhodnocení podílu Hradu na ne)spěchu jednání s Čínou. Panu Vystrčilovi se vytýká kdeco, ale nikdo nezveřejní přehledně, co miliónů sežraly výlety našich politiků a tzv. presidenta do Číny, které nepřinesly republice nic pozitivního. ODS zatím volby nevyhraje, pan Vystrčil presidentem nebude, ale jeho postup byl správný a aspoň některé z nás zase narovnal a povzdbudil. A to není v této době vlády šmejdů málo.Rv

R. Langer 14.9.2020 10:06

A kolok miliónů teda ty výlety sežraly? :-/

J. Nevrkla 14.9.2020 8:28

Můžeme si být jisti, že třeba z Německa na Taiwan nikdo nepoleti, aby si to s Čínou nerozhazeli, exportuji tam denně více než my za rok. A po Vystrcilove cestě na tom budeme ještě hůře. Bravo.