20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

POLITIKA: Nepoučitelný ministr Jurečka

Jestli je něco v naší politice skutečný evergreen, je to reforma penzí. Vlády si ji mezi sebou přehazují jako horký brambor, přičemž od 90. let ji vpřed výrazněji neposunula žádná. Ta současná bude nejspíš „úspěšná“ úplně stejně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Koutecký 23.4.2022 0:20

Paní Lhotská reforma důchodů je přeci na stole. Stačí přejmenovat důchodové pojištění na důchodovou daň, jak navrhuje ministr Stanjura a je vymalováno. Na této dani získá státní pokladna cca 400 mld. ročně do kapitoly daní, zákon o důchodovém pojištění se přejmenujě na zákon o důchodové dani a příslušně se upraví, na to má vláda dostatečnou většinu v parlamentu, a pak už se při sestavování rozpočtu nějak vždycky vyhádá, kolik přijde příští rok na důchody, stejně jako se dohaduje kolik přijde třeba na obranu.

P. Urban 22.4.2022 18:45

Jakýkoliv penzijní systém je založen na tom, že produktivní lidé živí ty již neproduktivní. Protože za peníze, které jste si uložili před dvaceti lety si budete kupovat to, co se vyrobí po těch dvaceti letech. Pokud existuje mezigenerační rovnováha, je to v pořádku. Pokud ne, přebytek "starých" peněz vyvolá inflaci. Respektive zdražení pracovní síly na takovou úroveň, že na zisk pro "investory" toho už moc nezbyde.

Jenže tohle pochopit vyžaduje ekonomy. A ekonomů je málo. Podobě jako klaunů (dle Wericha). Jo, účetních s diplomem ekonoma, těch je dost. Podobně, jako šašků.

V. Čermák 22.4.2022 19:26

Ekonomů netřeba, žvaní a předvádí se. Peněz je čím dál více, o důchody není třeba se bát. Spíše ovšem současné, ale spíše ty budoucí důchodce budou finanční nedoukové strašit, k vůli rozdělování společnosti, či volebním vítězstvím...

J. Jurax 22.4.2022 20:12

Peněz je jistě čím dal víc, neboť inflace. Ale koupíte za ně furt zhruba stejně. Neboť inflace.

Pamatujete, jak Klaus byl byl v roce cca 1995 terčem sžíravé kritiky i hrubých nadávek, když pravil, že do deseti let bude průměrná mzda 20 000? V roce 1995 byla 8 300, v roce 2005 18 300. Dnes je cca 38 000. Co myslíte, má se dnes pan Průměrný cca čtyřiapůlkrát líp než před 27 lety?

Kdyby se dalo na důchody opravdu jen to, co se vybere na důchodovém pojištění, patrně bychom my důchodci moc nejásali. Každopádně by důchody byly pohyblivé jak pulec a až na výjimečné roky nižší.

A demografická situace není povzbudivá.

V. Kučer 22.4.2022 14:01

Komise pro spravedlivé důchody vytvořila reformu které vyšla dráž než dosavadní stav. ODS zase chtěla důchodový systém privatizovat. Nejspolehlivější je současný systém založený na průběžném financování, každý si může na důchod šetřit.

V. Němec 22.4.2022 19:26

"Nejspolehlivější je současný systém založený na průběžném financování, každý si může na důchod šetřit."

V tom souvětí je rozpor jako propast. Průběžné financování chápu tak, že aktivní lidé platí svým sociálním pojištěním současné důchody. Jim zase budou platit jejich děti.

To šetření na důchod při rozdílu mezi reálnou inflací a směšnými "výnosy", zejména dnes, vůbec nezaručuje, že dnes těžce vydělané peníze nebudou ve stáří bezcenné papírky, nebo vlastně jedničky a nuly.

V. Kučer 22.4.2022 19:56

Nikdo vás nenutí abyste si šetřil, lépe než dávat peníze do soukromých fondů je pořídit si bydlení, nebo vzdělání. Také je možno peníze utratit, průběžný systém vám dá alespoň něco, hlady neumřete a chudoba cti netratí.

J. Jurax 22.4.2022 20:36

Ano.

Ale pokud do průběžného systému nuceně vkládáte už jen průměr, natož nadprůměr nedejžbohové vyšší, systém Vás dost drsně obere. Neboť solidarita. Ty prachy už nikdy neuvidíte, i kdybyste bral důchod do 110 let.

Žijete-li v domnění, že vkládáte-li do systému x peněz a stejně starý soused x/2 peněz, že dostanete důchod taky dvakrát větší než onen soused, budete opravdu hodně zklamán.

A to i tehdy, když Vy jste nesl nemalé náklady na výchovu dvou daňových poplatníků a oni nyní přispívají i na Váš důchod, kdežto soused byl bezdětný nebo vychoval jednoho věčně nezaměstnaného lempla furt na socdávkách a tudíž na důchodový účet platí málo až nic; mimochodem ten lempl až zestárne přechod do důchodu finančně ani nepozná.

Ale to případné obrání, najmě byl-li jste pilný a pracovitý, lze brát jako daň za jistotu, že přece jen něco dostanete. Ne každý umí sám investovat tak, aby neprodělal. A fondy mohou - nemusí, ale mohou - zkrachovat.

V. Čermák 22.4.2022 19:30

Důležitější jsou Valorizace. Peníze na valorizace dodává státu rostoucí inflace, takže se to vyrovnává. Jakákoli tzv. Důchodová reforma v současnosti je Nesmysl, ale jelikož Jurečka dělá pravý opak toho co Babiš, jistě něco nakonec Sesmolí...Rv

J. Jurax 22.4.2022 20:38

Jo, sesmolí to co Babiš - ho... pardon, kulové ... :-)

J. Chyský 22.4.2022 14:01

Pane autore,

ono nejde ani tak o to, jak peníze do důchodového systému dostat, ale jak zajistit, aby je někdo neukradl, respektive aby neztratily svoji hodnotu. A to průběžný systém jakž takž zaručuje.

J. Joudová 22.4.2022 14:33

Podle jména Kateřina Lhotská a portrétu u odkazu na článek by si člověk snadno mohl myslet, že autorkou bude žena. Možná je to ale v dnešní době cca 1500+ různých genderových identit dost odvážné a „kontroverzní“ tvrzení. ;-D

V. Čermák 22.4.2022 19:33

No a kdo to tedy je? Názor na ministra Jurečku s ní celkem sdílím, ještě bych přitvrdil...

J. Joudová 22.4.2022 20:19

Já ve skutečnosti nevím, kdo to je, ale domnívám se, že opravdu žena. Proto mě pobavilo to oslovení „Pane autore“ od pana Chyského. Jinak s článkem celkem souhlas.

J. Karza 22.4.2022 12:47

Důchodová reforma nebude. Ale Jurečka s Černochovou budou mít základnu u Jurečky na záhumenku:-)

V. Kain 22.4.2022 15:19

Ona to není jenom důchodová reforma se kterou si vůbec neví rady.Oni všichni ministři bez vyjímky vůbec svým rezortům nerozumí.To co z nich vyleze jim poradí jejich poradci kterých mají jako hnoje,ale co je to platné když ti poradci jsou stejně chytří jako ti kterým radí.Fiala opět vyslal signál.Uděláme všechno pro to, abychom pomohli lidem.Kravinec má větší hodnotu,než Fialovy signály.

V. Humble 22.4.2022 12:22

Duchody nelze statne vyresit bez zatezovani budoucich generaci a naslednem krachu. Jednoduse to neni mozne kdyz pocet obyvatel zustava konstantni nebo klesa a ekonomika funguje na principu znehodnocovani penez inflaci. Hledame reseni tma kde zadne neexistuje. Jedine reseni je nechat to na kazdem aby si zajistil prostredky na stari.

J. Janotová 22.4.2022 13:14

U nás máme průběžný systém (důchodové spoření má jen malou roli) a ten je odolný proti inflaci - co se vybere se hned vyplácí. Je ale neudržitelný jestliže roste počet důchodců a klesá počet plátců . To je problém prakticky celé Evropy a u nás tuplem. Držme si klobouky jedeme z kopce a to veelmi rychle, o zajištění na stáří se bude muset každý postarat sám.

V. Kučer 22.4.2022 13:48

Jestliže roste počet důchodců a klesá počet plátců musí se prodloužit věk odchodu do důchodu a nebo důchod snížit. Kolega šel do důchodu o 2 roky dříve než já a spočítali mu o 2 tisíce nižší důchod. Další možnost je zvýšit daně.

J. Janotová 22.4.2022 14:59

Když zvýšíte věk odchodu do důchodu, budou lidi řvát. když snížíte důchody budou řvát tuplem. Kdyby se zvýšily odvody budou řvát lidi i vláda. Jo, je to těžký....:-P

V. Kučer 22.4.2022 20:05

Asi to zůstane při starém, současný systém je nejlepší ze všech špatných systémů.

J. Jurax 22.4.2022 20:46

No, zvyšovat věk odchodu do důchodu nelze do nekonečna. Najmě v některých profesích fyzicky a/nebo intelektuálně náročnějších. I když jistě mnozí senioři jsou záviděníhodně duševně čilí a fyzicky fit i v osmdesáti.

J. Janotová 22.4.2022 21:37

.Jistě, 75 letý pokrývač je nesmysl, chirurg taky nebude operovat do nekonečna. I 75 letý učitel je většinou už spíše škodící než učící.

Jenže když se penze sníží pod určitou mez, tak to vláda začne alespoň částečně doplácet v socdávkách....(alespoň ta naše sqělá, pravicová, Fialova).

Takže celý problém se nechá vyhnít. Zřejmě do doby než, díky nějakému souběžnému ekonomickému prů/eru to najednou celé spadne samo:-/. Jiné řešení nevidím. NIKDO si nedovolí říct, že král je nahý

V. Čermák 22.4.2022 11:51

Jurečka, stejně jako i ostatní ministři mají jediný cíl. Uškodit Babišovi a také udělat přesný opak toho, co udělal, nebo chtěl udělat Babiš. Takže Jurečka určitě něco Sesmolí...;-D

J. Chaloupka 22.4.2022 10:47

Základní problém je, " kde se na to vezmou peníze", zejména když všechny vlády rozfrcaly všechno, co jsme získali z tzv. velké privatizace.

V. Čermák 22.4.2022 11:47

Rozfrcaly za tučné Provize. Koalice-Opozice - Provize. A nejen vlády, ale i vlády obcí. Vodu, pozemky nemovitosti, také za tučné Provize...Rv

F. Navrátil 22.4.2022 8:02

Penzijní reforma Nečasovy vlády nebyla žádnou reformou, ale pokusem vytunelovat ze stávajícího systému finance a přelít je do soukromých kapes. Jak by probíhalo "zhodnocování" důchodů třetího pilíře nám napovídá dnešní více než 12 procentní inflace a stagnující úroky. Takže autorka by měla přestat fantazírovat, že tato reforma byla krokem správným směrem. Byla to od počátku lumpárna zaměřená na dlouhodobé okrádání vládní propagandou zblblých důchodových šetřílků.

L. Harvánek 22.4.2022 8:49

Přesně totéž jsem také chtěl napsat.

B. Máca 22.4.2022 9:21

Naprostý souhlas. Akorát šlo o rádoby druhý pilíř. Kalousek se pokusil nejprve privatizovat systém výplat sociálních dávek v holportu s Českou spořitelnou a pak i část důchodového systému (druhý pilíř). Obojí naštěstí nakonec nevyšlo. Bohužel se mu povedlo nenávratně zku.vit jakžtakž fungující třetí pilíř (penzijní připojištění).

P. Pepax 22.4.2022 10:35

R^ přesné.