19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Nepodezírejme zbytečně ČSSD

16.3.2006

Tak někdy před dvěma lety, v době náročných koaličních rošád, jsem s údivem sledoval, jak ČSSD s nápadnou lehkostí vyměnila ctihodné Ministerstvo spravedlnosti za hodně nenápadné Ministerstvo pro místní rozvoj. Měl jsem takový pocit, že jde o reprízu pohádky o dědečkovi, co měnil a měnil, až mu z té hroudy zlata nezbylo nakonec vůbec nic. Zřejmě však šlo o tak náročnou politickou partii, která přesahovala mé chápání, a tak jsem se nakonec spokojil s vysvětlením, že přes Ministerstvo pro místní rozvoj začnou brzy protékat miliardy z EU a - že sociální demokraté dobří ví co činí.

Na tyhle koaliční hrátky jsem si zase vzpomněl až minulý týden, kdy se v médiích objevily poplašné zprávy o tom, že Česká republika nedokáže efektivně využívat dotace z Bruselu, tedy právě ty miliardy které protékají Ministerstvem pro místní rozvoj. Horší než my jsou v tomto směru už prý jenom Kypřané.

Současný ministr Martínek sice nasadil optimistickou masku, ale statistiky EU zase tak úplně ignorovat nemůže, a proto připouští, že systém je špatně nastavený a v nejbližší době musí dojít k radikálním změnám. Ani nepřekvapuje, že se na dosavadním, zjevně nefunkčním systému podepsali tehdejší ministři Němec a Paroubek. Jako obvykle tomu opět nerozumím - když měli sociální demokraté právě o Ministerstvo pro místní rozvoj tak enormní zájem, že ho bez váhání vyměnili za Spravedlnost, dalo by se přece očekávat, že mají s tímto ministerstvem také nějaké velké plány, hodnotnou koncepci. Dosavadní výsledky to však přímo vylučují. Jak se tedy právě nyní ukazuje, nešlo asi o nic jiného, než o tu lákavou vidinu miliard….

Představitelé ČSSD mají evidentně dobré instinkty, ale napříště je snad raději ani zbytečně nepodezírejme z nějaké systematické práce nebo koncepce.

(Psáno pro Virtually.cz)